Nemški zunanji minister Maas: Odnosi med Nemčijo in Slovenijo še nikoli niso bili tesnejši!

Zunanji minister Slovenije dr. Anže Logar in zunanji minister Nemčije Heiko Maas. (Foto: MZZ)

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pred današnjim srečanjem s slovenskim kolegom Anžetom Logarjem v Berlinu napovedal nemško podporo Sloveniji med predsedovanjem Svetu EU. Izpostavil je pomen širitve EU na Zahodni Balkan in vladavine prava. Hkrati je poudaril, da odnosi med Nemčijo in Slovenijo še nikoli niso bili tesnejši. Logar se mu je zahvalil za izraženo podporo. Na srečanju mu je predstavil prednostne naloge predsedovanja.

Slovenska diplomacija niza uspeh za uspehom in izpopolnjuje vezi med strateškimi državami. Po izjavi izraelskega veleposlanika v Sloveniji, da odnosi med Izraelom in Slovenijo še nikoli niso bili tesnejši, smo enako spodbudne besede slišali iz ust nemškega zunanjega ministra Heika Maasa, ki ga je v Berlinu obiskal slovenski zunanji minister Anže Logar.

Vodji diplomacij Slovenije in Nemčije sta pred pogovorom izpostavila izjemno tesne odnose med državama. Maas je dejal, da “niso bili še nikoli tesnejši“, kar je vsekakor za veliko priznanje slovenski diplomaciji. Tudi v pogovoru sta potrdila odlične in prijateljske odnose med državama, ki delita enake poglede na pomembna vprašanja v mednarodni skupnosti.

Prioriteta EU je širitev na Zahodni Balkan
Maas je pred srečanjem še povedal, da je treba zagotoviti, da bodo interesi in vrednote EU bolj slišane v svetu. To po njegovih besedah velja predvsem za Zahodni Balkan. “Kot EU morda nismo vedno najglasnejši glas na Zahodnem Balkanu, a smo daleč najpomembnejši politični in gospodarski partner za vse države regije. Zato moramo poslati jasno sporočilo tamkajšnjim ljudem. Vaša prihodnost je v EU, in to tudi želimo,” je poudaril. Zato je po njegovih besedah državam treba zagotoviti verodostojno evropsko perspektivo, da bi proevropskim silam v regiji dali zagon za potrebne reforme. Širitev na Zahodni Balkan je geostrateška prioriteta EU, je povedal Maas. Slovenija se lahko pri tem zanese na podporo Nemčije, je dejal.

Image

Logar je medtem povedal, da ga veseli, da mu je nemški kolega zagotovil podporo svoje države Sloveniji pri predsedovanju. Ponovil je, da bo Slovenija v času predsedovanja pripravila neuradni vrh EU-Zahodni Balkan. Na njem namerava predlagati pripravo rednih vrhov EU z državami Zahodnega Balkana in vključitev državljanov teh držav v razpravo o prihodnosti Evrope. Kot so po srečanju sporočili z MZZ, je minister v pogovoru z Maasom poudaril, da je treba regiji posvečati več pozornosti tudi s strateškega in geopolitičnega vidika.

Nemški zunanji minister je na novinarski konferenci pred srečanjem izpostavil še pomen vladavine prava. “Vladavina prava je ena od temeljnih vrednot, ki držijo Evropsko unijo skupaj,” je dejal. Veseli ga, da bo Slovenija nadaljevala z izvajanjem mehanizma o vladavini prava, ki ga je med svojim predsedovanjem vzpostavila Nemčija, še poroča STA.

Sara Kovač