fbpx

Mladina že n-tič dokazala, da so veterani fake newsa – njihov pisun Mekina si je to “prestižno” titulo nadel kar sam

Foto: STA

Umotvorom Mladine ni videti konca. Po tem ko, so obelodanili, da so čakalne vrste v zdravstvu rezultat dobro delujočega javnega zdravstva, da v Sloveniji nimamo visokih davkov, nadpovprečne obremenitve plač, velikega javnega sektorja, prihodi nezakonitih migrantov pa naj bi bili plod naše domišljije, so poskrbeli za presenečenje. V popravku so namreč priznali, da producirajo fake news  (lažne novice). 

Konkretni popravek s strani novinarja Mladine Boruta Mekine se nanaša na trditev, da naj bi imelo 50 najbogatejših Slovencev vsak po 320 objektov. “V članku Nova smer – Kaj želimo od nove vlade sem napačno zapisal, da ima 50 najbogatejših Slovencev v lasti vsak po 320 objektov. Sodeč po podatkih Gursa za leto 2017 ima 50 z nepremičninami najbogatejših posameznikov – fizičnih oseb v lasti 143 nepremičnin. Leta 2013 je 50 najbogatejših imelo v lasti 120 nepremičnin. Za površnost se opravičujem,”  je zapisal.

Čakalne vrste naj bi bile v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji
Ob tem je potrebno poudariti, da gre zgolj za kapljo v morje, saj v Mladini kar mrgoli lažnih novic, ki jih nekateri požirajo kot edine relevantne informacije, čeprav je že na prvi pogled jasno, da gre za kopičenje zablod s strani odgovornega urednika Mladine Gregorja Repovža in ostale “kompanije”.

Veliko prahu je dvignilo pisanje Repovža, ko je ta krivdo za slabo slovensko zdravstvo iskal kar v slovenskih medijih, ki poročajo o številnih zapletih, ki jim ministrica Milojka Kolar Celarc ni bila kos, ob tem pa je čakalne vrste poveličeval, češ da “so v veliki meri dokaz, kako je zdravljenje dostopno celotni populaciji”. Seveda ob tem ni potrebno posebej pojasnjevati, da so v Sloveniji čakalne vrste dolge, predolge, kar potrjuje statistični podatek, da imamo eno izmed največjih umrljivosti zaradi bolezni raka. Ob vsem tem pa je zmotilo prepričanje, da naj bi ljudje pogosto postali egoistični, komolčarski, taki, da vidimo le sebe in bližnje, ko pridemo v stik z zdravstvenim sistemom. Pri tem pa očitno nekaterim ni jasno, da moramo vsi zaposleni v Sloveniji plačevati kar štiri različne vrste zavarovanj: pokojninsko in invalidsko, zdravstveno, za brezposelnost in starševsko varstvo, zato smo tudi upravičeni do primerne oskrbe, ko le-to potrebujemo.

Foto: STA

V vojski ne vidijo smisla
Po fiasku s čakalnimi vrstami v zdravstvu je nato Repovž šokiral z izjavo, da Slovenija ne potrebuje lastne vojske. Namreč, razpisal se je o tem, da je odločitev Slovenk in Slovencev za ustanovitev svoje države leta 1990 pomenila odločitev za majhno državo, in ob tem dodal, da se Slovenija na številnih področjih obnaša, kot da je velika država. Zakaj se ne bi sprijaznili z dejstvom, da ne moremo imeti vojske, da smo premajhni? Saj smo se vendar odločili za majhno državo. In s tem ni nič narobe. Le malo samozavesti je treba.” Pri tem gre za izjavo, ki se v ničemer ne razlikuje od tistih, ki so v začetku 90. let želeli razorožitev Slovenske vojske in onemogočiti obrambo pred JLA.

Glede na to, da je Mladina preko popravka priznala, da ustvarja lažne novice, pa je ob tem smešno: kako je mogoče, da je sama na začetku leta poleg novinarjev Dela, Dnevnika, Večera sodelovala pri organizaciji dogodka na Fakulteti za družbene vede z naslovom Proti kulturi laži? Glede na to, da je pri nas v navadi, da stvaritelji lažnih novic mlade opozarjajo na problematiko pojavljanja teh, se človek vpraša, kdaj bo končno prišlo do potrebnega premika v glavi, da se bo končno ustavilo pranje možganov?

H. M.