fbpx

Na zunanjem ministrstvu prvič v samostojni Sloveniji vzpostavljena diplomatska akademija: minister Logar ob tem poudarja, da mora slovenska diplomacija v korak s časom

Slovenski zunanji minister Anže Logar. (Foto: sta)

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da je prvič odkar je Slovenija samostojna, pričela delovati diplomatska akademija. Ta naj bi skrbela za usposabljanje bodočih slovenskih diplomatov in nudila tudi usposabljanje za že formirane diplomate. Zunanji minister Anže Logar je ob tej priložnosti poudaril pomen poslanstva že omenjene akademije za slovensko diplomacijo. 

Na zunanjem ministrstvu je bila ustanovljena prva diplomatska akademija v času samostojne Slovenije, katere namen je skrbeti tako za usposobljenost novih, kot tudi že formiranih diplomatov. Ob tej priložnosti je za javnost spregovoril zunanji minister Anže Logar, ki je dejal, da mora diplomacija v korak s časom in sprejemati posodobitve, kar se je še posebej pokazalo ob zadnji krizi zaradi epidemije novega koronavirusa. V njenem času je naša diplomacija s trdim delom, še zlasti preko nudenja pomoči državljanom Slovenije, odzivnostjo in poročanjem o situaciji v drugih državah, pokazala svoje kvalitete. Zunanji minister je v današnjem predavanju predstavil svoje videnje delovanja slovenske diplomacije v obdobju, ko so varnostne razmere spremenjene, kar je posledica tako novih groženj kot tudi izzivov na območju EU in širše v svetu, poroča STA.

Logar je slovenskim diplomatom ob tem predstavil usmeritve naše diplomacije na področju zunanje politike, ki ima novo vodstvo ter poudaril, da mora s svojim poslanstvom doprinesti k boljšim političnim, gospodarskim, prometnim, energetskim ter drugim povezavam s sosednjimi državami pa tudi širše v EU. Pri tem naj bi slovenska diplomacija izhajala iz dveh sidrišč, ki sta bili v preteklih letih nekoliko zanemarjeni – EU in Nata. Zunanji minister je ob tem izpostavil pomen bolj samozavestne slovenske zunanje politike, ki ne bo tako predvidljiva in samoumevna kot doslej, saj nam je to v preteklosti prineslo obilo težav. Dotaknil se je tudi izpolnjevanja zavez v strateških dokumentih, ki se nanašajo na že omenjeno politiko, ob čemer je bil jasen, da se mostov ne sme zapirati, prav zato pa je ključno sodelovanje s širšo skupnostjo držav članic EU.

Foto: STA

Kot prioritete bližajočega se predsedovanja Svetu EU, je poudaril pomen odpornosti na vsakovrstne grožnje, še posebej hibridne in kibernetske. Po njegovem prepričanju bo drugo slovensko predsedovanje priložnost, da se znova izkažemo na mednarodnem političnem parketu, ob čemer sta ključni samozavestna zunanja politika in diplomacija. Diplomatsko akademijo bo vodil Andraž Zidar, pri njej pa bo ključno to, da bo skrbela za trajno izobraževanje diplomatov, ki bo praktične in interaktivne narave. Po načrtih bodo predavanja v domeni izkušenih diplomatov. Tako predavanja kot tudi seminarji pa bodo namenjeni tistim, ki so zaposleni na zunanjem ministrstvu. Na predavanjih naj bi se še posebej obravnavalo praktične primere ter izkušnje iz sveta diplomacije, prav tako pa bo ključno prenesti teorijo v prakso.

Brdo pri Kranju, Kongresni center Brdo. Posvet slovenske diplomacije. Nagovor predsednika vlade Janeza Janše. (Foto: STA)

Slovenski zunanji minister Logar, je nedavno na 24. posvetu slovenske diplomacije napovedal ambicioznejšo zunanjo politiko Slovenije, kjer bosta temelj in osnovni okvir prizadevanj NATO in EU ter prenova strateških zunanjepolitičnih dokumentov, obenem pa opozoril na relativno pasivnost slovenske diplomacije v nedavni preteklosti. Slovenija je bila doslej pri diplomaciji preveč neaktivna oziroma je celo povsem zaspala. Naša država, ki jo kot zunanji minister na odru diplomacije vodi minister Logar, pa želi biti aktivna članica in se zato tudi vrača na diplomatski zemljevid. Nesposobnost slovenske zunanje politike in diplomacije je bila še posebej očitna v času vlade Marjana Šarca. Večina slovenskih reakcij na evropske, kaj šele svetovne dogodke potrjuje, da se niti slovenska vlada niti diplomacija nista zavedali, kaj se pravzaprav dogaja in kaj je pomembno. Tako sta se slovenski predsednik vlade in zunanji minister z vso silo zakadila v medijsko “raco” o skorajšnjem vstopu Hrvaške v schengen. Namesto stavka “Slovenija bo podprla Hrvaško pri njenem vstopu v schengen, ko bo izpolnila vse pogoje zanj”, sta začela groziti, da mora Hrvaška najprej potrditi “arbitražni sporazum, in da bo Slovenija ravnala politično, če bo politično ravnala Evropska komisija”. 

Domen Mezeg