[Video] Tipično za Pro Plus in Božiča: Koliko neumnosti v dveh stavkih?!

Datum:

Ali je Aleš Hojs odstopil ali ne? To je sedaj huda polemika med pravnimi strokovnjaki. Anže Božič iz POP TV je postal sploh vrhunski strokovnjak za pravne zadeve. “Očitno aktualni Janševi vladi več šteje politična lojalnost, kot pa standard politične kulture. Tako premier Janez Janša danes tudi v drugo ni sprejel nepreklicnega odstopa svojega ministra, ki naj bi ga sicer po prvotni interpretaciji potrdil že pred tremi meseci, a o tem ni obvestil Državnega zbora RS,” je Božič zatrdil v prispevku glede pogovora med Hojsom in Janšo. “Božič je kar ugotovil, da več šteje lojalnost kot politična kultura,” je bil v oddaji “Kdo vam laže?” kritičen voditelj Boris Tomašič in ob tem poudaril, da si je to kar izmislil. “To je tipično za Pro Plus. Nekaj si izmislijo in nato to trdijo.”

                   

“Oglasil se je tudi pravnik Andraž Teršek,” je v nadaljevanju povedal Anže Božič in ob tem pojasnil, da naj bi po njegovo tako Janez Janša kot tudi Aleš Hojs kršila Ustavo RS, ker je bila volja jasno izražena, odstopno pismo pa je informacija javnega značaja. “Ali je Janša kuverto odprl ali ne, je pravno povsem irelevantno, zato bo zanimivo, ali bo kdo na upravnem ali ustavnem sodišču izpodbijal kakšno ministrovo odločitev po njegovem ne-odstopu. Kar bi zagotovo postavilo standard na tem področju,” je zaključil Božič.

“Joj, Božič koliko neumnosti v dveh stavkih,” je brez dlake na jeziku komentiral Boris Tomašič. “Nekdo bo izpodbijal ministrovo odločitev, zato ker ni odstopil!?” V nadaljevanju je spomnil na vsebino 3. odstavka 261. člena Poslovnika državnega zbora, ki navaja, da se predsedniku vlade ali ministru preneha funkcija z dnem, ko se z njegovim odstopom na seji seznani Državni zbor RS. “Ne rabiš biti ustavni pravnik, da razumeš, da ima minister polno funkcijo brez omejitev do trenutka, ko je o njegovem odstopu na seji, obveščen Državni zbor RS.”

“Janša izjave o odstopu ni poslal v državni zbor, državni zbor se s tem ni seznanil. Koliko doktoratov moraš imeti, da rečeš: sporno je, da je Hojs še naprej minister. To se ni zgodilo, zato je Hojs še naprej minister,” je bil jasen Tomašič in ob tem v poduk dodal, da če Hojs ne bi bil minister, potem nedavne interpelacije sploh ne bi bilo. Standard je po besedah Tomašiča zapisan v Poslovniku državnega zbora. “Volja ministra ni bila spoštovana pravijo. Kako to, če je minister rekel, da bo strgal tisto odstopno izjavo? Kaj je sedaj njegova volja? Takrat je rekel, da odstopa. Janša takrat tega ni sprejel, sedaj pa je strgal odstopno izjavo. Očitno ga je prepričal.”

V parlamentarni demokraciji se oblast menja v parlamentu
V nadaljevanju se je Tomašič dotaknil protestov, kjer se med drugim vzklika, da naj bi ljudstvo želelo odstop vlade. “Za tiste, ki protestirate pravim: protestirajte. Nimam težav z miroljubnimi protesti, tudi govorite lahko kar želite. Imam pa težave z agresijo, nasiljem in če se hoče kaj na silo spremeniti. Še večje težave imam, da se 3 tisoč mandeljcev, izgubljenih in zakajenih, proglaša za predstavnike ljudstva in pravi, da si ljudstvo želi odstop vlade. To ni nič,” je bil jasen in v poduk protestnikom poudaril, da če jih bo politika upoštevala jih bo, če ne pa ostajajo še vedno volitve. “Pojdite na volitve! V demokratični državi, v parlamentarni demokraciji se oblast menja v parlamentu in ne na ulici. Ne želite si, da bomo oblast postavljali na ulici.”

Voditelj oddaje “Kdo vam laže?” Boris Tomašič (Foto: Nova24TV)

Tomašič se je obregnil ob nedavne petkove proteste, ki so bili 22. zapored in zatrdil, da so izgledali, kot da bi se zbral Ku Klux Klan. “Videti je bilo mogoče podivjano drhal z baklami, ki sežiga črnce na križu. Vidite povezave? Ali pa s požigom Reichstaga v predvojni Nemčiji. Ne mi, vi s sovražnim govorom na Nova24TV. To so problematične stvari. Ker navaden protest nima več učinka, vi iščete neke ekstreme. Kurite, sežigate sredi Ljubljane pred parlamentom!,” je bil jasen Tomašič. Ob tem pa se je obregnil ob poročanje RTV Slovenija, ki na portalu v zvezi s tem objavila članek z naslovom: Obleganje DZ-ja: zažgali “strahovlado” in simbolično razrešili Hojsa. “RTV Slovenija ne vidi nobenega problema v tem, da se ljudje masovno v času epidemije zbirajo brez mask, ne držijo varnostne razdalje. To, da so protesti neprijavljeni, vas ne moti. To, da pozivajo k nasilju, to vas ne moti. Kdo je simbolično razrešil Hojsa? Neko ljudstvo ali kaj? Klatite neumnosti, da narod zahteva, hkrati imate pa bakle kot Ku Klux Klan. To je nevarno, to bi bilo potrebno prepovedati.”  

Najmanj eden, dvomim, da je bil samo eden, je dobil 4580 evrov
V zadnjem času se je precej razpravljalo o dodatkih in nagradah nekaterih sodelavcev RTV Slovenija za čas koronakrize. Znano je, da so na finančnem področju najbolj prosperirali člani ekipe oddaje Tarča, ki so znašali od 9 pa vse do 4580 evrov. “Najmanj eden, dvomim, da je bil samo eden, je dobil 4580 evrov. Dobil je več dodatka, kot dobi delavec v polovici leta plače. Izplačali so za 685.512 evrov nagrad, po nekem drugem členu pa 87.615 evrov. Tisti, ki so oziroma smo delali v času koronakrize, smo bili upravičeni do 200 evrov nagrade, ki jo je plačala država. Podjetje je lahko dalo nekaj več tistim, ki so bili res izpostavljeni. Ko smo to mi in pa Demokracija objavili, je zavreščalo na RTV Slovenija,” je razkril Tomašič.

Po besedah Tomašiča smo pridobili mejle, ki kažejo, kako so si dopisovali, kdo je dobil, kdo ni dobil. Dodatek je dobila seveda tudi odgovorna urednica informativnega programa Manica Janežič Ambrožič. “Uganete, ali je Erika Žnidaršič dobila nagrado? Itak, da jo je. Se spomnite Tarč, ki so bile vsak teden? Ne ni jih bilo, dve famozni sta bili, potem pa jih ni bilo. Ona pa je dobila dodatek,” je izpostavil Tomašič in ob tem dodal, da so bili nagrajeni tisti, ki so bili na politični liniji in so rušili Zdravka Počivalška in vlado. “Tako je to na RTV Slovenija. Če si proti Janši, dobiš nagrado, če si pa tiho in nisi aktivno proti, je ne dobiš. Drage državljanke in državljani, toliko, da veste, kaj plačujete.” 

Nominiranci za intelektualca tedna za katere lahko še zmeraj glasujete so: Marko Bandelli, Jani Möderndorfer in Tanja Fajon.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...