fbpx

Na današnjem 11. kongresu SDS v Mariboru skoraj 1000 delegatov in gostov, na povabilo Janeza Janše prihaja tudi Viktor Orban

Foto: SDS. Janez Janša na kongresu leta 2013.

Danes bo v Zavodu Antona Martina Slomška v Mariboru potekal 11. kongres Slovenske demokratske stranke (SDS), na katerem bo največja opozicijska stranka predstavila načrt za razvoj države v prihodnjem mandatu in tudi začrtala svojo pot za naslednja leta, ko se bo potegovala za zmago na parlamentarnih volitvah, pred katerimi ji, sodeč na javnomnenjske raziskave, kaže iz dneva v dan bolje. Kongresa se bo udeležilo skoraj 1000 delegatov in gostov iz vse Slovenije, zamejstva in tujine, častni govorec pa bo tudi madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki se je odzval povabilu predsednika SDS Janeza Janše. Kongres bo volil predsednika stranke, izvršilni in nadzorni odbor za obdobje 2017 – 2021, delegati pa bodo odločali tudi o spremembi statuta stranke, saj je statutarna komisija na podlagi razprave pripravila več zanimivih dopolnil. 

Naj spomnimo. Kongres stranke SDS je prvi po maju leta 2013, ko je bil za predsednika ponovno izvoljen Janez Janša. Takrat so delegati z vse Slovenije potrdili, da uživa Janša med svojimi sodelavci še naprej neizmerno zaupanje, čeprav je takrat njegovo drugo vlado levica s političnim konstruktom in ob podpori režimskih medijev uspela zrušiti po samo letu dni. V vmesnem obdobju je moral Janša prehoditi trnovo pot skozi vse levičarske pasti, saj se je proti njemu zarotilo celo sodstvo, tik pred volitvami leta 2014 je tako moral celo v zapor, a je pravica na koncu vendarle zmagala. Danes njegova SDS v javnosti uživa daleč največjo podporo med opredeljenimi volivci, ki se počasi bliža 50 odstotkom. Prav mogoče je, da bodo tudi predčasne volitve, saj koalicija levega trojčka zaradi neuspehov in vse večjih razprtij počasi razpada.

V predlogu nosilne resolucije pod naslovom Slovenija v srcu, ki je nastal na podlagi več kot 200 predkongresnih razprav po praktično vseh slovenskih občinah in mestih, se SDS zavzema za Slovenijo, ki bo dom pravičnosti, blaginje in miru za vse in ne samo za nekatere. V SDS obljubljajo, da se bodo v svojem naslednjem programu zavzemali za vsakega posameznika, ki mu centralistično upravljanje, privilegiji prvorazrednih, birokratske ovire in dolgi sodni postopki grenijo življenje. Skratka, za vsakega posameznika, ki se zaradi navedenega v lastni domovini počuti kot drugorazredni državljan.

SDS v novem programu posebno pozornost namenja očiščenju zdravstva, okrepila bo obrambni sistem
Na kongresu bo velik poudarek na privrženosti evropski ideji ter zavezanosti slovenskim in evropskim vrednotam. Poleg nosilne resolucije pa bodo delegati obravnavali tudi resolucije o zdravstvu, družini, položaju delavstva in vlogi mladih v družbi. “Zdravstvo bomo očistili odtekanja denarja za preplačevanje medicinskega materiala in ga namenili za zaposlovanje mladih zdravnikov, zdravstvenega osebja, za skrajševanje čakalnih dob in za napredek v slovenski medicini,” zapisano v nosilni resoluciji.

Foto: Radio Ognjišče. Janša in madžarski premier Viktor Orban.

SDS obljublja, da bo v naslednji vladi okrepila slovenski obrambni sistem in bistveno povečala število usposobljenih vojakov aktivne in rezervne sestave, ki bodo pripravljeni braniti domovino. Prav tako bo Slovenija v prihodnje dosledno varovala skupno evropsko schengensko mejo. Prizadevala si bo, da EU obstane v sedanjih okvirih Lizbonske pogodbe ali vsaj kot projekt miru in svobodnega trga. Če se bodo razgradni procesi kljub temu nadaljevali, se bo tesneje povezala z državami srednje Evrope.

Vrednote slovenske osamosvojitve že od samega začetka osrednji moto delovanja SDS
Kot je znano, se je Slovenska demokratska stranka prek obeh svojih predhodnic (Socialdemokratske stranke Slovenije in Slovenske demokratične zveze) rojevala sočasno z nastajanjem slovenske parlamentarne demokracije in slovenske samostojnosti. Zato je od samega začetka neločljiv del najpomembnejših političnih procesov v vsej znani zgodovini Slovencev. Vrednote slovenske osamosvojitve so bile tako od nastanka dalje osrednji moto njenega delovanja. Skupni imenovalec programskih naporov SDS je bila želja po svobodni domovini, ki bo dom pravičnosti, blaginje in miru za vse in ne samo za nekatere.Na tej poti je bila SDS najprej del zmagovalne koalicije Demos, ki je v letih 1989 – 1992 pod vodstvom predsednika dr. Jožeta Pučnika dosegla večstrankarske volitve, osamosvojila in obranila Slovenijo ter jo pripeljala do mednarodnega priznanja. Nato je trikrat zmagala na lokalnih in dvakrat na evropskih volitvah. Na državnozborskih volitvah je enkrat dosegla prvo in trikrat drugo mesto. SDS je odločilno prispevala k osamosvojitvi, demokratizaciji in uspešni obrambi Slovenije, k vstopu v schengenski prostor in prevzemu skupne evropske valute ter k
najhitrejšemu porastu splošne blaginje v zgodovini Slovenije v obdobju 2004 – 2008. Pomembno je prispevala k vstopu Slovenije v EU, NATO in OECD ter k mednarodni uveljavitvi slovenske države.
Orban bo delegate nagovoril predvidoma ob 12.30, rezultati volitev za predsednika bodo znani okrog 18.30
Kongres se bo začel ob 10. uri zjutraj, že uro prej pa bo na sporedu sveta maša. Rezultati volitev predsednika bodo predvidoma znani okrog 18.30. Častni gost, madžarski premier Viktor Orban, bo govoril predvidoma ob 12.30, nato pa se bo z Janšo in nekaterimi drugimi vidnimi člani SDS odpravil na kosilo. Sicer pa bodo med drugimi na kongresu prisotni tudi predsednik Centra za evropske študije Wilfried Martens, nekdanji predsednik slovaške vlade Mikulaš Dzurinda in predsedniki ter predstavniki sestrskih strank iz Slovenije in sosedstva. Delegate bodo prek internetne video povezave nagovorili tudi z vrha Evropske ljudske stranke in predsednik fundacije CDU Konrad Adenauer ter nekdanji predsednik Evropskega parlamenta Hans Georg Poettering.
L. S.