fbpx

Neverjetno! Celjska bolnišnica narobe identificirala umrlega, napako ugotovili po pogrebu – Loredan ponudil odstop

Splošna bolnišnica Celje (Foto: STA)

V Splošni bolnišnici se je pripetila ena največjih napak v zgodovini slovenskega zdravstva. Bolnišnično osebje je napačno identificiralo umrlo osebo, ki so jo iz upokojenskega doma prejeli v oskrbo. Napako so ugotovili šele po tem, ko so umrlega nesrečnika pokopali. Vodstvo bolnišnice in zdravstveni minister so zaradi tega že ponudili svoj odstop. 

Zgodba je pretresljiva, težka in neverjetna,” je sramotni pripetljaj komentiral minister za zdravstvo. “Nekdo je včeraj pokopal očeta, danes pa je izvedel, da je živ. Drugi pa je danes izvedel, da je oče mrtev,”je še dodal na novinarski konferenci, na kateri je pojasnil okoliščine dogodka in ponudil opravičilo v imenu celotne države. “Kot človek, kot zdravnik in kot podpredsednik vlade ter v imenu predsednika vlade in celotne vlade se svojcem iskreno opravičujem,” skesano povedal Loredan.

Po ministrovih besedah se je pripetilo naslednje. V začetku tedna sta iz enega od domov za starejše prispeli dve osebi. Ena je imela okužbo sečil, druga pa pljučnico. Eden od njiju je bil neodziven z demenco, oba pa sta bila nepokretna. Prevoz v bolnišnico je opravil Zdravstveni dom Sevnica, čeprav sta bila izdana dva naloga za prevoz.

Dva dni kasneje je eden od bolnikov umrl, “svojci” pa so še isti dan prevzeli pokojnikove osebne stvari v bolnišnici. Pred tem obisk v bolnišnici zaradi omejevalnih ukrepov, povezanih s covidom-19, ni bil mogoč. Drugi pacient se je nato vrnil v dom starejših občanov, na roki pa je imel zapestnico z napačnim imenom, zato so v domu o tem obvestili bolnišnico. Vodstvo bolnišnice je nato obvestilo ministrstvo za zdravje, to pa se je nato sestalo z vodstvom bolnišnice in ZD Sevnica.

Ker se je zamenjava med bolnikom zgodila že med prevozom, sta oba bolnika v bolnišnici prejela napačno zdravljenje. Ob tem so se že pojavile špekulacije, da je bilo prav napačno zdravljenje lahko vzrok za smrt enega od pacientov, o čemer pa minister za zdravje še ni hotel špekulirati. Pacient, ki so ga nato premestili v dom za starejše, naj bi se počutil dobro.

Na koncu je napačno identifikacijo opravil še sodni izvedenec, zato je bil naposled upepeljen pod napačnim imenom in pokopan v sredo.

Ponujeni odstopi po celotni vertikali
Vodstvo bolnišnice je zato danes organiziralo novinarsko konferenco, v kateri so pojasnili svojo napako, svojcem pa izrazili sožalje. Strokovni direktor Splošne bolnišnice Celje Franc Vindišar je dejal, da za tragični dogodek pravzaprav nimajo opravičila. O usodi vodstva bo sedaj odločal svet zavoda. Predsednik sveta zavoda Andrej Klasinc je napovedal, da bo svet zavoda o ponujenem odstopu razpravljal predvidoma že v ponedeljek ali torek. Odstop je pričakovan, saj ga je sprejel tudi minister za zdravje.

Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Odstop ponudil tudi minister za zdravje
Vzporedno je novinarsko konferenco organiziral tudi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je napovedal izredni nadzor nad celotnim sistemom. “Naša naloga je, da vzpostavimo izjemno strog nadzor, pravila igre, ki se jih bomo mogli držati vsi,” je poudaril. Hkrati je še napovedal, da bo tudi sam odstopil, če bo predsednik vlade Robert Golob presodil, da je tudi on odgovoren za napako.

Gal Kovač