fbpx

Ministrica ukazala kupovanje dražjih zdravil od enega ponudnika – ali kdo v tej vladi ni koruptiven?

Pod Milojko Klar Celarc razpada zdravstveni sistem (Foto: STA)

Dočakali smo interpelacijo proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Proti ministrici, ki že dve leti obljublja reformo zdravstva in izboljšanje statusa pacientov. V teh dveh letih pa nismo uspeli videti drugega kot podaljšanje čakalnih vrst, popolno zamenjavo vodstev zdravstvenih zavodov, razrast korupcije pri sistemu naročanja v zdravstvu in streljanje v bolnišnicah.

Po dveh letih ministrovanja Kolar Celarčeve iz kvote SMC v zdravstvu vlada pravo opustošenje. Zamenjanih je bilo kar 88 članov svetov javnih zdravstvenih zavodov. Razrešen je bil direktor Onkološkega inštituta, zamenjala je vodstvo bolnišnice v Brežicah, k odstopu prisilila direktorja UKC Maribor, za direktorja UKC Ljubljana pa je imenovala človeka, ki je izkušnje pridobival v čevljarski industriji.

Kadrovske čistke v zdravstvu
“Poglejte si primer kadrovanja tega ministrstva. V osmih mesecih so – odkar je ministrica januarja 2015 sprejela protokol, kdo je primeren za člane sveta v zdravstvenih zavodih – zamenjali oseminosemdeset predstavnikov od 134. Zakaj in kaj je namen tega,” se je že pred meseci spraševala poslanka SDS Jelka Godec. Podala je tudi primer kadrovske menjave direktorja brežiške bolnišnice s tržno inšpektorico in menjavo Baričiča, direktorja UKC Ljubljana, s Kopačem, ki niti ne ustreza merilom za člana Sveta zavodov.

Obljubila je zmanjšanje čakalnih vrst
Kolar Celarčeva je obljubljala, da bo zmanjšala čakalne vrste v zdravstvu. Da bo po reformi vse lepo in prav. Reforme ni bilo, v poslanski skupini SDS pa so že pred meseci opozorili, da se slovensko zdravstvo že kar nekaj let srečuje z daljšanjem čakalnih dob. Po vsakoletnih podatkih, ki jih objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, so se čakalne dobe v enem letu njenega mandata podaljšale kar za osem odstotkov. Tako je samo meseca aprila na prvi pregled pri specialistu čakalo več kot 120.000 ljudi, vseh, ki čakajo na izbrane posege in operacije, pa je več kot 210.000. Najdaljše čakalne dobe so dolge tudi več kot leto dni, kar je za čakajoče bolnike katastrofalno.

Popolna korupcija v zdravstvu – od vsakega evra gre nekaj omrežjem
Celarčeva se je hvalila tudi kako bo izkoreninila korupcijo v zdravstvu in uredila nabavo tako, da bo to boljše za paciente. No že pri primeru žilnih opornic se je zataknilo. Žilne opornice stanejo v Nemčiji 300 evrov, na Poljskem se prodajajo za 240 evrov, pri nas pa mora potrošnik za tak izdelek odšteti 1.350 evrov. Več kot 1000 evrov razlike med Nemčijo, kjer je zdravstveni sistem na veliko višjem nivoju kot pri nas, in Slovenijo, kjer se očitno z davkoplačevalskim denarjem na veliko razmetava.

“Pri nas se je celo prodajala v Ljubljani po različni ceni kot v Mariboru, kar kaže, da se nabavne službe sploh ne pogovarjajo med seboj. Kako je lahko taka razlika v ceni in kam je ta denar šel,” se je spraševala poslanka SDS Jelka Godec in primerjala razliko: Devetsto evrov razlike –  to je plača medicinske sestre.

Tako se potrjuje, da so tudi v zdravstvu omrežja, ki kontrolirajo nabave in nakupe za drago medicinsko tehnično opremo. Na primer. Minister Miklavčič je nabavil aparat za štiri milijone evrov, dr. Remškar pa je za enak aparat odštel 2,6 milijona evrov. Ne bom trdil, da gre za popolnoma enak medicinsko tehnični aparat, pa vendar ne more biti za podoben aparat tako velika razlika,” je dr. Remškar  dejal o korupciji v zdravstvu. Stroka dejansko diktira cene in monopolizacija trga je popolna.

Ministrica podpira lobije – to je potrdil tudi nekdanji direktor Onkološkega inštituta
“Zahteval sem analizo in specifikacijo nabav. S strani predsednice sveta in predstavnice ministrstva v svetu sem dobil opozorilo, da imajo dotični podporo medijev in naj tega ne delam. Takoj je bila reakcija sklic za izredno sejo, očitki o mojem slabem delu. Argumentov o tem, kaj od tega je res, ni bilo. Onkološki inštitut je delal dobro, uspeli smo razširiti projekt Dora,” je ravnanje sedanje ministrice kritiziral nekdanji direktor Onkološkega inštituta Remškar.

Klinični center Maribor je izvedel javni razpis za dobavo zdravil iz krvnih pripravkov. Nabavil je najmanj enako kvalitetna zdravila po nižji ceni. Ministrica Milojka Kolar Celarc je na UKC Maribor poslala dopis, v katerem je izrecno prepovedala nabavo zdravil drugje kot pri Zavodu za transfuzijsko medicino. In to kljub višji ceni. Takšno navodilo je izrecno v nasprotju z našo zakonodajo, kar potrjujeta dve pravni strokovni mnenji. Ministrica je bila s temi mnenji seznanjena in je, kljub temu, vztraja pri stališču, v katerem naroča, da je potrebno zdravila nabavljati pri enem in edinem ponudniku.

Ob vseh problemih, ki jih ima ministrica, sta reforma in strategija zdravstva le vrh ledene gore. Dokler bo ministrica nastavljala nekompetentne ljudi na odločilna vodstvena mesta, nezakonito odrejala z odloki in brez razpisov določala dobavitelje in ne prevzela nobene odgovornosti, je ministrica sama sebi največji problem.

Ne smemo pozabiti na Izolo
Največji incident, ki je sodu izbil dno, pa je bil dogodek v izolski bolnišnici. Starejši moški, nekdanji član Udbe, je z ilegalnim orožjem ubil dve osebi. Policista in zdravnika urologa. Ministrica se niti tokrat, razen formalnega sožalja, ni kaj dosti zganila. Prav nasprotno, odšla je na dopust in novinarske konference prepustila svojim sekretarjem in uslužbencem UKC Ljubljana.

Ob vseh zgoraj naštetih zgodbah in aferah sta incident v Izoli in ministričin mačehovski odnos le vrh ledene gore. Zdravstvo je pustila obubožano, čakalne vrste daljše, zavode “očiščene” nezaželjenih kadrov, da korupcije niti ne omenjamo.

Na koncu pa še zanimiva primerjava. SMC, najbolj “etična” in “moralna” stranka v zgodovini Slovenije ima očitno hude težave z etiko in moralo. Ministri so ali nesposobni ali pa do konca pokvarjeni. Dušan Mramor je kradel, Maja Makovec Brenčič je kradla, Goran Klemenčič je izdal protipravno poročilo in lagal, Anja Kopač Mrak je blagoslovila ugrabitev otrok, Zdravko Počivalšek je koruptivno nastavil Špelo Kučan na visoko delovno mesto, interpeliran je Peter Gašperšič, itd. Ko pogledamo to ekipo, ki trenutno vlada Sloveniji, se razkrije ves načrt volilne prevare. Janšo v zapor in pod pretvezo morale in etike spet “nategniti” volivce. Bomo šli na naslednjih volitvah spet na limanice?

A. R.