fbpx

Nevladniki in Levica bi uničili slovenskega kmeta

Kmetijske površine se zaraščajo, nekoč obdelana krajina postaja zverinjak. (Foto: Freepik)

Slovenija spada med prve tri evropske države, ki imajo največ gozdnih površin. Dejstvo je tudi, da se Slovenija zelo hitro zarašča, kmetijstvo pa zato umira – a dejstva še nikoli niso ustavila strank levega političnega pola, da ne bi skušali zgodbe obrniti sebi v prid, aktualno vlado pa obtožiti česa povsem absurdnega. Stranka Levica tako poudarja, da ga ni žleda, požara ali škodljivca, ki bi slovenskim gozdovom povzročil takšno škodo kot vlada Janeza Janše, ki naj bi po njihovih besedah želela posekati kar četrtino vseh državnih gozdov. Očitkom so se pridružile tudi nevladne organizacije Cipra Slovenija, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ter Focus in Umanotera, ki so v luči dodatka k pogodbi o upravljanju državnih gozdov vlado pozvale k ustavitvi postopkov, ki bi privedli do masovnega poseka gozda, poroča STA. 

“V Sloveniji je z gozdom poraščenih 1.2 milijona hektarjev. Leta 1946 je bilo z gozdom poraščenih 38 odstotkov, danes pa kar 58 odstotkov države. Izgubili smo veliko plodne zemlje. Čisti se le nekatera zemljišča, ki so vpisana v kataster kot kmetijska. Vsak poseg odobrava Zavod za gozdove,” se je pred kratkim odzval premier Janez Janša na očitke stranke Levica, češ da je vlada odločena, “da tik pred koncem mandata pusti za seboj opustošenje“. Premier je v zapisu dodal, da bo Slovenija povečala pridelavo hrane. “Še bolj bomo podprli slovenskega kmeta. Ne bomo dovolili, da bi bili ljudje zaradi vojne v Ukrajini ali drugih vzrokov lačni. Levico in ostale iz #KUL pozivamo, naj pri tem pomagajo, namesto da nagajajo,” je pozval Janša. Po besedah Levice bi vlada posekala četrtino vseh državnih gozdov, ob tem pa naj bi bila gozdarska stroka izločena iz odločevalskih procesov. Površen bralec bi jim morda še nasedel, če ne bi zraven dodali, da so svoje stališče o “protiokoljski” politiki vlade izrazili že z referendumom o vodah. Pri referendumu o vodah so namreč nasprotniki predlaganega zakona interpretacijo zakona popolnoma obrnili na glavo in ga priredili svojemu napadu na aktualno vlado.

Preberite še:  [Dnevno merjenje javnega mnenja] Med strankami KUL v težavah tudi Levica

Vlada je ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naložila, naj z družbo Slovenski državni gozdovi (SiDG) sklene dodatek k pogodbi o upravljanju državnih gozdov, v skladu s katerim bo SiDG na zemljiščih v lasti države, ki so v občinskih prostorskih aktih opredeljena kot kmetijska, posekal gozd in odstranil les. Po tem naj bi ministrstvo ta zemljišča preneslo na sklad kmetijskih zemljišč in gozdov. Po navedbah stranke Levica in nekaterih medijev naj bi šlo za 60 tisoč hektarjev gozdov oz. približno četrtino gozdov v državni lasti, kar pa so na ministrstvu zanikali. Danes popoldne se bo po napovedih na tovrstne očitke odzval tudi kmetijski minister Jože Podgoršek. Nevladne organizacije, ki so vlado pozvale k takojšnji ustavitvi vseh postopkov masovnega poseka, so v svojem sporočilu za javnost sicer poudarile, da je odprava zaraščanja lahko smiselna, če pomembno prispeva k dvigu samooskrbe s hrano, pri čemer pa je treba najprej preveriti interes kmetov po obdelavi teh površin.

Na ministrstvu za kmetijstvo so že pred letom, ko se je govorilo o spremembi uredbe, pojasnili, da je glavni namen predlaganih sprememb preprečiti širjenje podlubnikov iz gozdnih rezervatov v sosednje gospodarske gozdove, še posebej tam, kjer so kmetije življenjsko odvisne od prihodkov iz gozda. Ministrstvo je namreč prejelo pozive lastnikov sosednjih parcel gozdnih rezervatov ter občinskih uprav, naj uredi problematiko širjenja podlubnikov iz gozdnih rezervatov v okoliške gospodarske gozdove in tako prepreči gospodarsko in ekološko škodo lastnikom gozdov. Ministrstvo je takrat pojasnilo, da so ukrepi predvideni le v pasu sto metrov od roba gozdnega rezervata, medtem ko se na preostali površini gozdnega rezervata ne izvajajo, vsa kontrolna drevesa pa ostanejo v gozdu, je poročalo Delo.

Gozdovi in les so za Slovenijo izjemno pomembni, saj pokrivajo skoraj 60 odstotkov države
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa se je minuli petek na Trojanah skupaj z direktorjem Direktorata za lesarstvo Danilom Rancem in direktorjem Slovenski državni gozdovi (SIDG) Robertom Tomazinom udeležil akcije Pomladimo slovenske gozdove, ki jo organizira SIDG, udeleženci pa so posadili 10 tisoč dreves. Minister je pozdravil akcijo Pomladimo slovenske gozdove, saj je ta pomembna z vidika ozaveščanja javnosti o pomenu bogastva gozdov in uporabnosti lesa ter zaradi staranja gozdov, ki jih je treba pomladiti. Pomlajevanje jim namreč omogoča, da opravljajo svojo vlogo zniževanja emisij toplogrednih plinov oz. skladiščenja CO2. Ob tem je tudi izpostavil vzorčen trajnostni način upravljanja z gozdovi: “Gozdarska stroka v Sloveniji ohranja gozdove s tako imenovanim prebiralnim načinom gospodarjenja in pomlajevanjem gozdov na prizadetih območjih. Marsikje drugod po svetu namreč upravljajo gozdove z invazivnimi ‘goloseki’.

Sara Bertoncelj