Na četrtem protestu upokojencev bodo “zapeli podoknico” Pirc Musarjevi in Golobu

Robert Golob in Natašo Pirc Musar (foto: sta)

V sredo, 3. maja, ob 15. uri, se obeta četrti upokojenski shod. Pobudnik civilne iniciative Glas upokojencev Slovenije Pavel Rupar upokojenkam, upokojencem, kmetom, kmeticam, otrokom, vnukom in ostalim državljanom sporoča, da nima časa, da bi se ukvarjal s predsednico Inštituta 8. marec Niko Kovač. Kot pravi, so njegova skrb upokojenci in mizerne ter ogoljufane pokojnine.

“Zopet prosimo, da s seboj ne nosite transparentov z neprimerno vsebino, politično vsebino ali žaljivim tonom! Prav tako prinesite slovenske zastave, na tisoče zastav naj plapola, Slovenci smo!” je v luči shoda izpostavil Pavel Rupar in dodal, da si želi, da bi se udeleženci shoda vedli dostojanstveno, kulturno, ponosni na njihovo domovino. Želi si, da ljudje ne bi nasedali na provokacije in jih tudi sami ne bi povzročali. “Morebitnim se nasmehnimo, provokatorjem pomahajmo in jim pošljimo poljubček!!”

Na čelu povorke bodo harmonikaši
Po Ruparjevih besedah bo shod trajal uro in pol, na čelu povorke pa bodo harmonikaši, ki bodo igrali slovenske pesmi. Najprej bodo šli do predsedniške palače, kjer se bo predsednici republike Nataši Pirc Musar “zapelo podoknico” v zvezi s pospeševanjem evtanazije, samomorom starejših. Nadaljevali bodo do Gregorčičeve pred poslopje vlade, kjer se bo “zapelo Robertu Golobu“, nato bodo naredili manjši krog po Slovenski, Cankarjevi in nazaj na Prešernovo. Obhod bo trajal okoli 40 minut in bo imel počasnejši tempo kot na tretjem shodu!

Kdor ne more hoditi, bo počakal na Trgu republike v Ljubljani. “Peli bomo! Slovensko himno bomo peli! Peli bomo slovenske pesmi, vsekakor tudi Čebelice, Slovenija, od kod lepote tvoje,” napoveduje Rupar in dodaja, da bo na shodu prisotna tudi Jožica Svete ter harmonikaši, ki bodo zaigrali V dolini tihi in še marsikatero. “Prinesite raglje, pokrovke, bobne, piščalke, karkoli, ker bomo glasni! Prinesite kako jabolko, črn kruh, namazan z zaseko, če bo kdo lačen, naj bo to slovenska hrana, pravi.”

Protestni shod upokojencev (Foto: STA)

Pozval k medsebojnem spoštovanju
Ljudi je pozval, naj prinesejo voljo do borbe, upora in uspeha, ljubezen do domovine. “Prinesite dobro voljo in pogum, ker bomo zmagali,” je poudaril in dodal, da je ob tem vendarle potrebno zavedanje, da bo boj še vsaj nekaj časa trajal. “S seboj prinesite overjene obrazce za zakon o dvigu pokojnin. Oddali jih boste na štirih točkah, ki bodo na Trgu Republike. Napredujemo!!! Pripeljite še druge, dajte nam moč, podprite nas, za vas gre in vaše pokojnine! Skupaj bomo uspeli, radi se imejmo in spoštujmo se med seboj,” je izpostavil.

Rupar si želi, da bi bila udeležba na tokratnem shodu čim večja. Morda bo to namreč zadnji shod pred poletjem. Obljublja, da se bo v jeseni nadaljevalo z bojem in shodi, če se nič ne bo spremenilo.  “Želim si, na desttisoče slovenskih zastav, ogromno frajtonaric in fantov ter punc, ki bomo peli slovenske pesmi!! In želim si, da nehajo zavlačevati z revščino, da bodo 320.000 ljudem pošteno vrnili pokojnine in popravili sleherno krivico razlik, vdovam, invalidom, kmetom in siromašnim ter pozabljenim.”

Ana Horvat