fbpx

Mladim slovenskim nogometnim reprezentantom prekipelo! Kritični glede neodgovornega ravnanja selektorja Primoža Glihe in strokovnega štaba potem, ko so bile potrjene tri okužbe!

Selektor mlade slovenske nogometne reprezentance Primož Gliha (Foto: NZS Twitter)

Evropsko prvenstvo v nogometu do 21 let, ki bo naslednje leto na domačih tleh, je očitno ogroženo, namreč v mladi slovenski nogometni reprezentanci je prišlo do izbruha afere. Nezadovoljstvo članov ekipe nad delom selektorja Primoža Glihe, je očitno tako veliko, da so se ti odločili, da pod njegovim vodstvom ne bodo več igrali za reprezentanco. Med drugim so Glihi, ki se je v preteklosti že obregnil ob premiera Janeza Janšo, ker je bil ta kritičen zaradi dvoboja lige prvakov med Atalanto in Valencio, ki je bila odigrana v Milanu, saj je ta povzročila širjenja covida 19 po Evropi, očitajo neodgovorno ravnanje potem, ko je 5. oktobra postalo jasno, da so bili na testiranju trije pozitivni. Selektor in strokovni štab so namreč po njihovih besedah kljub temu na recepciji hotela pili alkohol in poslušali glasno glasbo do jutranjih ur. 

Slovenski nogometni portal Nogomania.com je razkril protestno pismo članov mladinske nogometne reprezentance, ki so jo ti naslovili na Nogometno zvezo Slovenijo, konkretneje na direktorja reprezentanc Mirana Pavlina in sekretarja Martina Koželja. Selektorju Glihi, ki po poročanju Siola sodeluje z znanimi osebami iz slovenskega nogometa (Gregorjem Židanom, Željkom Mitrakovićem in Robertom Korenom) očitajo žalitve na osebni ravni brez spoštovanja integritete posameznika, ki naj bi bila v glavnem brez pravega razloga, in vdiranje v zaprto sobo v času spanja z univerzalnim ključem.

Med razloge za nezadovoljstvo pa navajajo še: “Treninge začenjamo brez ogrevanja, kar nam povečuje možnosti za poškodbe; nasprotnikov ne analiziramo in se na njih primerno ne pripravimo; na dolgih potovanjih z letalom ali avtobusom igralci ne smemo spati in moramo delati razne raztezne vaje; ob doseganju zadetkov na tekmah le teh ne smemo slaviti, ogrevanje pred tekmo (3. 9. 2020 prijateljska tekma proti Italiji) je bilo kar v garderobi, vodil ga je g. Silvo Vrhovec, čigar funkcija v tej reprezentanci ni nobenemu znana in razložena; pred tekmo (7. 9. 2020 prijateljska tekma proti Madžarski), ki je bila delegirana ob 15:00, smo po navodilih selektorja namesto normalnega kosila štiri ure in pol pred tekmo morali jesti mueslije in jogurt ob 10:30; selektor ukazuje odvzem mobilnih naprav kadarkoli si to zaželi; v času popoldanskega počitka igralcem ni dovoljeno gledati televizije oziroma uporabljati pametnih naprav; po določeni uri za spanje igralcem ni dovoljeno gledati televizije oziroma uporabljati pametnih naprav ne glede na posameznikov bioritem, vrata sobe moramo imeti odprta ves dan, včasih tudi vso noč (s tem nam je odvzeta vsa zasebnost); prepovedano nam je igranje družabnih iger oziroma so le te dovoljene samo, če se igra za denar.”

S tem se je ogrozilo varnost vseh
V pismu poudarjajo, da so se za pisanje protestnega pisma odločili na podlagi dogajanja na zadnji reprezentančni akciji. Strokovni štab in ekipa so imeli 5. oktobra testiranje na novi koronavirus. “V večernih urah smo prejeli rezultate in imeli 3 pozitivne osebe (dva igralca in ekonom), selektor in strokovni štab pa so kljub temu na recepciji hotela pili alkohol in poslušali glasno glasbo do jutranjih ur,” so izpostavili in ob tem kritično poudarili prepričanje, da se je s tem ogrozilo varnost in zdravje vseh. “Naslednjega dne, 6. oktobra 2020, je selektor ob 22:23 najavil sestanek na recepciji, kjer jih je spet čakalo skupno druženje in alkoholne pijače, kar je še dodatno pripomoglo k širjenju virusa in ogrožanju našega zdravja.”

Foto: NZS Twitter

V nadaljevanju poudarjajo, da je naslednji dan, 7. oktobra, prišlo do spora okrog uporabe mobilnih naprav, namreč Gliha jim je v večernih urah želel odvzeti telefone, razen kapetanu ekipe Janu Mlakarju. Ker pa se je celotna ekipa odvzemu telefonov uprla, je moral naslednji dan Mlakar domov. Kor razlog je bil po besedah reprezentantov navedba, da naj bi ta uporabljal tablični računalnik, čeprav je imel dovoljenje, da lahko mobilne naprave uporablja kadarkoli. “Po sestanku smo se igralci skupaj sestali in prišli do zaključka, da je bil Mlakar poslan domov, ker je kot kapetan zastopal želje vseh. Preoblekli smo se v civilna oblačila in zahtevali, da se naš kapetan vrne. V nasprotnem primeru smo bili vsi pripravljeni zapustiti reprezentančno akcijo.”

Mlakar je sicer po uporu ostal, a vendarle na strani članov mlade reprezentance obstaja veliko nezadovoljstvo, saj se jim zdijo razmere, ki so v reprezentanci vladale do sedaj, nedopustne in neprofesionalne. “Vsak igralec ima drugačne potrebe in ni normalno, da moramo vsi jesti enako hrano ter spati in počivati enako dolgo.” Ker so mnenje že predstavili selektorju, so se tokrat odločili, da se obrnejo na Nogometno zvezo Slovenije. Za razliko od Glihe se je vodstvo za Siol že odzvalo in sporočilo, da so z vsebino pritožbe seznanjeni in da že izvajajo ustrezne postopke. Do sprejemanja odločitev pa naj bi prišlo potem, ko bo vodstvo opravilo pogovore s selektorjem Gliho in predstavniki mladinske reprezentance.

Nina Žoher