[Video] Francoski predsednik Macron ponovno razglasil izredne razmere! Policijska ura v večjih mestih!

Datum:

V Franciji bodo v soboto 17. oktobra 2020 uvedli izredne razmere z namenom omejitve širjenja epidemije covid-19 v državi. V večjih večjih francoskih mestih bo zaradi tega med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj veljala policijska ura.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je razglasil izredne razmere in z namenom, da bi preprečil nadaljnje širjenje okužbe s covid-19 v osmih večjih francoskih metropolah, med drugim v Parizu, Lyonu, Marseilleu in Toulouseu, razglasil policijsko uro. Ukrepi bodo zajeli približno tretjino francoskega prebivalstva.

Po trditvah francoskega predsednika je do prenosa okužbe wuhanskega koronavirusa najpogosteje prihajalo na zabavah in zasebnih druženjih. Temu bodo sedaj naredili konec zato, da ne bi preobremenili francoskega zdravstvenega sistema.

Policijska ura bo po poročanju LBC trajala vsaj štiri tedne, od parlamenta pa bodo zahtevali še dvotedenski podaljšek, kar bi pomenilo, da bi velik del Francozov lahko bil podvržen najstrožjim ukrepom vse do 1. decembra.

Image

“Nismo izgubili nadzora,” je v uvodu svojega govora povedal Macron. “Nahajamo se v situaciji, ki je zaskrbljujoča, in ki zahteva, da nismo ne neaktivni ne panični.”

Komunisti kritični
Odločitev francoske vlade je kritiziral nacionalni sekretar Francoske komunistične partije Fabien Roussel, ki je povedal, da oblast ne more take odločitve kar sprejeti. “Izvedeli smo da je dekret Sveta ministrov za obnovitev izrednega stanja že podpisan,” je v parlamentu načel temo Roussel. “Če je čas za krepitev izrednega stanja, moramo to tukaj predebatirati.”

Trenutno stanje pandemije covid-19 v Franciji. V zadnjem tednu potrjenih preko 125 tisoč novih okužb (vir: twitter)

V Franciji so do sedaj zabeležili več kot 788 tisoč okužb s covid-19, skoraj 33 tisoč ljudi je zaradi okužbe umrlo. Samo v zadnjem tednu je bilo v Franciji potrjenih 125.554 novih okužb, kar je 16 odstotkov vseh do sedaj zabeleženih primerov v državi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...