fbpx

Na dan protesta napadli številne novinarje – tudi medijsko hišo Nova24TV, v stavbo so metali granitne kocke!

Foto: Nova24TV

Včerajšnji anticepilski protestniki so se vedli izjemno agresivno do novinarskih ekip, ki so poročale v živo. Vanje so pljuvali, metali steklenice, tolkli in uničevali njihova vozila. Zbirali so se tudi okoli stavb, kjer imajo mediji sedeže. Tolkli so po oknih RTV-ja, vodni top je bil v pripravljenosti, v stavbo naše medijske hiše pa so metali granitne kocke in že drugič uničili ter razbili znak Nova24TV. Napade so v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) ostro obsodili. “V ZNP se zavzemamo za ničelno toleranco do vseh oblik nasilja na protestih, in sicer v družbenem diskurzu, prav tako pozivamo k profesionalnem ju poročanju vseh medijev, posebej ko gre za neprijavljene proteste.”

Novinarske ekipe, ki so včeraj spremljale protest, so bile deležne nasilja, kot ga še ni bilo. Protestniki, ki si pravijo “borci za svobodo”, napadajo vse, ki se ne strinjajo z njimi. “Ne bo vam uspelo”, se je na napad na Novo24TV odzval direktor Boris Tomašič. “Tako je v praksi videti sredino samooklicano osvobajanje Slovenije. Tile nas osvobajajo zdrave pameti in civilizacijskih norm. Naša različica talibanov,” pa je na svoj Twitter profil zapisal odgovorni urednik informativnega programa na Planet TV Mirko Mayer in priložil videoposnetek, kjer je razvidno divjanje protestnikov, ki so tolkli po njihovem vozilu, lomili stranska ogledala in celo grozili njihovi mladi sodelavki.

Nasilja je bila deležna tudi novinarska ekipa POP TV, ko jih je eden od protestnikov na Celovški cesti fizično napadel in enega člana ekipe, varnostnika, poškodoval. O nasilju nad novinarji je poročal tudi novinar N1 Miha Orešnik, ki je dejal, da še nikoli ni doživel toliko agresije na novinarje kot včeraj. Med drugim so ga tudi pljuvali in kot pravi, je v času koronakrize pljunek pravzaprav orožje, ker lahko vsebuje virus. “Poleg tega  velika večina teh, ki protestirajo, ni cepljenih, ker temu nasprotujejo.”

Novinarki iz Kanala A Manci Turk pa so protestniki popolnoma preprečili delo, morala je celo bežati, ker so vanjo letele steklenice. “Takšno nasilje nad novinarji na protestih, uperjenim proti ukrepom, postajajo že stalnica, kar nas izredno skrbi. Novinarji opravljajo le svoje delo, zato ne smejo biti tarča takšnega ali drugačnega nasilja. Ker so napad posnele tudi kamere, pričakujemo, da bo policija napadalca odkrila in ustrezno ukrepala,” so še sporočili iz ZNP.

Pred RTV vodni top v pripravljenosti
Protestniki so se po tem, ko je policija razglasila, da je shod razpuščen in uporabila vodni top ter solzivec, primarširala pred stavbo RTV, kjer so hoteli vdreti. Stavbo je varovala policija, vodni top pa je bil v neposredni bližini v stanju pripravljenosti. Kot smo že poročali, je hotel tam svojih 5 minut slave v živo Zlatan Čordić – Zlatko, a so se po pozivih policije, da bo znova uporabila prisilna sredstva, razbežali in krenili proti parlamentu.

Obsodbe na nasilje nad novinarji
Napade so mnogi obsodili, med drugimi tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je zapisal, da napadi in grožnje niso ustavna pravica do zborovanj. “Fizični napadi, grožnje s smrtjo zdravnikom, novinarjem itd., ki zgolj opravljajo svoje delo, oviranje prometa in kršenje ukrepov proti covidu-19 niso ustavna pravica do zborovanj. Vodstvo policije v Ljubljani očitno ni sposobno preventive in čas je, da ministrstvo za notranje zadeve ukrepa,” je zapisal.

Tudi Tomašič je ostro obsodil nasilje nad novinarji in policijo pozval, naj pohode zatre. “Novinarji samo opravljajo svoje delo! Pozivamo vse, naj spoštujejo delo novinarjev in novinark na terenu ter jih ne ogrožajo. Ob tem pozivamo vse medijske hiše in policijo, naj zagotovijo varnost novinarjev na terenu,” pa so se odzvali v Društvu novinarjev Slovenije.

Anita Gužvič