Najbolj proti preiskavi primera Kanglerja je bila stranka SMC! Zakaj? Ker ima v Mariboru Saša Arsenoviča!

Miro Cerar in Saša Arsenovič (foto: epa)

Žan Mahnič (SDS) bo vodil preiskovalno komisijo, ki bo ugotavljala zlorabe v zadevi Franc Kangler in drugi, je odločilo 34 poslancev. Proti komisiji jih je bilo 19. Preostali so se vzdržali. Najbolj so bili proti iz SMC.  Na proslavi njihovega županskega kandidata Saša Arsenoviča v Mariboru, ki je premagal Franca Kanglerja, se je lani pojavil sodnik Janez Žirovnik. To so razkrili mediji. Ta nekdanji uslužbenec SDV in pozneje funkcionar Sove, je nekaj let prej množično odrejal tajne preiskave proti Kanglerju.

Preiskavo dogajanja je zahteval državni svet, ki je v prejšnjem mandatu Kanglerju kar dvakrat na nepošten način odvzel mandat. Drugič zaradi odločitve sodišča v Mariboru. Ostro je preiskovanju zadnje mesece nasprotoval del koalicijskih strank, v komisiji s člani ne sodeluje nobena.

Odvzemi mandata in čuden poskus Heferljeve
Kanglerju mandata s sklicevanjem na “etične” razloge z leve v državnem svetu v prejšnjem mandatu najprej niso potrdili že takoj po volitvah. A mu ga je pozneje dodelilo ustavno sodišče, kamor se je pritožil. Sodniki so ugotovili, da je večina v državnem svetu zlorabila oblast, kar ni imelo nobene zveze z etiko. Obratno. Pozneje je Kanglerju svetniški mandat ista večina odvzela, ker je bil v Mariboru obsojen na več kot pol leta zapora. Sodbo je vrhovno sodišče razveljavilo. Podobno je propadel še kup postopkov, ki so bili posledica odredb preiskovalnega sodnika Janeza Žirovnika o tajnih policijskih nadzorih Kanglerja.

Žirovnik je nekoč delal v SDV in bil funkcionar Sove. Ugotovitve iz teh “tajnih” nadzorov so uhajale v javnost in prispevale k vstajam, odstopu Kanglerja kot župana in izpadu SLS iz državnega zbora. Ko so procesi proti Kanglerju povečini že serijski padli, se je lani sodnik Žirovnik pojavil na zabavi mariborskega župana Saše Arsenoviča, ta je bil uradno županski kandidat SMC, ko je ta s somišljeniki slavil, ker je na volitvah ravno premagal Kanglerja. Mandat državnega svetnika Kanglerju ni bil vrnjen. Je pa bil Kangler za svetnika izvoljen na zadnjih volitvah svetnikov. Odreditvi preiskave je danes najostreje med vsemi v DZ nasprotoval vodje poslanske skupine SMC Igor Zorčič.

Podpredsednica preiskovalne komisije bo Tadeja Šuštar (NSi), člani pa še Zmago Jelinčič (SNS) Zvonko Černač (SDS) in Dejan Kaloh (SDS). Koalicijske stranke LMŠ, SD, SMC, Levica, SAB in DeSUS so se sodelovanju v preiskovanju primera Kangler odpovedale. Menijo, da parlament ravnanj policije, tožilcev in sodnikov ne sme preiskovati. Poskušale so to preiskavo tudi onemogočiti, a jim to spodletelo tudi zaradi tega, ker je spoštovanje ustave in poslovnika, ki varuje opozicijo, zahteval predsednik DZ Dejan Židan.

Že julija je nasprotovanje preiskavi Židan ustavil z opozorilom, da ustava zahteva odreditev preiskave, če jo zahteva državni svet ali opozicija in da o tem ne bo glasovanja. Po počitnicah pa se je spet zapletlo, ker je na predlog podpredsednice DZ Tine Heferle (LMŠ) koalicijska večina v mandatno volilni komisiji (MVK) že odločila, da parlamentu ne bo predlagala članov te komisije, kar bi pomenilo, da ta preiskovalna komisija ne bi mogla delovati. Po poslovniku o preiskovalnih komisijah bi državni zbor člane komisije moral imenovati že julija, najpozneje pa na seji ta mesec. Heferlejva je tudi vztrajala, da so ravnali pravilno in da to ni kršitev ničesar, obratno, preiskovanje ravnanja sodnikov je po njeni oceni kršitev ustave, ker pomeni pritisk na sodnike in tega DZ ne bi smel dovoliti.

Četrta preiskava v tem mandatu
Po protestu vodje poslanske skupine SDS Danijela Krivca v ponedeljek ta teden je Židan s posebnim pismom opozoril predsednika MVK Ivana Hršaka (DeSUS), da poslovnik zahteva imenovanje najpozneje na tokratni seji, Hršak pa je ponovno sklical sejo komisije in v drugem poskusu so le predlagali sestavo, ki jo je državni zbor zdaj tudi potrdil. Omogočili so to koalicijski poslanci, ki so se pri glasovanjih vzdržali. Denimo, iz SD.

Preiskovalna komisija za primer Kangler je četrta v tem mandatu. Potekajo še preiskave financiranja kampanje za volitve poslancev SDS, ki jo vodi Jani Möderndorfer (SMC), o nabavi zdravstvenega materiala, ki jo vodi Jelka Godec (SDS) in o poslovanju slabe banke, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi).

Peter Jančič, spletni časopis

 • Janez Novak

  A nation of sheep will soon have a government of wolves.
  Narod ovc bo hitro imel vlado volkov.

  • janko

   ********************
   Gotovi drži, to so ziher besede kakega velikega človeka.

 • Minovak

  Mariborčani so ostali brez besed…poravnali so se po nasprotju od pameti – z Ljubljančani. Kdor voli vole in osle, je obsojen na hlev in ta je tu!

 • IZBIRA

  SMC združba je proti zdravi pameti in za filanje osebnih računov z zavedno večnim apologetom antimorale in prisklednišzva Cerarjem na čelu, čeprav ni več načelu tega Partijskega satelita.

 • milanček

  miro, odkrito ti povem, da bi mene na tvojem mestu bilo sram do amena, tvoja mama navadna politična drolja, ti pa rezultat te svinjarije!

 • IZBIRA

  Kriminalec bo vedno nasprotoval preizkavo svojega stanovanja, vedno je potrebna prisila oziroma sodna odredba.
  Sicer pa ne razumem poslancev kako dojemajo svoje poslanstvo. Menda ne kot zaščita kriminala v državi. Ne razumem zakaj bi bil katerikoli poslanec proti katerikoli preizkavi zlorab javnih pooblastil? Če so proti delujejo proti javnemu interesu kar je sama po sebi zloraba mandata! Tak ne bi smel biti poslanec!

  • macon

   Mi imamo levičarsko ali neosocialistično režimsko oblastno strukturo za katero stoji udbomafija, kriminalna struktura. To vse razloži.

   Zaradi EU-ja morajo tolerirati opozicijo v parlamentu, brez zunanjega videza bi se šli novo partijo oziroma szdl- samo v njihovem okviru bi bile razne skupine, ki bi si bile podobne kot jajce jajcu kot so si danes vladne stranke.

 • Beli Sneg

  “Verjamem, da ima vsaka moja beseda, vsak moj predlog v Vladi RS težo. Sem v tem pogledu zelo resen, trudim se, da ne prihajam z neumnostmi na plan, ampak z resnimi zadevami.”

  Ne boste verjeli. To so besede Cmerota v interjuju za Metino listo. Sicer ne vem kaj je to cajtug ali reklama, ki jih prejemamo v kaselc.

  • JANEZ GUS

   Ata kvazi cazanova tud pije…

  • Nata

   Izgleda, da je kar cajtung – reklama. Nisem še pogledala.
   https://metinalista.si/

 • Steiermark

  Saj so tuddi upravičeno lahko proti preisovalni komisiji, ki bo odkrila in razkrila tudi ozadje tega zločinskega mafijskega delovanja, proti Kangleru, razkrila bo njih – mafijaše. Če pa še jim prištejemo ludožerca, kateri pride slej kot prej tudi v obravnavo, s svojimi 8,5 milioni, za katere se ne ve, kako bo jih odplačal banki, čeprav solatjekov oboževalecc in sledilec njegovim balkanskim prevarantskim prijemom – sam je tudi balkanec, zato je razumljivo, da se za takšne “don solatjeke” in da je tudi sam del takšne balkantske prevarantske mislenosti….za katero se tudi opredeljuje

 • Vera

  SMC = Stranka,ki je javnomnejske raziskave niti ne zaznajo več.Sramujte se ” kvazi-izobraženci”.

 • Boy

  Ta tip je eticen kot je cista presrana rit, ki se ze mesece ni umila.

 • xtc

  Upam le ,da pride čim več svinjarije na dan in da Stranka Mrrtvega Cerarja konča na odpadu zgodovine,cerar in aršenović pa v arestu.

 • JANEZ GUS

  Samo poglejte toPOKVARJENO BARABO sodnik ustavnega prava ,ki se požvižga na odločitve ustavnega sodišča.V ZDA,bi ga ža davno vrgl krokodilom.Pri nas pa ta model predsednik vlade.Samo zato je Jankovič in podobna banda lahko na prostosti,sedijo pa kurji tatovi ki po celicah zavzemajo prostor takim barabam.

  • Skrajno Desni

   Nisem prepričan da imamo dovolj arestov za vso to bando, jih bo treba prej nekaj pobesit po kandelabrih za opomin.

 • piko8

  Cmerar in etika, 2va popolnoma zgrešena pojma!!
  Mama politično nastavljena postitutka, jabolko ne pade daleč od drevesa!!

 • Antonius

  Zakonodajno telo /parlament/ mora imet pravico, da postavi pod vprašaj delo policije tožilstva in sodstva.
  Kdo pa lahko Pogačniku v primeru Radonjić v ksiht pove, da je zaradi svojega nezakonitega početja sodniška baraba, če ne preiskovalna komisija slovenskega parlamenta.
  Pogačniku barabinsko povsem enak je tudi mariborski sodnik Žirovnik.
  Kam smo prišli nam dopoveduje odpis ukradenega denarja ljubljanskega Jankovića. Kriminalcem vendar ne smemo dovoliti, da sami sodijo in preiskujejo svoj kriminal.

 • janko

  Zelo potrebujemo radikalen premik! Kaj se da ukreniti?
  1. Vedno vsi na volitve!
  2. Lustracijo. zelo obširno.
  3. S koli izgnati iz pisarn institucij vse rdečuhe.
  4. Na ulice do sestopa vlade in institucij.
  Najboljša je prva opcija, vsaka naslednja bo morda težja in hujša.

 • franc podkriznik

  Banda pokvarjena lopovska..

 • franc podkriznik

  barabe

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!