[Video] Izraelski veleposlanik Eyal Sela ekskluzivno za Novo24TV: Slovenija in Izrael imata po obisku premierja Janše najboljše bilateralne odnose v zgodovini!

Izraelski veleposlanik Eyal Sela (Foto: Nova24TV)

Obstreljevanje med Izraelom in palestinskimi ozemlji se nadaljuje. Hamasovi teroristi streljajo na Izrael, IDF vrača udarce, trpijo pa civilisti na obeh straneh. Razliko v večjem številu žrtev na strani Palestincev gre iskati v navadi islamskih teroristov, da se skrivajo med civilisti, od tam raketirajo Izrael, ali po zaslugi lastne nesposobnosti kar Gazo, nato pa pobegnejo s prizorišča, civilisti pa povlečejo krajši konec, ko pride povračilo Izraelcev.

V temi dneva, 18. maja 2021, je gostoval izraelski veleposlanik Eyal Sela, ki je pred dnevi za RTV Slovenija dal obširen intervju, na koncu pa je bil predvajan zgolj polminutni izsek. Z voditeljem oddaje Luko Svetino sta spregovorila o stanju v Izraelu, Hamasovih teroristih in njihovih tarčah.

Sela je povedal, da v Izraelu trenutno bijejo dve vojni, večja je proti teroristični organizaciji Hamas, manjša proti teroristični organizaciji imenovani Palestinsko-islamski džihad. “Začeli so izstreljevati rakete, ki so letele na izraelske civiliste. Imamo se pravico braniti, tako kot bi se vsaka druga država, in s tem bomo nadaljevali.”

Izraelski veleposlanik za Slovenijo je povedal, da skušajo Izraelske obrambne sile (IDF) zadeti samo infrastrukturo teroristične organizacije. Napadajo Njihove predore, opremo, teroriste, ki izstreljujejo rakete ter banke, ki jih financirajo. Po mnenju Sele, gre za obrambno operacijo proti islamskim teroristom.

Teroristi znajo samo uničevati, nič ne naredijo za razvoj Gaze
“Teroristični organizaciji je popolnoma vseeno, če smo v času epidemije. Namesto, da bi kupovali cepiva za svoje ljudi, namesto da bi s tem denarjem zagotovili svojim ljudem boljše življenje, namesto da bi iz Gaze naredili Singapur, so iz Gaze naredili Afganistan,” je bil oster Sela. Sela je izpostavil, da je Gaza imela lepe plaže, ima bogata nahajališča z zemeljskim plinom, a teroristična organizacija ne naredi ničesar, za razvoj območja. Znajo samo uničevati. “Ta organizacija ni samo protiizraelska, je tudi protikrščanska, je tudi proti LGBT, je neliberalna, je prav proti vsem vrednotam, za katere se mi zavzemamo,” je povedal izraelski veleposlanik. Kako malo Hamasovi teroristi cenijo celo življenja “svojih” Palestincev, pove dejstvo, da je prenekatera raketa, ki so jo izstrelili teroristi na Izrael, zadela območje Gaze.

Mir bo nastopil, ko se bodo Palestinci pripravljeni pogovarjati
Kot je že leta 2014 izpostavil izraelski vojaški zgodovinar Martin Van Creveld, Izrael ob vstopu v Gazo čaka samo vojna izčrpavanja. To je vojna, ki je s konvencialnim pristopom Izrael ne more dobiti. Borijo se namreč proti gverilcem, ki bodo z veseljem izkoristili civiliste za živi ščit. Civilisti so v nekaterih primerih celo počaščeni, če lahko služijo kot živi zid za Hamasove teroriste. Sela je tako navedel primer, kjer so v stavbi, kjer se je nahajal sedež obveščevalcev Hamasa svoje prostore imela tudi redakcija Al-Jazeere in AP. V takih primerih IDF obvesti in pozove civiliste naj zapustijo prostore, a to obenem pomeni, da imajo teroristi dovolj časa, da pobegnejo.

Izraelsko-palestinski konflikt, raketiranje. (Foto: epa)

“Ko naši piloti vidijo, da so v bližini tarče nedolžni ali otroci, tarče ne bombardirajo, temveč se umaknejo. Ne verjamem, da je še kje na svetu kakšna vojska, ki bi naredila, kar je naredil Izrael.” Sela je ob tem še enkrat poudaril, da napadajo zgolj teroristično infrastrukturo, teroristične voditelje in same teroriste.

Glede same politične situacije, Sela obžaluje, da Palestina ni nikoli pristala na noben mirovni sporazum v regiji. “ne leta 1947, ne leta 1967, rekli so ne Clintonovemu programu, rekli so ne pogajanjem z našo vlado.” Sela je povedal, da je Izrael vedno pripravljen na pogovor, a šele ko se bodo pripravljeni pogovarjati tudi Palestinci, bo v regiji nastopil mir. A to kakor kaže ne bo še lep čas, saj rakete, ki jih izstreljujejo Hamasovi teroristi na Izrael, financira Iran. “Iran jim je dal denar, Iran jim je dal tehnologijo. Iran je glavni problem Bližnjega vzhoda.”

Cenzura na RTV Slovenija
Glede rezanja njegove izjave za RTV Slovenija, je Sela povedal, da je bilo posnetega intervjuja za približno dve minuti od česar je RTV Slovenija predvajala zgolj polminutni izsek. Uredniške odločitve Sela prepušča RTV Slovenija, sam si želi zgolj dobiti priložnost, da Slovencem oriše celotno situacijo in pojasni razmere, kakor je to imel priliko storiti na Nova24TV.

Sela je še povedal, da so med Izraelom in Slvoenijo vedno bili dobri odnosi, Izrael je npr. podpiral tudi slovensko neodvisnost, sam je na mestu veleposlanika za Slovenijo zadnja štiri leta. “Ta trenutek,” je povedal Sela, “imamo najboljše bilateralne odnose v zgodovini, sprememba je bil obisk premierja Janeza Janše v Izraelu meseca decembra.”

Ivan Šokić