fbpx

Neresnost NIJZ glede informiranja javnosti sredi epidemije: Spletne strani, ki ne delujejo, podatki, ki jih ne posodabljajo in vabila, na katera se ne odzivajo!

Nekdanja direktorica Nacionalnega instituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je sicer tudi vidna članica Socialnih demokratov (SD). (Foto: STA)

Spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) naj bi bila namenjena informiranju javnosti in kar najbolj ažurna. Namesto tega imamo stanje, kjer NIJZ podatke o številu okuženih posodablja enkrat na dan, ob 14. uri, nakar v javnosti njihovi predstavniki operirajo s številkami, ki niso navedene na njihovi spletni strani. Tako se ustvarja vtis negotovosti, ki še dodatno doprinese tesnobi in paniki, ki te dni vladajo med ljudmi. Je razlog ta, da NIJZ vodi politična funkcionarka in ne strokovnjakinja? Direktorica Nina Pirnat je namreč vidna članica Židanove stranke SD.

Ena od temeljnih nalog NIJZ ob izbruhu epidemije Covid-19 v Sloveniji naj bi bilo ažurno informiranje javnosti. Namesto tega imajo spletno stran, ki se posodablja zgolj enkrat dnevno. Informacije bi morale namreč biti popolnoma ažurne, saj so ključne pri komuniciranju z javnostjo.

Ob tem lahko izpostavimo, da razne povezave do spletne strani NIJZ, kjer naj bi bila navodila o preventivnih ukrepih, sploh ne obstajajo, oziroma so izginile, kakor smo opozorili že v četrtek, 12. marca 2020, v primeru povezave do NIJZ na spletni strani Slovenskega sodstva. Slednji primer je bil v roku enega dneva popravljen, omenjena spletna stran zdaj po pričakovanjih vodi do navodil za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Spletna strani NIJZ s priporočili za preventivne ukrepe za varovanje zdravja zaradi koronavirusa (posnetek zaslona: NIJZ)

NIJZ bi moral poskrbeti za dobro informiranost javnosti, njihova spletna stran pa posodablja podatke zgolj enkrat na dan. Medtem predstavniki NIJZ ostajajo še dalje neodzivni na vabila za gostovanje na Nova24TV.

Posnetek zaslona NIJZ narejen 13.3.2020 okoli 9h, število potrjenih okužb je v tem času zrastlo na 96 (vir: NIJZ)

V času, ko bi morali stopiti skupaj in dati vse od sebe, da so ljudje primerno informirani, se na NIJZ ustvarja občutek, da leva roka ne ve, kaj počne desna. Namreč, spletna stran posodobi podatke o številu okuženih ob 14h vsak dan, medtem pa NIJZ skliče tiskovno konferenco ob 18h, sporoči novejše podatke, in tega ne zapišejo na spletni strani.

Več sto zaposlenih premalo, da bi redno posodabljali spletno stran
Če bi šlo za kadrovsko podhranjenost, bi še lahko razumeli, a na inštitutu je po javno dostopnih podatkih med 250 in 499 zaposlenih. Je pričakovati, da bodo na NIJZ resno vzeli svoje delo in začeli ažurno obveščati javnost o najnovejših spremembah, res preveč?

(Posnetek zaslona: NIJZ)

Namesto, da imajo na prvi strani NIJZ zgolj objavljeno število testiranj in število pozitivnih primerov, bi bilo potrebno navesti tudi, koliko testov je bilo opravljeno na kateri dan, na katerem območju, za koliko odstotkov se je število potrjenih okužb povečalo oziroma zmanjšalo, navesti izvor okužbe, stanje obolelih, kje se nahajajo, ter razdelitev po spolu. Šele s klikanjem se lahko dokopljemo do razdelitve po regijah in po starosti. Občutno premalo.

Ivan Šokić