fbpx

Potrdili prvi primer opičjih koz v Sloveniji

Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel (Foto: Printscreen)

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so potrdili prvi primer okužbe  z virusom opičjih koz pri nas. Gre za moškega, ki je prišel iz Kanarskih otokov. Predstojnik centra za nalezljive bolezni NIJZ Mario Fafangel je po poročanju STA povedal, da je okuženi simptome razvil po vrnitvi v Slovenijo.

V ponedeljek popoldan so po informacijah portala N1 na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo preverjali prvi sum okužbe z virusom opičjih koz pri nas. Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ter vodja laboratorija za diagnostiko virusnih infekcij Miroslav Petrovec je včeraj zvečer dejal, da tega še ne more komentirati.

Milan Krek, direktor NIJZ, je v ponedeljek povedal, da o vsem še ni bil uradno obveščen. Petrovec pa je dejal, da bodo v primeru, če bo rezultat vzorca na okužbo pozitiven, o tem obvestili NIJZ. Ta pa bo o vsem skupaj nato informiral javnost. V Sloveniji pa so po navedbah portala vendarle potrdili prvi primer opičjih koz.

Pri moškemu, pri katerem se je pojavil sum okužbe, v ponedeljek naj ne bi bil hospitaliziran na infekcijski kliniki UKC Ljubljana, kar bi lahko pomenilo, da gre v primeru okužbe za blag potek bolezni.

Gre za manj prenosljivo bolezen kot covid
Bolezen je po navedbah NIJZ bistveno manj prenosljiva kot covid-19. “Ob pojavu simptomov (predvsem izpuščaj na genitalnem področju in vročina) kontaktirajte zdravniško službo,” svetujejo.

Foto: STA

Beležijo blage simptome
Iz Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) so včeraj sporočili, da če pride do prenosa virusa opičjih koz na živali, lahko ta bolezen  postane endemična tudi na evropski celini. Pri vseh dosedanjih potrjenih primerih okužbe po besedah direktorice ECDC Andree Ammon beležijo blage simptome. Maria Van Kerkhove iz WHO je po poročanju STA izpostavila prepričanje, da je situacija glede opičjih koz obvladljiva. Prenos okužb med ljudmi se namreč po njenih besedah lahko ustavi v državah, kjer ta bolezen ni endemična.

V zadnjem tednu so bile okužbe z virusom opičjih koz zabeležene v Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi. Danska je zadnja država, ki je v ponedeljek potrdila okužbo z virusom opičjih koz.

Sara Kovač