Ministrica ukazala kupovanje dražjih zdravil od enega ponudnika – ali kdo v tej vladi ni koruptiven?

Pod Milojko Klar Celarc razpada zdravstveni sistem (Foto: STA)

Dočakali smo interpelacijo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Proti ministrici, ki že dve leti obljublja reformo zdravstva in izboljšanje statusa pacientov. V teh dveh letih pa nismo uspeli videti drugega kot podaljšanje čakalnih vrst, popolno zamenjavo vodstev zdravstvenih zavodov, razrast korupcije pri sistemu naročanja v zdravstvu in streljanje v bolnišnicah.

Po dveh letih ministrovanja Kolar Celarčeve iz kvote SMC v zdravstvu vlada pravo opustošenje. Zamenjanih je bilo kar 88 članov svetov javnih zdravstvenih zavodov. Razrešen je bil direktor Onkološkega inštituta, zamenjala je vodstvo bolnišnice v Brežicah, k odstopu prisilila direktorja UKC Maribor, za direktorja UKC Ljubljana pa je imenovala človeka, ki je izkušnje pridobival v čevljarski industriji.

Kadrovske čistke v zdravstvu
“Poglejte si primer kadrovanja tega ministrstva. V osmih mesecih so – odkar je ministrica januarja 2015 sprejela protokol, kdo je primeren za člane sveta v zdravstvenih zavodih – zamenjali oseminosemdeset predstavnikov od 134. Zakaj in kaj je namen tega,” se je že pred meseci spraševala poslanka SDS Jelka Godec. Podala je tudi primer kadrovske menjave direktorja brežiške bolnišnice s tržno inšpektorico in menjavo Baričiča, direktorja UKC Ljubljana, s Kopačem, ki niti ne ustreza merilom za člana Sveta zavodov.

Obljubila je zmanjšanje čakalnih vrst
Kolar Celarčeva je obljubljala, da bo zmanjšala čakalne vrste v zdravstvu. Da bo po reformi vse lepo in prav. Reforme ni bilo, v poslanski skupini SDS pa so že pred meseci opozorili, da se slovensko zdravstvo že kar nekaj let srečuje z daljšanjem čakalnih dob. Po vsakoletnih podatkih, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, so se čakalne dobe v enem letu njenega mandata podaljšale kar za osem odstotkov. Tako je samo meseca aprila na prvi pregled pri specialistu čakalo več kot 120.000 ljudi, vseh, ki čakajo na izbrane posege in operacije, pa je več kot 210.000. Najdaljše čakalne dobe so dolge tudi več kot leto dni, kar je za čakajoče bolnike katastrofalno.

Popolna korupcija v zdravstvu – od vsakega evra gre nekaj omrežjem
Celarčeva se je hvalila tudi kako bo izkoreninila korupcijo v zdravstvu in uredila nabavo tako, da bo to boljše za paciente. No že pri primeru žilnih opornic se je zataknilo. Žilne opornice stanejo v Nemčiji 300 evrov, na Poljskem se prodajajo za 240 evrov, pri nas pa mora potrošnik za tak izdelek odšteti 1.350 evrov. Več kot 1000 evrov razlike med Nemčijo, kjer je zdravstveni sistem na veliko višjem nivoju kot pri nas, in Slovenijo, kjer se očitno z davkoplačevalskim denarjem na veliko razmetava.

“Pri nas se je celo prodajala v Ljubljani po različni ceni kot v Mariboru, kar kaže, da se nabavne službe sploh ne pogovarjajo med seboj. Kako je lahko taka razlika v ceni in kam je ta denar šel,” se je spraševala poslanka SDS Jelka Godec in primerjala razliko: Devetsto evrov razlike –  to je plača medicinske sestre.

Tako se potrjuje, da so tudi v zdravstvu omrežja, ki kontrolirajo nabave in nakupe za drago medicinsko tehnično opremo. Na primer. Minister Miklavčič je nabavil aparat za štiri milijone evrov, dr. Remškar pa je za enak aparat odštel 2,6 milijona evrov. Ne bom trdil, da gre za popolnoma enak medicinsko tehnični aparat, pa vendar ne more biti za podoben aparat tako velika razlika,” je dr. Remškar  dejal o korupciji v zdravstvu. Stroka dejansko diktira cene in monopolizacija trga je popolna.

Ministrica podpira lobije – to je potrdil tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta
“Zahteval sem analizo in specifikacijo nabav. S strani predsednice sveta in predstavnice ministrstva v svetu sem dobil opozorilo, da imajo dotični podporo medijev in naj tega ne delam. Takoj je bila reakcija sklic za izredno sejo, očitki o mojem slabem delu. Argumentov o tem, kaj od tega je res, ni bilo. Onkološki inštitut je delal dobro, uspeli smo razširiti projekt Dora,” je ravnanje sedanje ministrice kritiziral nekdanji direktor Onkološkega inštituta Remškar.

Klinični center Maribor je izvedel javni razpis za dobavo zdravil iz krvnih pripravkov. Nabavil je najmanj enako kvalitetna zdravila po nižji ceni. Ministrica Milojka Kolar Celarc je na UKC Maribor poslala dopis, v katerem je izrecno prepovedala nabavo zdravil drugje kot pri Zavodu za transfuzijsko medicino. In to kljub višji ceni. Takšno navodilo je izrecno v nasprotju z našo zakonodajo, kar potrjujeta dve pravni strokovni mnenji. Ministrica je bila s temi mnenji seznanjena in je, kljub temu, vztraja pri stališču, v katerem naroča, da je potrebno zdravila nabavljati pri enem in edinem ponudniku.

Ob vseh problemih, ki jih ima ministrica, sta reforma in strategija zdravstva le vrh ledene gore. Dokler bo ministrica nastavljala nekompetentne ljudi na odločilna vodstvena mesta, nezakonito odrejala z odloki in brez razpisov določala dobavitelje in ne prevzela nobene odgovornosti, je ministrica sama sebi največji problem.

Ne smemo pozabiti na Izolo
Največji incident, ki je sodu izbil dno, pa je bil dogodek v izolski bolnišnici. Starejši moški, nekdanji član Udbe, je z ilegalnim orožjem ubil dve osebi. Policista in zdravnika urologa. Ministrica se niti tokrat, razen formalnega sožalja, ni kaj dosti zganila. Prav nasprotno, odšla je na dopust in novinarske konference prepustila svojim sekretarjem in uslužbencem UKC Ljubljana.

Ob vseh zgoraj naštetih zgodbah in aferah sta incident v Izoli in ministričin mačehovski odnos le vrh ledene gore. Zdravstvo je pustila obubožano, čakalne vrste daljše, zavode “očiščene” nezaželjenih kadrov, da korupcije niti ne omenjamo.

Na koncu pa še zanimiva primerjava. SMC, najbolj “etična” in “moralna” stranka v zgodovini Slovenije ima očitno hude težave z etiko in moralo. Ministri so ali nesposobni ali pa do konca pokvarjeni. Dušan Mramor je kradel, Maja Makovec Brenčič je kradla, Goran Klemenčič je izdal protipravno poročilo in lagal, Anja Kopač Mrak je blagoslovila ugrabitev otrok, Zdravko Počivalšek je koruptivno nastavil Špelo Kučan na visoko delovno mesto, interpeliran je Peter Gašperšič, itd. Ko pogledamo to ekipo, ki trenutno vlada Sloveniji, se razkrije ves načrt volilne prevare. Janšo v zapor in pod pretvezo morale in etike spet “nategniti” volivce. Bomo šli na naslednjih volitvah spet na limanice?

A. R.

 • Da se zjočeš ! ! ! :(

  • dež

   Najbolj žalostno od vsega je, da ima evidentno nesposobno ženšče enotno podporo koalicije.

   • totex39

    Normalno. če so pa vsi v eni greznici in podpirajo drug drugega, da se ne bi slučajno v njej potopili.

 • AlojzZ

  Bomo šli na naslednjih volitvah spet na limanice?
  Seveda, saj smo do sedaj šli vedno. Očitno nam ugaja tak način vladanja.

 • janez zorman

  Mogoče ima tudi Milojka vnučke !-

 • Novakec1

  Zdravila iz A seznama se še vedno doplačuje? Kaj nam pa morete morete ….

 • totex39

  Vsemu temu lahko rečemo sramota za tako zavoženo vlado, ki nam s tako umazano igro troši denar in uničuje še tisto kar bi se dalo rešiti, vendar tega s takimi skrompiranimi dejanji ne bo nikoli dosegla.

 • Shalalabayzer

  No pa povežimo pikice:
  “…zamenjali oseminosemdeset predstavnikov od 134. Zakaj in kaj je namen tega,…”
  “Kolar Celarčeva je obljubljala, da bo zmanjšala čakalne vrste v zdravstvu.”

  Tako, črno na belem, da se čakalne vrste (za vodstvene položaje) v zdravstvu skrajšujejo.

  Če kdo mi ne verjame, naj prebere rezultate
  volili smo preverjen kader, kompetentne brate
  v vsesplošni evforiji Slovenci gremo spet, drugače kot osel že ne-vem-katerič spet na led
  – Samo Glavan, Obup

 • indijanka

  Hecno. Je res lažje do kredita za financiranje javne potrošnje kot vzpostaviti dober nadzor nad porabo javnih financ? Pa, kaj je tem ljudem. Jemljejo prihodnost našim otrokom z zapuščnino dolgov zato, ker preprosto ne razumejo, da njihovo delo ni prelaganje papirjev ampak ustvarjanje vrednosti. Nihče več ne zaupa zdravstvu. Bolj zaupamo sebi in sledimo Kojcu in podobnim. Preživetju s pomočjo medicine največkrat pripišemo sreči in samozdravljenju, manj pa požrtvovalnim zdravnikom, zdravilom in podobno. Če se samo sama spomnim svoje zgodbe, 3 tedenskega ležanja v porodnišnici in izgube sina. Kot so mi po obdukciji razložili, sem potrebovala ene uboge tablete, prejela pa kričanje zdravnice, da nisem niti prva niti zadnja, ki je noseča. Nikoli ne bom pozabila njenega oholega obraza, kdo bi vedel, če se ona spomni mojega. Ali pa ji je vseeno?

  • FORT WORTH

   Kaj ?
   In po vsem tem nisi poiskala te ohole zdravnice ?

   • indijanka

    Nisem. Pol leta nisem govorila z nikomur. Potem sem začela spreminjati svoje življenje.

    • FORT WORTH

     Take stvari je tezko pogrevati…
     Ampak spreminjati svoje zivljenje bi morala zaceti ta nehumana zdravnica !

  • rrrrr

   Indijanka, spoštujem tvojo izpoved

 • PIA PlA

  Kolarca je že tko stara, da vsakih petnajst minut, ki jih slučajno preživi na svojem delovnem mestu zaspi. Kaj je res v življenju tako malo delala, da še ne more v penzijo? Če prej ni delala, zakaj mislite, da delala zdaj? Ke je Vodeb, da bi pojasnil freudovski odnos med Kolarjevo in njim? Ga spominja na mamo in na misel, da vsaka svinjarija še vedno ni kazniva?

  Ženska se baje spozna na zdravstvo, doma ima vrtiček poln zdravilnih rastlin. Zemljišče je dobila tako, da so ji na pomoč priskočili Dušan Keber, Janez Kopač,
  Tomaž Gantar in Anton Rop in ji priskrbeli zamenjavo zemljišča ter nakup dodatnega zemljišča po 4€ za kvadratni meter. Birokratka je leta 2001 kupila 4000m2 veliko parcelo pod
  Izolsko bolnišnico. In to zato, ker je Kolarjeva kupila 606 m² zemljišča s kanalizacijskimi jaški. Pa naj kdo reče, da se ženska ne spozna na korupcijo.

  Ne samo, da se na korupcijo dobro spozna, celo zahteva jo. Takle mamo. Takle stvor nam vlada, zaradi posledice njenih ukazov ljudje umirajo.

  • indijanka

   Zame največja zanimivost teh zgodb je, da se pojavljajo vedno znova novi obrazi z isto pokvarjeno vsebino. Ne razumem od kje je lahko toliko pokvarjenih v tej deželi. Jemljejo moje življenje. Če jih ne bi bilo, mi ne bi bilo potrebno toliko delati. Mogoče bi zadostovalo 6 ur. Ostale ure bi lahko živela.

   • dež

    Vsi ti obrazi prihajajo iz istega športnega društva, zato drugače ne more biti.

   • tzt

    Pred mnogo leti, še za časa Juge, je bila na valu 202 anketa kjer so spraševali ali odobravate, da snažilka iz zbornice šole ukrade en izvod šolske naloge in ga večer prej prinese domov svojemu otroku. Rezultat je bil, da se je večina izjasnila, da to ni nič kaj takšnega kar sami tudi ne bi v taki priliki naredili.

   • von Rhein

    Prvič : znanih obrazov s pokvarjeno vsebino je še dovolj na zalogi.
    Drugič : za vsak primer izdelujejo sproti nove obraze in polnijo s pokvarjeno vsebino.
    Tretjič : Proizvodnja pokvarjene vsebine ni obdavčena,ni v javni prodaji,delitev je v ingerenci požiralcev tort s posebnim dodatkom.

  • von Rhein

   Medtem,ko ona spi drugi opravijo delo.Rezultati so vidni.

   • rubec

    **********

 • resnicaboli

  Izgleda da Cerar nastavlja najbolj pokvarjene kar se jih da najti v Sloveniji.

  • karpelec

   On nastavlja tisto, kar mu drugi nastavijo.Gospod profesor nima pojma kakšne ljudi ima okrog sebe niti jih ne pozna, zato na slepo nastavlja po proporočilu drugih.

 • Gašper

  Vsi, ki sedijo tam not so pokvarjeni, brez izjeme.

 • totex39

  Veliko ljudi ima slabe in žalostne izkušnje z pokvarjenimi in z nezainteresiranim zdravstvenim osebjem, ampak vsemu temu, da je tako sigurno butruje ravno vodstvo z ministrico na čelu.
  Zato mora biti minister sposoben, da lahko dobro vodi svoj resor ne pa na koruptiven način kot pri nas.

 • centurion

  Iz lastnega primera.
  Za otroka dobival na recept zdravila.
  Po enem letu in pol ob menjavi zdravnika dobil namig, da ima to zdravilo
  hude stranske učinke na ledvica in jetra!!!
  Predpiše se lahko drugo zdravilo, ki je pa samoplačniško vendar, pazite,
  NE DOBI SE V LEKARNAH PO SLOVENIJI AMPAK V AVSTRIJI IN ITALIJI!!!
  Seveda sem za naslednjih nekaj let zdravljenja 3(tri) letnega otroka poskrbel
  za zdravilo iz tujine in tudi iz žepa plačeval.
  Torej, zaradi provizij slovenske zdravniške KLOAKE sem zastrupljal otroka več
  kot leto dni in bi ga še naprej, če ne bi dobil “off the record” tihega namiga
  osveščenega zdravnika posameznika.
  Še enkrat, tudi v imenu ozdravljenega otroka hvala zdravniku posamezniku.
  Zato niso čudni izpadi, kot so bili dogodki v IZOLI
  Prekleto golazen pa ne z interpelacijo
  ampak z VILAMI nagnati u tri pizde materine!!!!!

  • soc

   Čisto te razumem in poznam še kak tak primer. Hvala Bogu za srečen konec! A proizvajalca zdravila ne moreš prisiliti, da ga registrira in prodaja v Sloveniji, ki je sila majhen trg. Nekaj multinacionalk se je v zadnjem letu povsem umaknilo iz recimo BiH, Makedonije… Brez registracije pa na trgu nihče ne sme prodajati in izdajati zdravila drugače kot z interventnim uvozom, ki ga odobri ministrstvo Celarčeve. Tu zdravniki nimajo prav ničesar zraven, provizije (?) zdravnikom pa še manj.

   • centurion

    Halo?!?
    Zakaj ni zdravnik(in ostali zdravniki) takoj in vsem povedal, da obstaja
    alternativa. Zdravilo se tala kot antibiotik v velikih količinah in kot tako
    bi moralo, če BI BILO KAJ VOLJE IN NE NEČEDNIH SVINJSKIH POSLOV
    ZEMLJARIČEVE BANDE IN LEVAKOV NA POLICAH V SLOVENIJI!!
    Zdravnik je na moje ogorčenje rekel, da so zadaj lobiji in
    da se pač forsira domači proizvajalec LEK in KRKA.
    Vse, tudi zdravje O T R O K za dividende Krke in Leka!!!
    Ne me hebat, sem zelooo občutljiv, ko so v podli igri
    slovenski otroci, še več-MOJI OTROCI!!!
    AMEN!

  • rrrrr

   Zelo prav se mi zdi, da proti 70 let trajajoči prevladi levičarske mafije uporabljamo konkretne argumente, podkrepljene s posameznimi primeri korupcije. Kaj pa narod sicer ve o zlorabah sodstva, zdravstva in šolstva in davkoplačevalskih medijev – saj to ni njihova stvar.
   Centurion, hvala ker si nas seznanil s svojimprimerom.

 • tzt

  Zadnji odstavek pove vse. Vladajo nam kleptomani, lažnjivci, ugrabitelji … skratka sami kriminalci, če odštejem še vso nesposobno blato katero se je nabralo okoli njih.

  Žal je prebarvana komunistična “elita” precej bolje organizirana in zvita, da z lahkoto manipulira z zabitim volilnim telesom. Kot je bilo že večkrat moč videti v medijih, so dobro organizirali podrobno analiziranje volilnega trga. Vedno so za korak ali dva pred desnico katera stavi samo na program in odlično vodenje. Res je, v ozadju vlečejo nitke eni in isti ljudje. Golobič in po upokojitvi hiperaktivni Milanće.

 • TOMLC

  Torej kriminalna dejanja Cerarjeve vlade se nadaljujejo.

  • PIA PlA

   Kriminalna dejanja cmerarjeve vlade se stopnjujejo.
   Upam, da se bo naša toleranca znižala in ne stalno povečevala, kot se dogaja zdaj.

 • Tovariš garač hahaha

  Psi lajajo – karavana gre dalje. Nič se ne bo zgodilo. Ta vlada kot vse levosredinske do sedaj ima za seboj cca 1500 novinarjev kateri vedo kako poročati da bodo ohranili vlado in svoje službe.

  • Artur

   1500 novinarjev in večino Butalcev, ki jim nasedajo .

 • čips

  upam, da jo zemlja požre čimprej. Problem je v tem, da so lobiji premočni in z menjavo usranke nau nič boljš. Našo ljubo Slovenijo reši samo popolna lustracija.

 • Stajerka

  kar se tiče primera iz Izole……lepo bi bilo, če bi mediji obelodanili v čem je problem vedno večje “nestrpnosti” pacientov…….to kar se dogaja v zdravstvu in kar počno zdravniki, tudi med. osebje, je točno vredno tega kar se je zgodilo – žal, pa ne zagovarjam takšnih dejanj, da ne bo pomote, je pa ignoranca in nesramnost v zdravstvenih ustanovah na plafonu…… dajte ob VSAKEM primeru (ki jih je bilo v zadnjem času kar nekaj), poročat in dat priložnost, da svojo stran zgodbe pove tudi pacient…….nekdo se boji resnice, nekdo se boji, da bo narodu počilo po dolgem in po čez……NIHČE me ne bo prepričal, da so ljudje nestrpni, ker je delo opravljeno strokovno in je odnos do pacienta na človeški noti, kar je navsezadnje prisega zdravnikov………

  Cerarjeva ekipa vključno z koalicijo, pa ni vredna, da jo pes po****je……

  • katra

   Štajerka, ali si kdaj probala biti na oni drugi strani ( v koži zdravnika, ali medicinske sestre), ali že vse razpoznaš in obvladaš, kar iz čakalnice.

   • Stajerka

    to je poklic kot vsak drug……če imamo norme o obnašanju v drugih poklicih, potem bi bilo dobro, da se jih nauči tudi zdravstveno osebje……
    osornost in nesramnost se v drugih poklicih kaznuje z prekinitvijo delovnega razmerja!!!

    • katra

     Mi lahko našteješ primere? Jaz ne poznam nobenega pa sem že velikokrat naletela na neprijazno osebje marsikje. A ti pa samo pri zdravnikih – blagor ti.

     • Stajerka

      moje izkušnje so se končale s tragičnim koncem…..pa ne samo 1x, na žalost……tudi in predvsem po krivdi zdravnikov……imam dosti dobrih izkušenj, ki pa ne morejo popravit dejstva izgubljenega življenja – rosno mladega življenja……

 • rubec

  Jaz mislim da je ministrica večna, tako kot Ursula Andress. Samo zamislite si jo kako v kopalkah in podvodni maski, zibajoč se v bokih počasi prihaja iz vode. Če to ne zmorete ji pa namesto kopalk potapljaško obleko nadenite, vse ostalo naj ostane isto. No, a zdaj vidite zakaj je bolje da ta ministrica ostane?

  • karpelec

   Vidim , kako zibajoč se v bokih počasi odhaja nazaj v vodo, kot močna vaba…..

   • rubec

    hehehe, zgleda da sem zgrešil smer.

    • karpelec

     Tudi moja smer ni najbolj optimalna.Vendar upam, da ne pride do ekološke katastrofe.

  • Jefferson Vendski

   Ja, definitivno naj ostane v vodi.

   • von Rhein

    Samo podplati naj gledajo iz vode.Kot opozorilo :prehod prepovedan.

    • rrrrr

     Ampak moraj moleti iz piranskega morja vsaj pol ure. Potem naj jo oživlja urgenca iz Lendave!

  • rrrrr

   Že, ampak jaz si jo bolj predstavljam v herbariju. Tam plevel tudi ostane za večno.

   • karpelec

    Oh, Bog ne kaznuj me s tem, da bi me v herbariju gledala za većno, pa tudi, če je plevel.Še med fosili ne bi bilo prabavljivo.

 • Artur

  Rdeča čupa ji je bolj pasala . Zdaj pa to, tista prej je bila bolj udarna.

 • Viktorh

  V življenju sem MORAL 45 let spremljati diktaturo KPS, ki je vladala namesto vlade, oziroma izvršnega sveta. Delali so vse, kar se jim je zahotelo, nihče ni smel ugovarjati. Če se je spozabil, so ga odstranili.

  Presrečen sem bil, ko smo se osamosvojili, ko smo postali enakopravni člani EU in NATO, ko smo prevzeli Euro, odpravili meje med članicami.

  Vse se je spremenili in kazalo je dobro.

  Toda, sedaj ne gre za to, DA SE MI DOZDEVA, da nas še vedno vodijo stare komunistične sile, politični in gospodarski lobiji, ampak VLADAJO NAM STARE KOMUNISTIČNE SILE.
  Dela se vse po starem. Ker še niso pokradli vsega, to nadaljujejo.

  Sram me je, da moram živeti v takšni domovini.

  • sprehajalec

   Deca komunista, jim rečejo na Hrvaškem. Izvirni greh pa je seveda v tem, da stare sile sploh niso sestopile z oblasti, kar pravilno opazaš. Ljubljanska filozofska in fak. za družbene vede, pa skrbita za dotok podmladka. SZDL in ZSMS kor najširši fronti delovnega ljudstva in občanov živita naprej.

   • von Rhein
    • sprehajalec

     Zemljarič, Kocijančič, Isajlović

     Romuni so jurišali na Chausescuja, pri nas so pa sestopili. ha, ha, ha. Ker pri nas je bilo “pa drgač”, kot ti zna pojasniti vsako ostarelo tele za šankom, ali pa osivela agresivna panterica na penzionerskem društvenem zletu.

     • von Rhein

      Ja,bilo je drgač.Imeli smo Bučarja,Petrleta,Bavčarja in še nekaj njih,da so poskrbeli za “drgač”.

     • sprehajalec

      Danes vemo, da so poskrbeli bolj zase, nasploh Lojze, ki je s tistimi orglicami paral srca kmečkih žena. Igor se je pa z velikim medijskim pompom takrat politično upokojil, se spominjam prispevkov, ko sedi v pisarni Istrabenza. In se namenil vzeti zaslužen lastninski kolaček za svoje prihodnje rodove. Pa začel s “prevzemi” kot so radi rekli ekonomski guruji tistega časa. Ob bianco kreditni liniji državnih bank. Teoretično podlago mu je pa dajal partizanski Major na belem konju, oče naroda in pa še guru ekonomske misli, Mencinger, ki je uspešno poskrbel za svoj rod z Delikateso Ljubljana čez žep svojega sina. Hitro se je pokazalo, kot pravijo Srbi “Nije žvaka za seljaka”.

  • Nazgul

   Lepo povedano. Tudi meni je žal. Ko pa je pred Parlamentom zbor državljanov, s katerim bi protestirali proti takšnemu početju, pride tja 150 ljudi. Si predstavljaš, da bi jih prišlo 15.000? Tudi Jankovič dobi v Ljubljani 70% podporo. Saj ni res, pa je. Očitno je večina ljudi tako ali drugače poslovno in družinsko prisesana na podjetja, ki “Telekomu dobavljajo kulije” in si spreememb sploh ne želi.

   Sloveni kot narod niso revolucionarji.

 • pajot

  Scalnica od neumrljivega Broza vse pozdravi. Samo dobit jo je pa težko,ker jo je v UKC na zalogi le še nekaj litrov. So se takrat zdravniki zelo trudili,da bi jo dobili še več,pa je enonogi spil premalo piva.

 • xtc

  Zemljiški Jank v polnempogonu:

 • era

  Pustite jih na miru oni še preučujejo ….

 • PIA PlA

  Zakaj pa se v Sloveniji lahko prodajajo zdravila, ki so po vsem svetu prepovedana?
  Zakaj moraš na izvide 24 urnega merjenja pritiska čakati več kot mesec dni?
  Zakaj zdravnik, ki si ga opozoril na alergijo, zamahne z roko in alergije sploh ne upošteva?
  Ob sproženem alergijskem napadu, pa se z bolnikom noče ukvarjati?
  Zakaj moraš na operacijo žolča ponekod čakati dve leti?
  Zakaj zdravnik bolnika obravnava samo za eno diagnozo, za drugo se moraš pa ponovno naročiti?
  Zakaj ….

  • Aton

   Zato, da dokazujejo vrednost javnega zdravstva, dostopnega vsem!
   Zato, da dokazujejo, kako neumni so drugorazredni volilci!

   • PIA PlA

    Ti “drugorazredni volilci”, kot jim praviš ti, niso zdravniki, bolniki so. Normalno je, da zaupajo zdravnikom, da jih ti zdravijo korektno. Poleg tega zdravniki niso krivi, če Ministrstvo za zdravstvo ni prepovedalo zdravil, ki so prepovedani že po vsem svetu. To je krivda ministrstva in njegovega nedelovanja ter neznanja zaposlenih; predvsem pa korupcije, kajti farmacija ne plačuje brez veze astronomskih podkupnin, da se ob poplavi raznoraznih zdravil prodajajo prav njihova zdravila. Očitno so na našem ministrstvu za korupcijo še posebno dovzetni.

 • katra

  Zdravnica splošne medicine Nada Cesarec iz Brežic, je bila po 36 letih delovne dobe, obsojena zaradi opustitve zdravniške pomoči (?) oziroma malomarnega opravljanja svojega poklica (?) na pol leta zaporne kazni. Tako je odločilo višje sodišče v Ljubljani.
  A, na Ministrstvu pa ga lahko “biksajo” in nič zato.
  Lahko ga “biksajo” tudi sodniki in tožilci …… tudi njihovi ministri …. in nič zato…
  Pa razumi, kdor more !

  • avtohtoni neandartalec

   Samo dva, kdo preganja pa vse ostale Dr.Mengeleje?

 • Antonius

  Metki v “uvoženega” izolskega zdravnika in dva policaja so zadeli nedolžne žrtve.
  Potem bi se pa v slovenskem zdravstvu marsikaj na hitro premaknilo in razčistilo.
  Nabava vsega, kar potrebuje medicina bi bila direktna in centralizirana, zdravili bi nas z manj a boljšimi zdravili in vrste čakajočih bi se hitro skrajšale.
  Pa tudi zdravniki bi se v korist pacientov za boljši uspeh zdravljenja, začeli med seboj posvetovati in pogovarjati.
  Pa tudi dr. Remškar bi bil še danes na Onkološkem inštitutu.
  Pa tudi dr. Radan bi v miru opravljal tisto, za kar se je z napornim učenjem izšolal.
  Pa tudi marsikoga, ki v zdravstvu politikantsko podprt vedri in oblači bi doletela noga. Nesposobnega bleferja Kendo naprimer?!
  Pa tudi ‘zemljarič bi poniknil ………….
  Pa tudi ‘božo ‘dimnik bi v ilegali ………..
  Pa tisti lobi ……
  ……..
  Na koncu bi pa pri prijatelju Vojku le izprosil za ministrico Kolarjevo, da jo, četudi ne/pri/zadeto, mimo vrste končno hospitalizirajo na veterini.

 • dob

  kučanov kandidati niso na položajih zato, da bi kaj naredili ali da bi odgovarjali zato, ker niso. Na položajih so zato, da zasedajo mesta, da ne bi nanje prišli takšni, ki bi kaj naredili.

  Najlaže je namreč reči, vsi drugi so slabši! Mi smo najboljši!
  Potem pa preprečiti vsako možnost, da bi ti drugi lahko sami pokazali, kako zanič so.
  Neverjetno je to, da v Sloveniji večina prebivalstva res misli, da je demokratično, če politično opozicijo oviraš pri volitvah. S tem preprečiš svobodne volitve in ukradeš zmago. To nima nič z demokracijo. To je navadna diktatura.
  Ni čudno, da jim je bilo pretežko podpisati resolucijo EU o izenačitvi diktatur fašizma, nacizma in komunizma. Saj niso sposobni poiskati niti vsebinske razlike med njimi, da bi tako lahko pred EU zagovarjali svojo diktaturo.

  • Aton

   > kučanov kandidati niso na položajih zato, da bi kaj naredili..
   kučanovi kandidati so na položajih prav zato, da naredijo, kar delajo!

   • Olga

    Da kradejo zase in partijo!

  • avtohtoni neandartalec

   Zagovarjali komunizem, zelo zanimivo, saj je vse komunizem, ostalo so samo nezaslišane teorije zarot. Dokler boste fašiste imenovali za komuniste, ne bo nihče podpisal tiste šalabajzerske oslarije, ravno obratno, ko bo prehodno obdobje v večini redkih podpisnic deklaracije, bodo še oni odstopili.

   • dob

    Govorimo o modelu, pri katerem človek stoji pred izbiro, katero od možnih ideologij-teorij-religij, ki so na voljo, in ob dejstvu, da so vse itak vse narobe, bo revež izbral.
    Izbral bo takšno, da bo zanj najbolje.

    Če računamo, da bo po vsej verjetnosti izbral tisto, ki bi mu sicer razbila zobe, če je ne bi, potem izbira zato, da bi preživel. Izbira tisto, ki mu pusti vsaj dva zoba. Enega gor, drugega pa naravnost pod njim, če ne ne grize.

    Druge “teorije” ga ne bi pohabile, ampak on meni, da je tista, ki ga pohablja, sposobna pohabiti še vse druge, in tu mu pač ne moremo oporekati. Res je, sposobna je pohabiti vse druge.
    Jaz sicer ne bi ravno mahal z njeno zastavo, ker izpadem v lastnih očeh bebo. Ampak to “svobodo” odločitve za narobe vero pač prepuščam vsem tistim, ki veselo hodijo naokrog z zastavami in znaki, ki so jih pohabili in jih še naprej pohabljajo. In še niso nehali s pohabljanjem.
    Ne oni z mahanjem z zastavami.

    • avtohtoni neandartalec

     Hja, tudi indijanci so poznali neke svoje ljudožerske in nekrofilske simbole, ki so izginili skupaj s čaščenjem brezumnih naravnih sil, ki same po sebi nikomur namerno ne škodijo, če pa nimajo zavesti, pa jih vseeno ni več.
     Evropa napreduje, simbole neandertalcev danes ne bi več razpoznali od naravnih vzorcev, tudi če bi povsod zapustili neke svoje umetnine, ne bi nihče vedel, da so tiste praske njim nekaj povedale in pomenile. Evropa je popolnoma zanemarila svoje korenine, kot je učil tudi veliki Malcolm X, šele ko sužnji sami prekinejo z lastnimi tradicijami, se lahko prilagodijo novemu prostoru in v njem uspešno konkurirajo.
     No ja, včasih le ne razpolagajo z ustreznimi primerjalnimi prednostmi, zato se zatečejo nazaj k koreninam ter znova obudijo nekatere simbole, pod katerim so bili vedno vsi združeni, spravljeni in zaželjeni. Ne se čudit, če bodo ljudje sami od sebe spet prižgali Rdečo zvezdo.

     • dob

      Simbola ne razdreš tako, da potem iz njega narediš še več simbolov.

     • dob

      Človeški um je pripomoček, s katerim Bog, z upoštevanjem naše svobodne volje, kreira svoj in naš svet. Ko sami tako delujemo, ni razlike med tistim, kar želi On in tem, kar želimo mi.

      Predstavljam si, da sem v čolnu. Sedim v sprednjem delu in veslam, s hrbtom sem obrnjen proti neznanemu, z očmi zrem na prevoženo pot in na ljudi, ki jih peljem s sabo. Oni sedijo v zadnjem delu čolna, torej pred mano.
      Se pravi, za mano je Prihodnost, pred mano je Preteklost.
      Ljudje, ki sedijo v zadnjem delu čolna, so z obrazom proti meni. Oči imajo uprte v pot pred nami, jaz pa ne vem čisto zagotovo ali gledajo vame, v upanju, da jih bom peljal v Prihodnost (ki je meni neznana), ali pa gledajo mimo mene in vidijo tisto, kar sami želijo. Kakorkoli že, njihovi obrazi odsevajo nekaj, kar je meni neznano. Njim pa najbrž še manj.

      To je pravzaprav tudi edino, kar ta trenutek vidim.
      Če se pošalim: tu je vsa naša skupna prihodnost. Samo prihodnost in nič drugega kot prihodnost!

      Gledam jih torej, ko tako zrejo v njihovo »prihodnost«, in se sprašujem, če jih v resnici peljem njihovim željam nasproti, njihovim hotenjem, njihovemu upanju, in če je to sploh edina pot, smer, cilj in način.
      Resnično, ali je sploh mogoča kaka druga Prihodnost, kot le tisto, kar si oni želijo?! Gremo tja? Jim lahko zaupam? Obstaja morda še kakšna druga?
      Obstaja tudi druga Preteklost od katere bi radi pobegnili in jo pustili za sabo?! Imamo sploh kakšno izbiro?
      Veliko pogledov je medtem ko veslaš v čolnu. Recimo, eden tisti, ki gleda mimo njihovih glav. V karkoli se ozrem, je vse vedno v ozadju, spredaj pa so njihovi obrazi, kot kakšni živi podnapisu na filmu tega ozadja. Njihove izraze na obrazih vidim ves čas. Na obrazih Bolečino, in nočem, da bi ta bila cilj, h kateremu gremo in za katerega verjamem, da smo ga pustili že za sabao. Da je ta pač za mano.. prede mano… pardon, zdaj se težko orientiram, ker veslač je obrnjen nazaj in je zanj naprej-nazaj.

      To vendar želijo pustiti za sabo, ali ne?! Torej je bolje, da imam to čimdlje pred sabo! Torej za nami.

      Potniki si pripovedujejo izkušnje, poslušam medtem ko veslam, in ker sem obrnjen z obrazom proti Preteklosti, bolje razumem o čem govorijo in kaj puščajo za sabo. Dlje kot se odmikamo od Preteklosti, več jo je pred mano…. Jebenti! Zorni kot se veča iz minute v minuto, zaradi tega jo vse bolje vidim, predvsem pa jo vidim v drugačni luči! Ne le, da je Preteklost videti drugačna, tudi JE drugačna.

      Ne morem se izogniti gledanju v Preteklost, medtem ko drsimo po mirni površini… Glasovi se odbijajo od gladine, postajajo podnaslovi kot v nekem tujejezičnem filmu, ki ilustrirajo scene in dogodke, jaz gledam moj film, oni svojega… pa vendar vsi skupaj enega in istega, saj smo v istem čolnu. Le zoprni kot je drugačen, odvisen od tega, kje sediš, kam si obrnjen.

      Menijo se med sabo, opisujejo osebna doživetja in jaz jih slišim vsakega posebej. Vidim kako se njihove zgodbe prepletajo med sabo in se za njihovimi hrbti stapljajo v eno – vse do horizonta. Vse jih imam pred sabo.
      Režemo gladino, ki odbija sončne žarke in z njimi svetloba kaže slike, razkriva, obzorje jih pa požira in tako postaja vse širše in širše. Preteklost dobiva drugo perspektivo.
      Individualne zgodbe padejo v večje zgodbe in te v eno, tako kot se valovi na gladini seštevajo in preskakujejo eden drugega, dokler ne izginejo drug v drugem. Nastanejo… ko nek čoln, nekje, zareže v mirno gladino!
      Ne morem, da ne bi opazil, kako vsak gib najde svoje mesto v morju, in vsaka naša posamezna zgodba svoje mesto v Veliki zgodbi. Vse ima svojo težo in čoln vse prenese. Česar čoln prenese in tudi česar ne prenese, prenese gladina.

      Vse to vidim, ker večinoma zrem v gladino.
      Tako jim lahko posredujem nazaj v obliki svojih misli, o tistem kar vidim. Pravzaprav lahko že na mojem obrazu preberejo, kar vidim, tako kot jaz na njihovih, kako jim je. Ne da bi se nam bilo treba pri tem obračati. Zaupamo si.

      Tako je dobro in prav. Gledajo vame, potem v Prihodnost… in jih je manj strah. Pogled na njihove obraze mi pove, če veslamo v pravo smer. Prava je tista, kjer jih ni strah!

      Pravzaprav smer sproti popravljam, glede na to, kar vidim na njihovih obrazih.

      Zdaj tudi ne vem več, ali so veseli, ker jim pripovedujem »pravo« zgodbo ali pa preprosto zrejo mimo mene in zares vidijo Prihodnost – sicer pa, komu sploh mar?! Ni nas več strah.
      V tem je tudi ves smisel, ali ne? Opisujem jim Preteklost, kot jo ZDAJ vidim, zaradi tega jih ni več strah.

      Nekaterim pride na misel, da bi se obrnili, se vrnili… Morda bi zdaj ravnali drugače, kot so v preteklosti… Popravili bi, kar smo zgrešili, mi rečejo, poiskali tisto, kar smo zanemarili. V Preteklosti so še vedno stvari, ki jih je vredno obdržati. Ni bilo vse slabo…

      Bi se lahko vrnili in popravili nekaj stvari? Je to mogoče? Zdaj se je naenkrat težko spomniti vsega naenkrat, kaj bi v preteklosti bilo vredno spremeniti… Morda bi kaj premaknili in s tem spremenili tisto, kar je potem sledilo… Rekli bi si: oprosti… in: oprostite… in se objeli. Koliko bi to pomagalo? Ali pa je morda vse to še vedno z nami, sedaj in tu v čolnu?

      Kakorkoli že, kamorkoli smo se namenili, nas ni več tako strah, kot nas je bilo. Kljub temu, da pri vzvratni vožnji ne veš kam greš.

      Še vedno gremo »po nazaj« – v vseh smislih in ni nam dosti mar, ker kadar pride do ta velike katastrofe ima malo dete vedno pogled uprt v materin obraz.

      Če na njem ni strahu, tudi njega ne bo strah! Dete je mirno, ko je mama spokojna.
      Tudi če se Nebo razkolje! Dete čuti: moja mama ve…

      Ljudje razmišljajo: Tisti, ki nas vodijo, že vedo! Morajo vedeti, morajo imeti vizijo.

      Kdor vesla čoln, mora zreti v Željo, ki je v očeh ljudi v čolnu.
      KER NI DRUGE SMERI, KI BI BILA PRAVA!
      Videti mora njihovo upanje, hrepenenje… saj ne obstajajo druga vodila, ne drugi zemljevidi za Prihodnost. Ni druge vizije, kot le želja v ljudeh.

      Torej, dlje veslaš v vzvratno smer več Preteklosti imaš PRED sabo. Več je je in bolje jo vidiš, bolj jo razumeš, manj je strašljiva. Zakaj bi se torej bal prihodnosti? Prihodnost je ponovitev. Lahko jo ustaviš.

      Sicer pa – zakaj bi sploh kam šel? Lahko bi se le malo vozil naokrog, malo potoval, postal tam, kjer ti odgovarja, odrinil dalje… za zabavo!
      Kaj pa, če bi kar ostali tu? Ostanimo in uživajmo! Ali pa pojdimo, kamor nas vleče. Ali pa ne.

      Pogovarjajmo se o rečeh, opisujmo, razglabljajmo, spreminjajmo. Naredimo ravno tisto, pred čemer nas je Orwell svaril, da ne smemo delati: spreminjajmo knjige, časopise, besede… Preteklost! Vsak dan, vsak trenutek. Ma, jebeš Orwella, jebeš 1984, jebeš strah!

 • Unikatna

  Zakon o pacientovih pravicah – namen zakona je omogočiti enakopravno, primerno, kakovostno in varno zdravstveno oskrbo, ki temelji na zaupanju in spoštovanju med pacientom in zdravstvenim delavcem oz. sodelavcem.
  Zakaj imamo zakon samo na papirju?!
  Zdravje je naše največje bogastvo! Kako naj skrbimo za zdravje, če so čakalne vrste in ni denarja za zasebno zdravstvo?

  Morala in etika je že redkost!!

  • avtohtoni neandartalec

   Zato, ker ke to samo nek kompliciran moralni stavek, spesnili so skupaj par superlativov in če zdaj kdo kaj vpraša, mu recitirajo par kitic in stereotipov kot, da zdravstvo seveda rabimo, kar se sliši logično. Kdo in kaj je po njihovem zdrav, kaj za njih sploh pomeni medicina, je pa čisto druga tema, polma kompliciranih podrobnosti in pomembnih malenkosti, o katerih se družba ni navajena pogovarjati.
   To je pravzaprav problem razlike med javnim in zasebnim zdravstvom, sliši se zelo logično, da se pomaga vsem ljudem, dokler se ne vprašamo kako točno to mislimo in kako pravzaprav deluje sistem. Tudi v Jugoslaviji smo imeli vsi zdravstvene knjižice, kdo ve zakaj, če je bilo vse brezplačno im vsem na voljo. Problem so standardi, zasebni zdravniki se ukvarjajo izključno s svojo specializirano stroko, ne zanimajo jih druge stvari, povezujejo se zaradi lastne nuje in tako pacientom zagotavljajo čim bolj kakovostne in celostne terapije, medtem ko država ne more posebej podpirati individualcev, povezujejo jih isti standardi in vsi se napajajo iz istega korita. Običajno zato država nudi vse bolj povprečne, omejene storitve, specializacija nima konkurence in sistem se začne zapletati v samega sebe, čedalje več je kritik, ki jih tako robusten in okoren sistem ne more sanirati, zato se tudi razvijati me more.
   Ljudje seveda živijo različno, kraji se počasi spreminjajo, z njimi tudi potrebe bolnikov, na katere se država ne odziva, ne more slediti vsem naglim spremembam ter dovolj hitro spreminjati standarde, pravzaprav niti ne poskušajo, ker so ovisni od mreže dobabiteljev in zunanjih sodelavcev, ti pa so prevelik del ekonomije, da bi jih lahko čez koč odrezali, pa tudi, druhih itak ni, po nove lahko gremo samo v tujino, kjer se najboljši ne bodo ukvarjali z neko banana Slovenijo in lahko k nam pošljejo samo falirane študente in neprodano škart robo.

 • plamen100

  Hmmmm…..tipicno levofasisticno ravnanje te maskare. Kar je poleg korupcije naredila, se je edino spravila na kadilce in to tako da je vzela avstralski, ameriski in se kaksen protikadilski zakon, iz njega pobrala najhujse clene, ki treje razredne drzavljane se bolj udarijo po zepu, nato pa razglasila te plagiate za njeno delo. Ce so se spravili na kasilve in ce jim je res za njihovo zdravje, potem naj preprosto prepovedo kajenje tako kot je prepovedana trava. Samo banda pokvarjena komunisticna njej je do denarja, neumni kadilci pa kupujejo cigarete. Ko sem se kaz kadil, sem prav zaradi te bande, prenehal kupovati cigarete in sem namesto tega kupoval tobak na crnem trgu kjer das za 1 kg 40 eur in imas kajenja skoraj za dva meseca, ne pa ko sem dajal na mesec po 200 eur, da sem podpiral to bando. In vsi kadilci bi morali tako ravnat, ker je banda tako podrazila cigarete, sedaj pa tudi bencin da je vse to pri 3x manjsih placah skoraj tako drago kot v Avstriji oz glede na kupno moc bi moral dati Avstrijec po slovenski logiki za cigarete Marllboro 12 eur ne pa 5 kolikor stanejo v Avstriji. Potem veste kako silovito je levifasizem nategnil neumen slovenski narod, ki pa ga še kar naprej voli. Osel gre enkrat na led Slovenec pa nestetokrat!

  • avtohtoni neandartalec

   Eh, ti si zgleda za to vrsto prostitucije in bi se rad pogovarjal samo še za ceno.
   Nrutalne protikadilske represivne ukrepe je uvajal že Hitler, tudi takrat so edino dvignili ceno, strankam pa so poleg alkohola in nikotina, začeli prodajati še anfetamine.

   • plamen100

    Kaksna prostitucija? Prostitucija je to, da slovenec 2x drazje kupuje cigarete in nafto kot avstrijec, ni je vecje prostitucije kot te. Ce pa mislis da je prostitucija to da drzava svojim oborozenim silam (ceprav ne vem kaj ima to za opraviti s slovenskim lopovskim sistemom) daje cigarete in alko, pa je spet slovenija in TO na prvem mestu ker so bili TOjevci za cas vojne vsi po vrsti tako pijani, da se nekateri vseh 10 dni niso niti streznili.

    • avtohtoni neandartalec

     Veš kaj, čeprav se res nisem streznil od jabčeka, bi vseeno zadel zarukanca na par sto metrov, tudi s tisto mušketo iz 1.svetovne vojne.

     • plamen100

      Jabolčnik..hmm…v vojni si živel zdravo in v izobilju. Ko sem nazadnje jedel na avstrijskem koroskem, me je moj avstrijski prijatelj, sicer nemski kmet, poleg hamburgerja in suhih klobas prav svecano pocastil z llitrom jabolncnika! Tako da vedi, boril si se za pravicno stvar, zakar je bilo vredno poloziti tudi zivljenje na oltar domovine, za jabolcnik!

 • baubau

  Direktor,ki slepo uboga nezakonite ukaze,NI direktor.

  • Olga

   Pri nas do ravno tako direktorji! To je vstopnica!

 • Olga

  Nujno je treba očistiti ta Avgijev hlev! Vsi na volitve!

  • slosin

   jok, levaki naj ostanejo doma…

  • avtohtoni neandartalec

   Za koga, če so pa vsi isti, če mi bo kdo pomagal rešiti probleme, bom pa res volil zanj, ampak mislim, da nas čedalje več čaka na tak čudež do smrti. Za fašiste pa ne grem volit, pa če me ubijete, tudi delat ne mislim nič za razčlovečene sadističme psihopate.

   • Olga

    Seveda ne greste, ker si vaši fašisti na oblasti! To so vedno levaki!

    • avtohtoni neandartalec

     Moji fašisti?
     Olga, zdaj ga pa že pošteno lomiš, čeprav me tvoja neverjetna sposobnost zrcaljenja fascinira, tole zgleda že kot popolna satira, antipod antipoda je torej spet isto ali kako naj to razumem. Če si proti levim in desnim fašistom, si zgleda največji fašist od vseh, ker se v resnici edini boriš za pravo državo, haha…

   • Machete

    But you do not have to vote for ZL, muchacho!

  • mona lisa

   Ta hlev samo še zažgat z vso gamadjo in zgradit novega brez stare golazni. ni druge rešitve.

 • avtohtoni neandartalec

  Podobna kodupcija kot v gradbeništvu, vojski in pravzaprav povsod, že 25 let ista fašistična ekonomija, nabijati cene v nebo in čim manj delati, pri tem pomagajo uničevati nezaželjene državljane drugega in tretjega razreda in razvijajo svoje družinske klane, ki si lastijo nekoč državne monopole. To je za državljane prvega razreda vprašanje ekonomije, fašistom gre vedno za državo, nikoli za posameznike, z izjemo postsocialistične buržuazije, njihovih zaščitnikov, prijateljev, sodelavcev in ovaduhov. Finančna formula je preprosta, koncentrirati denar v velika naročila in izdelati čim bolj kompliciran ter visoko precenjen proračun, da lahko več keša prelijejo med svoje partnerje in strokovnjake. Ker se denar v glavnem pokrade oziroma razdeli brez veze, smo dobili najnižjo možjo kvaliteto, za vsaj trikrat višjo ceno oziroma smo plačali ekskluzivo, dobili pa škart.
  To je pomembno za naslednji strateški vidik, zgledamo podobni razvitemu zahodu, sicer je vse iz dreka in lepenke, ampak na daleč zgleda solidno, čisto in novo.
  Tako so nastala številna specialna in družinska mikro podjetja, pa tudi klubi in društva, skozi katera nekdanji politični upravljalci družnenega premoženja odlivajo denar in financirajo svoje oligarjije, nihče drug ne pride zraven, nihče se ne pritožuje, ker fašistična mreža donro pozna kraje in strateško kupuje ter razporeja svoje “agente”, ki vplivajo neposredno na manjše skupinice ljudi, njihova edina naloga je relativizirati očitna dejstva in prestrašiti, odriniti moralne posameznike, da lahko neka skromna večina sklene soglasja ter potrdi koruptivno zgrajene stroške oziroma cene. Ogromno se vlaga v iluzijo pritiska večine, če je treba, mediji poveličujejo avtoritativnost kvazi strokovnjakov in diskreditirajo kritične posameznike.
  Posebej velja omeniti še nepotizem, pri nas sledimo neki plemenski tradiciji, javni uslužbenci vztrajajo na svojih monopoliziranih mestih oziroma sektorjih običajno do penzije, vse je bilo dobro in pošteno karkoli so naredili, redko kake aferice, ko pa pride čas, da se lahko umaknejo v senco, skrbno izberejo svojega naslednika, ki ima čim bolj podobne lastnosti oziroma so najraje kar ožji sorodniki. Kanibali in nekrofili večkrat tudi koga “odžagajo” in snedejo njegov prostor, kadar jim lažni idoli ne naklonijo dobro letino in napoči kakšna kriza, pojedino in orgijo razglasijo kot višek poštenja in pravičnosti, ki naj bi državljanom vlival upanje, da obstaja neka pravna država, ki za silo deluje in omejuje skrajno korupcijo.

  • dr Janez Sveti

   Dragi moj prijatelj, ne se razburjat, ker škodiš samo sebi.Ustvari si svojo realnost in NEHAJ se brigat za vse okoli tebe, kar ni direktno povezano s tabo ali tvojim ugodjem. Pomemben si TI!
   Vsi, ki si jih naštel, pa..verjemi mi, da njihova realnost ni sploh rožnata, kakor izgleda.

   Dr Janez Sveti vesoljc

   • MEFISTO

    So ti na recept predpisali bralne vaje, da si vzameš čas za neandertalčeve litanije.

    • avtohtoni neandartalec

     Včasih napišem tudi kaj zelo na kratko, tako preprosto, da lahko razumejo celo največji intelektualci med nami.

    • dr Janez Sveti

     Ga imam enako rad kot tebe.
     DR Janez Sveti vesoljc

   • avtohtoni neandartalec

    Hvala stari, rabim malo patetike, če se človek neha sekirat in razmišljat, greš lahko pri nas samo še na štrik.

    • dr Janez Sveti

     No, samomor je nekaj podobnega, kot bi šel v kino in ti prva polovica filma, nebi bila všeč. Če greš ven, nikoli ne boš izvedel, kašna je bila druga polovica. Mogoče se splača počakat do konca in poskusit uživat v filmu?
     Dr Janez SVeti vesoljc

 • mona lisa

  z denarjem se v zdravstve dela kakor se komu zljubi. Denarja je za podkupovanja, za ogromne plače tistih pri koritu, samo za uboge bolnike ga ni. Sicer pa je na vseh področjih v Sloveniji tako. Se ve kdo piše zakone. Taisti ki si potem po teh zakonih dovolijo vse. Korupcija na vseh področjih.

  • avtohtoni neandartalec

   Nak, ne bi se čisto strinjal s tem, denar ni več problem, saj si vsako leto sposodimo par milijard, ljudi ni več, ne bolnikov in ne zdravnikov, to kar je ostalo, eni drugim težko še kaj pomagajo.

 • mona lisa

  Če si lopov z polnimi žepi denarja zdrav izsiliš takojšno operacijo da ne greš na hladno, če pa si hudo bolan pošten delavec pa čakaš mesece na specialiste in operacije dokler ni že prepozno.

  • avtohtoni neandartalec

   In, ti to kaj pove? So what!

 • mona lisa

  Celarčeva in Mrakova bi že zdavnaj morali pobrat šila in kopita.

 • Rožle

  Levih marmeladerjev ni videti konca …!

 • Machete

  Machete no understand. Shooting in hospitals ok, but macheting not? Pendejo putas these izquierdo politicians!

 • Rožle

  A Cerarja res ni nič sram, ko le še četrtina volivcev verjame v njegovo stranko…?
  …Iz moralno etičnih načel…bi bilo pošteno, da bi že spakiral svoje kufre….

  • avtohtoni neandartalec

   Po Cerarju… Cerar.

  • bolimeđoko

   Sej bi pa je zgubil “svoje stvari” ;)

 • avtohtoni neandartalec

  Kaj sploh pomeni čakalna doba v zdravstvu, mislim, kako pa to deluje?
  Pri nas so bile v zdravstvenem domu čakalnice od nekdaj polne, tudi zdaj je včasih gužva, ampak se sprazni v donre pol ure, ljudje hodijo not in ven na 5 minut. Toliko namreč traja, da v treh stavkih povejo kakšme tegobe jih mučijo, če ni to že na oko očitno oziroma če jih prinesejo nezavestne, zdravnik se zabulji v pacienta, po lastni presoji uporabi tudi leseno žličko od sladoleda ali celo natančno izmeri kaj z sicer izredno preprosto napravo stetoskopom, nato pa natipka čudežno tabletko in pacient lahko gre domov. Par let je trajalo, da so recepte vnesli naravnost na bolnikovo elektronsko izkaznico, zdaj lahko preprosto odneseš kartoteko k tajnici im greš, ni nič treba čakat, da sprinta na papir, je že vse na intranetu, na katerega so povezane tudi apoteke in zavarovalnice. In ministrstvo.
  Včasih je pa to trajalo, zdravnik je podrobno pogledal pacienta, postavljal cel kup čudnih vprašanj, jemal vse mogoče vzorce in zajteval od pacienta, da se mu mora med jemanjem zdravil večkrat javiti, da ga lahko takoj pošlje k specialistu oziroma v bolnico, če bi šlo kaj narobe. Med drugim, je zdravnika zanimalo tudi v kakšnem okolju pacient živi in dela, ne moreš človeka zdraviti z antibiotiki in poslati nazaj v kužno kolibo oziroma usrano delavnico. Pacienti so se nato razdelili po posameznih medicinskih ustanovah, zdravilišča in športno turistični centri so bili nabito polni, obala itak, mogoče preproste terapije niso vedno dosegle željenega učinka, vendar je bilo vsaj žvljenje lepo.
  Problem je bila medicinska oprema, ker niso mogli kupovati drage izza zida, pa tudi sicer je največ požrla armija, ki je rabila ozko specializirane naprave za sebe, vendar so bile tudi v civilni uporabi. Ta je bila vezana pa na Rusijo in neuvrščene, ki so imeli neke svoje standarde in niso mogli konkurirati potrošniškemu zahodu. Zato smo imeli zelo robustno, dostopno in razvejano zdravstvo, vendar ne ravno napredno in visoko kvalitetno, specializacija je bila zgolj izjema, v določenih strokah so bili naši zdravniki celo med najboljšimi na svetu, vendar zgolj peščica izjem, ki so temu res posvetili celo življenje. V totalitarizmu je bil ugled vreden več kot dinar, zato se je za medicino odločilo veliko študentov, ki so se trudili dohajati izkušene kolege in mentorje, zdravje je nekaj pomenilo, čeprav smo z njim delali kot svinja z mehom, itak so dojtarji po veselicah vse zaflikali.
  Po osamosvojitvi, se je takoj začela “racionalizacija” ter “prestrukturiranje” kadrov, smo edina republika, ki je nagnala celo vojsko ven, če vemo, da je ta požrla pol proračuna in je bila povezana z vsemi porami družbe, je menda jasno, da je od socialističnega zdravstva ostalo zelo malo. Zato so pač improvizirali, pobegle zdravnike so nadomestili z mazači, šamani, raznimi ranocelniki ter infantilnimi študenti. Začasno, dokler se ni reorganiziral sistem, kar traja že četrt stoletja.
  Reorganizira se pa tako, da stalno znižuje standarde in ščiti svojo proizvodnjo osnovnih generikov, ki se jih največ poje, zapirajo ambulante, skrajšujejo delovni čas, poenostavljajo storitve, medicinske instrumente pa so koncentrirali v strateško razporejene bolnice po vsej državi, kjer zdaj vsaki malenkosti pravijo specializacija. Drugje tega nimajo več, torej so ekskluzivni mojstri, ker jih je malo, ljudi pa vse več, so vrste seveda tudi neskončne. Pacient umre preden ugotovijo, da je usodno bolan, medtem ko je večina srečna, da so v bistvu zdravi in niso rabili specialcev. Obstaja še interes preventivne represije, ampak to je druga zgodba.
  Nenazadnje gre za medicimski simdrom Slovenske totalitarne politične scene, da moramo za vsako ceno zgledati podobni razvitemu zahodu, Evropa ne da več kot kar smo jih nafehtali, v zameno hočejo neke jasne standarde in redna poročila, drugo nikogar več ne zanima. In v tem grmu tiči zajec, pravosodje ne pozna sodne prakse, vsakemu umoru pravijo malomarno zdravljenje, vsaki korupciji slabo poslovanje, večima državljanov ne potuje nikamor, nimamo nobenih, ampak res nobenih predstav kako deluje sodobna medicina pri razvitih sosedih, naši kriteriji segajo do Hrvaške in Madžarov, medtem ko se postsocialistična juržuazija, na naše stroške zdravi v Avstriji in Italiji, kadar gre za malenkosti, za resne preglede pa po celem svetu, kjer pač obstajajo najboljše klinike oziroma specialisti.

  DRŽAVO PA LE IMAMO!

  • avtohtoni neandartalec

   Še tole spada zraven, edino na testu krvi za alkohol in droge ni pri nas nobenih čakalnih vrst, pa naj še kdo reče, da niso poskrbeli za vitalne interese države.

 • Olga

  A Celarčeva kasira za Zemljariča?!

 • karpelec

  Dragi sokomentatorji; vse kar ste opisali, je samo kapilarni mozaik iz mozaika ledene gore, je pa boleč.Milojka se s tem ne ukvarja, niti se ne ukvarja s pripravo zakonov, pravilnikov iz reforme zdravstva. Vzpostavila je veliki in mali krvni obtok po bolnicah in zavodih in sedaj bo vlekla samo vrvi in čakala od kod ne bo pritekla sveža kri v srce.Lahko še naredi bay-pass.
  Ima pa še veliko veliko več maneverskaga prostora pri epidemijah z virusi (ptičja gripa in pod.). Napolnila bo blagovne rezerve z vakcino enega tipa, pomagala veliki korporaciji, da se je znebi zaradi kratkega roka uporabe in si za uslugo zgradi še en dvorec.(recimo).
  Nas pa bodo pozimi cepili z vaccino , ki je že davno mutirala.

 • garfi

  imajo medije, ki jih ščitijo
  in VOLIvce, ki jih volijo

  • dr Janez Sveti

   A res? To pa je nekaj novega.
   Zanimivo.
   Dr Janez Sveti genij

 • airways

  Če Kolar-Celarc-jeva ne bo odstopila jo mora odstopit Cerar! Če jo on ne odstopi oziroma prežene naj odstopi Cerar!! Z našim denarjem dela vladni banditi, kot prasci z mehom!!! To se mora končat!!!