Nekdanji ravnatelj Merc razgalil bedo ravnatelja Žureja in enako mislečih učiteljev: “Vi ste tam zato, da organizirate pouk, kot to zahteva odlok in zakon, in nič drugega!”

Nekdanji ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc. (Foto: STA)

Upokojeni ravnatelj Osnovne šole Prule Dušan Merc je v oddaji 24ur popolnoma razgalil bedo ravnatelja Petra Žureja in enako mislečih šolnikov. “On (ravnatelj Žurej) je tam zato, da organizira pouk, kot to zahteva odlok in zakon, in nič drugega,” je dejal in kritično komentiral tudi protest v podporo Žureju. Glede na to, da je protest potekal z zmerljivkami in kletvicami, “žal to dokazuje le to, kateri ljudje to dejanje podpirajo”. Čudno pa je tudi, kot pravijo domačini, da je bilo na protestu od 200 ljudi le 5 Preboldčanov, preostali pripeljani od drugod.

Da bi Svet zavoda zlahka ravnatelja Petra Žureja razrešil, je potrdil tudi Dušan Merc, “Svet zavoda je edini, ki ga lahko razreši. Niti na ministrstvo niti ne na inšpekcijo, na nikogar”. Čeprav bi se lahko zgodile odškodninske tožbe, pravi Merc, je treba na prvem mestu zaščititi otroke in starše, “očitno tudi pred njimi samimi”.

Nekaj besed je namenil tudi protestu v podporo ravnatelju, ki ne le, da je goreč anticepilec, pač pa tudi sprašuje po dokazih, da so virusi kot povzročitelji bolezni. “Žal, ampak to samo dokazuje, kdo podpira, da se šolniki ne bi cepili. To je zelo simptomatično, takšne stvari govorijo tisti, ki se ne želijo cepiti.”

Glede na to, da ravnateljeva naloga ni zagovarjati ali ne zagovarjati nekatera stališča, je krivično tudi do tistih staršev otrok, ki podpirajo ukrepe in bi si želeli počutiti varne, a ne vedo, kako poslati otroka v takšno šolo, ki ima takšna stališča. “Gospod Žurej nima kaj zagovarjati in ne zagovarjati, ampak mora ukrepati tako, kot se od njega zahteva in zahteva se z odloki. On je tam, da organizira pouk in nič drugega. Ni potreben njegov komentar znanosti in ostalih stvari, ker tega tudi ne razume. On je tam zato, da organizira pouk, kot zahteva odlok in zakon,” je kritičen Merc.

Naloga ravnatelja je, da organizira pouk in strokovno vodi šolo
Po slovenskih šolah je ravnateljev 500 in oni so tisti, ki so pedagoški vodje šole. Ki pa ne podajajo pedagoških argumentov proti, ampak se neprestano sklicujejo na ministrstvo, obveznost nošenja maske, testiranje. “To je postranska stvar in jo ravnatelji morajo uresničevati. Njihova naloga je organizirati pouk in strokovno voditi šolo.”

Nočejo razumeti in jih ne zanima, če bo zdravstveni sistem “crknil”
S takšnim ravnanjem, kot ga ima gospod Žurej, bomo seveda spet prišli do tega, da bo vse zaprto, je prepričan Merc. “In to, da se morajo otroci samotestirati, moramo sprejeti tako, da je to skrb za svoje zdravje in tega se morajo vsi navaditi.” Vsi anticepilci in tisti, ki ne spoštujejo odlokov, so rezultat permisivne vzgoje, ki se vedejo kot 4-5 letni otroci, ki jim nobena razlaga ni dovolj, je še dejal. “Mislijo, da morajo vse to razumeti – ni jim treba razumeti, tako kot ne razumemo veliko stvari. Razumeš lahko to, kar je v tvojem dosegu in to, da ne sprejmeš ničesar, je znak, da si vzgojen permisivno.”  Ne zanima jih, kaj drugi mislijo, ampak samo to, v kar so sami prepričani. Tudi jih ne zanima, ali bo zdravstveni sistem pokleknil in bo “crknil”.  “Tega nočejo razumeti, ker so egoistični in so prepričani, da morajo vse vedeti in razumeti,” je kritično zaključil Merc.

Sara Kovač