fbpx

Nekateri učitelji že prejeli kazensko ovadbo od staršev – Pravnik Kovačič Mlinar: podajanje krive ovadbe je kaznivo dejanje!

Foto: STA

Medtem ko zdravstvo dela prek meja svojih zmogljivosti, nekateri starši negirajo ukrepe vlade za samotestiranje otrok in nošenje mask v šolah. Ravnatelji in učitelji poleg pohval o dobri organizaciji samotestiranja otrok prejemajo tudi kazenske ovadbe, ki pa po mnenju pravnika Blaža Kovačiča Mlinarja nimajo pravne podlage. “V tem primeru ne vidim znakov kaznivega dejanja, nasprotno pa je podaja krive ovadbe kaznivo dejanje,” je poudaril za Nova24TV Kovačič Mlinar. Slednji je tudi pozval vse učitelje, da se lahko obrnejo nanje in jim bodo zagotovili brezplačno pravno pomoč, če so prejeli kazensko ovadbo.

Nekateri starši trenutno situacijo s koronavirusom dobro razumejo, drugi ne. Tisti, ki so proti nošnji mask v šolah in samotestiranju otrok, so se organizirali in po spletu širijo predlog kazenske ovadbe učiteljev in ravnateljev. Učitelji tudi pravijo, da so nekateri v strahu, saj starši nanje kričijo in jih žalijo. Sicer pa so šole prvi dan samotestiranja otrok opravili brez večjih zapletov.

Starši, ki so proti samotestiranju in nošenju mask v šolah, so prepričani, da je “prisiljevanje” otrok v samotestiranje in nošenje mask v celoti protipravno. V primeru, da otrok ne želi nositi maske oziroma se ne želi samotestirati, starši pravijo, da jim je spremljanje pouka onemogočeno, kar pa ne drži. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je še pred izvajanjem ukrepa napovedala, da bodo ti otroci deležni pouka na daljavo in ne bodo diskriminirani, kot to želijo poudariti starši.

kazenska ovadba učiteljev

V uredništvo smo prejeli kazensko ovadbo učiteljev s strani staršev, ki pa po mnenju pravnikov nima pravne podlage. (Foto: Nova24TV)

V ovadbi so v nadaljevanju starši prepričani, da nošnja mask ne pripomore k zajezitvi virusa in želijo ostale starše prepričati, da povzročajo pljučna obolenja in psihične bolezni. Medtem ko želi vlada z ukrepi zajeziti okužbe v Sloveniji na način, da se otrok, ki ni testiran, šola od doma, sami želijo prepričati preostale starše, da tukaj ne gre za prosto privolitev v samotestiranje in nošenje maske.

Pravnik Blaž Kovačič Mlinar meni, da gre v tem primeru za strašenje učiteljev. “V tem primeru ne vidim znakov kaznivega dejanja, nasprotno pa je podaja krive ovadbe kaznivo dejanje,” je poudaril za Nova24TV Kovačič Mlinar. Slednji je na Twitterju tudi javno izpostavil, da bodo v tem primeru učitelje, ki jim starši grozijo s kazenskimi ovadbami, zastopali brezplačno, saj gre za prazne obtožbe. “Kričanje, žalitve ipd. pa le prijavite policiji kot prekršek po ZJRM,” je še poudaril.

Mateja Urbančič Jelovšek, ravnateljica osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani in vodja aktiva ljubljanskih ravnateljev, poudarja, da starši v 98 odstotkih spoštujejo ukrepe samotestiranja otrok in nošenje mask v šolah. “Za tiste učence, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, šola zagotovi varno okolje, ki poleg preprečevanja okužbe preprečuje tudi povečanje stiske in stresa učencev. Šola starše pozove, da nemudoma pridejo po svoje otroke. Odgovornost staršev je, da organizirajo njegov odhod domov. Če starši ne sodelujejo, šola o tem obvesti tudi pristojne institucije,” je dejala.

Ravnateljica osnovne šole Majde Vrhovnik v Ljubljani in vodja aktiva ljubljanskih ravnateljev Mateja Urbančič Jelovšek (Foto: STA)

To zagotovijo v teh prvih dveh dneh. Naslednje dni naj bi starši svojemu otroku zagotovili pouk na daljavo, seveda v sodelovanju s šolo. Meni, da ni dobro, da starši na ta način izpostavljajo otroka, ki je v manjšini in se zaradi tega izredno slabo počuti. Otrok ni kriv, če se starši ne strinjajo z Odloki, okrožnicami in trenutno politiko. “V kolikor dvomite v utemeljenost, strokovnost ali ustavno skladnost zapovedanih ukrepov, se prosim obrnite na organe, ki odločitve sprejemajo. V šolah smo jih dolžni le izvajati,” je nagovorila starše.

Poleg kazenskih ovadb ravnatelji dobijo tudi številne pohvale
Tudi ljubljanski ravnatelji so prejeli po elektronski pošti grožnje s kazenskimi ovadbami, po drugi strani pa so priča številnim pohvalam, saj jim je uspelo samotestiranje dobro organizirati in nasploh dobro organizacijsko voditi šole v tem zahtevnem času.  Učenci, ki se v šoli ne samotestirajo, se jim začasno prepove zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Ti učenci se v skladu s Sklepom o izvajanju vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo (Uradni list RS, št. 138/21) izobražujejo na daljavo. V njihovem primeru preko spletne učilnice. “Če bi šole tem otrokom ponudile direkten prenos pouka, bi dali napačno sporočilo. Posamezni učenci bi zaradi tega ostali doma, saj jim tak način pouka bolj ustreza,” je še na koncu poudarila.

Sara Rančigaj