Neverjetno: Vlada se hvali celo s tem, da so v zrak spustili 70 milijonov vaših evrov za odpoved boxerjev

Brdo pri Kranju, kongresni center. Srečanje poslank in poslancev strank vladne koalicije ter ministric in ministrov vlade. Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec, premier Robert Golob in ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Po stotih dneh vladanja Golobove vlade se omenjena ni imela prav z ničimer pohvaliti. Enako je zdaj, čeprav so bili v sredo na Brdu pri Kranju, kjer se je sestala vladna koalicija, prav polni hvalisanja, ki mu glede na realne podatke težko kdorkoli nasede. Pohvalili so se celo z odpovedjo boxerjev, pa čeprav bo Slovenija za to plačala 70 milijon dodatnih evrov in celo z nižjo inflacijo na račun energetskih podjetij, medtem ko so izpustili podatek, da je to vse na račun davkoplačevalcev, prav tako niti besede nižanju plač ljudem in poseganju v sistem samostojnih podjetnikov, vključenih v sistem normiranih odhodkov, s katerim kaznuje najproduktivnejši sloj. Da ne govorimo o tem, da je o njihovem razpolaganju z državnim proračunom fiskalni svet že dvakrat izrazil dvom.

Na vladnem sestanku na Brdu pri Kranju, ki je potekal včeraj, je šlo bolj za “mlatenje prazne slame” kot karkoli drugega. Hvalisanje brez predstavitve realnih dejstev je sicer nekaj, kar bi od Golobove vlade pričakovali, in če se že oni ravnajo po principu “problema ni, če o njem ne govoriš”, kot so to storili pri poročanju o covidu, ko so stanje v Sloveniji enostavno “cenzurirali, vam bomo mi predstavili dejansko stanje v ozadju njegovih besed.

Poleg tega, da je premier Robert Golob začel s pohvalo, češ, da so opravili “ogromno delo”, je nadaljeval s “pohvalo”, da so začeli odstranjevati žico na meji in da je Slovenija odstopila od nakupa boxerjev. Glede na to, da tedensko poročamo o naraščajočem številu migrantov, ki jih slovenski policisti obravnavajo na mejah, in da je to resna evropska problematika, zaradi katere so nekatere sosednje države že zaprle svoje meje in zaradi katere npr. Poljska ravno v tem trenutku gradi žičnato ograjo, je naš umik ograje precej aboten korak in resnično ni razloga za pohvalo o tem, kako dobesedno vabiš nezakonite migrante v Slovenijo in jih financiraš z davkoplačevalskim denarjem, da ne govorimo o nasilju s strani migrantov, o katerem poslušamo že lep čas. Kakšna pohvala je torej to? In kakšna pohvala je odstop od nakupa boxerjev, zaradi katerega bo Slovenija plačala dodatnih 70 milijonov evrov in to po tem, ko je celo fiskalni svet večkrat poudaril, da je kritičen do vladnega razpolaganja z državnim proračunom. Primerjava dosedanje realizacije in sprejetega rebalansa proračuna po njihovem namreč kaže, da naj bi bilo v zadnjih dveh mesecih leta realiziranega kar 1,76 milijarde evrov primanjkljaja, od tega 1,16 milijarde evrov nepovezanega z ukrepi za blažitev posledic epidemije in draginje.

Tveganje, da vlada sredstev ne bo namenjala draginji
Fiskalni svet je ocenil še, da se z izhodnim covidnim zakonom nadaljuje sprejemanje interventne zakonodaje, ki ni nujno neposredno povezana z dogodkom, ki naj bi ga naslavljala. “To nakazuje na tveganje, da bo tudi interventna zakonodaja za blažitev posledic draginje vsebovala določila, ki ne bodo neposredno povezana z energetsko krizo,” so opozorili. “Obsežna proračunska rezerva v predlogu proračuna za leto 2023 za draginjske ukrepe bi bila tako uporabljena namensko le formalno, dejansko pa bi bila sredstva podobno kot med epidemijo porabljena za reševanje drugih težav, tudi sistemske narave, kar bi lahko trajno obremenilo javne finance,” so izpostavili v fiskalnem svetu. Napisano dokazuje, da vlada očitno denar razsipa vsepovsod, le tam ne, kjer bi morala in če se sprašujemo zakaj raste primanjkljaj … je teh 70 milijonov evrov tudi nekje v tej zgodbi. Po nepotrebnem.

Golobova politična strategija je očitno cenzura
Naslednja stvar, s katero so se pohvalili v vladi, je priprava izhodne covidne strategije in soočenje z njim, ki so se ga lotili na način, “če o tem ne bomo pisali, ne bo obstajal”. Spomnimo, da je bil to način vladne strategije, ko je še v poletnih mesecih omejil sledenje obolelih s covidom na NIJZ, s tem pa tudi covidni sledilnik, ki je dve leti poročal o stanju obolelih v Sloveniji, ni imel podatkov, s katerimi bi lahko služil svojemu namenu – obveščanju državljanov in državljank. V začetku oktobra smo bili že prvi na lestvici. Prvi po številu okužb s covidom-19 v Evropi namreč. Omenjene “strategije” pa se niso lotili le pri covidu, ampak tudi pri nižanju inflacije, pri čemer so pozabili omeniti, na čigav račun se bo recimo inflacija nižala.

Termoelektrarna Šostanj (Foto: STA)

Nižanje inflacije na čigav račun?
Nižanje inflacije na plečih davkoplačevalcev – gre za državna energetska podjetja, ki jih bomo namreč na koncu kompenzirali . Tudi o naslednjem škandaloznem ravnanju se spet ne govori veliko. Slovenija plačuje eno najvišjih cen elektrike v Evropi. Kot vemo, naj bi podjetje GEN-I pod Golobovim vodstvom za daljše časovno obdobje na tuje trge prodalo zakupljeno slovensko elektriko po zelo nizkih cenah. Govori se o ceni 100 evrov za megavatno uro elektrike, kar so Golobovi razglašali kot dober posel. Zaposleni so prejemali visoke bonuse, mesečno je po 20 tisoč evrov neto lani v GEN-I prejemal tudi Golob. Hkrati pa so v GEN-I pozabili na dolgo vnaprej načrtovani remont Nuklearne elektrarne Krško, ki poteka prav zdaj. GEN-I mora kupcem, ki so kupili poceni elektriko, po opcijskih pogodbah zagotavljati dobavo, sicer mu sicer grozijo visoke globe. Slovenija zdaj elektriko kupuje na tujih trgih. Vse to zdaj Golob vali na slovenske odjemalce elektrike, lastne napake pa pokriva z našim denarjem.

Minister za finance Klemen Boštjančič glede na ocene fiskalnega sveta ni dobro opravil svojega dela, presenečeni?! (Foto: STA)

Vse to potrjuje ocena fiskalnega sveta, ki pravi, da vladni načrt za razpolaganje z državnim proračunom v namen blaženja energetske krize nakazuje na tveganje, da bo tudi interventna zakonodaja za blažitev posledic draginje vsebovala določila, ki ne bodo neposredno povezana z energetsko krizo,” so opozorili. “Obsežna proračunska rezerva v predlogu proračuna za leto 2023 za draginjske ukrepe bi bila tako uporabljena namensko le formalno, dejansko pa bi bila sredstva podobno kot med epidemijo porabljena za reševanje drugih težav, tudi sistemske narave, kar bi lahko trajno obremenilo javne finance,” so izpostavili v fiskalnem svetu.

Nižanje plač in kaznovanje najbolj produktivnih niso omenili
Če ste samostojni podjetnik in normiranec je vlada za vas pripravila predloge sprememb s področja davkov. Precejšnje spremembe so predvidene pri obdavčitvi samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Za samostojne podjetnike, ki imajo do 25.000 evrov dohodka, se ne bo spremenilo nič, za del dohodka nad 25.000 in do 100.000 evrov pa so spremembe precejšnje. Za polne normirance s 60.000 evrov dohodka se bo po navedbah ministrstva tako davek zvišal z 2.400 na 5.200 evrov, s 100.000 evrov dohodka s 4.000 na 10.000 evrov. Za popoldanske normirance s 15.000 evrov dohodka se bo davek zvišal s 600 na 1.800 evrov, s 25.000 evrov dohodka s 1.000 na 3.000 evrov, s 60.000 evrov dohodka s 4.000 na 8.000 evrov in s 100.000 evrov dohodka z 12.000 na 16.000 evrov.

Ta vlada z napovedano davčno reformo bije razredni boj proti srednjemu razredu. Nerazumljivo je, da smo ta trenutek, ko se svetovno gospodarstvo dejansko ohlaja, ko smo priča visoki inflaciji, energetski krizi in izjemni, zapleteni geopolitični situaciji, v EU edina država, ki predlaga višje davke in močno znižuje plače zaposlenim, saj vlada s predlaganimi spremembami, s katerimi odpravlja določene davčne razbremenitve, ki jih je letos potrdila prejšnja parlamentarna večina, uvaja nekatere nove olajšave za mlade in tiste z nižjimi dohodki. Posega tudi v sistem samostojnih podjetnikov, vključenih v sistem normiranih odhodkov, in s tem kaznuje najbolj produktiven sloj.

S čim se hvali Golobova vlada?
Politika Golobove vlade očitno sledi diktatu skrajne Levice: višji davki (na plače, stanovanja, avtomobile, hiše), slabšanje poslovnega okolja, nižanje konkurenčnosti gospodarstva. To prinaša padec življenjskega standarda vsem, kar nakazuje, da za Slovenijo prihajajo zahtevni časi. V Sloveniji je delo preobremenjeno z dajatvami, kar pomeni, da smo manj konkurenčni, predvsem pa veliko sposobnih in izobraženih ljudi odhaja v tujino, saj v Sloveniji za svoje delo dobijo precej manj, kot bi ob enakih pogojih dobili v tujini. Prejšnja, Janševa vlada je pripravila zakon o dohodnini, ki bi razbremenil plače oz. povišal splošno olajšavo. Sedanja vlada pa to davčno reformo razveljavlja in ljudem ne daje, ampak jemlje.

Tanja Brkić