fbpx

Nekdanjemu ministru za zdravje Dušanu Kebru bolj kot za državljane mar za migrante: Njegov Rdeči križ poskrbel že za 50 ilegalcev v Sloveniji

Jernej Završnik, Andrej Fištravec in Dušan Keber na odprtju projekta ESIRAS (vir: STA)

Rdeči križ Slovenije je v začetku junija v Mariboru slovesno odprl pisarno ESIRAS Slovenija, ki je namenjena zaposlovanju in socialni integraciji migrantov ter prosilcev za azil. Pisarna deluje v okviru projekta, ki je nastal v sodelovanju Mednarodne federacije Rdečega križa, Rdečega polmeseca ter finančne podpore programa EU za zaposlovanje in socialne inovacije.

Žalostno je, da te dni sredstva EU pobirajo neprofitne organizacije, ki jih porabljajo za izboljšanje položaja migrantov, namesto da bi poskrbeli za lastne državljane, ki so pod pragom revščine. Tako pa je Rdeči križ Slovenije celo svojo izjavo za javnost naslovil z geslom “Različnost nas povezuje”.

Znotraj projekta naj bi skrbeli, da uporabniki projekta iz vrst “beguncev in prosilcev za azil” sodelujejo s člani ekipe projekta in dostopajo do njihovih storitev, kot je služba za združevanje družinskih članov. Domnevamo lahko, da se s člani svojih družin ne mislijo združevati v državi izvora, temveč tu. Kar pomeni, da bodo še dodatno bremenili že tako preobremenjeno socialno blagajno, v katero niso prispevali čisto nič.

Nekdanji minister za migrante
Vsi drugi davkoplačevalci pa naj bi to vseeno mirno požrli. Svoje so povedali tudi v skupini Gorenjska je PROTI migrantskemu centru, kjer so za nastalo situacijo okrivili nekdanjega ministra za zdravje ter novega predsednika Rdečega križa Slovenije Dušana Kebra. “Sramota! Dušan Keber je bivši zdravnik in zdravstveni minister. Celo življenje je prejemal visoke prihodke, kar seveda pomeni, da v pokoju prejema maksimalno pokojnino, ki jo je možno v Sloveniji prejemati. To ni dovolj. V preteklem mandatu je svetoval ministrstvu za zdravje, ki ga je vodila Milojka Kolar Celarc. Za svetovanje in pomoč pri pisanju zakona, ki sploh nikoli ni bil sprejet, je prejel kar 36.216 evrov. Zdaj pa bi rad svoj pečat pustil še kot predsednik Rdečega križa. V Mariboru so odprli pisarno mednarodnega projekta ESIRAS, ki se financira z evropskimi sredstvi, v okviru projekta pa nudijo potrebno podporo prosilcem za azil in osebam s priznano mednarodno zaščito pri integraciji v družbo.”

V času delovanja je podporo v projektu ESIRAS našlo 50 “uporabnikov”, ki večinoma prihajajo iz Sirije in Eritreje. Tu jim nudijo pravno pomoč, sodno tolmačenje, dodatno izobraževane, učenje angleščine, pridobivanje računalniških veščin ter povezovanje z morebitnimi delodajalci. Ravno tako jih spremljajo na urade in druge organizacije. Spremljajo jih tudi na zdravniške preglede, jim “prevajajo” na tečajih CPP, hodijo z njimi do delodajalcev, urejajo zanje ginekološke preglede in mamografije.

Kakor je videti, je Rdečemu križu Slovenije te dni tako zelo mar za migrante, da bi se lahko preprosto preimenovali v Rdeči polmesec. Potem vsaj ne bi slepili drugih glede svoje dobrodelnosti.

Ivan Šokić