fbpx

Ministra Logar in Schallenberg enotno: Za afganistanske begunce je treba poskrbeti v soseščini

Foto: MZZ

Zunanji minister Anže Logar in njegov avstrijski kolega Alexander Schallenberg sta se danes zavzela, da se spričo dogajanja v Afganistanu ne sme ponoviti migrantska kriza iz leta 2015. Afganistanskim beguncem, ki bežijo pred talibani, je treba pomagati v afganistanski soseščini, sta dejala in napovedala, da bosta to zagovarjala tudi na ravni EU.

Avstrijski minister Alexander Schallenberg je poudaril, da bi bilo treba storiti vse, da balkanska migrantska pot ostane zaprta. Avstrijski policisti sodelujejo tudi pri varovanju meje v Severni Makedoniji in Albaniji, Avstrija pa je tovrstno sodelovanje pripravljena še okrepiti, je povedal avstrijski minister.

Slovenski minister Anže Logar je ob tem pojasnil, da bo Slovenija pomagala afganistanskim beguncem, predvsem tistim, ki so sodelovali s Slovenijo in evropsko diplomatsko službo. Tako bo sprejela dva afganistanska sodelavca z družinskimi člani in do pet Afganistancev, ki so na seznamu pomočnikov evropske diplomacije, ki ga je oblikoval urad visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU, je pojasnil Logar in menil, da bo Slovenija s tem prevzela svoj del bremena.

Glede slovenske manjšine odprtih še nekaj vprašanj
Pomembna tema njunih pogovorov so bili tudi slovenski načrti za izgradnjo drugega bloka nuklearke v Krškem, pri čemer je Logar avstrijskemu kolegu obljubil popolno transparentnost in sodelovanje pri presojanju čezmejnih vplivov. Govorila sta tudi o vprašanjih, ki so pomembna za slovensko manjšino na avstrijskem Koroškem in Štajerskem. Logar je dejal, da Slovenija ceni delo Avstrije na tem področju, da je bil v zadnjih letih storjen velik napredek, da pa ostaja odprtih še kar nekaj vprašanj in nalog. Izrazil je pričakovanje Slovenije za izvedbo nadaljnjih korakov zveznih in deželnih oblasti pri dolgoročni in sistemski ureditvi manjšinskih pravic, posebej na avstrijskem Štajerskem. Schallenberg se na drugi strani glede te tematike ni izrekal. Veliko pozornosti je bilo poleg tega namenjene krepitvi slovenskega sodelovanja z avstrijskima deželama Koroško in Štajersko, je še povedal Logar. Schallenberga je namreč v Sloveniji spremljal tudi štajerski deželni glavar Hermann Schützenhöfer.

Image

Za Slovenijo je sodelovanje s Koroško in Štajersko zelo pomembno, posebej na področju turizma, kulture in izobraževanja, varstva pred nesrečami in programov čezmejnega sodelovanja v okviru EU, poudarjajo na zunanjem ministrstvu. Glavni okvir sodelovanja sta skupna odbora, ki jima sopredsedujeta zunanji minister in deželna glavarja. Logar in Schützenhöfer sta se dogovorila, da bo naslednje zasedanje skupnega odbora Slovenija-Štajerska v najkrajšem možnem času, so sporočili z MZZ.

Sara Kovač