Ne boste verjeli: migranti jedo precej bolje kot zaporniki in učenci, vse to pa plačujemo davkoplačevalci – tudi tisti, ki se komaj preživljajo

Če mislite, da migranti jedo takšen obrok, kot so ga nedavno delili na eni od šol, se zelo motite. (foto: Demokracija)

Za migrante je določen jedilnik, na katerem se ista hrana ne sme ponoviti več kot trikrat v mesecu, določena sta tudi obseg živil in kalorična vrednost, živila morajo biti pridelana na ekološki način, obroke je treba prilagoditi prehranjevalnim navadam migrantov, kar pomeni, da morajo biti brez svinjskega mesa. Kaj pa otroci v šolah?

Migrantom se v Sloveniji ne more zgoditi, da bi v azilnem domu, izpostavah ali pričakovanih migrantskih centrih dobili obrok, kosilo, kjer bi bila le dva čevapčiča in trije precej mastni kosi krompirja. To je bilo namreč kosilo v eni od ljubljanskih osnovnih šol, kot so o tem v preteklih dneh poročali nekateri mediji. Neprimerno šolsko kosilo za mladostnike je zelo razburilo javnost, večjo pozornost so temu namenili v Slovenskih novicah. Pridobili so še mnenje levičarske kandidatke za poslanko in kasneje kandidatke za županjo Alme Rekić, ki je pravilno ugotovila, da je takšen obrok v osnovni šoli “preprosto nedopusten” in “bomo počasi začeli verjeti, da zaporniki jedo bolje od naših otrok”. Glede na znane razmere v slovenskih zaporih pa prehrana v njih ni bistveno boljša od navedene v ljubljanski osnovni šoli. Po pripovedovanju zapornikov pa je še slabša. Znani so tudi protesti zapornikov zaradi slabe prehrane. Avgusta letos je Dolenjski list objavil pismo zapornika z Doba, v katerem je ta zapisal, da je prehrana neprimerne kvalitete – premalo je beljakovin, temelji pa na ogljikovih hidratih.

Migrantom eko prehrana
Zato smo preverili, kako dobro ali slabo pa se pri nas hranijo migranti. Ugotovili smo, da je za prehrano migrantov v primerjavi s šolarji in zaporniki odlično poskrbljeno.

Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je že poleti objavil razpis za izvajanje oskrbe migrantov s prehrano za živila, pridelana na ekološki način. Naročilo v ocenjeni vrednosti 2,2 milijona evrov so že oddali, in sicer podjetju Gostilna in picerija Nibi, Sebina Bašić, s. p., Sinja Gorica pri Vrhniki. Razpis je bil za pet let in za azilni dom v Logatcu. Na tem naslovu (Blekova vas 60), kjer so nastanjeni migranti, je Bašićeva pred tem najela kuhinjo z jedilnico, ki je v lasti ministrstva za obrambo. Zaradi tega najema je nato dobila tudi javno naročilo. Bašićeva je doslej po podatkih Erarja prejela že 593.824 evrov, največ, 386 tisoč, od ministrstva za notranje zadeve, od urada za migrante pa 163 tisoč evrov. To pomeni, da sta ministrstvo in urad podjetnici iz Sinje Gorice že plačevali storitve prehranjevanja migrantov. Naročilo za eko prehrano je dodatno in velja za azilni dom v Logatcu.

Prehrana brez svinjskega mesa
V naročilu za prehrano, pridelano na ekološki način, je bilo navedeno, da mora ponudnik pri izvajanju celodnevne oskrbe s prehrano upoštevati prehranske navade migrantov. Pri pripravi obrokov ne sme uporabljati svinjine in izdelkov iz svinjskega mesa.
Določili so tudi minimalne količine za obrok: goveji, piščančji ali puranji zrezek, dušena govedina, sesekljana pečenka (100 do 120 gramov), riba – file brez kosti po dunajsko (200 gramov), pečena riba (oslič, 200 gramov) in podobno. V golažu mora biti do 120 do 140 gramov mesa, v enolončnicah od 80 do 100 gramov mesa, v rižotah in špagetih od 80 do 200 gramov mesa. Sirovega bureka mora biti najmanj 300 gramov, določeni so skuta in različni namazi (od 45 do 100 gramov), narezki (do 150 gramov), kuhano jajce mora biti težko od 63 do 73 gramov. Določeno je tudi, koliko kruha morajo dobiti, tudi polnozrnatega in podobno, koliko peciva ter koliko in katere vrste sadja in mlečnih izdelkov jim mora ponuditi gostinec.

Živila morajo imeti ekološke certifikate
Pri tem mora biti najmanj 15 odstotkov živil pridelanih oziroma predelanih na ekološki način, za kar mora gostinec priložiti ekološki znak oziroma certifikat, ki dokazuje, da je živilo pridelano v skladu s predpisi za ekološko kmetovanje. Razpis in pogoji so napisani na 26 tipkanih straneh.

Določena dnevna energijska vrednost obrokov
To pa še ni vse. Vladni urad za oskrbo in integracijo migrantov je namreč že pred časom objavil še eno povabilo k prijavi za sodelovanje v postopku javnega naročila za izvajanje oskrbe migrantov s prehrano.

Iz dokumentacije je razvidno, da morajo ponudniki migrantom zagotoviti tri obroke (zajtrk, kosilo in večerjo), hladni (suhi) obrok, nadalje zahtevajo prehrano brez glutena in prehrano po dietah: sladkorni, žolčni in želodčni. Dodatno je tu še celodnevna otroška prehrana. Določili so še energijsko vrednost celodnevne prehrane, ki mora biti za odraslega od minimalno 2100 do 2300 kcal. Za otroke do 14 let je določen 70- do 75-odstotni normativ odraslih, vključuje pa zajtrk z dodatnim mlekom 4 dcl na osebo, kosilo, večerjo, dopoldansko in popoldansko malico, pri vsakem obroku pa še kos kruha. Otroci do 1 leta dobijo tudi sadno ali zelenjavno kašico. Za dietno prehrano je določenih pet obrokov dnevno. Vsem skupaj pa dnevno pripada še dodatno 0,2 litra toplega čaja. Dva obroka morata biti topla.

Jedilnik mora potrditi Urad za oskrbo in integracijo migrantov
Urad še določa, da mora ponudnik prehrane sestaviti jedilnik in ga dva dni pred tem v slovenskem in angleškem jeziku po elektronski pošti dostaviti uradu. Urad nato ta jedilnik potrdi ali da pripombe, ki jih morajo gostinci upoštevati.

Še posebno zanimivo je določilo, da morajo gostinci jedilnike načrtovati tako, da se uporabnikom zagotovi uravnotežena prehrana, kar pomeni vnos potrebnih hranilnih snovi in ustrezna energijska vrednost. In zdaj pozor: jedilnik ne sme biti enoličen, sestavine morajo biti sezonske. Sestavljen mora biti tako, da se jedi v enaki sestavi menija v enem mesecu ne smejo ponoviti več kot 3-krat. Slednje velja za kosilo in večerjo.

Urad bo tudi pooblastil osebo, ki bo pred začetkom delitve obrokov pokusila vsako posamezno jed. Če bo ocenil, da ta po vonju, okusu ali videzu ne ustreza, lahko jed zavrne. Živila ne smejo biti pred iztekom roka veljavnosti, za hladne suhe obroke pa velja, da mora biti njihova veljavnost najmanj šest mesecev. Sadje in zelenjava morata biti kakovostna, sveža, nepoškodovana, zdrava, brez gnilobe in poškodb. Določena je tudi embalaža.

Vrednost naročila za migrante je 7,2 milijona evrov
Naročali so za tri regije: jugovzhodno Slovenijo, primorsko-notranjsko in posavsko regijo. Čas je bil 24 mesecev z možnostjo podaljšanja za 12 mesecev, skupna vrednost pa 7,2 milijona evrov za 740 migrantov. Za vsakega migranta samo po tem razpisu pomeni 9.744 evrov, mesečno 406 evrov, in to samo za prehrano.

Šolarji v Ljubljani, občini, ki je bogata, se otroci očitno res prehranjujejo neprimerno. To pa ne velja za vse šole v Sloveniji. Poznamo šole in vrtce, kjer je prehrana uravnotežena in dobra. V zaporih hrana ni dobra. Za migrante pa je v Sloveniji odlično poskrbljeno.

 • zokispoki

  Tako je to pri zdegeneriranih komunajzarjih, prderasticnih sovraznikih naroda !

 • Beli Medo

  Lepo je v naši domovini biti pritepenec!

  • KAPIBARA

   i to več od 45 naprej…

  • Novakec1

   Manjka …. brezdelnež in ….

 • rrrrr

  Tisti, ki se komaj preživljajo,se mi ne smilijo več. Letos so kar dvakrat izbrali kuharje, ki za njihov denar obilno gostijo nepovabljeno podsaharsko sodrgo..

 • Artur

  Zločinska kaviar komunistična doktrina nad narodom že od otrok naprej . Nekoč so ga klali zdaj ga ti sedanji rdeči kriminalci siromašijo in radirajo na takšen pritlehen kurvinjski način.

 • pajot

  V jugoSloveniji živijo rdečezvezdaši,demokrati in vsegliharji. Letos so na volitvah obakrat zmagali vsegliharji. In kot kaže,bojo zmagovali še v naprej. Dober tek želim.

 • ZatonMesecnikov

  #Ne boste verjeli: migranti jedo precej bolje kot zaporniki in
  učenci, vse to pa plačujemo davkoplačevalci – tudi tisti, ki se komaj
  preživljajo#

  To je zato, ker jim jedilnike sestavljajo nevladni mirovniki in vladni birokrati, po lastnih navadah.

 • mona lisa

  Žerejo tudi mnogo bolje kot naši upokojenci ki životarijo z bedno pokojnino. Smrdljivi politiki redijo te islamske teroriste medtem ko jim za lasten narod ni mar. Koliko otrok je pri nas že lačnih, koliko upokojncev da ne govorim tudi tistih ki delajo za sramotne zajamčene dohodke. Politiki pa redijo migrante ki že povsod v Evropi kažejo zobe in čakajo da zavzamejo vso Evropo. Sramota in žalostno je da to narod prenaša. Da ne govorim o maroški deklaraciji. Tisti ki jo zagovarjajo in jo bodo podpisali bi morali biti najstrožje in doživljensko kaznovani, kajti ta deklaracija je izdaja lastnih ljudi.

  • if

   Aktualno vprašanje je, kdo so volilci, ki volijo napadalce na sebe in pripadajočo denarnico.

   • Andrej

    Volijo jih tisti, ki imajo od tega koristi. Ne volijo – ne gredo volit – pa tisti, ki so svoje dostojanstvo izgubili. To je današnja Slovenija.

 • Artur

  Kar bodo zahtevali to bodo dobili in še več tudi zastonj bivanje v na novo opremljenih stanovanjih prisilnih domorodnih deložirancev in njihovih družin .
  https://www.youtube.com/watch?v=TZiW8I0lWeo

  Illegal immigrants Demand Their Money
  https://www.youtube.com/watch?v=iVlhufDEnz0

 • Van Der Waals

  FDV IN FILOFAKS PROKLET KI IZOBRAUJE SOCIALISTE!!! LEVE FAŠISTE1!!

 • Andrej

  Vrednost naročila za migrante je 7,2 milijona evrov
  Peter Opeka o takih zneskih lahko samo sanja. On z desetkrat manjšimi zneski naredi bistveno več. Ljudem vrne dostojanstvo. To pa je za komunajzarje nedopustno. Oni lahko vladajo le ljudem, ki so dostojanstvo izgubili.

  • if

   Potencialnega migranta na njegovem izvoru 1 evro oskrbi z enako kvaliteto preiživljanja kot 35 evrov v ciljni Evropi.

 • althar

  Levičarji pač pitajo svoje bodoče volivce. Kaj je tu nenavadnega?

  • BlackOpsSystem

   ma jebi se ti in vsi tebi enaki…..jebe se men za politiko in leve-desne al pa sredinske. Vse to je gamad za v hosto odpelat in tam navrtat. Dejstvo je, da smo davkoplačevalci potrošni materjal, naši-vaši otroci pa nas bodo kmalu zamenjali in še bolj životarili kot mi sedaj!!!

 • Lisjak

  Ptujske osnovne šole in vrtci poskušajo prek sodišča izterjati denar od staršev kateri ne zmorejo plačat prehrane za svoje otroke,dolga se je nabralo prek sto tisoč evrov tako v vrtcih kot osnovnih šolah.Rubeži so v večini primerov neuspešni,ker jim tako nimajo več kaj zaplenit.
  Ja,dragi moji Slovenci,to je slovenska realnost.

 • Franc Šink

  Sedaj je sezona krvavic, pečenic, svinjske pečenke kislega zelja……Tudi to je lahko del integracije in asimilacije.

  • RATATA

   obenem pa se lahko integrirajo tudi v jugoslovansko ateistično pokomunajzrstvo, kar pa ne bo šlo, saj vere ne bodo zavrgli.

 • Dragan Krstič

  WASSUP! MONEY, MONEY, MONEY

 • ljubinica

  Noro.
  Kaj odgovori Sarec na to?
  Kdaj bo ljudem prekipelo?
  In podpisati nameravajo se mara kes!

 • Fhhhhanc Bhhhezveznik

  Bolje jedo tudi od upokojencev, ki volijo politike, sekretarje in svetovalce, ki se mastijo od 3000 do 5000€ bruto plače. Ovčetina.

 • Cucurbita Pepo

  Zakaj SDS skrbi za kvaliteto hrane v zaporih? Se bojite, da bo veliki vodja shujšal?

  • črnaovca

   Morda pričakujejo da bo še kdaj šel tja na obisk

 • Common Sense

  A se hecate ali kaj? A vi to resno ali je spet neka raca? Ker, če to drži, se nekdo v ministrstvu dela norca iz državljank in državljanov, samo to bom rekel.

  • SLO84

   Ja to je res!!! Malo bolj razišči, pa boš videl, da ni to prvi članek o tem! O tem so že razpravljali ko še je bil Cmerar predsednik vlade! Njegova ideja! Žalostno ampak resnično!!!

 • xtc

  Če zadeva drži jo je treba preveriti,zadeve ukinit,kjedlo se bo pa vse isto kot v javni kuhinji tudi z živili,,ki so še uporabna a se ne smejo več prodajati v trgovini itd.
  Kdor se buni deporatacija v 24 urah.

 • Osti jarej

  ..nehajte že folk šuntat….če je to res,je za to kriva izključno politika…..kot za vsako sranje,ki ga mora požreti slovenski davkoplačevalec

 • črnaovca

  Hrana za restante kar naj bo malo bolj pičla in slaba saj so si sami krivi da so tam notri