fbpx

Nesramno drag posel slovenske islamske skupnosti v Mariboru – Bodo na Štajerskem zdaj gradili drugo veliko slovensko džamijo?

Džamija v Ljubljani še ni povsem dokončana, že islamska skupnost načrtuje nove nakupe.

Štajerska prestolnica ob Dravi utegne, po Ljubljani, dobiti svojo džamijo. Vsaj, če gre verjeti poročanju štajerskega novinarja Bojana Požarja, ki je na svojem blogu o političnem zakulisju Slovenije razkril, da je slovenska islamska skupnost v Mariboru kupila nekdanjo trgovino Merkur. Še več, šlo naj bi za največjo mariborsko transakcijo s poslovnimi prostori, saj so v islamski skupnosti zanjo odšteli kar 1,3 milijona evrov, prevzeli pa 5.500 kvadratnih metrov. Požareport navaja, da je bila cena kvadratnega metra 230 evrov, prodajalec pa je bil Merkur v stečaju. Režimski mediji so sicer zgodbo gladko zamolčali, saj o tem ni poročal niti mariborski Večer.

Kot je znano, mariborski odbor islamske skupnosti sicer domuje na naslovu Zagrebška 47, kjer je tudi manjša mošeja. Odbor vodita imama Ibrahim ef. Malanović in Zinaid ef. Mahmutagić, predsednik pa je Hilmo Avdić. Požareport ob tem izpostavlja korelacijo med Mariborom in Ljubljano, saj je glavni tajnik islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić celo ljubljanski mestni svetnik na Listi Zorana Jankovića.

Bojazni, da bi se v drugem največjem slovenskem mestu v bližnji prihodnosti lahko gradila džamija, so sicer že stare. Le s težavo bi namreč spregledali velik cerkveni objekt, ki je v zadnjih letih nastajal nasproti nakupovalnega središča Qlandia v Mariboru. Zanimivo pa je, da so bili številni prebivalci sprva prepričani, da se v drugem največjem slovenskem mestu gradi džamija, kar je dvignilo kar nekaj prahu. No, resnica je povsem drugačna. Šlo je namreč za cerkev sv. Boska.

Tudi v Ljubljani je obstajala bojazen, da bi lahko dobili novo džamijo, čeprav še prva ni zgrajena, toda v resnici gre za novo izobraževalno središče, namenjeno predvsem učenju o tem, da islam ni religija skrajnežev, pojasnjujejo investitorji, muslimansko društvo Srednja pot. Gradijo na Rakovi Jelši v Ljubljani, pri financiranju novega središča pa jim pomaga tudi Kuvajt.

In če Ljubljana zdaj Džamijsko ulico ima, kot kaže, verniki še kar nekaj časa ne bodo imeli možnosti, da bi molitev opravljali v džamiji. Po tem, ko je v minulih letih Katar s 15 milijoni evrov prispeval, da so vse zgradbe islamskega centra v grobem zaključene, skupnosti manjka še 15 milijonov evrov za dokončanje celotnega kompleksa. Tako mufti Nedžad Grabus kot Porić sta že večkrat omenila, da je prioriteta zaključiti džamijo. A za zdaj tudi zanjo ni donatorja.

Kot je znano, se je Katar znašel pod sankcijami Savdske Arabije in štirih drugih držav ter ima zato najbrž druge skrbi. Kdaj bi zato džamija lahko bila končana, v skupnosti ne želijo ugibati, je pa Porić dejal, da se pogovarjajo z morebitnimi investitorji, med njimi tudi bankami, pri katerih bi najeli kredit za dokončanje objekta.

Od kje denar za novo džamijo tako ni povsem jasno, a naši viri pravijo, da gre za donatorje iz drugih držav.

T. F.