fbpx

Ministrica Katičeva potrdila veliko krizo v Slovenski vojski

Foto: STA

“Posledice zmanjševanja proračuna so nižja usposobljenost, tehnološki zaostanek, nizka stopnja vzdrževanja, zastarela zaščitna sredstva in vozni park,” je ministrica Katičeva na odboru za obrambo opisala samo nekatere od problemov, s katerimi se sooča slovenski obrambni sistem. V določenem delu kritično ocenjuje tudi zveza NATO.

Sejo odbora DZ za obrambo so sklicali na zahtevo poslanske skupine NSi in spregovorili o stanju v slovenskem obrambnem sistemu in nizki operativni sposobnosti Slovenske vojske.​

Potrebovali bi dodatnih 46 milijonov
Podobno kot ministrica Katičeva je tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman pojasnil, da Slovenska vojska opravi vse zadane naloge, kar pa je zasluga racionalnega obnašanja in sprejemanja prioritet ter obsega usposabljanja. Hkrati je zanikal, da ima vojska hude težave z opremo, strelivom, oborožitvijo in prehrano.

“Le štiri vozila Svarun 8×8 so v operativnem ciklu, ostala vozila tega tipa pa niso vozna. V letu 2017 bodo popolnjeni in v voznem ciklu.” Potrdil je, da so helikopterji Bell 412 dotrajani. Vojska za izboljšanje stanja potrebuje 46 milijonov evrov dodatnega denarja, “sicer ne bo šlo,” je povedal in dodal, da vojaška infrastruktura potrebuje več obnove.

Obrambni sistem nosil največ bremen
Na krizo v Slovenski vojski in na pomanjkanje denarja je opozoril tudi predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Steiner, kjer so na problematiko financiranja obrambnih potreb že večkrat opozarjali. Obrambni sektor je po prepričanju slovenskih častnikov nosil največ bremen v krizi, zato je nujna streznitev.

Da obrambni sistem nujno potrebuje dodatnih 46 milijonov sredstev, meni tudi poslanec Matej Tonin. “Tako kot je nujno potrebna sredstva dobila policija, bi jih morala tudi vojska,” je dejal. Po njegovem denar ne sledi strateškim dokumentom, zato bomo šele leta 2020 tam, kjer bi morali biti danes.

Vojska zgrajena na napačnem konceptu?
Nasprotno kot večina razpravljalcev je poslanec ZL Miha Kordiš mnenja, da Slovenija ni vojaško ogrožena in je za te razmere vojska več kot dovolj usposobljena, zato tudi ni pa potrebe z interveniranjem dodatnih ukrepov. Kot pravi, je vprašanje, kako je prišlo do krize v SV, “ki je že v konceptu zgrajena zgrešeno, saj je podporna sile imperialistične sile NATO.” 

Se bo vojakom kaj hudega zgodilo?
Poslanka SDS Anja Bah Žibert je spomnila, da je na slabo stanje vojske večkrat opozoril predsednik države. Glede na predstavljene podatke “nisem prav nič optimistična.” Po poslankinem mnenju ni samo potrebno investirati v razvoj, temveč je pomembno, kako hitro bo to storjeno. Poudarila je še, da sta izpostavljena ministrica in načelnik generalštaba, odgovornih z Ministrstva za finance, kjer delijo denar, pa ni.

Veliko skrb je namenila vojakom, ki garajo na slovenski meji, zato je odgovornim postavila vprašanje, če drži, da ti delajo po 12 ur dnevno, saj se jim zaradi preobremenjenosti lahko zgodi kaj hudega.

M. P.