fbpx

Ministru Erjavcu žal, da so postavili ograjo

Karl Erjavec (foto: STA)

Zunanji minister in predsednik DeSUS-a Karl Erjavec obžaluje, da je treba varnost zagotoviti tudi s postavitvijo tehničnih ovir. Hkrati opozarja, da so te postavljene z namenom, da se zavarujemo pred razpršitvijo migracijskega vala, vzroki migracij pa v kratkem še ne bodo rešeni. Po njegovem bi bilo treba ves čas voditi dialog tudi z lokalnimi skupnostmi.

Čeprav trenutno kaže, da ni nobene posebne nevarnosti in da migracijski tokovi tečejo nadzorovano, pa navkljub slabemu vremenu v Egejskem morju in poostrenemu nadzoru, ki ga izvaja Makedonija, v Slovenijo vsak dan pride 5000 migrantov, je ob robu seje pokrajinskega odbora DeSUS za Južno Primorsko v Izoli pojasnil Erjavec.

Varnostne razmere so se dramatično spremenile
Tudi napovedi v zvezi s tem so slabe, “zlasti zato ker vidimo, da krize, ki povzročajo te migracijske tokove, ne bodo v kratkem rešene”. Nenazadnje je tudi Italija v teh dneh na mejo s Slovenijo poslala mešane skupine vojakov in policistov, je navedel Erjavec in spomnil na napovedi Islamske države o terorističnih napadih v času božiča.

“Razumem, da je prebivalstvo zaradi tega, kar se dogaja, pač nezadovoljno, vendar moram kot zunanji minister opozoriti, da so se varnostne razmere dramatično spremenile,” je ocenil. Takoj, ko bodo ugotovili, da tehnične ovire niso potrebne, bo vlada s temi aktivnostmi tudi takoj prenehala, je napovedal.

Kaj bo prinesla pomlad?
Pri tem bi bilo treba zlasti spomladi preveriti določene rešitve ter ali so zaradi kmetovanja in turistične sezone ti načrti ustrezni. “Upam, da se bo izkazalo, da v pomladanskih mesecih teh tehničnih ovir ne bomo potrebovali,” je dodal.

Obenem Erjavec pričakuje, da bo tudi notranje ministrstvo več pozornosti namenilo dialogu, zlasti z župani in občinskimi svetniki, ter da se bodo lahko dogovorili glede režima. “Ni nujno, da je ves čas ta najstrožji režim. Najstrožji režim bi prišel v poštev, ko bi pač zaznali, da obstaja možnost, da bi se migracijski val preusmeril preko Istre v Slovenijo in Italijo,” je še ocenil.

B. O., STA