fbpx

Na fakultetah so študentje brez težav sprejeli PCT-pogoj za vstop na fakultete

Foto: epa

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je po srečanju s predstavniki zdravstvenih domov v Notranjski regiji izpostavil pomen cepljenja in visoko stopnjo precepljenosti v obiskani regiji še pred otvoritvijo novega šolskega leta. Med drugim je izpostavil tudi zadovoljstvo, da so študentje brez težav sprejeli sistem PCT kot pogoj za delovanje fakultet in že razmišljajo o tehnološki rešitvi, ki bi jim preverjanje olajšalo, denimo s pomočjo čitalcev QR kode. “Želim si, da bi tudi drugi študentje in tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju čim bolj sledili zgledu študentov medicine, kjer naj bi bila precepljenost 100-odstotna,” je izpostavil in še poudaril, da slednje za učitelje ne bo obvezno in ostaja to njihova odgovornost.

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar je po srečanju s predstavniki zdravstvenih domov iz Notranjske regije izrazil zadovoljstvo nadpovprečne precepljenosti prebivalstva v tej regiji. “Še posebej je pohvalno, da tudi v starostni skupini, ki nam pri širjenju delta seva povzroča največ težav, to je od 18-24 let,” je dejal.

Pozitivne prakse ZD Postojna, Cerknica in Ilirska Bistrica pri promociji in izvajanju cepljenja bodo tako poskusili prenesti tudi v druge dele države, o obveznem cepljenju pa za zdaj ne razmišljajo, saj menijo, da je to ključna odgovornost vsakega posameznika. “O obveznem cepljenju ne razmišljamo, še vedno zagovarjamo stališče, da je potrebno ljudi prepričati o pomenu cepljenja in s transparentnim izvajanjem cepljenja doseči, da bodo ljudje spoznali, da je cepljenje tisti najpomembnejši obrambni zid pred širjenjem epidemije,” je dodal.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Za zadnjo triado osnovne šole in za srednje šole se tudi z začetkom šolskega leta predvideva sistem samotestiranja, uvedba PCT-sistema v srednje šole bo odvisna od razvoja epidemije. Za odprtje fakultet pa je uporaba PCT-sistema s študenti že dogovorjena. S predstavniki študentov, fakultet in ministrstva za izobraževanje se bodo še pred koncem meseca sestali in določili operativne naloge, njegov predlog pa je, da se na vhodih fakultet namestijo bralniki QR kod. “Želim si, da bi tudi drugi študentje in tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju čim bolj sledili zgledu študentov medicine, kjer naj bi bila precepljenost 100-odstotna,” je pojasnil. 

O obveznem cepljenju za šolnike ne razmišljajo
Vindišar je med drugim izpostavil, da so vsi napori usmerjeni v zagotavljanje odprte družbe, pogoj za to pa bo precepljenost. O obveznem cepljenju za šolnike na ministrstvu ne razmišljajo, je pa predvideno samotestiranje za učence zadnje triade. V kolikor bo Slovenija ostala v podobni epidemiološki fazi kot trenutno, bo samotestiranje ostalo tudi za srednješolce. “Odprta je tudi možnost uvedbe pogoja PCT za srednje šole,” je dejal ter pozval predstavnike šolstva, naj dajo zgled in pripomorejo k dvigu ravni precepljenosti.

Foto: epa

Slednji si želijo tudi jeseni zagotoviti vse pogoje, da bi šole lahko ostale odprte, pri čemer je izrazil prepričanje, da nam bo preverjanje PCT pogojev pomagalo tudi v primeru, če bi številke pričele ponovno naraščati. Sledenje stikov s strani NIJZ za zdaj še deluje učinkovito, a po njegovi oceni že kmalu ne bodo več mogli slediti stikom. “Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje za zdaj še lahko sledi vsem stikom, s čemer lahko pravočasno omejujejo širjenje okužb. Ob trenutnem reprodukcijskem številu pa bi lahko že čez 15 dni številke narasle do te mere, da sledenje ne bo več mogoče,” je opomnil Vindišar.

Bolnišnice so v pripravi na nov val epidemije
Ministrstvo je pred napovedanim valom epidemije že zadolžilo bolnišnice po državi, da preverijo svoje načrte v zvezi s covidom-19 in zaloge opreme, prav tako ima ministrstvo že izdelan načrt, kako vključevati bolnike s covidom-19 glede na število hospitaliziranih po državi. Zagotoviti želijo čim več prostih kapacitet tudi za ostale bolnike. Poročila vodstev bolnišnic pričakujejo do 23. avgusta, medtem pa so svetniki Sveta zavoda bolnišnice Celje že sporočili, da je bolnišnica dobro pripravljena na napovedani novi val in pohvalili predstavitev načrta pripravljenosti SB Celje.

Sara Rančigaj