To je znamenita Majniška deklaracija, ki je tlakovala pot samostojni državi

Foto: Twitter

Na današnji dan pred 27 leti je pesnik Tone Pavček pred večtisočglavo množico na Kongresnem trgu prebral Majniško deklaracijo, ki je zahtevala suvereno državo slovenskega naroda in odcepitev od Jugoslavije. 

Majniška deklaracija je bila politična izjava, ki so jo oblikovale slovenske opozicijske politične stranke leta 1989 in z njo zahtevale suvereno državo slovenskega naroda. 8. maja 1989 jo je na Kongresnem trgu v Ljubljani na množičnem protestnem zborovanju zaradi aretacije četverice prebral Tone Pavček, javno pa je bila objavljena v Delu 10. maja 1989. Zborovanje, na katerem je bila prebrana in podpisana deklaracija, je bilo sicer organizirano v podporo zaprtim Janezu Janši, Ivanu Borštnerju, Davidu Tasiču in Franciju Zavrlu, poimenovali pa so ga “odprta seja predsedstva RK ZSMS”, ker so ga takratne oblasti prepovedale. Četverico so obsodili zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti, sodbo takratnega vojaškega sodišča pa je vrhovno sodišče razveljavilo leta 1995.

Samostojnost, človekove pravice, demokracija
Z Majniško deklaracijo so takratne opozicijske stranke in gibanja Društvo slovenskih pisateljev, Slovenska demokratična zveza, Slovensko krščansko socialno gibanje, Socialdemokratska zveza Slovenije, Društvo slovenskih skladateljev in Univerzitetna konferenca ZSMS izrazila voljo, da želijo živeti v suvereni državi slovenskega naroda ter da se bodo o povezavah z južnoslovanskimi narodi odločala le v okviru prenovljene Evrope.

V nasprotju s takratno totalitarno in komunistično Jugoslavijo so pobudniki zahtevali državo, ki bo utemeljena na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokraciji in družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

Majniška deklaracija je nastala aprila 1989 na sestanku v pisarni Dimitrija Rupla na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, pri njenem programu pa so poleg Rupla sodelovali še Janša, France Bučar, Hubert Požarnik, Veno Taufer in Ivo Urbančič.

Socializem, kršenje človekovih pravic, Jugoslavija
Političnim idejam Majniške deklaracije in demokratom se je takrat močno uprl celoten komunistični vrh, zato je njihov vodja Milan Kučan v glasilu Komunist po pobudi udaril z vsemi topovi. “Nekateri slovenski demokrati, ki so tako goreči nosilci Majniške deklaracije, vidijo perspektivo mimo socializma in mimo Jugoslavije. Sam pa sem prepričan, da se odpovedati Jugoslaviji pomeni odpovedati lastni državi,” je dejal. Kot alternativo Majniški deklaraciji so komunisti mesec dni kasneje predstavili Temeljno listino Slovenije 1989, ki je še vedno predvidevala samoupravni socializem in Slovenijo znotraj Jugoslavije.

Temelj, ki nas je pripeljal do lastne države
Majniško deklaracijo je podpisalo več kot 100.000 ljudi, postala je tudi temelj političnega programa Demokratične opozicije Slovenije (Demos), v katero so se leta 1990 pod vodstvom Jožeta Pučnika združile politične stranke, nastale v letih 1989–1990. Demos je po prvih večstrankarskih volitvah aprila 1990 prevzel oblast, decembra 1990 je sledil plebiscit, junija 1991 pa razglasitev samostojnosti Slovenije.

Na današnji dan: 27 let od znamenite majniške deklaracije, ki je tlakovala pot samostojni državi 2

M. P.

 • centurion

  Kje so bili komunajzi, ki si danes prilaščajo ekskluzivo do samostojnosti Slovenije?
  Seveda so podpisovali neke druge obskurne dokumente v spregi z JLA.
  Ali se bo kaj osamosvojitelj Kučan oglasil?

 • soc

  Kučan, njegovi mentorji in njegov podmladek se Temeljni listini niso nikoli odpovedali. Nasprotno, od leta 2008 dalje gradijo preko medijskega prostora (ki ga nikoli niso predali) temelje novi balkanski skupnosti pod blagohotnim ruskim očesom. Seveda z izdatnim ruskim sponzorstvom, zapiranjem Slovenije zahodnemu kapitalu in privabljanjem za vsako ceno srbskega in ruskega. Čakajo samo še na neizbežen razpad EU in maske bodo dokončno padle.

  Nove Hude jame v režiji genetskih in idejnih dedičev organizatorjev prejšnjih žal niti pod razno niso izključene.

 • Viktorh

  Kaj naj napišem?
  Da me je sram, da nismo uspeli počistiti s to nesnago?

  • indijanka

   Zajokala sem ob spominih. Kam smo želeli, kdo vse je bil opozicija in kje danes smo. Kdo bi si mislil, da se bodo sanje o suverenosti in človeka dostojni državi spremenile v nočno moro. Multikulturna družba, razslojevanje ljudi, obvladovanje medijev. Ljudje pa osramočeno zrejo v tla ali pa si ne upajo priznati, da te moderne družbe, kjer imajo manjšine večje pravice kot večina, preprosto ne razumejo. Z zlomljenimi krili razmišljajo le še o osebnem preživetju. Brrrrrrr….

   • centurion

    Nev jokaj, indijanka. Lok napni….in nameri…

   • MEFISTO

    Za koga si pa volila?

    Priznaj, da si obkrožila SMC!

    Nisi prebrala iz zvezd, da iz Cerar – SMC — jeve moke ne bo kruha?

    • indijanka

     Ljubi Mefisto. Hvala za smeh. Da bi ti povedala, koga sem volila, bi me moral mučiti.

  • totex39

   Res je, to je bila največja napaka, očitno pa so bili komunisti še vedno premočni in ni šlo.

 • Unikatna

  “utemeljena na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin, demokraciji in družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.” Tega v Sloveniji že dolgo ni in ne bo!!!

 • Kučko pod pručko

  Kučan, kateremu se v sanjah kot najhujša nočna mora prikazujeta prava osamosvojitelja dr. Pučnik in Janša, si nadvse prizadeva, da bi tudi pri osamosvojitvenem procesu zasedel primat. Podlasica, ki se je na vse kriplje oklepala Jugoslavije in katere “najintimnejša opcija ni bila samostojna Slovenija”, poizkuša vse, da bi zameglila zgodovinski spomin. Toda Slovenci še predobro vemo, kakšna je bila njegova veleizdajalska vloga, zato Kučanova prizadevanja ne bodo uspela. Naj Repe in drugi režimski zgodovinarji še tako pišejo hvalnice malemu Murgelčanu, bo on za vedno ostal bedna figura nekoga, za katerega se izdaja.

  Imena dr. Pučnika, Janše, Krkoviča in ostalih osamosvojiteljev pa bodo z leti pridobivala na lesku, ki jim zaradi domovinskega naboja, modrosti, hotenja, osamosvojitvenega procesa in udeležbe v vojni pripada!!!

 • Caetano

  Vendarle to daje določeno upanje. Če smo takrat premagali udbovsko diktaturo, je tudi zdaj mogoče odstraniti korumpirano oblast t.i. tranz. levice.

  • dob

   Če bi jo takrat premagali, je ne bi bilo več in se zdaj ne bi z njo ukvarjali, tako pa nam sedaj vlada.
   O kakšni samostojnosti potem govorimo? O kučanovi ločitvi od beograjske mafije, smo kučana osamosvajali od Beograjčanov?
   Govorimo morda o samostojnosti te Jugoslavije, ki se tukaj ohranja, na ozemlju Slovenije, ker je preprosto zasedla Slovenijo in se tukaj mirno nadaljuje, kot da se ni nič zgodilo? A o tej samostojnosti govorimo???
   Tu je Jugoslavija preživela razpad SFRJ in se zdaj razvija na škodo Slovenije!
   Ne vem kaj sploh praznujemo. Ne me na to nagovarjat ali me silit. Jaz prav nič ne praznujem.

   • Mojca pokraculja

    Joj Dob, še milijonkrat bo vse to kar si napisal treba povedati, pa še vedno enim ne bo prišlo do možganov ! Kakšna perfidna manipulacija se je zgodila v teh 25 letih !
    Na misel mi ne pride da bi kaj praznovala. Bolano, sprevrženo do konca.

 • avtohtoni neandartalec

  Danes je jasno, da je imel Kučan prav, vsi ti milijoni krivičnih sodb totalitarnega režima, s katerimi so kriminalizirali na sto tisoče predvsem civilnih državljanov pomeni, da se nikdar več ne bomo spravili. Ne gre samo za državni teror, ta je samo katalist nasilja in krivic, razslojeni smo na tri razrede državljanov, elitni razred tlači, trpinči in manipulira vse ostale, ljudje ne vidijo brezizraznega obraza aparata, ne slišijo zarot lokalnih oligarhij, ki nam krojijo usodo, vidijo samo obraze svojih mučiteljev in rabljev,ki jim priozadanejo neposredno zlo. Tudi, če so tudi oni žrtve, se tega ne da kar tako odpustiti.
  To ni več ideološka sprava, to je zdaj boj na življenje in smrt, eni bodo živeli, drugi klavrno končali, takšan je konča cena sodobnega fašizma na Slovenskem, iz katerega obstaja samo še en izhod, ta država mora izginiti, kot je Kučan pravilno prerokoval.

 • avtohtoni neandartalec

  Najprej sem mislil, da gre za črno belo fotografijo iz časov kakšne vojne, pred stoletji, nato sem bolj podrobno pogledal in opazil, da so hiše v ozadju solidno ohranjene, ne požgane.
  Zakaj črno bela fotografija, če smo v 90′ poznali kvalitetno barvno fotografijo in tudi elektronski video, na ta način nas je sovražna vojaška propaganda že takoj natrenirala, da gre za ostanke nekega drugega časa, bližje NOB kot današnjosti.
  Poglejmo kdo so bili podpisniki Majniške deklaracije, katoliška sekta, migrantje iz tujine, kmetavzarji, delavčki in šola za Udbo, kar je ZSMS nedvomno bil, edina opozicija jim je bila pa komunistična mafija, za tako demokracijo smo se lahko nazadnje odločali ped nacistično okupacijo Slovenije, to je navaden fevdalizem, na temeljih socializma.
  Osamolastninili so se pa predvsem oni, očitno je vsakdo nekaj dobil za kontrarevolucijsko tranzicijo nazaj v stare čase.

  • ptr

   Slika je verjetno iz kakšnega časopisnega arhiva, časopisi pa so v tistem času bili tehnično zelo zaostali in niso bili zmožni natisniti kaj boljšega od ČB fotk v zelo pikčasti resoluciji. Še več, niti đ niso znali natisniti in vsaj Delo je še dolgo v osamosvojitev hrvaškega predsednika zapisovalo kot Tudjman.

  • soc

   Spet izkazuješ svoje že prav grozljivo nepoznavanje katerekoli preteklosti, dragi lažnivi kljukec. Od kdaj je pa podpisnik Majniške deklaracije ZSMS (šola za Udbo, predvsem pa za prihvatizacijo, oboje je nedvomno res)? In za koga pravzaprav delaš s svojim večnim vsegliharskim pljuvanjem čez pomladne stranke? Zakaj neki tvoj podpis glede RTV na Pravi peticiji?

  • Anthon

   Sam sem katoličan in sem to deklaracijo tedaj podpisal.

   O katoliški sekti sekti pa nakladaj raje v svojem familiarnem krogu, medtem ko boste debatirali, komu mora mati še kaj spodnjega perila oprati.

   • MEFISTO

    Jaz sem jo podpisal in zbral še okoli 10.000 podpisov.

  • radames

   Tista bolj svetla (v fotografskem žargonu, prežgana) hiša je Slovenska filharmonija. Že dolgo stoji in je tudi dva “kruta” okupatorja nista podrla.
   Kamion, na katerem stoji Pavček, je bil nameščen v izteku Vegove ulice na Kongresni trg. Televizijski prenos tega zborovanja pa je potekal v barvni tehniki s tremi RCA kamerami.
   Zapisal sem manj zmedeno kakor ti.

 • Zdravko Vatovec

  Nekaj let kasneje, konec maja, ko je prišel na oblast Drnovšek, je mesec dni potem prvič šel v “bazo” – v Izolo, kjer so krščanarski župan v kompaniji z italijanskimi špekulanti, (ki parkirne marine v Italiji niso mogli/niso tam dobili dovoljenja zanjo,) in domačimi špekulanti z Drnovškovo pomočjo, ko je ok. 26. junija in nato za Dan borca 4. julija drugič se dogovarjal za zaprtimi vrati, (kot je na TV slabe volje povedala sedaj že dolga leta priznana in sposobna novinarka, ki jo je pred par meseci nekdo ozmerjal s prostitutko…) Urbanisti in arhitekti Slovenije smo na nekem strokovnem srečanju v Kopru napisali negativno oceno in oster protest zoper parkirno marino v zavetrnem, sončnem mestnem zalivu Izole. V podpis sem protest poslal tudi predsedniku Zbora za kulturo (ki ni bil uradna instanca!!!)Tonetu Pavčku, ki mi je na poziv, da se oglasijo, poslal dve gosto tipkani strani, oprostite, čveka, podpisa svojega in/ali Zbora za kulturo pa ne. Tudi predsednik SAZU, dr. Bernik, je odlonil svoj ali podpis SAZU: češ, da se Akademija ne more/ne bo vtikala v takšne konkretne, vsakodnevne zadeve. Tudi Delo ni hotelo objaviti – na protest je vendarle bilo objavljeno, vendar zgubljeno v pismih bralcev z zzlonamernim popravkom: “akvatorij” v “akvarij”; uredniška omara B. je dočakala tam penzjon. Tudi Dnevnik ni objavil niti na protest ne – je pa precej tednov prej objavil ostro pismo dr. Dušana Ogrina, ki je investicijsko namero z marino ocenil kot idejo “vulgarne ekonomije” čez ves naslov članka.
  Šlo je pri parkirni marini na zahodni strani Izole seveda za prvo brutalno špekulacijo Drnovškove združene mafijaške bande Nekega Orla, Andrijašiča, župana idr. – (kaj je tudi Petrle predtem zagrešil poleg izbrisa ljudi – se ne spominjam).
  Dotlej so namreč v Italiji s tako lociranimi parkirnimi marinami potacali ok.7% od ok.157 mest z marino: Slovenija in njene kadrovske politične in gospodarske smeti- pa samo z Izolo – 33%, tretjino naših obmorskih mest. Zadeva še po skoraj četrt stoletja ni zaključena, Dobičke si pa že leta in leta in leta druščina deli.
  A, ja: slovenski “kulturniki” in kulturniki pa se še dandanes pritožujejo, kako tudi “demokratična” oblast nima posluha zanje, ki so menda ustvarili “državo” Slovenijo, ki da temelji na kulturi, kar je seveda še kako res – nekaterim. Kaj, ko bi pisali raje cultura (cul, it. – rit).
  Lastnoročno zapisal

  • Viktorh

   “26. junija in nato za Dan borca 4. julija drugič se dogovarjal za zaprtimi vrati, (kot je na TV slabe volje povedala sedaj že dolga leta priznana in sposobna novinarka, ki jo je pred par meseci nekdo ozmerjal s prostitutko…) ”

   In kaj si hotel povedati? Dan borca ne ostaja več, ona “dolga leta priznana in sposobna novinarka”, pa nikoli ni bila ne dobra, ne načelna.
   A si ti morda ekstremno levi ali si le sovražnik svojega župana?

   • Zdravko Vatovec

    To zadnje: nisem izolski občan niti nikoli bil – kar bi iz mojega pisanja lahko razbral – pa očitno nisi prav zelo načitan, da bi doumel.- O novinarki ne bi dodajal pojasnil, ker itak se sprašuješ, kaj sem hotel: nisi niti elementarno načitan, da bi normalno besedilo doumel.- Izbrisani komentar: je bil v hipu izbrisan – zdi se mi, da ga niti vnesti nisem mogel:škoda – opazka/komentar je bil/a utemeljena na znanstveni podlagi in bi se moral okomentirani gospod malce zamisliti nad svojo čisto nedostojno in odgovorne javne osebnosti spozabo. A to je njegova stvar navsezadnje.- Viktorh, očitno ne znaš doumeti ničesar, sicer ne bi postavljal vprašanja, kaj sem hotel povedati, ker je vse tam zapisano. (Dan borca je bil zapisan kot koledarski dan zaprtega sestanka – tudi tega, anonimnež, nisi doumel.) Da sem ekstremno levi? Ko bi se, Viktorh, podpisal s polnim imenom in priimkom, verjamem, da bi prej pomislil, kaj zapišeš.

    • Viktorh

     Daj, malo se umiri!

     Le kdo ti je očital, da si izolski župan? Res pa je, da sovražiš koprskega, da si bil obsojen zaradi žalitev, ker se pač ne znaš obnašati. Obnašaš se kot mulc, ne pa starostnik.

     Leta 1992 ni bilo več Dan borca.

     Moja identiteta tu je vsem znana, saj se velikokrat podpišem z imenom in priimkom, le, da meni ne moreš očitati, da hodim po sodiščih zaradi kretinizmov:

     – Zdravko Vatovec, ki se o urbanističnih vprašanjih pogosto oglaša v javnosti, je 28. maja 2008 na spletni strani http://www.obala.net objavil zapis, s katerim je hudo razžalil koprskega župana Borisa Popoviča. Zapisal je: “Popoviča, tega neofašističnega podrepnika in škvadrista, eksponenta neoiredentističnih interesov njegovih kameratov v Trstu, bi morali Istrani kamenjati kjerkoli se pojavi.” V drugem stavku pa: “Popovič je moralno in akulturno necivilizirano črnogorsko govedo, ki je prišel osirat Kopru in Slovenstvu in koprski občini.”

     – Zdravko Vatovec, 80-letni Koprčan tudi javno poznan kot oster nasprotnik koprskega župana, je pod člankom Presedlajmo na kolo leta 2012 na spletnem portalu Obala.net Popoviča označil za “balkanoida brez pameti, znanja in kulture urbaniziranega človeka”, “nepopravljivega čobana” in “kroničnega osiralca Kopra”, poročajo Primorske novice.
     Zamisli se nad sabo, nad svojo “načitanostjo”.

     • Zdravko Vatovec

      Še nisem tu “vsem znani” , tudi ne neki starostnik, kot si očitno ti. Kako se do koga obnašam – je moja stvar. O zadevah piši resno, tehtno, če imaš kaj povedati – sicer drži g…c.- Mimogrede: za kar sem bil obsojen, so pred nekaj meseci z ulic pospravili – le Primorske novice so povezavo zamolčale: že 67 let nimajo dostojnega urednika. Kretinizem je, se zaletavati v Dan borca – ki ga je Drnovšek izkoristil, da je šel si rihtat prvo veliko korumpersko operacijo
      v “samostojni” Sloveniji. Kretinizem in nevzgojenost je, se vtikati v stvari, o katerih nič ne znaš in ničesar ne veš.

     • Viktorh

      A ti ni nerodno?
      Obnašaš se pobalinsko. Jaz bom držal gobec kot mi priporočaš, tebe pa bom ignoriral, ker si ne zaslužiš odgovorov.
      Vrni se na Dnevnik.

    • Viktorh

     In še nekaj možakar.
     Bodi tako prijazen in svoje lokalno – komunalne zadeve rešuj na svojem “vrtičku” in NE SMETI PO TEM PORTALU.

     • Zdravko Vatovec

      In še nekaj, ti gobezdavi anonimni možic:
      ko ponavljaš izraz “lokalno-komunalne zadeve” za problem, o katerem sem pisal, samo dokazuješ, da si trde glave – a to ni več novica. Je samo TVOJE ANONIMNO SMETENJE PORTALA

     • Viktorh

      ignore…

     • Zdravko Vatovec

      Imaš prav: ignorantsko politikantsko anonimno gobezdalo je treba ignorirati.
      Torej: j…i se, pezde.

     • Viktorh

      Da, da komunistični gnoj: =BI se in pojdi v 3,14ZDA – o.

  • Janez

   O gospod z obale !!
   Pustiva vaše lokalne komunalne zadeve !
   Kot šolan človek – bose spodnje – že razumeli !!

   1. Take stvari se ne da urediti z obrobja !!
   … stopiti boste morali sam osebno – javno v vašo obalno politično areno !!
   …. vi sami, brez računanja na druge in brez napol otroškega tarnanja in očitanja drugim !!
   …..Osebno, korajžno !! Se uveljavlja take zadeve !!

   2. Ali imate v Piranu še vedno ulico F. Engelsa. Skoraj kap me je zadela, ko sem ugledal tablo F. Engels.
   Na obali ste zgleda obtičali v trdo komunističnih časih 1950 . let? Ali kako ?

   3. Pretvarjanje imena, spakovanje iz imena… solidne slo krščanske vere – v “krščanarsko” vero ?!
   Vam ni v čast. Odraslemu človeku se tako spakovanje – ne spodobi. Kdor se spakuje – je spaka !
   RKC vam osebno sigurno ni nič slabega naredila !! Spakovanje je torej odveč !!

   4. Razrešite najprej problem zaostanka obale v časih ex kp, zk, ex yu, ki jih ni več !!

   Na obali pa še vedno tičite v času, ki ga 25 let – ni več ! A ne znate – sodobno?! L.r. Janez Komenda

   • Zdravko Vatovec

    Še en anonimen Janez ali bolje: janez.- Degradacija izolske obmorske urbanosti ne more biti lokalna, kaj šele komunalna zadeva – že zato, ker jo je omogočil predsednik vlade.- K točki 1: točno tisto sem delal – v javni areni, župniček moj ali vrag vedi čigavi.- Ali imajo v Piranu še Engelsovo ulico, ne vem, vem pa tole: pred Engelsom, ki je pisal o položaju delavskega razreda v Angliji, je neki Ribčev France “Ob novini 1844” pesniško zapisal pobožno željo “…da sužne več ne bo glave”. V Piranu zagotovo imajo nič manj kot Prešernovo nabrežje, ki ga Prešeren ni nikoli videl ne zanj vedel.- Ne reče se “na obali”, pač pa Istrska Slovenija ali Slovenska Istra po starem.- Ad 3.: “solidna slo krščanska vera”? Kaj je ta za slovenstvo pozitivnega storila v trinajstih stoletjih – razen J.E. Kreka, (pa še pri njem bi bilo kaj zelo pomembnega/manj pohvalnega treba zapisati, razen da ni on objektivno kriv za zamudo)?- RKC je pač paralelna oblast, ki veselo parazitira na eksistencialnem strahu človeka: nagnusna firma.- Ad 4: po letu 1954 se je “obala” zelo hitro razvijala – res pa je, da zadnjih 25 let mučno stagnira: le da še en janez očitno ne pozna ne prejšnjega, ne sedanjega obdobja pri nas. (In še to: nikoli nisem bil “član”.)

    • Janez

     No – gospod Z. Vatovec !

     Lepo, da nastopate pod polnim imenom.
     Jaz pa tako nastopal zaenkrat še ne bom, ker polemiziram tudi o zelo spornih zadevah, ki v nekaterih tangiranih vzbudijo nasilno jezo do mene.
     Seveda neupravičeno – nasilno jezo: trudim se za miren in v vsem pozitiven začetek urejejanja številnih stvari v Sloveniji, ki so nujno potrebne hitrejše alii takojšnje ureditve.
     Ker pa tako učinkovitih nas občane varujočih javnih služb – ki bi nas varovale vedno i povsod – v Sloveniji spet – nimamo ?
     Piišem pač pod mojim pravim imenom in imenom kraja, iz katerega moj rod izhaja !!

     Glede Vašega pozitivnega zavzemanja
     1. za primerno ureditev izolske obale imate moje popolno soglasje.
     Zelo me je razžalostil pogled na
     okoljsko degradirani del obale med Koprom in Ankaranom, kjer so deponije, parkirišča itd. za robo
     v pretovoru in čakanju iz Luke Koper.
     Kako boste realizirali Vašo pozitivno pobudo za ureditev obale zaenkrat še mediteransko lepe
     podobe drage mi Izole – ne vem ?!
     Morda z ustanovitvijo kakega medobčinskega obalnega regijskega urbanističnega organa – za
     ohranitev čimbolj avtentične podobe Izole kot starega obmorskega sredozemskega mesteca .
     Vsi vemo, da taka lepa, aavtentična stara podoba obmorskih mest vzpodbujja turistični obisk teh
     krajev !
     Sodobnih urbanih sosesk z bloki – pa ni za kaj smotrno hoditi ogledovati si jih – na obalo ?!
     Pač ? Ker je takih bolj ali manj posrečeno urejenih sodobnih blokovskih sosesk – dovolj tudi v
     celinskih krajjih.
     Glede Vaše pobude Vam želim vso srečo : pač morda s peticijo vzpodbudite ustanovitev takega
     uradnega organa za korektno ohranjanje avtentične podobe slo obmorskih krajev.
     V obalno regijskem in morda tudi v R. SLO okviru. Obrnete se na kako slo politično stranko za
     podporo.
     Če je Vaša pobuda korektna in pozitivna – Vas bodo že podprli. Kar. osebmo pod polnimi osebnimi podatki in polno osebno odgovornostjo – pa Vam bo uspelo !! Vso srečo !!

     2. Glede vloge in pomena slovenske RKC in vloge vere same – pa ni nujno, da se hitro uglasiva !!
     RKC kaj slabosti že ima – v celoti pa je aktivnost slo RKC v zgodovini in sedaj polna pozitivnega
     dela in dosežkov v dobro nss Slovencev !!
     Npr…. izključno slo RKC ima zasluge, da se še danes v vaseh Kanalske doline v Italiji, pod sv.
     Višarji (vasi Žabnice … ) govori slovensko . Izključno RKC ( nihče drug) in njeni prizadevni slo
     duhovniki !!
     Tudi Vaši obalni kraji, mesta – bi ne bila tako lepe podobe ?
     Brez lepih cerkva RKC v središču slo obmorskih krajev : Pirana itd.
     Potrudite za Vaše soglssje z duhovniki RKC na Obali. Pa bodo najbrž ? Podprli Vašo pobudo !?

     3. Ulico F. Engelsa v Piranu oz. tablo s tem imenom si v Piranu lahko na svoje oči ogledate !
     Ne gre za samega F. Engelsa, ki je bil precej pozitiven, a na utopično iracionalen način. Ta
     iracionalni način “borbe za t.i. delavske pravice” je po F. Engelsu povzročil na milione nepotrebnih

     smrti – v osnovi – ničesar krivih ljudi !! A ne ? Lep pozdrav. In srečno. L.r. zapis Janez KOMENDA

   • Viktorh

    Verjetno si opazil, da ne gre za “gospoda” ampak za primitivnega tovariša, ki poizkuša najti svoje mestu na teh straneh potem, ko so ga povsod pregnali.

    • Zdravko Vatovec

     Ne, Viktorh – ne poskušam najti prostor na tvojem gnojišču.
     Sem izkoristil za objavo ravnanj združene krščanarsko-neoliberalsko-
     laške korumperske španovije ob bebavi nevtralnosti, tišini, rep med noge nekih kulturniških korifej, ko bi bile morale se postaviti zoper korupcijo. Sram naj jih bo še po vsaj dveh desetletjih. Rovtarski gojzarji.
     Ostalo sta sprožila ti in Janez. (Ki mu bom še korektno obrazložil, kako je z urbanizacijo Istrske Slovenije.)

 • dob

  Tretji člen deklaracije vsebuje tri vrstice in vsaka izmed njih ima zelo pomembno vsebino. Niti eni od njih se nismo približali.

 • Janez

  Pa ?
  Nadgraditi jo bo trebba !!

  S
  1. koncem samorazpustitvijo strank SD, ZL, SMC, DESUS – ostankov ex KP, ZK pokomunizma !!
  Pretvorijo naj se v realne delavske, laburistične itd. stranke – opustijo naj – KP, ZK komunizem-stalinizemm.

  2. Z okrepitvijo desnih slovensko domoljubnih strank . Postanejo naj res bazične državotvorne stranke.

  3. Državni Svet slovenskega naroda na nadomesti sedanji zastareli pokomunistični Državni svet.
  4. Oživiti pozitivne slovenske tradicije : npr. Slo zvezo društev ORLI, ORLCE !! ” Izgon” pokokunizma iz slo šolstva,

  držabnega, javnega sektorja, iz državnih policije, vojske… iz institucij prava, – sodstva !!Itd. L.r. JANEZ KOMENDA

 • tarantela

  Druga republika!

 • Janez

  Zdaj pa imamo dokaz !!
  Kdo je v ?
  SLOVENIJI ” FAŠISTOIDEN ” !!
  Avtor in tisti, ki je nosil napis ” smrt janšizmu ” vsekakor je – ” fašistoiden ” ?!

  STALIŠČE : TAKI NAPISI KOT JE “SMRT JANŠIZMU ” – NE SMEJO BITI DOVOLJENI !!

  Da ponazorim !
  Jaz osebno sem za čim hitrejši konec ex kp, zk pokomunizma v Sloveniji !!

  Ko gre npr. za shode, ali pisanje tu na portalu bom napisal : zahtevam – konec pokomunizma !!

  Nikoli pa ne bom napisal ( le ponazarjam ) : ” smrt slo pokomunizmu ” Ker tak zapis je ? Grožnja !!

  Enako kot je grožnja ” smrt janšizmu ” !!
  Bi bila grožnja tudi
  ( samo ponazorim )
  “smrt sdjevstvu, smrt kučanizmu, smrt cerarjevstvu, smrt smcjevstvu, smrt desusovstvu itd. “(le ponazorilo ) !!

  Tak način pisanja z uporabo besede ” smrt” na grozilen način ! Ne sme biti dovoljen !!
  Beseda v” smrt” v teh napisih je namreč g r o ž n j a !!
  Beseda v zvezi ” smrt janšizmu” -pomeni namreč besedo “usmrtimo” janšizem !
  In ker ” janšizma” brez ” jjanšistov ” …. ni ,!!
  Pomeni napis ” smrt janšizmu ” ttudi grožnjo “smrt janšistom” ?! Mar ne ?

  Ampak !! Zaboga ?!
  Komu se pravzaprav – grozi s ” smrtjo” !!?
  “Janšizem” – je javni govor, nastopanje izvpljenega poslanca J. Janše !
  “Janšizem” – je tudi javno nastopanje, demokratično izvoljenih poslancev SDS !!
  SDS JE PRAVNO VELJAVNO REGISTRIRANA !!JAVNO !!
  S STATUTOM, PROGRAMI, Z ORGANII !! SDS JE NORMALNA JAVNA SLO STRANKA !! L..r. Janez Komenda

  P.s. vsekakor je treba najti avtorja in tistega, ki je nosil napis “smrt janšizmu” !! In jih prijaviti MNZ ! Ju tožiti !!
  Moje osebno, resno mnenje. – je to !!