fbpx

Ekskluzivno! Neuradno, a zanesljivo! Milko Novič je oproščen!

Milko Novič. (foto: STA.)

Iz zanesljivega vira smo izvedeli, da je vrhovno sodišče Milka Noviča oprostilo. Razlog, zakaj je omenjeno sodišče oprostilo Noviča, naj bi bila po zanesljivih informacijah kršitev pravice do obrambe. 

Letošnjega maja smo poročali, da je ustavno sodišče odločilo, da treh ustavnih pritožb, ki jih je zoper več sklepov o podaljšanju in odpravi pripora Milku Noviču vložil njegov odvetnik Jože Hribernik, ne bo sprejelo v obravnavo. Ocenilo je, da so sodišča, ko so odločala o priporu Noviča, svoje odločitve obrazložila primerno, kar je bil sicer glavni očitek Novičeve obrambe. Proti odločitvi sodišča pa se je postavil ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič, ki je preučil tudi sodni spis poskusa umora dr. Janeza Plavca, katerega je osumljen Libanonec in nekdanji uslužbenec Kemijskega inštituta Michel Stephan“Po tem, kar sem v spisu videl, vključno z delom preiskovalnih in (pravo)sodnih organov do sedaj, mi vest ne dopušča, da bi, preden ti ne razjasnijo nekaterih očitnih in ključnih vprašanj glede povezanosti obeh zadev, sodeloval pri potrjevanju ustavne skladnosti kakršnihkoli odločitev, ki temeljijo na zame očitno nerazčiščenih oziroma špekulativnih predpostavkah (in s tem eo ipso očitno napačno ne/obrazloženih sklepih) o tem, kaj se je v primeru umora dr. Jamnika (direktorja Kemijskega inštituta) ter poskusu umora njemu neposredno podrejenega dr. Plavca (vodje NMR centra na Kemijskem inštitutu) v resnici zgodilo,” je zapisal Jaklič.

Iz zanesljivih virov pa smo izvedeli, da je vrhovno sodišče Milka Noviča oprostilo. 

V začetku letošnjega leta pa smo se spraševali, ali bomo v letu 2018 izvedeli, namesto koga sedi Milko Novič? Kot je jasno, je bil ves ta čas zaprt po krivici, kar dokazuje tudi oprostilna sodba vrhovnega sodišča. Novič je čas okrog božiča 2017 preživel v upanju, da bo pravica na koncu zmagala, pa čeprav ga je le dva dni prej višja sodnica Stanka Živič obsodila, da je kriv zahrbtnega umora nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Šlo je seveda zgolj za potrditev sodbe, ki jo je po vzoru obtožnice, ki jo je pripravila državna tožilka Blanka Žgajnar, spisala sodnica prvostopenjskega sodišča Špela Koleta.

Primer Novič je ves čas spremljala tudi mednarodna opazovalka za človekove pravice Michelle Laura Kling, ki je v Združenih narodih pripravljala govor na to temo. Kot je namreč pred prazniki obljubila za Nova24TV, bo slovenska sodišča, ki sodijo najbolj nerazumno na svetu, zatožila vsem možnim mednarodnim institucijam.

Razlog, zakaj je vrhovno sodišče oprostilo Milka Noviča, naj bi bila kršitev pravice do obrambe.

Ob Novičevi oprostilni sodbi so družbena omrežja tako rekoč eksplodirala. Objavljamo nekaj prvih fantastičnih odzivov:

Sedaj je uradno: Poglejte, kaj je sporočilo vrhovno sodišče
Okrog 17. ure pa je STA zapisala, da je vrhovno sodišče za Milka Noviča, obsojenega za umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, odredilo prekinitev prestajanja zaporne kazni. Njihova odločitev je povezana z uveljavljanjem kršitev pravice do obrambe v Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti. Dodajajo, da je vrhovno sodišče prekinitev prestajanja zaporne kazni odredilo na podlagi četrtega odstavka 423. člena zakona o kazenskem postopku, ki določa, da lahko vrhovno sodišče glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odredi, da se izvršitev pravnomočne sodne odločbe odloži oziroma prekine.

M. S.