Mramor končno priznal: Smo edini v Evropi, pri katerih javne finance ne bodo zdržale

Bivši minister za finance Dušan Mramor (foto: STA)

“Eden glavnih problemov Slovenije je, da imamo na dolgi rok izjemno tveganje, da javne finance ne bodo zdržale, saj smo edina država med 28 članicami, ki ima tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti,” je po nedeljski seji vlade priznal finančni minister Dušan Mramor.

Mramor je priznal, da ima Slovenija velike težave. Prebivalstvo se stara, javne finance pa na tak način, kot so narejene sedaj, ne bodo zdržale. Kaj to konkretno pomeni za Slovenijo, Mramor v sporočilu za javnost ni razkril. Dejal je, da je za slabo stanje javnih financ kriv “predvsem problem demografije, saj ima Slovenija najhitreje starajoče prebivalstvo,” so zapisali na STA.

Na to opozarja tudi Evropska komisija, ki ocenjuje, da se bo koeficient starostne odvisnosti ostarelih do leta 2060 v Sloveniji več kot podvojil.
Vir: STA

Vir: STA

Da bo mera polna, pa Mramorja jezi še Karl Erjavec. Desus namreč zahteva, da se upokojenim, ne glede na težave z javnimi financami, zvišajo pokojnine. Iz vrst Desusa so Mramorju že dali jasno vedeti, da sprejetje te pobude tudi pričakujejo. Mramor se je Erjavcu uprl že v preteklem tednu in njegov predlog označil za popolnoma nesprejemljivega. Nedeljska maratonska seja je bila sicer namenjena predstavitvi osnutka nacionalnega reformnega programa, ki ga bo vlada poslala Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS).

Evropska komisija in OECD to že dolgo vesta …
Da so javne finance v Sloveniji problem, že vrsto let opozarja Evropska komisija. Kot enega izmed največjih izzivov v letošnjih poročilih izpostavljajo “veliko povečanje javnega dolga” in opominjajo, da so ukrepi za uravnotežanje javnih financ že sprejeti, saj se denar v Sloveniji ne steka na prave konce. Na to je pred dobrim mesecem opozarjal tudi OECD, ki je v svojem poročilu izpostavil, da je Slovenija druga na lestvici držav, ki največ zapravijo za svoj javni sektor.

Prvo zaušnico “naj finančnemu ministru Evrope” pa je Bruselj prisolil pred nekaj dnevi, ko je evroskupina Sloveniji podelila negativno oceno za celotni proračun 2016, saj ne zadovoljuje zahtev v okviru pakta stabilnosti in rasti, ki je sklenjen med državami z evrom.

Anja Dangubič

 • janez.pokoncni

  Dejstvo, da iz Slovenije preženemo pribljižno vsako leto toliko izobraženih mladih, kot se jih rodi je skoraj nepomembno, saj jih nadomestimo z “znastveniki” iz jugovine.
  Ni služb, obremenitev plač, fama, da je vsak podjetnik tretiran skoraj kot državni sovražnik in predvsem pajdaški državni kapitalizem, v katerem do poslov pridejo le “naši”, je že dolga leta garant za to, da se bomo slej ko prej povsem zrušili.

  • Ja, res …………………..z znanstveniki, ki imajo vso pamet v gatah…. če sploh vedo, da obstajajo tudi gate !!!

  • karlina

   Točno, kot so bili po letu 45 drzavni sovrazniki-kmetje, veleposestniki, obrtniki, verniki, so tudi sedaj. Kdor je priden in je z lastnim znanjem in delom, ter zdravo kmečko pametjo kaj ustvaril.le tega je treba uničiti, poteptati, to je največja sramota in absurd, ki se lahko dogaja samo v Sloveniji in nikjer drugje , aja razen v S. Koreji še-smo na dobri poti, da se jim pridruzimo.

 • janez zorman

  Dejstvo je tudi, da za extra penzije, dodatke k penzijam, za nagrade SAZU-jevcem in kvazi umetnikom, paradržavnim agencijam, profesorjem (začenši z Mramorjem, Pirnatom,…., zdravniki na položajih,…),…ponikne približno toliko denarja za kolikor se redno, vsako leto sproti zadolžujemo. Največja škoda je bila storjena z Bratuščino vlado, ko je speljala Evropo na led in nam odpeljala TROJKO iz države. Samo tujci lahko še naredijo red med domačimi skorumpiranci v vrhu države. Na žalost.

  • nahla

   Si pa pozabu na DUTB – kjer so tujci kar lepo služili in še služijo na račun Slovencev

   • janez zorman

    Aja, tujci bi morali zastonj sanirati napake naših tatinskih “brihtolov” ?! Cerar se je itak dogovoril z “vladajočo elito”, da bo ona naprej kradla.

   • karlina

    Napaka, tujcev ni več, ker bi odkrili velike lumparije, zato so jih nagnali-sedaj bodo mastno in še bolj sluzili njihovi otroci-na račun Slovencev

 • janez zorman

  Zanimivo, da je Mramor tiho kot miška, ko se pojavljajo zahteve po povišanju plač državnim managerjem. Seveda je logično, zakaj tišina; če bo šlo njim, bo šlo tudi “zaslužnim” profesorjem.

 • if

  Oblast je raznarodovalna!
  Zdaj poudarja demografijo, da bi lažje uvedla še en korak raznarodovanja s priročnim migranstvom..
  Vsi derivati rdečega nazora so načeloma enaki. Delajo proti slovenstvu. Tehnologije?
  Ubijanje, nacionalizacija, izgon, vzdrževanje stanja, ki je povzročil beg, priseljevanje tujcev na slovensko ozemlje, uničevanje gospodarstva, negativna selekcija, sodobne kraje, pravno gledano uničeno sodstvo …
  Zakaj je tudi danes tako?
  Ker je slovenski volilec bebavi mazohist!

 • luka globus

  ja madona če pa tok keša odtaka:) že 25 let, čudno, da sploh še plujemo:)

  • ferdoperdec

   Kako ne bi pluli, če se pa kar naprej zadolžujemo, še ne mesec nazaj za 1,6 milijarde! S tujim tičem po koprivah mahat pa res ni neka umetnost…

   • Očitno čuti, da mu nihče več ne bo hotel posoditi…… Cerar lažnivec pa trosi rožice o USPEHU………………. Barabe lažnive….. pokvarjenci………smrdljivi.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • karlina

    točno

 • Meho

  Lani ‘evropski finančni minister leta’, letos pa ‘evropski finančni šarlatan leta’. Bravo, mramor!

 • Gr8_1

  To spominja na vsa propadla podjetja, ki so pred tem prejela gazelo.

 • Bramor:” Prebivalstvo se stara, javne finance pa na tak način, kot so narejene sedaj, ne bodo zdržale.”

  A drugod pa se prebivalstvo ne stara ?

  Problem je, ker mladina, ki smo jo doma izšolali, doma ne vidi prihodnosti …….. in zdaj, ko naj bi začela ustvarjat doma, odhaja v tujino ” s trebuhom za kruhom… ” – to ste nam NESPOSOBNI levaki z vašo kratko pametjo napravili, HOČETE PA UVOZITI DIVJAKE !!!!

  Niso problem upokojenci. Ti upokojenci, so vso delovno dobo vlagali v pokojninski sklad,
  VI LEVAKI pa ste ta sklad izpraznili z neupravičenimi pokojninami svojim priviligirancem.
  Niste vedeli, da vsaka vreča ima tudi dno, kjer se vse neha???????
  LOPOVI, BARABE, LAŽNIVCI še niti LAGAT NE ZNATE pa že vse življenje to počnete.

  S R A M O T A !!!

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • NUJNO MORA JANŠA PREVZETI VODSTVO DRŽAVE – DRUGE NI, če ga bo sploh hotel

  v situaciji v katero nas je ta NESPOSOBNA, PREVARANTSKA VLADA PRIPELJALA.

 • MEFISTO

  V živalskem svetu štejemo mramorje med škodljivce.

  • mramor, bramor – to je vse isto. Od nobenega nič koristi, samo škoda.

  • karlina

   Bojim se, da so Cerarjevi že tako zavozili državo, da bi jo še Janša težko rešil.
   70 let plenjenja, uničevanja, ne moreš rešiti v enem letu, ni takšne čarobne paličice, nikakor

 • macon

  Leve barabe pač kradejo milijarde in to plača navaden folk. Delovanje pravne države nikoli ni bila intimna opcija levega režima.

  • karlina

   Več 100.000 milijard-na ta račun bi lahko vsi ziveli , kot v raju, ampak ne-samo elita, vsi navadni smrtniki v tej drzavi pa moramo crkniti, ampak enkrat bo tudi za te voluharje zmanjkalo denarja, oz. puf na puf se na dolgi rok ne izide.

 • david23

  Karkoli bo Vlada RS (trenutna ali naslednja) oziroma druge veje oblasti naredila, ne bo nič bolje, in sicer do trenutka, ko se bo odpravilo načelo negativne kadrovske selekcije in se bo začelo dosledno upoštevati načelo meritokracije!

  • karlina

   Na to bomo morali čakati verjetno še več desetletij, do takrat pa bo šlo vse v maloro.

 • Poštenje velja

  ni več rešitve-izseli se kdor se more!.
  žal

  • isla

   Ne govori tega.Tu je naš dom, tu so naše korenine. Naj se izselijo škodljivci.

   • MEFISTO

    Ni dovolj le govoriti, treba je tudi kaj storiti za to, da bi se znebili teh rdečih škodljivcev.

    • tarantela

     Kako boš kaj naredil, če pa prismojen narod ne vidi, da mu kri puščajo, pa kljub temu hodi z rdečo zastavo mahat po ulicah. Nad Slovenci je še Bog obupal!

     • karlina

      Točno, nekaj časa nazaj, sem poslušala gospoda Granda, ki je izjavil, da ima vedno bolj občutek, da je Slovenija zakleta in sicer samo zaradi tega, ker se še vedno nihče ni opravičil za med in povojne poboje domoljubnih Slovencev-začenjam vedno bolj verjeti, da je to res.

   • karlina

    Ja, to je res, ampak povej mi, kaj imam od tega svojega doma, oz. od te drzave-umiranje na obroke, ter strah, kako bomo preziveli mesec, če sploh. Čez nekaj let naj bi šla v pokoj, kakšna bo pokojnina, če sploh bo, ob dejstvu,da so bile plače v gospodarstvu vedno močno pod povprečkom, to ni niti za ziveti, niti za umreti. Od lepote drzave, ki je edina svetla točka, nimam nič.

  • karlina

   Točno, to jaz vseskozi govorim, če bi bila vsaj 10 let mlajša, bi takoj prodala vse, kar imam in na prvi avion, z enosmerno karto, brez povratka, najrajši v Kanado ali Novo Zelandijo, ampak to so samo pobozne zelje, sem avion, na zalost izgubila.

 • fireblade

  Kdaj bo DDV spet 20 ali celo 19% ??????????????????????

  Komunisti delijo presežke javnosektorskim parazitom, krize je konec, stopnja na 22% pa je po zagotovilu super meneđera solatarja zašasna in se ni poznala pri cenah..

  Nova24.. a boste prvi medij, ki bo agresivno načela to temo??

  300 milijonov je šlo za Štrudelnove parazite v JS!!!!

 • benasi

  V trenutku ko si to izjavil,bi moral tudi odstopiti!

 • isla

  Eh, ne samo gospodarski, ekonomski… mrtvec. Slovenski narod postaja narod mrtvecev. Močni smo pri komentiranju, drugače smo malodušni, vpognjenih glav, … zato pa pometajo z nami. Otroci nam odhajajo. To je naša največja žalost. Pa res ni nikogar, ki bi kaj spremenil? Vsi, ki enkrat zasedejo neke položaje izgubijo pamet, razsodnost.

  • avtohtoni neandartalec

   Vsaj ne ponavljamo več mehansko, da je Slovenija naša dežela, da je drugi raj na zemlji, da smo nek narod in smo še ponosni na vso to štalo, vsaj lažemo si več ne, kar je vsekakor velika razlika od prej. Dokler bodo ljudje spoštovali in ubogali javne uslužbence, zgleda pri nas še ni tako slabo.
   Janša je najboljši primer kako se to dela, ampak Matoz je samo en, nima časa za razcapane reveže, če je cela država odvisna od enega samega sposobnega odvetnika, potem Slovenije itak ni več, to je samo truplo. Namesto, da bi začeli metati pravnike in odvetnike, nam oni danes vodijo državo, razen peščice, ki si lahko kupi svojo pravico, delajo proti narodu, kar pomeni da bodo na koncu pravno formalno krive žrtve, ker ni nobenega zagovora. Saj vlada ne govori o fašistih, narod je kriv, pa ne vsi, samo tisti, ki se jim upirajo in jih kritizirajo. Ne samo vlada, cel parlament je tak, tem predstavniki ljudstva je vseeno za Slovence, oni gledajo samo na najmočnejše in najbolje prilagojene, ker ti jih bodo branili pred hordami pobesnelih klošarjev, ko bo prišlo do tega. Ne samo aparat, celo narod je skorumpiran, mi ja ne poznamo nobene osebne integritete, kot vsako pleme kanibalov, pač vsak dan žrtvujemo nekaj ljudi, po 20 letih se seveda nabere.

 • MEFISTO

  Siva komunistična eminenca Velenja in Šaleške doline Srečko Meh je, ko je še delal slab vtis kot poslanec, rad namignil, da Janša ne ve, odkod mu 200.000 Evrov.

  Zdaj je prišel pa čas, ko bi ga moral Janša, z njim pa mi vsi, vprašati, kako je s tovariši velenjskimi in šoštanjskimi komunisti zapravil 1,5 milijarde Evrov, namenjenih TEŠ6, in kako bo plačeval vso tekočo izgubo

  • fireblade

   Premogovnik bi bilo potrebno zapreti … to je resnično samo jama, ki požira teren in denar v globine.

   In še to, če bi bila to normalna firma, bi imeli že nekaj rudnikov po Afriki, v Velenju pa mega upravo in razvoj tehnologij.

  • avtohtoni neandartalec

   Ampak nekateri dejansko ne vedo od kod jim več sto tisoč evrov, ne vedo niti koliko stanovnj in posesti si lastijo, to se je kar počez pisalo, sodišča so pa pridno deložirala in preganjajo prave lastnike. Isto velja za denar, delavci čakajo na svoje plače in ostalo kar jim pripada, to je naš denar, ne od teh lopovskih fašistov.

 • MEFISTO

  Bedasti Slovenci, samovšečno zaverovani v svojo kratko pamet, so nekritično nasedli plenilski levici in jo volili.

  Vrč hodi tako dolgo po vodo, dokler se ne razbije.

  Slovenski vrč se je že razbil.

  • Saj je niso izvolili Slovenci, ampak lopovi in priviligiranci, ki še vedno izkoriščajo in preizkušajo naše potrpljenje. Skovali so peklenski načrt in načrtno že 25 let na 50 podlage, neusmiljeno kradejo in na vse načine izkoriščajo autohtono slovensko prebivalstvo.

   • pajot

    res je,Slovenci na dan volitev ostajajo doma in gledajo resničnostne šove.

    • avtohtoni neandartalec

     Za tiste, ki jih je krivično uničil državni fašizem, bi bilo voliti za kogarkoli v taki državi moralni greh, etično je nesprejemljivo podpirati okupatorje in zločince proti človeštvu. Tako daleč smo, ko ti okupator enkrat vzame dom in vse kar si imel v življenju, to ni več domovina, to ni več država, sploh pa to ni demokracija.

     • pajot

      Torej greš in voliš manjše zlo. Posebej,če veš,da je okupator in zločinec proti človeštvu že 70 let prisoten v tej državi. kakšen moralni greh neki,ne nakladaj bedarij.

     • avtohtoni neandartalec

      Država to dela, voliti tako državo je greh, ker dokler obstajajo, državljani samo trpimo. Verjemi mi, čedalje več ljudi ne boš več spravil na volitve niti s puško v roki,to ni odklon od neke politične opcije, to je bojkot proti fašizmu, ja vidite, da je vsake volitve samo še slabše.

     • pajot

      No,to sem pa vesel,da ugotavljaš,da nam vladajo fašisti.

   • karlina

    točno

  • karlina

   +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
   Ko je vrč razbit, ga ne moreš nikoli več poflikati, se ne da.

 • Danes poroča Požar, da si je “Premier Cerar najel oglaševalca Igorja Ariha, da mu malo popravi imidž v javnosti”
  ……..palačali bomo tole norčavo in lažnivo poročanje pa spet Slovenčki. :(

  • ostrovrhar

   Baje ga je Arih najprej poslal k ortodontu. :)

 • Tom Norris

  Naredili bodo to kar najbolj in edino znajo – dvig davkov !

  • karlina

   Itak in mi, navadni drzavljani bomo crknili.

 • avtohtoni neandartalec

  Nekaj časa bo še šlo, potem se bo začela pa verižna reakcija in Slovenija bo obstala.
  Pogovarjamo se zato, ker se že deset let pri nas sploh ne da več živeti, če je pa povsod fašistično nasilje, korupcija in vlada strah pred lastno državo.
  Po desetih letih, je dal boj proti korupciji grozljive rezultate, dobili niso skoraj nobenega, vojaško policijski aparat pa je del državljanov porinil nazaj v kameno dobo. Brez razloga, brez potrebe, brez pameti, iz golega sovraštva do vsega, kar ni fašistično oziroma samo zato, ker bogate družine ne marajo svojih nekdanjih sokrajanov in prijateljev. Zamerili smo se jim, zato so zlorabili državni aparat, za obračun s svojimi namišljenimi demoni, posledica je milijon ljudi na robu preživetja in sovraštvo, ki ne bo prenehalo še desetletja.
  Nobenega upora ni, fašisti se sami od sebe ne bodo ustavili, razčistiti ne znamo, ne moremo, nočejo, če poznamo Pahorja, bo zdaj verjetno predlagal še več brutalnih ukrepov, še slabšo pokojninsko reformo za delavce, še hujši prometni zakonik, slabše socialne razmere in še bolj skorumpirano pravosodje, drugo ne zna.

 • domovina mili dom

  Vse drugo je krivo za slabe finance, kot pa da bi komunisti priznali, da so zafurali Slovenijo s krajo in z javnim sektorjem. Bog nas var, da bi tujec prišel z denarjem in odprl delavna mesta. Ljudje bi delal, partizani bi se šli tabornike v Lažgošah, narod bi rajal, denarja za zapravljanje dosti. Vprašat delavce Alpine kaj bi rajši bili v službi s tujim lastnikom ,kot na borzi z lastništvom države.

  • karlina

   Dokler bo Koprivnikar izjavljal svoje besede-da je JU gonilo v drzavi, gospodarstvo pa je vredno manj, kot smet, do takrat ne bo bolje, itak smo se ze skoraj potopili, rešilnih jopičev pa ni nikjer na obzorju.

 • FORT WORTH

  Yugoekonomistom ne gre pa ne gre.
  Pred vrati je ze drugi bankrot drzave na celu s partijo v zadnjih 25 letih…
  LUSTRACIJA TAKOJ ZDAJ !

  • karlina

   če bi bilo mozno, pa ne bo

 • Peter

  Čudno. Pozabil je omeniti, da je sta vse naše probleme kriva ena prejšnja desna vlada in pa opozicija.
  Nas bo že Velejčan spomnil, vprašanje samo, pod katerim nickom bo nastopil tokrat, no.

  • avtohtoni neandartalec

   Leva in desna, obe vladi sta zatirali ljudi, preprečevali državljanom tretjega razreda, pod posebno zaščito države, da bi lahko normalno reševali svoje probleme, med vsemi vladami se dogajajo krivične socialne deložacije, krade se pa itak brez prestanka, saj nismo zmešani, ja vidimo, da se niti po 20 letih še niso nikjer zamenjali in nas še vedno zatira ista ustašoidna udba. Ne govorim na vladi, tisto je smao TV nadaljevanka, po krajih in občinah je tako, kako lahko nekdo upa na kakršne koli spremembe, če pa fašistom očitno niuhče nič ne more, niti govorimo ne, da bi bilo kaj narobe z njimi, kaj šele, da bi se dejansko začelo kaj spreminjati v praksi. Še začeli nismo, vendar nekateri že upajo in vidijo spremembe, to je masovna duševna bolezen, ne pa normalen odziv javnosti.

 • avtohtoni neandartalec

  Denar lahko dobi Mramor samo od ljudi.
  Ampak ljudje ga nimamo, so nam ga fašisti pokradli in prepovedali, da bi kaj zaslužili, ker se bojijo konkurence za svoje duševno prizadete potomce, zdaj pa seveda ne gre.
  Vlada verjetno računa na stroje, če smo izgubili vse ostalo, imamo vsaj stare evropske štance,kalupe in tekoče trakove,ki proizvajajo polizdelke za ogrono Nemško tržišče. Za upravljanje tistih strojev rabijo zelo malo ljudi, ustvarijo pa večino naših financ, če bi radi videli realno sliko v državi, se morajo samo ustaviti za par dni, in je konec. Denarja je na pretek, vsega je več kot kdajkoli v zgodovini, nobene vojne ni, nihče od zunaj nas neposredno ne ogroža, naravna klima je zaradi segrevanja trenutno izjemno ugodna, vse pogoje imamo za kvalietno življenje, ampak tako slabo kot danes nismo živeli še nikoli prej, fašizem je uničil Slovenijo do konca, drugi pa itak nimajo denarja.
  Zakaj se potem sploh sekiramo, saj nam Mramor nima kaj pobrat, še pomagat mu je treba, karkoli nas bo zadolžil, zahtevajmo dvojno, katere koli kazni bo dvignil, zahtevajmo še hujše, več davka kot bo nabil, več novih naj uvedejo, zakaj bi morala agonija trajatti še leta, če pa je lahko hitro konec. Če nimamo, če nam je ponorela država vse pobrala in uničila, ne obstaja FIZIKALNA podlaga, da bi bilo bolje, imeli smo vse, znamo delat, smo pošteni, vse je bilo v redu, ampka zdaj se pa ne da več,zaradi njih, to ni usoda ali naključje, to so posledice sodobnega fašizma na Slovenskem, levega in desnega.
  Kaj bomo zdaj, odpravili fašizem? Ne se hecat, to se smao tako reče, kakšen fašizem neki, to se samo enim tam meša, ker so leni in nočejo delati za svoje eksekutorje in ječarje, tako pa vidijo te stvari nedotakljive fašistične elite, na dosmrtni oblasti. Ko še socialnih ne bo več, se bodo ljudje začeli pobijati za hrano, država bo gradila pa nove zapore in ustanavljala koncentracijska taborišča, ne razumem kaj bi se lahk ozgodilo drugega, če pa si ne moremo čisto nič več sami pomagati, ne da se zaslužiti niti centa, kaj šele podpirat javne finance, Mramorju se meša ali pa ima nekje spravljen še en narod, ki dela namesto nas in na katerega lahko računa. Pri nas ga ni, mogoče se skrivajo kje pri sosedih, če so od njih odvisne naše finance, naj gre njim te stvari razlagat in naj poskuša tam uvajat svoje ideje.

 • althar

  A zdaj bo pa demografija kriva, da ste komunisti sesuli še drugo državo, ki ste jo ugrabili?

  • avtohtoni neandartalec

   Kakšni komunisti neki, kje ti vidiš komunistično stranko, javni uslužneci nam to delajo, že 20 let,pa koga briga kaj si domišljajo, da so, to so navadni fašisti, kakšni demokrati, republikanci, domoljubi oziroma normalni ljudje neki,samo rečejo tako, da narod nabija še naprej v prazno in se lahko rotirajo še naprej na oblasti, samo zato se lahko to dohaja. Komuniste smo že zdavnaj premagali, lopovi so najmanjši problem, država je gnila, plačujemo aparat, ki nas hoče zbrisati iz tega sveta, zato je vsak dan slabše in ne more biti več bolje, ker mora zdaj nekdo plačat za vso to svinarijo, ker je treba vse spraviti nazaj v red, gre pa za sto tisoče, če ne milijone drobnih stvari, brez akterih se ne bomo premaknili niti za milimeter naprej.

   • althar

    Kdo edini potrebuje in lahko edini generira javnosektorskega uničevalskega parazita? Tisti, ki je na oblasti. In v našem primeru so to zadnjih 70 let pač komunisti, lahko pa jim rečeš tudi fašisti, nomenklatura, globoka država, udbomafija ali kar ti najbolj paše. Ampak to sploh ni bistveno. Enaka scena se zdaj na primer lepo razgalja tudi v ZDA, kjer niso nikoli imeli komunistov, pa tisti na oblasti enako kot pri nas generirajo JS parazita (pa še vojne po svetu zraven). Zato tolikšno sovraštvo do Trumpa in Sandersa, ki nista videti tako zelo vodljiva glede nadaljnjega vzdrževanja in rejenja JS rakaste tvorbe.

    • karlina

     ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • Unikatna

  Pa kaj tvezi spet o staranju prebivalstva, da bi pa kaj ukrenili glede tega, to pa ne. Če mlade družine ne vidijo prihodnosti, kdo bo pa še več otrok imel. Vedno je nekdo drug kriv za vaše zapravljanje in slabo vodenje!!

  Odreči sofinanciranje vsem raznoraznim mirovnikom, društvom in vsem, ki dobivajo neopravičeno denar iz državne blagajne! Naj se manj zapravlja in krade!!

  • avtohtoni neandartalec

   Meša se jim, to so evgeniki, kakšno staranje neki, ta je izgubil stik z realnostjo, to so samo posledice demografskega in socialnega inženiringa, normalno, da je statistika podivjala, če pa četrt naroda sploh ni praktično opravlno sposobnih, ne morejo živet, kaj šele, da bi imeli družine in normalno živeli, to ni staranje ampak GENOCID!

  • isla

   Ukinit sebi namenjene agencije, sklade, zmanjšat število občin, zmanjšat državni aparat, zmanjšat birokracijo,… realno prikazovanje brezposelnosti, ne pa da umetno znižujejo brezposelnost z javnimi delavci, ki se prav tako financirajo iz proračuna,…

   • avtohtoni neandartalec

    Kup gnoja se ne da spolirat.

  • ježumila

   Odstraniti ves nepotreben balast v JS in začet ustvarjati delovna mesta, ki prinašajo profit in ne samo strošek.

 • realnost

  A je sploh kdo verjel, da ne bodo levaki že drugič uničili državo? Kar se levak nauči to zna (uničiti državo).

  • avtohtoni neandartalec

   Posplušujemo lahko edino zato, ker je celoten politični prostor nastal iz nekdanje Zveze komunistov SLovenije, upam, da se tega zavedaš, in glej, še danes se vsi enako obnašajo kot prej, ne glede na navidezne polarizacije in nekoli drugačne zorne kote, na koncu so vedno vsi isti..

   • isla

    Nisem strankarsko opredeljena, pa nima veze. Ne glede na to, ali je levica ali desnica na oblasti, vsi so le nazadnje popolnoma isti. Privilegiji, korupcija, laži, pretvarjanja, nizka morala, nizka ozaveščenost, domoljublje,… iz levega v desni žep,… da ne naštevam. Za nobenega politika ne morem trditi, da je pošten in zanesljiv.

  • fireblade

   levak je nesposoben parazit… normalen odrasel se ne more tako obnašat

 • avtohtoni neandartalec

  Zakaj Mramor govori neumnosti, ker razume državne finance, ve kako nastaja vsak dan nova vrednost in od česa je odvisna kvaliteta našega življenja.

  Bom povedal drugače, ker si mogoče kdo misli, da gre za socialno jamranje, ampak zelo enostaven primer. Ljudje so celo življenje pošteno delali, niso dobili plačano, živeli so v socialističnih stanovanjih, ki so jih sami gradili s samo prispevki in odrekanjem, kjer so imeli spravljeno vse svoje stvari. Nato pa pride tam en mramor in jih fukne ven na cesto, pri čemer jim državni cigani pokradejo vse, ostane jim samo obleka, ki jo imajo na sebi. Vprašanje, kako tem državljanom omogočiti gospodarsko rast, da bo lahko Mramor okrepil finance, a kdo ve?
  V resnici gre pa naša zgodba takole, država nabaše te ljudi v luknje, nekje v rovtah, kjer se za ljudi nihče ne sekira in od tam tudi težko pridejo do države, ti posamezniki in cele družine so isto kot bi bili že mrtvi, državo ne stanejo veliko, vendar ne proizvajajo več popolnoma nič, ne hodijo niti na referendume in volitve, peš so, ne morejo dobiti dela in se z nikomer ne povezujejo. Ker tehnično niso več ljudje, njihova edina dolžnost v življenju je, da bi lahko šli nazaj domov in dobili svoje stvari nazaj, ker nič drugega nima eč nobenega smisla. Bo zato vmes propadla država, naj, bomo ob nardo, saj že itak nismo narod, je to demokracija, mogoče, ampak samo v najhujših nočnih morah, se te stvari vsaj rešujejo, še zavedamo se jih ne, kaj naj naredimo?

 • Slovenija moja dežela

  glavna skrb te vlade je lasten žep,blagostanje migrantov ter lgbt,za ostale se jim pa fučka.
  Da v tako kratkem času zafuraš vse ,moraš bit pa res profi

 • xtc

  To normalni vemo že dolgo vendar problem ni pri nas samo dolgoročna vzdržnost ampak tudi kratkoročna in trenutna:

  • karlina

   Problem je ogromno preveč ljudi v JU , ki se delajo, da delajo, itak so zaposlili samo svoje otroke, od katerih ne pade nič. Sramota in absurd. To nas bo dokončno pokopalo.

 • Antonius

  *bramor se izgovarja in spreneveda. Glavni naglavni problem vlade v kateri sodeluje so bili istospolniki, ne pa razlogi za nizko rodnost, pogoji zaposlovanja in staranje prebivalstva! Njegovi politični sopotniki z njim vred so se intenzivno ukvarjali s privatizirano krajo državnega, popolnoma NIČ pa s siromašenjem zaposlenih in upokojenih Slovencev. Zdaj pa mijavka, ker se narod stara, brezposelna mladina si pa ne more privoščiti otrok. Boscarol je njegovim vladam ves čas dopovedoval, da so davki na zaposlene v državi absolutno previsoki, zdaj naj si pa *bramor odgovori na vprašanje, zakaj je tovarno letal zgradil v Italiji. Akrapovič se menda tudi spogleduje z bosanskim delovnim okoljem.
  Naj sešteje posledico vseh izmišljenih davkov in dokapitalizacij, ki so jih kleptomanske vlade brez razmisleka na posledico njihovih odločitev, vsilile v denarnice slabo plačanih in brezposelnih delavcev.
  Naj *bramor JAVNO prizna, zakaj se z racionalizacijo zaposlenih, njegovi levičarji ne dotaknejo stroškov 250 nepotrebnih agencij, javne uprave, šolstva, partizanarskih dodatkarjev, zveze borcev in vseh plačanih mirovniško civilnih zdraharjev. S prodajo državnih obveznic najemajo drage kredite, da zagotavljajo plačo svoji volilni bazi, zaposleni v agencijah, javni upravi, šolstvu in ostalim naštetim. Naj jih racionalizirajo, pa na prvih volitvah njegovi, ki jim politično pripada, niti volilnega praga ne bodo dosegli.
  Naj *bramor JAVNO prizna, koliko je zares vredna vsa izmozgavana državna srebrnina, če najbolj razvpiti Telekom, prodajno ni dosegel niti pol milijardnega zneska. Janša ga zaradi izsiljevanja Desusa ni mogel leta ’04-’08 prodati za izklicno ceno milijardo in pol. Naj prodajo dokapitalizirano NLB, če si upajo, pa bomo spoznali vrednost državnega premoženja!
  Človek se eksponentno postara že, če pomisli koliko milijard dolga bodo morali vrniti naši vnuki in še nerojeni vnuki njihovih vnukov.
  Manj škode naredi BRAMOR v krompirju po svetu, kot dr. ekonomije in finančnik MRAMOR v financah Slovenije.

  Primc naj ustanovi novo stranko, spametovana SLS naj se pa potrudi za ponoven vstop v parlament. Skupaj s SDS so edina garancija mukotrpnega izhoda iz dolgoletne krize v katero so nas spravili *mramor in njegovi levičarski politični sopotniki.

  • Ruggedplant

   Podpišem.

   • karlina

    tudi jaz

 • PUPA

  Bramor se ima za ekonomista in ne pozna najosnovnejšega ekonomskega zakona. TROŠIŠ LAHKO SAMO TOLIKO KOLIKOR USTVARIŠ!!!!!!!!!!! Na kratek rok se lahko tudi previdno zadolžuješ, toda tudi zadolževanje sloni na večjem ustvarjanju v obdobju vračanja dolga. Prvi cilj vsake vlade bi moral biti ustvariti pogoje za ustvarjalno zaposlitev vsaj 90% iskalcev dela. Ta invalidna vlada niti slučajno ni sposobna potegniti voz iz blata ampak ga potiska vedno globje.

  • kokobily

   Seveda, da ne pozna, saj mu ni treba, on lahko troši tisto, kar ni ustvaril, je bil samo PRIPRAVLJEN za “ustvariti”..

 • Franc Novak 1979

  Voditelji, ki so bleferji. Govoričenje o nevzdržnosti javnih financ pri 130.000 brezposelnih, ki bi s svojim delom morali prispevati v pokojninski sklad, kaže na to, da vlada nima pojma o upravljanju države, niti ne o delitvi skupne pogače. Tak blefer, kot je minister Mramor sploh ne bi smel delati nikjer v javni upravi, saj s svojimi idejami povzroča zgolj škodo državi. To, da moramo zaustaviti staranje prebivalstva je totalno brezvezna ideja, če mladih ne znamo oz. nočemo zaposliti; zdaj bi pa zaposlovali 200.000 beguncev in jih plačali tako, kot so plačevali podizvajalci Gozdnega gospodarstva. In VSE TAKE, ki NE PLAČUJEJO svojih delavcev, jih zaposlujejo na črno, ne plačujejo davkov in prispevkov, je treba do nadaljnjega obravnavati kot vojne zločince, torej, da njihov zločin NE ZASTARA. jasno pa, da tako radikalnih idej ne bom mogel uveljaviti, saj je pri tako masovnem številu takih prekrškov, veliko ljudi v ozadju s prsti v marmeladi. In ti odločajo !!!

  • Ruggedplant

   ” če mladih ne znamo oz. nočemo zaposliti; zdaj bi pa zaposlovali 200.000
   beguncev in jih plačali tako, kot so plačevali podizvajalci Gozdnega
   gospodarstva. In VSE TAKE, ki NE PLAČUJEJO svojih delavcev, jih
   zaposlujejo na črno, ne plačujejo davkov in prispevkov, je treba do
   nadaljnjega obravnavati kot vojne zločince,…”

   Vse lepo in prav – pa si se vprašal ZAKAJ je toliko brezposelnih, zakaj podjetja ne zaposlujejo ali pa zaposlujejo, zakaj izobraženci masovno uhajajo v tujino delat? Ker imamo tako divje davke na vseh področjih, še posebej pa na delo, kjer ti država za svoj paradržavni aparat (vzdrževanje volilne baze in zadovoljevanja interesov F21 hobotnice) praktično polovico plače. Pri nas pa namesto, da se trg liberalizira, proda vsa slabo delujoča državna podjetja (in banke seveda), torej praktično vsa, namesto da se davki drastično znižajo in s tem povzročijo gospodarski razcvet malih in srednih podjetnikov in večjih tujih korporacij, pri nas malemu človeku in podjetniku še bolj zagrenimo življenje s še višjimi davki in birokratskimi neumnostmi kot so delovne inšpekcije, “vklopi razum, zahtevaj račun” in podobne bedarije, ki problem nerentabilosti posla v tej podjetniško strupeni klimi le še povečujejo, namesto zmanjšujejo.

   • kokobily

    Pridodam, pa neke “vrednotnice” tistega babšeta iz Mraka, listek, nič koristi, za katerega dobi država 9€, porabi za obdelavo 20€, ljudje pa čakajo v vrsti po 2 uri.

   • Franc Novak 1979

    No ja, če misliš, da je obveza vodilnih v podjetjih, da zaslužijo enormno, delavcem pa se ne plača VSEH obveznosti, potem je jasno, da ta država ne more več živeti dlje kot pet let. Ker ti je eden od postulatov zdrave ekonomije, račun za opravljeno delo bedarija, je vsaka nadaljnja diskusija bezpredmetna

    • Ruggedplant

     Nisi razumel kar sem ti hotel povedati, pa nič zato. Bo še kakšna priložnost.

 • drzavljanslo

  Nobena demografija ni tak problem kot ga omenja. Da ne omenim, da je iz Slovenije šlo v 5 letih 70.000 ljudi. Predvsem zato, ker je odnos države do podjetništva milo rečeno fašističen, nenormalni davki in birokracija. Največji problem pa je enkrat prevelik javni sektor. In ekonomsko in funkcionalno nepismeni Slovenci že 25 let podpirajo te rdeče levičarske pijavke.

  • karlina

   ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 • mile

  S tem vlada nič ne daje upokojencem, pač pa bi za 0.4 procente nehala jemati od tistega, kar so plačevali v državno blagajno, tudi do 40 let. Če se Erjavec zaveda ,da so upokojenci tisti, ki ga ohranjajo pri političnem življenju,se bo moral potruditi.

 • Dimitri

  Penzije bodo ukinili, oz. dvignili delovno dobo na 105 let, statistično. Stare, nepokretne in bolne ljudi pa bodo poslali v “hospice”, kjer jim bodo predpisovali dol. doze, da bodo prej pokrepali. SIcer se to že dogaja, ampak tega bo vedno več. Tudi k evtanaziji se vlada vedno bolj nagiba.

  • nevtrino

   Vlada se vedno bolj nagiba k evtanaziji Slovenske države.

 • Lord H.

  Ja, in kaj Butalci mislijo, ko volijo socialiste? Da bo država imela urejene finance? Še vsak komunajzeraj je bankrotiral.

 • nevtrino

  Hahaha, hehehe, ktero genialno akademsko profesorsko priznanje…. Le kdo bi si mislil, da javne finance ne bodo vzdržale, a ?

 • karlina

  Smo edini v Evropi, ki smo najbolj skorumpirani.

 • Krtača17

  A bomo kdaj dočakali da se zaprejo nevladne organizacije – pralnice denarja ter vse ustanove v tem smislu? Bo kdaj odpuščen kakšen direktorski direktor direktorskega direktorata in tisoč poddirektorjev? Bo kdaj kakšen prijel že enkrat za pošteno delo? Bo kdaj kdo zamenjal dosmrtne sindikalne predstavnike ki skrbijo samo za svojo zalego in ne za tistega ki res dela?

  • karlina

   Se močno bojim,da ne.

 • karlina

  Pri nas zivi milijon , v glavnem Slovencev zelo zelo tezko, od tega pol milijona ljudi na pragu revščine. drugi milijon pa zelo super dobro-ampak ne na račun svojega dela, pač pa na račun tistih, ki zivimo slabo-to je skregano z vsako zdravo kmečko pametjo-eni zelje,drugi meso-skupaj je pa segedin.

 • Franc Mihič

  Kdaj spremembe Janez Janša?

  Vlada je davkoplačevalce letos zopet zadolžila za 1,5 milijarde evrov novega dolga. Po poročilih OECD, je Slovenija med analiziranimi državami na prvem mestu po primanjkljaju, ki znaša kar 14,6 %
  BDP, proračunsko poraba pa je v Sloveniji daleč najvišja. Porabimo več kot zaslužimo, zato se venomer na novo zadolžujemo. Potrebne so spremembe, kar je menda očitno. Na to opozarjajo mnogi, na politični desnici in mnogi na levici. Mnogi, tudi sam, pa sem mnenja, da brez spremembe volilnega sistema ne bo potrebnih sprememb in napredka, ne prave odgovornosti za stanje države. Brez spremembe načina izbire politične elite torej ne moremo pričakovati družbenih sprememb in napredka države.
  Janez Janša je v intervjuju dejal, da je Slovenija v nenormalnem stanju: »Če se to ne bo presekalo, bodisi s spremembo volilnega sistema bodisi z neko krizo, ki si je sicer nihče ne želi, ampak očitno je samo to lahko pot do sprememb.«
  »Pomladne stranke« in njihovi predsedniki trenutno »kažejo« več pripravljenost za sodelovanje, tudi zaradi priprave na volitve, saj so na zadnjih volitvah doživeli velik poraz.
  Ali bodo torej politiki, predsedniki strank, tudi »pomladnih strank«, Janez Janša, SDS, Ljudmila Novak, NSi, mag. Marko Zidanšek, SLS, končno le poskrbeli za to, da bo eden prvih ciljev vsaj pomladnih strank nov volilni sistem, saj brez tega ne bo potrebnih sprememb za napredek države?

  • Tone Murgelj

   Francelj, kaj si hotel povedati?

   • Franc Mihič

    Želim odgovor, kar sicer pravi Janša, da je primarni problem volni sistem: ali bodo predsedniki strank, Janez Janša, SDS, Ljudmila Novak, NSi, mag. Marko Zidanšek, SLS, končno
    le poskrbeli za to, da bo eden prvih ciljev vsaj pomladnih strank nov
    volilni sistem, saj brez tega ne bo potrebnih sprememb za napredek
    države?

    • miha pod

     za to rabiš ustavno večino!

     • Franc Mihič

      Jasno, a Janša pravi za spremembe je potrebno spremeniti volilni sistem. Če resno želi spremembe, naj si za to, da jih doseže, najprej postavi cilj, da bo predlagal spremembo volilnega sistema in pritegnil še druge.

     • nahla

      se strinjam z njim!!! Uvesti je potrebno, da bodo volitve priznane če bo le udeležba 60-odstotna in ne 25 %. Vsak je lahko voljen največ 2 mandata, enako velja za posrance!

     • Olga

      Bi radi nove obraze? !!

     • Stane Rauh

      Franc Mihič…tole okrog tega kar pravi Janša; da je potreben nov volilni sistem….Oziroma, da , če resno želi spremembe….Kaj si ti ne želiš, da bi postal slovenski predsednik…Želiš si…Vendar to ne boš postal….Norcem predlagati nekaj pametnega, je večja nesreča, kot norce pustiti same v puščavi….

     • Olga

      Koga? Ludo Milo?

 • trobenta

  Bramor poje preveč kromprja-zato je tako….

 • Marija

  Eno in edino.Vsi naj vrnejo kar so pokradli pa bomo najbolj bogata država v EU.Tu drugega ni. Napisali so si zakone,da jim nihče nič ne more. Sedaj že verjamem,da ima Štefka res 20 milj. shranjenih kdo ve kje. To in edino to je rešitev.Zmanjšanje javnega sektorja naj gredo čistiti gozdove,pometati vsakega zaposliti.Slovenija rabi za 10 let diktatorsko državo,pošteno vlado,da ne bo vsak samo mislil kako bo koga nategnil. Pa naj se gredo k kmetom učiti kaj je gospodarstvo. Včasih so rekli puf dela puf,denar pa denar. In kdo je zadolžen je hlapec. 130 tisoč brezposelnih.Nismo samo oskrbni na stotine hektarjev zemlje zarašča.Si predstavljate koliko hrane peš bi lahko 130 tisoč ljudi pridelalo?Organizacije,akcije in motivacije.Tako pa pri nas vse bazira na turizmu uvoženi hrani sociali.K nam pa vozijo šleparje,kontaminirane hrane za počasno evtanazijo. Toliko za začetek tu bi jaz začela. Imam malo zemljice vse si pridelam doma pa imam 75 let. Koliko lenuhov leži po kavčih. Jim ponudiš brezplačno zemljo samo,da si na sejejo pa mi povedo,da ne bodo delali. Prvenstvo pa vreči to vlado in začeti znova na osnovi poštenja. Vprašanje pa je pri takem sistemu bi bila takoj vstaja. Sami smo krivi imamo vlado kot si jo zaslužimo. lep dan

 • fireblade

  če je za parazite v javnem sektorju naj se še penzije navije gor za 20%. tiste borčevske, kulturniške in vso črvivo levičarsko smetano naj se iz 1500eur navije do 2000 da bo volilna baza čobanov rajala po ulicah proti kapitalistični EU… čim prej bankrot in razpad tega sistema!!

 • Olga

  Mramor, zakaj držiš štango?!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!