fbpx

V Ljubljani na osrednji proslavi ob dnevu državnosti spet zastave z rdečo zvezdo

Foto: Nova24TV

Na Kongresnem trgu se je odvila državna proslava ob dnevu državnosti. Osrednji govornik prireditve je bil predsednik države Borut Pahor, ki je bil skupaj z Mirom Cerarjem in Milanom Brglezom sprejet z vojaškimi častmi. Med praporščaki so se spet pojavile rdeče zvezde – simbol propadlega komunističnega režima in to kljub vsem Pahorjevim pozivom k enotnosti. 

Prvi so na prizorišče prispeli predsednika in predsednica povabljenih držav. Prireditve so se udeležili hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, italijanski predsednik Sergio Mattarella in nemški predsednik Joachim Gauck, ki ga je Pahor povabil na proslavo zaradi velikih zaslug nemškega naroda pri slovenskem osamosvajanju. Madžarski predsednik Janos Ader se proslave ni udeležil zaradi zdravstvenih težav. Proslave se prav tako ni udeležil predsednik Avstrije.

Na prireditvi je prisoten tudi predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Ko je Pahor prišel na prizorišče, se je po rdeči preprogi sprehodil do svojega sedišča. Ob rdeči preprogi so stali zastavonoše. Pahor je posebej poskrbel, da se je priklonil pred zastavonošo z zvezdo, simbolom propadlega totalitarnega režima. Glave ni spustil pred nobeno drugo zastavo.

Sporočilo enotnosti
Kljub temu je Pahor v svojem govoru govoril o enotnosti slovenskega naroda, čeprav ni bilo vedno tako. Spregovoril je o razklanosti slovenskega naroda med drugo svetovno vojno, ki pa je po njegovem mnenju ni bilo v času osamosvajanja. “Skupaj smo se borili proti agresorju,” je dejal Pahor. Pahor je dejal tudi, da velikih družbenih sprememb ne bomo uspeli doseči brez sodelovanja. “Prihaja čas, ko bo potrebno za krmilo zagrabiti krepkeje in ga zasukati odločneje zaradi domačih in zunanjih razmer,” je napovedal predsednik države.

Pahor: Ali bo Evropa federalna ali je ne bo
Pahor je spregovoril tudi o evropski skupnosti. “Za nas je življenjskega pomena, da se EU krepi. V prihodnje bo Evropska unija federalna ali pa je ne bo,” je spregovoril Pahor, ki meni, da bo potrebno v prihodnosti tudi o tem odločiti na referendumu. Pahor je izrazil tudi osebno mnenje, in sicer, da bi Slovenija morala postati del takšne federalne skupnosti. Predsednik je govor zaključil s ponovnim klicem k enotnosti. Sledil je poslovilni sprevod zastavonoš.

Med praporščaki združenj, ki so zaslužne za slovensko osamosvojitev, se je zopet znašel prapor Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja – gre za organizacijo, ki je v kritičnem času slovenskega osamosvajanja aktivno nasprotovala slovenski osamosvojitvi. Prav tako gre za organizacijo, ki simbolizira propadli totalitarni komunistični režim.

Po Pahorjevem govoru je sledil umetniški del prireditve. Zbrani na proslavi so si ogledali filmske prezentacije (glavno vlogo je igral slovenski igralec Boris Cavazza) z osrednjo temo letenja ter glasbene in plesne točke.

Proslava je potekala v treh dejanjih. Začela se je na Trgu republike, kjer je potekal protokolarni del, nato se je dogajanje prestavilo na Kongresni trg. Zaključek proslave je kronal ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Jutri proslava v organizaciji VSO
Dan po osrednji državni proslavi bo potekala druga državna proslava v organizaciji odbora  Za mojo Slovenijo. Tako bo poimenovana tudi prireditev, ki se bo začela ob 20.30. Na prireditvi bo prvi spregovoril Aleš Hojs, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, glavni govornik pa bo Janez Janša. Prireditve se ne bo udeležil Lojze Peterle.

Ž. K.