fbpx

Na 24ur Janši odkrito grozijo z zakolom, država pa financira nevladnike, ki o Sloveniji širijo laži

Foto: istock, STA

Janeza Janšo je treba javno zaklati kot prašiča, druge rešitve ni” se glasi sovražni komentar na portalu 24ur pod novico, kjer na podlagi lažnih informacij nevladne organizacije, Slovenijo prikazuje v slabi luči.

Portal 24ur.com je danes poročal o zadnjem poročilu Monitorja Civicus, ki je Slovenij uvrstil med države z zoženim civilnodružbenim prostorom. Pred tem je bila po oceni te organizacije uvrščena med države z odprtim civilnodružbenim prostorom. Nižja ocena naj bi po besedah 24ur.com pomenila, da so v Sloveniji vse bolj kršene demokratične svoboščine, med katere sodijo pravica do svobodnega izražanja, mirnega zbiranja in združevanja. Omejitve so se poglobile pod vlado Janeza Janše, je portal povzel pisanje Civicusa. Pri tem je Civicus izpostavil zatiranje medijskih svoboščin v Sloveniji, vključno z grožnjami novinarjem in neodvisnim medijem. Poročali so tudi o zaskrbljujočih napadih na civilnodružbene organizacije in skupine, ki se ukvarjajo s kulturo, človekovimi pravicami, svobodo medijev in okoljem. V poročilu omenjajo kolesarske proteste, ki so od marca 2020 več deset tednov zapored potekali v Ljubljani kot odgovor na vladno represijo, je poročal 24.com.

Monitor Civicus pa je tudi omenil, da se, medtem ko je naša vlada sprejela ukrepe za zmanjšanje neodvisnosti medijev, povečuje financiranje medijev, kot so Nova24TV, Nova24 na spletu in Planet TV. Te medije financirajo stranke in osebe, ki so blizu tesnemu zavezniku Janeza Janše, torej “madžarskemu avtoritarnemu premierju Viktorju Orbanu, znanemu po zatiranju neodvisnih medijev,” so zapisali v organizaciji Civicus. V poročilu so še zapisali, da je oblast epidemijo novega koronavirusa poskušala izrabiti kot izgovor za nadaljnje omejevanje civilne družbe, predvsem z zmanjšanjem financiranja in oviranjem delovanja okoljskih nevladnih organizacij. Podobno omejevanje civilne družbe in medijev se dogaja tudi v drugih evropskih državah, je ugotovil Civicus, in sicer v državah kot so Madžarska, Poljska in Srbija, kjer avtoritarni voditelji epidemijo koronavirusa izrabljajo kot pretvezo za omejevanje svoboščin. Zanimivo, skoraj kot da bi pisali po nareku naše opozicije, levo usmerjenih medijev in nekaterih nevladnih organizacij.

 

Kdo poroča tujim medijem in organizacijam ter kdo financira “ocenjevanje” stanja v Sloveniji?
Zanimivo je, kako imajo v zadnjem času tuji mediji in očitno tudi tuje organizacije neverjetno veliko informacij o tem, kakšno naj bi bilo stanje v Sloveniji, pod vlado Janeza Janše. Informacije so seveda izkrivljene in pogosto skoraj dobesedno prepisane od nekaterih režimskih medijev in pripadnikov opozicije. Tudi za določene novinarje se dokaj natančno ve, kdo širi laži tudi zunaj slovenskih meja. Glede na to, da je organizacija Civicus nekakšna globalna zveza nevladnikov, pa tudi ni ravno težko ugotoviti, kdo iz Slovenije z njimi komunicira. Verjetno je tudi to razlog, da v svojem poročilu omenjajo osemnajst nevladnih organizacij, ki jim na Metelkovi grozi “prisilna izselitev” iz prostorov v lasti države. O tem, kakšni so razlogi za to, seveda v poročilu ni ne duha ne sluha, 24ur.com pa tega tudi ne pojasni.

Foto: Twitter

V svojem poročilu je Civicus uporabil tudi precej slovenskih tvitov in izjav, na primer direktorja mirovnega inštituta Iztoka Šorija, tako da bi se tudi iz priloženega dalo razbrati, kdo stoji za tem konkretnim primerom “ovaduštva”. Med kontakti pa lahko zasledimo še Brankico Petković (Mirovni inštitut), Gorana Forbicija (Center nevladnih organizacij Slovenije) in Teo Jarc (Mladi plus). Je za oceno stanja v Sloveniji med drugim torej odgovoren CNVOS, skrajno levi NVO, ki se bogato napaja z državnega proračuna?

Jabolko navdiha tudi za grožnje s smrtjo?
No, medtem pa, ko naši opozicijski ustvarjalci izkrivljene resnice širijo laži in v medijih kot je 24ur.com izražajo skrb zaradi poseganja v neodvisnost medijev, slabšanja delovnih razmer za novinarje ter kratenjem pravic do izražanja in druženja, se očitno nikomur izmed njih ne zdi problematično, da se predsedniku vlade odkrito grozi s smrtjo. Pa tudi sicer je težko razumeti, da si, glede na to, v kakšni državi naj bi živeli, ljudje sploh upajo pisati tovrstne grožnje. In da si mediji upajo take zapise celo pustiti objavljene. V nekih drugih časih, morda tudi v drugih krajih, bi avtorji takih groženj, in vsi sodelujoči, čudežno in po hitrem postopku izginili. Pri nas pa se menda celo podpišejo s svojim imenom, Peter Mlačnik je vsekakor zelo pogumen. Ali pa dobro ve, da se v naši državi ljudem ki Janši grozijo s smrtjo, pred parlamentom sežigajo lutke notranjega ministra Aleša Hojsa in – tako v našem “zoženem civilnodružbenim” prostoru kot tudi čez mejo – širijo gnusne laži, ne zgodi prav nič. Niti kazni ne dobijo. Še več, nekatere nasilneže se celo nagradi in povabi v Državni zbor. Le vprašanje časa je, kdaj bodo morda prejeli še jabolko navdiha.

Sara Bertoncelj