fbpx

Nezakoniti migranti so se v Krtini pri Moravčah prosto sprehajali mimo stanovanjskih hiš, Šarec pa vztraja, da slovenski državljani, ki branijo mejo, predstavljajo notranjo varnostno krizo?!

Foto: Facebook

Medtem, ko se vlada Marjana Šarca ukvarja z “velikim nacionalnim ogrožanjem” tako imenovanih vardistov in predstavnikov slovenskih vaških straž, pa se znotraj države prosto sprehajajo nezakoniti migranti. Besede predsednika vlade, kako naj bi Slovenija obvladovala razmere na mejah, so več kot očitno larifari. Nezakoniti migranti se namreč več kot očitno brez težav prebijejo v notranjost, kar kaže na to, da nadzor državne meje niti približno ni zadosten. 

Slika, ki jo na družabnem omrežju Facebook objavil Borislav Gabriel prikazuje kako so v Krtini pri Moravčah prekrižali pot migrantom, ki so na nezakonit način prešli mejo. “Krtina pri Moravčah….eno uro nazaj…lep ulov….ampak daleč od meje!!! Uh…spet dokaz kako nenadzorovana je naša južna meja…..varde (straže) pa ukinit….ha!,” je v petek zapisal pod sliko. Seveda pri tem ni potrebno posebej poudarjati, kako zastrašujoče je, da se migranti premikajo kar v bližini stanovanjskih hiš.

To, da se v državi soočamo s številčnimi prehodi nezakonitih migrantov, ne čudi, namreč Šarec zagovarja prepričanje, da se je Slovenija znašla v resni notranji varnostni krizi, ki jo ogrožajo lastni državljani. Šel je celo tako daleč, da je zaradi izletov na Kolpo Šiškovih vardistov sklicali izredno sejo Sveta za nacionalno varnost brez največje opozicijske stranke, seveda brez da bi na sejo povabil največjo opozicijsko stranko Slovensko demokratsko stranko.

Na dopisni seji vlade so nato sprejeli spremembe novel zakonov o varstvu javnega reda in miru ter o nadzoru državne meje. Za kršitev zakona oziroma zbujanje pozornosti s plastičnim orožjem so določili kazen v višini od 500 do 2 tisoč evrov. Vendarle pa je opozicija ustavila Šarčeve interventne globe za Šiškove varde, namreč predstavniki strank so zavrnili zahtevo vlade po interventnem odločanju. Pri tem so izpostavili, da so vladne ocene, kaj je tisto kar ogroža nacionalno varnost, ko preko meje nezakonito prehajajo migrante, daleč od realnosti.

Štajerska varda v akciji. Foto: STA.

V štirih dneh prijeli kar 162 migrantov
Vsebina policijskih poročil govori sama zase. Od ponedeljka do četrtka so namreč policisti prijeli kar 162 nezakonitih migrantov. Teden je zaznamovala prometna nesreča pri Vrhniki, kjer je bosanski državljan v vozilu tihotapil 9 migrantov, nato pa zaradi neprilagojene hitrosti povzročil nesrečo, dva, ki sta bila v prtljažniku vozila, sta umrla. Še ena nesreča je bila včeraj na območju Šentjerneja, le da je bil 26-letni turški državljan sam v vozilu. V tem tednu smo spet beležili večje število turških državljanov, ki nezakonito prečkajo državno mejo. Še posebej zastrašujoče je, da je kar 15 migrantov pri Domžalah prišlo v bližino stanovanjskih hiš.

PU Novo mesto poroča o prijetju 37 migrantov
Iz Policijske uprave Novo mesto poročajo o prijetju 37 migrantov in nesreči Turka pri Šentjerneju. Od tega so v ponedeljek prijeli 4 Afganistance, ki so bili skriti v tovornem vozilu bolgarskih registrskih oznak. Prijeli so jih na Obrežju in jih vrnili hrvaškim varnostnim organom. V torek so v krajih Drežnik pri Dragatušu (Črnomelj), Šutna pri Podbočju, Gornji Lenart in Čatež ob Savi (Brežice) prijeli 22 migrantov. Med prijetimi je bilo 13 državljanov Afganistana, 4 državljani Alžirije, 3 državljani Irana in po en državljan Maroka in Bangladeša. V sredo so v Preloki (Črnomelj) in Ločah pri Dobovi prijeli 9 migrantov, od katerih je bilo 5 Afganistancev, 2 Maročana in 2 Iranca. Naslednji dan so prijeli 2 državljana Afganistana, ki so ju našli v tovornem vozilu slovenskih registrskih oznak (na Obrežju). Predali in so ju že hrvaškim varnostnim organom. V četrtek se je v okolici Šentjerneja okoli 15. ure zgodila prometna nesreča, ko je 26-letni državljan Turčije zaradi neprilagojene hitrosti  izgubil oblast nad avtomobilom, zapeljal s ceste in se z vozilom večkrat prevrnil. Lažje poškodovanega voznika so oskrbeli v bolnišnici. Kaj je Turek počel v Šentjerneju, lahko zgolj domnevamo.

Foto: Twitter

Na PU Ljubljana prijeli 48 migrantov
O prijetju 48 migrantov poročajo iz Policijske uprave Ljubljana. V ponedeljek so v krajih Črna  vas,  Grivec,  Vrt, Bukovica in Ljubljana prijeli 20 migrantov, ki so se izrekli za državljane Maroka,  Bangladeša,  Afganistana,  Turčije in Iraka. V krajih Podgora pri Ložu in Dolenje Poljane so v torek prijeli 3 migrante, ki so se izrekli za državljane Bangladeša in Egipta. 5 migrantov so prijeli v sredo v krajih Spodnja Bilpa, Mali Log in Ljubljana. Ti so se izrekli so se za državljane Sirije in Maroka. Okrog 1.30 ure  sredo se je na primorski avtocesti med priključkoma Brezovica in Vrhnika zaradi neprilagojene hitrosti v smeri Primorske zgodila prometna nesreča. V avtomobilu, ki ga je vozil 42-letni državljan BiH je bilo 9 potnikov, od tega 8 Sirijcev, dva sta umrla, eden je bil huje poškodovan. Po poročanju medijev policija Darsu ne dovoli objave posnetka prometne nesreče. V četrtek so prijeli 20 migrantov, v krajih Lazec (6) in v okolici Domžal še 14 v družbi tihotapca. V tem primeru je Ukrajinec prevažal migrante, nato pa jih izpustil iz avtomobila. Domačinka je o bližnjem srečanju z migranti (navedla je, da jih je bilo 15, fantov med 20 in 30 let) na družbenih omrežjih poročala naslednje:

PU Koper: 27 migrantov, PU Maribor: 13 migrantov, PU Murska Sobota: 28 migrantov
Policisti Policijske uprave Koper poročajo o prijetju 27 migrantov. Od tega so v torek prijeli dva Afganistanca, v sredo pa kar 25 migrantov, od tega 18 Turkov, 3 Afganistance in po enega Albanca, Iranca, Tunizijca in Sirijca. V četrtek so prijeli 9 migrantov na območju Ilirske Bistrice. Prijeti so se izrekli za državljane Turčije (4), Pakistana (4) in Afganistana (1). Iz policijskega poročila PU Maribor je razvidno, da so prijeli 13 migrantov. V ponedeljek so prijeli 9 migrantov in tihotapca (Iračana), Prijeli so jih v kraju Mala Varnica. Migranti so zaprosili za azil. V torek so prijeli 4 Afganistance, na prehodu Gruškovja, v tovornem delu tovornega vozila, ki ga je vozil Turek. Iz Policijske uprave Murska Sobota prijeli 28 migrantov in tihotapko brez vozniškega dovoljenja. V ponedeljek so prijeli 7 Iračanov, pri Ljutomeru, v osebnem vozilu znamke Opel belgijskih registrskih oznak. Vozila ga je državljanka Belgije, ki ni imela veljavnega vozniškega dovoljenja, odvzeli so jih prostost, vozilo pa zasegli. V torek poročajo o prijetju 3 Maročanov v Razkrižju. V sredo so na območju Ljutomera pot prekrižali 11 migrantom, v četrtek pa 7 migrantom (5 Afganistancev in 2 Turka).

Sodeč po statistiki je več kot očitno, da so nezakoniti migranti tisti, ki predstavljajo varnostno grožnjo državljanom Slovenije, zato bi bilo prav, da bi vlada naredila več v smeri poostritve varnostnih ukrepov, ne pa da se ta ukvarja s Šiškovimi vardami.

Hana Murn