Nekdanji direktor Radia Slovenije Vasle pisal na RTV, kjer niso zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi zavarovali kolega in sodelavca

Generalni direktor RTV Igor Kadunc. (Foto: STA)

“Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTV SLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na resnico. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno,” je vodstvu RTV Slovenija pisal nekdanji direktor Radia Slovenija in dolgoletni novinar ter urednik Vinko Vasle ob neukrepanju zaradi napadov na novinarja dr. Jožeta Možino.

Po številni medijskih pritiskih in pogromih neokomunističnih organizacij in posameznikov na nedeljski intervju dr. Jožeta Možine z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom, ki je javnosti nalil zgolj čistega vina glede lažne preteklosti in storjenih zločinov partizanske vojske, za katere ni opravičila, je moral na slovenskem nacionalnem mediju, ki ga plačujemo vsi državljani, posredovati nekdanji direktor Radia Slovenije Vinko Vasle, da naj zaščitijo svojega stanovskega kolega pred nadaljnjimi napadi in diskreditacijami.

V protestnem pismu je Vasle zapisal, da z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremlja stampedo pogromov nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom, pri čemer gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTV SLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na resnico.

Nimajo profesionalne drže zavarovati kolega in sodelavca
“Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno,”
je zapisal svojim nekdanjim sodelavcem na RTV (kjer sicer nimajo težav, ko gre za zaščito Jelene Aščić ali Eugenije Carl). Kljub temu Vasle upa, da bodo imenovani zbrali toliko poguma in odločno zavrnili poskuse obračunavanj in napadov na dr. Jožeta Možino. “Doktor pišem zato, ker je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je z resnico o revoluciji v NOB strokovno znanstveno ukvarjal.” Za pisno stališče je zaprosil tudi varuhinjo gledalčevih in poslušalčevih pravic Ilinko Todorovski.

C. Š.