fbpx

Nikoli v obdobju ‘pravne države’ resnica in pravica nista bili tako poteptani, kot v primeru Novič

Foto: Matic Štojs

“Sodba v stilu ‘kadija tuži, kadija sudi’ je bila izrečena v imenu ljudstva. Nikdar v obdobju slovenske “pravne države” resnica in pravica nista bili tako brezobzirno poteptani in zasmehovani kot se je to zgodilo 13. 4. 2017 na ljubljanskem okrožnem sodišču,” o sodnem procesu proti obsojenem Milku Noviču na 25 let zapora razmišlja Vili Kovačič.

In to pred obličjem ljudstva, ki je bilo zaradi izmišljene sodničine ponovitvene nevarnosti že 13-krat v tem procesu izigrano in prevarano za razkritje pravih razlogov pripora in zapora dr. Milka Noviča.

O tej sodbi se bo še pisalo, kajti zgodil se je zločin v sodni dvorani. Zločin nad vladavino prava. In novi zločin proti resnici. Lahkotnost “dokazov”, ki jih navaja sodnica, je neizmerna. Celoten, več kot 2 leti in pol trajajoči proces in prizadevanje obrambe je bilo poteptano z enim samim zamahom tožilke, ki je pred meseci izjavila: “Obtoženec je kriv, saj je obtožen, nekaj že mora biti.” Zdaj je isto storila in ponovila sodnica. Takšna oseba si naziv sodnika ne zasluži, zasluži pa si tožbo in prezir zaradi zločina, storjenega proti resnici in pravici – vladavini prava,  v sodni dvorani.

Je Novič prenevaren, da bi mu sodili s prostosti?
Ljudje ki smo spremljali ta proces od blizu, v sodni dvorani, smo ogorčeni. Niti en argument obrambe ni upoštevan. Naivno smo mislili, da se procesi na način Martin Uhernik ne morejo več ponoviti. Pozimi so na Dolenjskem vrteli film o tem. Čakamo, da ga zavrti in ponovi tudi RTV SLO.

Ob vsem tem pa najbolj bode v oči ponovitvena nevarnost, ki je z obsodilno sodbo dobila novi zagon, tako da se dr. Novič ne more braniti s prostosti. Gre za nevarnost ponovitve, ki pa je po petih mesecih življenja Noviča na prostosti sesuta v prah, saj je empirično demantirana in je zgolj izmišljotina sodnice in tožilke. Ponovitvena nevarnost torej ni nevarnost ponovitve, temveč povsem nekaj drugega. Je nevarnost, da resnica zmaga. Sodstvo, ki temelji na laži, pa ne more zmagati. Očitno je dr. Novič prenevaren, da bi mu sodili s prostosti.

Policija bi morala raziskati, kdo je grozil Jamniku
Resnica je neizprosna, pa tudi vztrajna. Vztrajali bomo v njeni obrambi, dokler ne bo Novič izpuščen in oproščen. Milku Noviču so izpustitev iz pripora zavrnili 13-krat. Ključno vprašanje pa je, komu je Novič na prostosti nevaren. Kemijskemu institutu, ki pod krinko “znanstvene odličnosti” skriva kriminal in celotno zgodbo umora? Janku Jamniku so najbolj intenzivno grozili prav v tednu pred umorom. Grozil mu ni Novič, ampak drugi, vendar preiskava o tem, kdo mu je grozil, nikoli ni šla v to smer, raje so poiskali nadomestnega morilca.  Grožnje so bile še posebej intenzivne pred novinarsko konferenco Jamnika, ki jo je napovedoval v tednu umora.

Žal se najdejo sodnice in sodniki, ki to politiko izvajajo. Sodnica Špela Koleta jo je izvršila v popolnosti. Obsodba je praktično kopija obtožbe. Na trenutke je bilo videti, da bo sodnica sledila izsledkom video kamer in dejstvom forenzične preiskave in kemične analize Miroslava Čeha. Toda ne, sodnica se je neodgovorno postavila na stran skorumpirane slovenske forenzične stroke. Stroke, ki je ni oziroma stroke, ki je hlapec naročnikov umora, ki trenutno še ostajajo skriti in zaščiteni – tako kot v podobnem primeru nedolžne matere, gospe Dragice Jalševac iz Loga pri Brezovici.

Danes Milko Novič, jutri ti, pojutrišnjem mi vsi
Proces proti Milku Noviču ni samo iskanje resnice o tem umoru. Je tudi novo zavedanje o tem, da je pravna država Slovenija kolapsirala. Zdaj smo ostali državljani brez države. Monstruozni anti-pravni proces proti državljanu Milku Noviču je lakmusov papir odnosa države do državljanov. Ni čudno, da mnogi mladi ljudje emigrirajo, ker v njej ne želijo več živeti.

Za konec ponavljam: Komu je Milko Novič nevaren na prostosti? To, kar smo slišali v sodbi, ni le blamaža – je sodni kriminal, ki ga bo treba sodno preganjati. Sicer niso vsi sodniki taki. Žal pa nam prav takšni krojijo usodo, enako kot tisti, ki ob tem molčijo.

Kdaj bodo ljudje uvideli, da ne gre za enega človeka, ampak za nas vse ? Danes Milko Novič, jutri ti, pojutrišnjem mi vsi. Temu se je treba dokončno upreti.

Vili Kovačič

Pripis: “Država, v kateri pošteni ljudje niso toliko energični
kot pokvarjenci, je izgubljena.”
Franklin Delano Roosvelt