Minister za otroke uvedel “ministrov dan”

Foto: Freepik

Ministrstvo za izobraževanje je za prihodnje leto uvedlo dodaten dan počitnic, ki se po novem imenuje kar “ministrov dan”. 

Posebnost letošnjega šolskega koledarja, ki ga je letos vlada pripravila malo kasneje, je tudi tako imenovani “ministrov dan”, ki bo 3. maja 2024, kar pomeni, da bodo prvomajske počitnice podaljšane še za en dan. Tako bodo nekateri starši prisiljeni vzeti še en dan dopusta (ki ga že tako ni veliko) ali pa otrokom za tisti dan priskrbeti varstvo.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je pred koncem letošnjega šolskega leta objavilo šolski koledar za osnovne šole za šolsko leto 2023/24. Novo šolsko leto se bo jeseni začelo v petek, 1. septembra. Prvo ocenjevalno obdobje bo trajalo od 1. septembra do 31. januarja 2024, drugo pa do 24. junija 2024.

Foto: Vlada RS

Jesenske počitnice, ki jim rečemo tudi krompirjeve počitnice, bodo od 30. oktobra in do 3. novembra, učenci se bodo tako vrnili v šolo v ponedeljek, 6. novembra. Sledile bodo novoletne počitnice, ki bodo trajale od 25. decembra do 2. januarja 2024. Učenci z območja gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije ter občin jugozahodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel bodo imeli zimske počitnice med 19. in 23. februarjem. Za preostali del Slovenije pa bodo zimske počitnice od vključno 26. februarja 2024 do 1. marca 2024.

Še en “dosežek” vlade
Prvomajske počitnice bodo med 27. aprilom in 2. majem 2024. Posebnost letošnjega koledarja je tudi tako imenovani ministrov dan, ki bo 3. maja 2024, kar pomeni, da bodo prvomajske počitnice podaljšane še za en dan. Ob tem vlada prav gotovo zopet ni pomislila na posledice svojih odločitev, med drugim tudi na dejstvo, da mora biti ob prostem dnevu pouka prost tudi vsaj en starš zaradi varstva. Uporabnica Twitterja je ob tem zapisala: Naj mi kdo reče, da je to hec. Po novem imamo vpeljane v šolske počitnice še ministrov dan (3. maj). Ker ima veliko staršev ogromno dni dopusta. Bravo za ta dosežek.”

Na obvestilo se je na Twitterju odzvala poslanka Alenka Helbl, ki je komentirala: “Ministrov dan? Feldin dan? Kdaj pride Štrukljev dan? Da bo bolj na #izi”. “Kako pa naj se SVIZ prikupi članstvu? Oni so zrihtali :)”, je zapisal Davorin Kopše, ki je namignil, da je imel pri tem prste vmes Štrukljev SVIZ. Spomnimo, da sta se Branimir Štrukelj iz Sviza in minister za vzgojo in izobraževanja Darja Felda ob njegovem imenovanju dogovorila za srečanje v marcu.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj in minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Sviz je novemu ministru – poleg izmenjave podatkov in stališč o še aktivni stavki in stavkovnih zahtevah zaposlenih v vzgoji in izobraževanju – za pogovor na prvem uradnem srečanju predlagal še naslednje teme: vrednotenje dela zaposlenih v vzgoji in izobraževanju ter s tem povezana problematika pomanjkanja strokovnega, tehničnega, administrativnega in računovodskega osebja; evalvacija procesa usklajevanj za spremembe standardov in normativov v vrtcih in šolah; celostna ureditev delovnega časa zaposlenih v vzgoji in izobraževanju; sodelovanje praktikov v reformi vzgojno-izobraževalnega sistema.

Ana Horvat