6 vlakov in 30 avtobusov migrantov, cepljenje za naše vojake, policiste in prostovoljce

Fotografija je simbolična (Foto: STA).

Na mejni prehod Dobova je čez dan s 5 vlaki prispelo skupno nekaj več kot 5000 migrantov. Hrvaški varnosti organi so napovedali tudi prihod 30 avtobusov, ki so proti Slovneiji krenili že zjutraj in v intervalih prihajalo do slovenske meje. 

V nedeljo in danes do 5. ure je na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v Slovenijo vstopilo več kot 8500 migrantov.

Kot so sporočili s PU Novo mesto, je na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova prvi vlak prispel danes nekaj po polnoči, na njem pa je bilo nekaj manj kot 1100 migrantov, ki so jih policisti po opravljenem postopku evidentiranja ter zdravstveni in humanitarni oskrbi z vlaki in avtobusi pospremili v nastanitvene centre v Gornji Radgoni, Lendavi, Vrhniki, Šentilju in na Jesenicah. Davi ob približno 4. uri je prispel drugi vlak z nekaj več kot 1000 prebežniki, ki so jih po policijskih postopkih z vlakom odpeljali proti Šentilju. Tretji vlak je približno ob 8.40 pripeljal nekaj več kot 1000 migrantov, ki so jih po policijskih postopkih in sprostitvi zmogljivosti po 10. uri odpeljali naprej. Četrti vlak z nekaj več kot 1000 migranti je pripeljal okoli poldneva in peti vlak z nekaj več kot 1000 migranti okoli 16. ure. Šesti vlak s podobnim številnom migrantov je pripeljal nekaj pred 19. uro.

Brežiški sprejemni center je že več dni prazen. V Brežicah so začeli vojake, policiste, pripadnike civilne zaščite in humanitarne delavce, ki delajo z begunci, danes cepiti proti gripi. Cepljenje tistih, ki si to želijo, bodo nadaljevali še v torek in sredo.

Ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru v Šentilju 2262 migrantov, avstrijski varnosti organi pa so jih danes sprejeli 3500.

Po predhodni najavi hrvaških varnostnih organov so okoli 13. ure s Hrvaške na mejni prehod Petišovci z 12 avtobusi pripeljali okoli 680 beguncev. Postopek evidentiranja tujcev je potekal v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi.

V Sloveniji trenutno pri reševanju begunske krize pomaga 32 tujih policistov, od tega 20 iz Litve, 8 iz Avstrije in 5 iz Nemčije. V teku so tudi pogovori o prihodu policistov iz drugih držav.

Iz Srbije pritiskajo na Hrvaško, od tam se bo pritisk preselil na Slovenijo
Iz začasnega tranzitnega centra v Opatovcu je zjutraj proti Sloveniji krenilo približno 30 avtobusov z begunci in migranti, na katerih je bilo več kot 3000 ljudi.

Na Hrvaškem sicer tudi danes pričakujejo pritisk beguncev iz Srbije. V torek bodo prve begunce začeli sprejemati v novem zimskem tranzitnem centru, ki so ga pripravili v Slavonskem Brodu. Begunce bodo prevažali z vlaki iz Šida v Srbiji preko Tovarnika in Vinkovcev v center, ki se nahaja v industrijski coni v Slavonskem Brodu. Center v Opatovcu bo odprt še nekaj dni po odprtju centra v Slavonskem Brodu, ki bo primernejši za zimske pogoje.

Zver obiskal Šentilj
Vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke in podpredsednik SDS Milan Zver je obiskal Šentilj in si ogledal razmere na terenu. Ob robu obiska je dejal, da je “vesel, da je Slovenska vojska pristopila k zagotavljanju reda, miru in varnosti,” to je po njegovem ključno. Pohvalil je delo slovenske policije in vojske ter opozoril na izjemno težko pogoje, v katerih delata.

“Oboji so v dveh izmenah na dolžnosti kljub temu, da jim država ni zagotovila dodatka k plači, kot je to denimo naredila avstrijska vlada za svoje policiste.” Skrajni čas je, da slovenska vlada zagotovi mednarodno policijsko in vojaško pomoč ter pomoč v opremi od agencije Frontex, ki pa po njegovih informacijah še ni prispela “zaradi počasnih slovenskih birokratskih mlinov”.

Pogovarjal se je z nekaterimi podjetniki v občini Šentilj. Ti opozarjajo na upad prihodkov za 70 do 80 odstotkov, kar bo povzročilo veliko gospodarsko krizo v občini in širši regiji.

B. O., STA