fbpx

Nepovezani poslanec Čuš z interpelacijo nad ministra Gašperšiča

Andrej Čuš (Foto: STA)

Nekdanji poslanec SDS, ki je po nedavnem izstopu iz stranke zdaj nepovezani poslanec, je spisal osnutek interpelacije zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča. Temu med drugim očita delovanje proti gradnji drugega tira in izvajanje političnih pritiskov, tudi v primeru Luke Koper. Čuš zdaj potrebuje še podpise devetih poslancev.

Kot je Andrej Čuš zapisal na svojem Facebook profilu, Petru Gašperšiču v osnutku interpelacije očita stališča in delovanje, ki nasprotujejo izgradnji drugega tira med Divačo in Koprom, s čimer po Čuševem prepričanju ogroža vitalne nacionalne interese Slovenije.

Minister, ki rad odstavlja po telefonu
Ob tem Čuš ministru Gašperšiču očita stalne politične pritiske in politično kadrovanje, pri čemer navaja očitke o ministrovih pritiskih s strani nekdanjega prvega nadzornika Darsa Roberta Lična in prve nadzornice Luke Koper Alenke Žnidaršič Kranjc. Slednja je ministra Gašperšiča obtožila pritiskov po menjavi predsednika uprave Luke Dragomirja Matića.

Med ministrove grehe je Čuš uvrstil še neuspešno elektrifikacijo in posodobitev železniške proge Pragersko–Hodoš, kjer trenutno zaradi zapletov pri gradnji daljnovoda električni vlaki vozijo še vedno v zelo omejenem obsegu, izgubo nadzora nad področjem, za katerega kot minister odgovarja, in netransparentnost delovanja.

Mafijske metode kadrovanja
Na koncu Čuš ministru očita še kršitev zakonov o integriteti in preprečevanju korupcije ter o gospodarskih družbah, kodeksa Slovenskega državnega holdinga in etičnega kodeksa vlade. Poslanec je prepričan, da gre v omenjenih primerih pritiskov za politično kadrovanje in delovanje po metodah mafije. “Gre za to, da elita z vsemi sredstvi utiša tiste, ki si upajo misliti s svojo glavo in delajo v korist Slovenije,” je oster Čuš.

Z osnutkom interpelacije bo Čuš v prihodnjih dneh stopil do poslank in poslancev, potrebuje pa podporo najmanj devetih. V uspeh je prepričan, več pojasnil pa napoveduje za torek.

M. P., STA