fbpx

V mariborskem kliničnem centru kar tri dni molčali, da je pri njih umrl migrant

Foto: epa

Migrantski val se iz dneva v dan krepi. Danes bi lahko v Slovenijo prispelo kar devet tisoč tujcev, ki so že zjutraj prečkali mejo med Srbijo in Hrvaško. Vojaki so sicer nadaljevali s postavljanjem ograje, s katero želijo prehajanje vsaj delno upočasniti. Migrantski val pa je zahteval tudi že prvo smrtno žrtev.

Na območju mejnega prehoda med Slovenijo in Hrvaško v Središču ob Dravi je vojska v četrtek začela s postavljanjem ograje levo in desno od mejnega prehoda, dela pa so se danes nadaljevala, je povedal podžupan občine Središče ob Dravi Roman Medik. V četrtek so tam postavili od 500 do 600 metrov ograje. Na terenu po njegovih besedah posebnih težav ni, se pa na občino obračajo nekateri občani z vprašanji glede prihodnje kmetijske obdelave zemlje ob meji, zaradi oviranja poti živali so v skrbeh tudi lovci.

Iz Avstrije pa so sporočili, da na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Špilje za zdaj ne bodo postavili večkilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju, pač pa bo ta dolga zgolj nekaj kilometrov.

Kot je poročala TV Slovenija, je v mariborskem kliničnem centru pred dnevi (10. novembra) umrl starejši begunec. Več podrobnosti v bolnišnici niso želeli dati, o tem pa ni bilo obveščeno niti notranje ministrstvo. O smrti begunca je policijo obvestil Rdeči križ.

Zapleta se predvsem pri vprašanju, kaj storiti ob takšnih dogodkih, saj posebnega protokola pri nas za takšne primere nimamo. Policisti še ugotavljajo, iz katere države prihaja migrant, imel pa naj bi težave s srcem.

Migranti prihajajo prek različnih vstopnih točk
Zjutraj je bil sicer zaradi velikega števila migrantov najbolj obremenjen nastanitveni center v Šentilju, ko je bilo tam dobrih 3000 tujcev, od teh so jih skupno 1000 v dveh skupinah že sprejeli avstrijski varnostni organi.

V četrtek je v Slovenijo prispelo skoraj 10 tisoč migrantov, od začetka migrantskega vala pa kar 196.500.

Visoki komisariat ZN za beguncev (UNHCR) pa je sporočil, da je v do danes v Evropo preko Sredozemlja prišlo že 800 tisoč migrantov.

Dobova
Potem ko je v četrtek samo v Dobovo pripeljalo sedem vlakov s skupno 7666 tujci, sta ponoči na mejni prehod Dobova pripeljala še dva vlaka s prebežniki, na vsakem pa jih je bilo več kot tisoč.

Čez dan so na mejni prehod pripeljali trije vlaki z begunci oziroma migranti. Okoli 7. ure je v spremstvu hrvaških policistov pripeljal vlak s 1093 tujci, ob 10.30 vlak s 1075 tujci in nekaj po 15.30 vlak z 982 tujci. Po zdravstveni in humanitarni oskrbi na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi ter opravljenih policijskih postopkih je večina tujcev, ki je v Dobovo prispela danes, v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi že nadaljevala pot proti Jesenicam in Šentilju. Trenutno je na železniški postaji v Dobovi še nekaj več kot 200 tujcev, so sporočili s PU Novo mesto.

Po napovedih hrvaških varnostnih organov lahko naslednji vlak z nekaj manj kot 1000 tujci pričakujemo okoli 21. ure.

Šentilj
V nastanitvenem centru v Šentilju, kamor so iz Gruškovja, Dobove, Dobovca in Bistrice ob Sotli vso noč vozili prebežnike, je bilo ob 6. uri nastanjenih 3073 oseb. Avstrijski varnostni organi so v četrtek zvečer ob 20.30 in 21.45 na prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli skupno 1257 migrantov.

Čez dan so nato sprejeli še 3.366 migrantov. Ob 18. uri je bilo v nastanitvenem centru Šentilj 1.991 oseb.

Gornja Radgona
V Gornji Radgoni je bilo okrog 9. ure v nastanitvenem centru nastanjenih 1210 migrantov. Tekom današnjega dne je bilo tja iz nastanitvenega centra Lendava prepeljanih še 396 migrantov.

Avstrijski varnostni organi so danes ob 9. uri sprejeli 600, ob 13. uri 610 in ob 16. uri še 396 migrantov. Danes so skupno sprejeli 1606 migrantov.

Danes ob 13. uri je iz Hrvaške na mednarodni mejni prehod v Petišovce prispelo 320 migrantov.

Ob 18.30 uri je bilo iz Dobovca v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljanih 276 migrantov, tako da je trenutno tam zdaj nastanjenih 596 migrantov.

S strani hrvaških varnostnih organov so policisti dobili najavo, da nam bodo na mednarodnem mejnem prehodu v Petišovcih v večernih urah predali še okrog 500 migrantov.

Omejili uporabo zračnega prostora
Do konca meseca bo na obmejnih območjih Rigonc, Obrežja in Zavrča uporaba zračnega prostora omejena. Zračni prostor lahko uporabljajo zrakoplovi policije in vojske, dovoli se tudi prelete ob iskanju in reševanju, medicinske lete ter lete v sili. Omejitev naj bi zahtevala policija, velja pa do višine 2500 čevljev, torej do približno 850 metrov nadmorske višine.

Omejitev velja do 30. novembra.

Zakon o letalstvu sicer omogoča, da lahko vlada za zagotovitev varnosti in obrambnih interesov omeji ali prepove letenje zrakoplovov v celotnem slovenskem zračnem prostoru ali nad določenimi območji.

B. O., STA