fbpx

Nekdanji udbovec Čehovin toži Janšo – to, da mu je nekdo rekel udbovec, ga je zelo prizadelo

Jerko Čehovin, Foto: STA

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani je bil danes narok v tožbi nekdanjega poslanca Pozitivne Slovenije Jerka Čehovina proti predsedniku SDS Janezu Janši zaradi izjave, da je bil Čehovin uslužbenec Udbe. Janša pravi, da je bila izjava usmerjena v delovanje takratne koalicije, ko so problematizirali njegovo imenovanje v Komisijo za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Janša je namreč na seji državnega zbora, ki je bila 28. avgusta 2014, dejal, da je bil Čehovin “v bivšem režimu po podatkih arhiva ne samo sodelavec, ampak uslužbenec Udbe, pripadnik organizacije, ki je bila po sodbi vrhovnega sodišča zločinska”.

Čehovina je resnica očitno zelo prizadela
Zaradi te izjave se je Čehovin odločil za zasebno tožbo, saj gre po njegovem mnenju za namerno blatenje in napad na njegovo integriteto ter na čast in dobro ime. Kot je Čehovin takrat dejal, je iz Arhiva RS dobil še dokument, po katerem “ime Jerko Čehovin ne obstaja v nobeni kartoteki, ne SDV, ne Sove, ne prejšnjih organizacij in niti ne v arhivu kriminalistične policije”.

Zanimivo je, da se je o Čehovinu razgovoril že raziskovalec zločinov Udbe Roman Leljak. Tudi ta je preverjal v arhivu in odkril, da je bil Čehovin sodelavec SDV. “Danes sem to preverjal. Dejstvo je, da podatek drži. Gre za opuščene sodelavce SDV (Udbe). Moral bo pojasniti, zakaj se nahaja v evidenci,” je takrat povedal Leljak. Če je Čehovin v evidenci sodelavcev Udbe čudi, da je užaljen, če mu nekdo reče udbovec. Kljub nenehnemu poveličevanju komunističnega režima s strani levih elit jih vedno boli, ko nekdo razkrije, da so bili sodelavci tajne politične policije. Zakaj?

No, Janša je na današnji obravnavi na sodišču pojasnil, da njegova razprava na seji DZ ni bila usmerjena v Čehovina, ampak v delovanje koalicije pri sestavljanju Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Na seji državnega zbora so namreč problematizirali predvideno članstvo Janeza Janše v komisiji, saj je takrat prestajal dveletno zaporno kazen zaradi krivične in kasneje razveljavljene sodbe v zadevi Patria, zaradi česar je koalicija Janši odvzela mandat. To je preprečilo Ustavno sodišče RS.

Da je bil Čehovin udbovec, so vedeli vsi
Po Janševih navedbah je bil povod za omembo Čehovina vpletanje koalicije v poslovniško pravico opozicije, da predlaga člane komisije. Tako je želel opozoriti, da se koalicija leta 2011 (v času Janševe vlade) ob imenovanju Čehovina v komisijo ni obregnila v to, da je bil uslužbenec Udbe, čeprav naj bi po njegovem vedenju takrat v državnem zboru vsi vedeli za to. Kasnejša koalicija pa je leta 2014 problematizirala Janševo imenovanje v to komisijo, je opisal predsednik SDS. Leta 2011 niso izpostavljali Čehovinovega sodelovanja z Udbo, ker je bil izvoljen poslanec in ker ima vsaka poslanska skupina pravico predlagati svoje kandidate v komisijo, je dodal.

Podatek, da je Čehovin sodeloval z Udbo, je Janša zasledil v evidenci udba.net. Omemba arhiva pa se je nanašala na arhiv ustanovitelja te spletne strani Dušana S. Lajovica, ki je leta 2003 objavil podatke Centralne abecedne evidence Republiškega sekretariata za notranje zadeve Socialistične republike Slovenije, pod katerega je spadala tudi Služba državne varnosti (SDV), naslednica Udbe.

Janša je dejal, da mu je Lajovic leta 2006, ko je bil pri njem na obisku, tudi pokazal ta arhiv in je avtentičen s tem, kar je objavljeno na spletu.

Janša priznava, da vsa imena, ki so se znašla na seznamu, niso bili sodelavci Udbe, a da je bil pri Čehovinovem imenu šifrant 55.000, ki je oznaka za “opuščenega uslužbenca Udbe”. To po njegovih besedah pomeni, da je to oseba, ki je aktivno in zavestno sodelovala z Udbo in ni mogel biti nekdo, ki je bil le vir.

A. R., STA