fbpx

Nekateri bi radi novo sredinsko stranko in tudi ta bo imela eno programsko točko – nasprotovanje SDS-u

Ivo Žajdela (Foto: YouTube)

Ivo Žajdela, novinar Družine in zgodovinar, naj bi imel ideje o ustanovitvi nove sredinske stranke. V uredništvo smo prejeli besedilo, v katerem Žajdela domnevno piše o potrebi po novi sredinski stranki, hvali Državljansko listo Gregorja Viranta in napada SDS, Janeza Janšo ter Novo24TV. Bolj kot pobuda za ustanovitev stranke deluje celo besedilo kot kritika največje opozicijske stranke in njenega predsednika.

Gospoda Žajdelo smo tudi poklicali, da bi preverili navedbe, ali je besedilo res njegovo. Odgovoril nam je le: “Tega ne mislim komentirati.” Ko smo vztrajali, naj nam vsaj potrdi ali pa ovrže navedbe,  je zaključil z “midva bova ta pogovor zaključila,” nakar je odložil slušalko. Že star latinski pregovor pravi ‘Qui tacet ubi loqui debuit ac potuit consentire videtur’, torej ‘Kdor molči, ko bi moral in mogel govoriti, se zdi, da pritrjuje’.

Kaj pravzaprav želi Žajdela?
Žajdela svoje pisanje začne s trditvijo, da je politično prizorišče v Sloveniji deformirano. Pojavljajo se ‘nove stranke’, z le pogojno novimi obrazi, ki vedno znova nagovorijo želje znatnega dela volivcev. V večini so levosredinsko usmerjene,” piše Žajdela. Do tu je vse lepo in prav. Nadaljuje pa, da se je “v zadnjih letih v nasprotju z levo sceno oblikovala le ena prava sredinska stranka, to je bila Državljanska lista Gregorja Viranta.”

Z vso resnostjo trditi, da je bila propadla Virantova stranka edina prava sredinska stranka, je danes smešno. Predvsem v luči dejstev, da je Virant skakal iz ene koalicije v drugo. Namesto da bi pomagal SDS izpeljati nujno potrebne reforme, pa je raje rovaril v ozadju in se povezoval s Pozitivno Slovenijo. Glede na družinske povezave Jankovića in Viranta bi težko trdili, da je bil Virant res kdaj na sredini. A tako  trdi Žajdela.

Nato pa v pisanju Žajdele nastopi čas za tisto, kar je hotel res povedati. Polni frontalni napad na Slovensko demokratsko stranko in njenega predsednika Janeza Janšo. Najprej piše, da se je Janša radikaliziral in da se je oddaljil od naravnih zaveznic NSi in SLS. Pri tem se je treba resno vprašati, kakšne so te naravne zaveznice. Nova Slovenija že dalj časa rine v naročje levice z zakonom o arhivih, s Kučanovo pokojnino, z zbliževanjem z Janezom Škrabcem. SLS pa ima očitno težave, saj je pred kratkim nastala Nova ljudska stranka, v kateri so zbrani veliki igralci SLS iz preteklosti.

Sestavljeno ima tudi listo kandidatov, ki bi bili v tej stranki
Žajdela nadaljuje, da si je Janša zaprl pot do pomembnih medijev. Morda Žajdela ne ve, a človeku (pa naj si bo to Janša ali kdorkoli drug) najbrž ni v korist, da nastopa v medijih, kjer ga vedno cenzurirajo ali o njem lažnivo poročajo. Seveda ne pozabi dodati, da ima Janša na voljo samo še Demokracijo in Novo24TV. Če je to res, nam ni jasno, zakaj se vsi ostali mediji vedno drenjajo okoli predsednika SDS, kadar ima tiskovno konferenco.

Žajdela je v svojem zapisu, katerega avtorstva ni zanikal, sestavil tudi spisek oseb, ki so primerne, da bi bile v taki sredinski stranki. To so: Romana Jordan, Bernard Brščič, Damir Črnčec, Matej Avbelj, Matej Lahovnik, Janez Šušteršič, Matej Kovač, Tomaž Štih, dr. Anže Burger, Mojca Kucler Dolinar, dr. Helena Jaklitsch, Lenart Rihar, Aleš Hojs, Anže Logar, dr. Andreja Valič Zver, dr. Klemen Jaklič, dr. Aleš Maver in Rado Pezdir. Zanimivo je, da se Žajdela zgraža nad novimi obrazi, ki to niso, v tej stranki pa navaja same že profilirane ljudi. Nekaj ekonomistov, ki so že sedeli v Virantovi stranki, nekaj članov Nove Slovenije, predsednika VSO, člane SDS, itd. Žajdela si očitno želi stranko, ki bo videti kot druga Janševa vlada. Samo, da je koalicijo preslikal v stranko. Pa tako ga moti ta SDS.

Najbolj neumno pri vsej stvari pa je, da ljudje, ki so na tem spisku, za to sploh ne vedo. Poklicali smo Anžeta Logarja, poslanca SDS, ki nam je potrdil, da je o tem že nekaj slišal, a elektronskega sporočila s pobudo za ustanovitev stranke ni prejel. Žajdela torej očitno (še enkrat poudarjam, da avtorstva teksta ni zanikal) operira z imeni ljudi, ki o tem sploh niso bili obveščeni. To pa je svojevrstna predrznost.

Kaj res potrebujemo še eno ‘Državljansko listo’?
Ob vseh dobrih ekonomistih, ki jih je Virant ujel na limanice, nam je lahko škoda Državljanske liste. A po vseh drugih karakteristikah je bila Državljanska lista le še ena volilna prevara. Stranka je po koalicijskem vrtiljaku in po izgubi najboljših članov klavrno propadla in utonila v spomin kot stranka enodnevnica. Bila je vrhunska priložnost, da bi dobili stranko libertarcev in mladoekonomistov, a jo je njen predsednik Gregor Virant zavozil s svojimi političnimi igricami. Zagotovo bo taka stranka nekoč spet nastala, a zagotovo ne zaradi pobožnih želja Iva Žajdele. Do takrat pa, glede na fiasko levice in oportunizem nekaterih desnih strank, resnična alternativa ostaja SDS.

Aleksander Rant