fbpx

Mramor končno priznal: Smo edini v Evropi, pri katerih javne finance ne bodo zdržale

Dr. Dušan Mramor ne podpira logike, da bi več davkov pobrali in jih namenili za nadaljnje povečanje socialnih izdatkov ter tako še povečali javno porabo, enakost dohodkov in enakost premoženja. Meni, da se s tem ne viša materialna blaginja ljudi, saj »se delo s takimi spremembami vedno manj izplača in izgubljamo največje talente«. (foto: STA)

“Eden glavnih problemov Slovenije je, da imamo na dolgi rok izjemno tveganje, da javne finance ne bodo zdržale, saj smo edina država med 28 članicami, ki ima tveganje dolgoročne fiskalne vzdržnosti,” je po nedeljski seji vlade priznal finančni minister Dušan Mramor.

Mramor je priznal, da ima Slovenija velike težave. Prebivalstvo se stara, javne finance pa na tak način, kot so narejene sedaj, ne bodo zdržale. Kaj to konkretno pomeni za Slovenijo, Mramor v sporočilu za javnost ni razkril. Dejal je, da je za slabo stanje javnih financ kriv “predvsem problem demografije, saj ima Slovenija najhitreje starajoče prebivalstvo,” so zapisali na STA.

Na to opozarja tudi Evropska komisija, ki ocenjuje, da se bo koeficient starostne odvisnosti ostarelih do leta 2060 v Sloveniji več kot podvojil.
Vir: STA

Vir: STA

Da bo mera polna, pa Mramorja jezi še Karl Erjavec. Desus namreč zahteva, da se upokojenim, ne glede na težave z javnimi financami, zvišajo pokojnine. Iz vrst Desusa so Mramorju že dali jasno vedeti, da sprejetje te pobude tudi pričakujejo. Mramor se je Erjavcu uprl že v preteklem tednu in njegov predlog označil za popolnoma nesprejemljivega. Nedeljska maratonska seja je bila sicer namenjena predstavitvi osnutka nacionalnega reformnega programa, ki ga bo vlada poslala Ekonomsko-socialnemu svetu (ESS).

Evropska komisija in OECD to že dolgo vesta …
Da so javne finance v Sloveniji problem, že vrsto let opozarja Evropska komisija. Kot enega izmed največjih izzivov v letošnjih poročilih izpostavljajo “veliko povečanje javnega dolga” in opominjajo, da so ukrepi za uravnotežanje javnih financ že sprejeti, saj se denar v Sloveniji ne steka na prave konce. Na to je pred dobrim mesecem opozarjal tudi OECD, ki je v svojem poročilu izpostavil, da je Slovenija druga na lestvici držav, ki največ zapravijo za svoj javni sektor.

Prvo zaušnico “naj finančnemu ministru Evrope” pa je Bruselj prisolil pred nekaj dnevi, ko je evroskupina Sloveniji podelila negativno oceno za celotni proračun 2016, saj ne zadovoljuje zahtev v okviru pakta stabilnosti in rasti, ki je sklenjen med državami z evrom.

Anja Dangubič