fbpx

Nekdanji partijski funkcionar na sodišču le tiho molčal in zrl predse

Nekdanji partijec Janez Kocijančič (Foto: STA)

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes odvijalo sojenje zoper nekdanjega partijskega funkcionarja Janeza Kocijančiča, ki je po koncu politične kariere prevzel najpomembnejše pozicije v slovenskem športu. In ena izmed najbolj bizarnih zgodb tega dela njegove karirere se je danes odvijala na sodišču.

Toži ga namreč Tomaž Lovše, češ da je prav Kocijančič v javnosti o njem blebetal grde stvari. Okrog naj bi razlagal, da se je Lovše na 48. kongresu Mednarodne smučarske zveze (FIS) v Južni Koreji leta 2012, potem ko je izvedel, da je Slovenija izpadla iz igre za svetovno nordijsko prvenstvo leta 2017, neprimerno obnašal.

Danes je bil Kocijančič nasprotno precej bolj molčeč, saj razen tega, da je pokazal, da obvlada nemški jezik, in je sodni tolmački pomagal pri kakšnem izrazu, ni kaj prida spregovoril. Spregovorila je le priča tistih dogodkov. “Šlo je za grožnje meni in predstavnikom odbora, da mi bodo že pokazali in da me imajo namen uničiti,” je vsebino Lovšetovega SMS-sporočila, ki mu ga je interpretiral Vedran Pavlek, komentiral prvi mož svetovne smučarske organizacije Gianfranco Kasper. Zaslišanje se je vrtelo predvsem okoli vsebine sporočil, ki so na Kasperja naredila vtis grožnje, zaradi katerih so ga morali varnostniki dodatno varovati.

Sporočila vzel kot hudo grožnjo
Kasper je pred sodniško govornico dejal, da z Lovšetom ni nikoli komuniciral preko elektronske pošte ali SMS-sporočil ter da se je z njim videl samo enkrat, ko je Lovše pristopil do njega pri večerji in mu dal navodila za glasovanje. Sporna sporočila mu je pokazal ter prevedel član hrvaške smučarske zveze Vedran Pavlek. “Šlo je za grožnje meni in predstavnikom odbora, da mi bodo že pokazali. Imeli so me namen uničiti,” je dejal Kasper, ki je omenjena sporočila razumel kot hude grožnje, za katere sploh ni mogel verjeti, da so resnične.

Prosil je tajnico, naj poostri varovanje
Ker je vsebina sporočila na Kasperja naredila močan vtis, je svoji tajnici naročil, naj varnostniki vse člane skozi stranski izhod pospremijo do mesta razglasitve rezultatov in od tam skozi kuhinjo ven s prizorišča.

Je nastal nesporazum zaradi prevoda sporočila?
Lovšetova obramba je pokazala izpisek vseh SMS-sporočil, ki jih je Lovše poslal Pavleku, in med katerimi ni bilo nikakršnih fizičnih groženj. V sporočilu, ki naj bi bilo sporno, je pisalo, da se v primeru neizvolitve Slovenije za svetovno nordijsko prvenstvo v Planici 2017 pripravlja zamenjava predsednika Kasperja z mesta prvega človeka FIS na kongresu v Barceloni. Kasper je dejal, da sama napoved zamenjave pri njem ne bi nikoli ustvarila vtisa grožnje, zato obstaja možnost, da je Pavlek napačno prevedel Lovšetovo SMS-sporočilo.

Slovenija je kandidirala neuspešno
Zgodba, ki je dobila razsežnost medijske afere, in je razjezila Lovšeta do te mere, da je zoper Kocijančiča vložil zasebno tožbo, ima svojo zgodovino na kongresu Mednarodne smučarske zveze v Južni Koreji, kjer je za nordijsko prvenstvo kandidirala tudi Slovenija s Planico, a takrat ni bila izbrana, saj je svetovno prvenstvo dobil finski Lahti. Kongresa sta se udeležila delegata Slovenije – Lovše kot predsednik Smučarske zveze Slovenije in Kocijančič kot član predsedstva Mednarodne smučarske zveze. Izguba prvenstva in pa seveda tudi denarja je Lovšeta po poročanju medijev tako vrgla iz tira, da je začel groziti z nenavadnimi izpadi.

Grozil naj bi celo s pištolo
Po informacijah, ki so bile lansirane v medije – po Lovšetovem mnenju očitno preko Kocijančiča – naj bi Lovše med samim lobiranjem za prvenstvo, ko je izvedel, da Slovenija zanj ni več v igri, začel pošiljati grozilna pisma in predsedniku svetovne smučarske organizacije Gianfrancu Kasperju zagrozil celo s pištolo. Kasper je po tem dogodku zahteval celo dodatno varovanje.

Kričal tudi na Petro Majdič
Že dan pred glasovanjem naj bi Lovše že med večerjo FIS začel kričati na Kocijančiča ter planiško ambasadorko Petro Majdič, da ne bodo uspeli dobiti prvenstva v Planici.

Letele bodo glave
Špetir naj bi Lovše po uradnem delu nadaljeval tudi v bližnjem baru, kjer naj bi se lotil štirih članov predsedstva FIS, jim mahal z Interpolovo izkaznico in Heinzu Gurtnerju zopet grozil s pištolo ter se izdajal za agenta FBI. Drama se je nadaljevala še s pošiljanjem SMS-sporočil, da “bodo letele glave, če Planica ne dobi prvenstva,” je poročala Ekipa24.

S prstom pokazal na Kocijančiča
Po tem incidentu je Lovše odstopil z mesta predsednika Smučarske zveze Slovenije ter vse navedbe, ki so jih povzeli mediji, kategorično zanikal in jih označil za osebni napad “kot del obrambne strategije Kocijančiča, ki ni opravil svojega dela pri lobiranju, da Planica dobi prvenstvo”.

Lovše je takrat izjavil, da je ravno Kocijančič o njem razširjal žaljive obdolžitve in neresnice, zaradi česar se je odločil za zasebni kazenski pregon. Ker poskus poravnave ni bil uspešen, se je začel postopek pred sodiščem.

Tomaž Lovše je pred dvema letoma za tri mesece pristal v priporu zaradi domnevnega oškodovanja in izčrpavanja Diners Cluba Slovenija. Na prostost so ga izpustili po plačilu rekordne varščine enega milijona evrov, medtem pa je tudi poravnal vse dolgove podjetja. 

M. P.