fbpx

Nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič opozarja politike, ki so pozivali k protestom, naj bodo pripravljeni na posledice

Nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič (posnetek zaslona: RTV Slovenija)

Nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič je v intervjuju z voditeljem dr. Jožetom Možino spregovoril o aktualnih razmerah v času koronakrize. Pri tem je izpostavil uspeh Janševe vlade, ki te dni žanje pohvale iz tujine, dotaknil pa se je tudi afere z nabavo zdravstvene in zaščitne opreme, ki so jo lansirali osrednji mediji z manipulacijo in prikrivanjem informacij. Ocenil je, da Slovenija ne drsi v diktaturo, kakor strašijo mediji skupaj z levim političnim polom, posvaril pa je tudi pred nestabilnostjo, neredom, nespoštovanjem pravil in govorico ulice, ki so po njegovem mnenju največja nevarnost za demokracijo.

“Slovenija je zelo, zelo dobro prebrodila ta kritični čas,” je učinke ukrepov vlade Janeza Janše v času koronakrize v intervjuju z dr. Jožetom Možino ocenil nekdanji ustavni sodnik dr. Ernest Petrič. “Komplimenti prihajajo z različnih koncev. Pa tudi sami, če pogledamo okoli sebe, rezultati so dobri.”

“Zdi se mi zelo slabo, žalostno, bom rekel, če skušamo na nek način pravzaprav ta dosežek, ki daleč ni samo dosežek vlade – je pa tudi dosežek sedanje vlade – je predvsem dosežek naših zdravstvenih delavcev, naših ljudi, ki delajo v domovih za ostarele, naših gospodarstvenikov, vseh tistih, ki so hoteli pomagati, pa zdaj zaradi tega dobivajo po glavi,” je povedal Petrič. “Bojim se, da bi bilo žalostno, da bi to, kar smo dosegli, zapravili. Namesto da bi bili ponosni na to, smo sredi nekih polemik, očitkov … Ni dobro.”

Krizne situacije zahtevajo delovanje, ne razpravljanja
“To je bila neka krizna situacija,” je o aferi glede nabave zaščitne in zdravstvene opreme povedal Petrič. “Življenje me je naučilo, in celo v teoriji mednarodnih odnosov, ki jih predavam, je krizno odločanje nekaj posebnega. Takrat ni časa za formiranje komisij. Takrat ni časa za ugotavljanje, kaj se vse ne da, kaj se ne more zaradi tega ali onega predpisa, takrat je treba ukrepati. Takrat je treba delovati. To je tipično za krizne situacije.”

https://twitter.com/JakaDolinar2/status/1259587545719070724

Tako je bilo tudi pri nas, pravi Petrič in izpostavlja, da so mnogi skušali pomagati, primerno glede na problem reagirati, mediji pa so iz tega naredili javni linč, v celoti pa se pozablja, da v kolikor je tudi zares prišlo do kakršnihkoli malverzacij, zlorab pooblastil ali drugačnih kršitev zakona, imamo temu namenjen cel kup raznih institucij. Prvo bitko s koronavirusom smo dobili, je opozoril Petrič, a bitka še ni vojna. Po njegovem mnenju nas čakajo hudi ekonomski problemi kot posledica tega virusa. Na udaru ni bilo samo slovensko, temveč celotno evropsko gospodarstvo, od katerega je Slovenija odvisna.

Poudaril je, da je pravica do protesta ena od svoboščin, ki so nedvomno utrjene, ne zdi pa se mu, da je to v tem času produktiven način. “Največja nevarnost za demokracijo je pravzaprav nered, zmeda.” Pri tem Petriča skrbi tendenca “da bi pravzaprav te probleme, pred katerimi naša družba stoji, reševali na ulici,” kar je iskanje dodatnih težav. Ob tem je posvaril izvoljene politike, ki so pozivali k protestom, naj bodo izjemno previdni, saj “seješ veter, žanješ vihar”. Še enkrat je pozval k reševanju problemov z mehanizmi, ki jih imamo na razpolago.

Ni znakov diktature
Trditev, da drsimo v diktaturo, s katero te dni operirajo v osrednjih slovenskih medijih, je Petrič označil za “dalekosežno”. “Jaz še nisem videl znakov diktature,” je dejal in ponovil, da so največja nevarnost za demokracijo “nestabilnost, nered, nespoštovanje pravil, govorica ulice.” V tem, da bi 500 vojakov poslali na slovensko mejo, Petrič ne vidi neke grožnje slovenski demokraciji, še več, ljudje, ki dejansko živijo ob meji, to podpirajo.

Dr. Možina je pri tem kot nekoliko paradoksalno označil opozorila o diktaturi, ki prihajajo iz parlamentarnih strank, ki so se še nedavno klanjale pred spomenikom Borisa Kidriča, ki je bil eden od voditeljev krvave revolucije v Sloveniji.

Ivan Šokić