fbpx

Norčevanje klovna iz Krvavca ob podpori medijev: Smučišča zaprta tudi v državah z boljšo epidemiološko sliko!

Direktor RTC Krvavec Janez Janša. (Foto: STA)

“Smučišča v Nemčiji, Franciji, Italiji itd. so popolnoma zaprta. Vse te države imajo boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija. In večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s #COVID19. Nekateri se ob pomoči MSM dobesedno norčujejo iz našega zdravja in življenj,” se je na Twitterju kritično odzval predsednik vlade Janez Janša ob navedbah svojega soimenjaka, sicer direktorja RTC Krvavec, ki vztraja, da smučišča na Krvavcu ne bo zaprl, tudi za ceno kazni – ter zdravja in človeških življenj. Smučišče je zdravstvena inšpekcija medtem že zapečatila. “Ob nekaterih dodatnih pogojih (hitro testiranje) in ob izboljšani epidemiološki sliki se bodo smučišča lahko odprla s 1. januarjem 2021. A prva prioriteta je varno odprtje vrtcev in prve triade OŠ ter šol za otroke s posebnimi potrebami,” napoveduje premier Janša.

Predsednik vlade Janez Janša se je odzval na trditev svojega soimenjaka, sicer direktorja RTC Krvavec, ki je zatrdil, da tudi za ceno kazni ne namerava zapreti priljubljenega slovenskega smučišča Krvavec. Premier je ob tem navedel, da so smučišča v Nemčiji, Franciji in Italiji povsem zaprta, čeprav imajo te države boljšo epidemiološko sliko kot Slovenija, obenem pa tudi večje rezerve v zdravstvu za obravnavo dodatnih bolnikov s Covidom-19. Kot je še pristavil gre za norčevanje in našega zdravja in življenj.

“Če bo treba, bomo plačali kazen,” je sporočil direktor RTC Krvavec Janez Janša in napovedal, da bo njihovo smučišče obratovalo še naprej. Odlok sicer do konca leta prepoveduje obratovanje vseh žičniških naprav v Sloveniji, a se na gorenjskem smučišču očitno s tem ne strinjajo. “Po desetih dneh neprestanega preverjanja, ali smo izpolnili vse pogoje za obratovanje v skladu s pravili NIJZ, po preverjanju inšpektorjev in obiskov s strani NIJZ, ki so nas ocenili kot super uspešne, začne veljati ukrep, da zdaj, ko ste vse super naredili, pa zaprite. Z zdravo pametjo to nima nobene zveze,” je komentiral direktor Janša.

Inšpekcija smučišče zapečatila
Smučišče na Krvavcu, ki je kljub vladnemu odloku o prepovedi obratovanja tudi danes bilo odprto, so tekom dneva inšpektorji zapečatili, so za STA potrdili v RTC Krvavec. Najprej so sicer zapečatili gondolo, ki smučarje prevaža iz doline na smučišče, medtem ko naj bi smučarjem, ki so bili že na progi, omogočili varen povratek v dolino. Inšpekcijski postopek sicer še poteka, upravljavci smučišča, ki so še zjutraj napovedovali, da bodo navkljub prepovedi obratovanja odprti še vse do konca leta, pa si zaenkrat ne upajo napovedati, kako naprej.

Spomnimo, že prvi val epidemije naj bi prišel ravno s smučišč. Decembra so se nekatere dejavnosti za kratek čas sicer sprostile, prav tako so se odprla tudi smučišča, a vse skupaj ni trajalo prav dolgo. Epidemiološka slika oziroma število okužb se zmanjšuje res po polžje počasi, zato niti nismo imeli nekega realnega signala za dolgotrajnejše popuščanje ukrepov. Že za to vmesno sproščanje je za pričakovati, da se bo poznalo na januarskih številkah in stanju po državi. V skladu z odločitvijo vlade, bo sicer z novim letom smučanje dovoljeno le otrokom do dvanajstega leta starosti v spremstvu staršev ter tistim, ki bodo predložili negativni test na covid-19, opravljen v Sloveniji in ki ne bo starejši od 24 ur. Svojo podporo Krvavcu je izrazil tudi poslanec SAB Marko Bandelli, ki je na Twitterju zapisal: “Vsi smo Krvavec.”

Domen Mezeg