fbpx

Nov davek: za škatlico cigaret bo od danes naprej treba odšteti 10 centov več

Foto: STA

Od danes naprej bo treba za škatlo cigaret odšteti okrog deset centov več, saj je prišlo do napovedanega zvišanja trošarin na cigarete, kar je v skladu z načrti vlade, ki na ta način poskuša prispevati k omejevanju uporabe tobačnih izdelkov. Ali, povedano po pravici, vlada ne zna drugega kot državljanom nalagati novih davkov. Na današnjem Odboru za zdravstvo bodo medtem obravnavali predlog glede omejevanja uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. 

Trošarine se bodo danes zvišale s 106 na 109 evrov za 1000 cigaret, prvi dan julija pa bo sledilo zvišanje za dodatna 2 evra. Med drugim se bodo zvišale tudi trošarine za ostale tobačne izdelke, kot so cigare in cigarilosi, na drobno narezan tobak in ostali tobak, ki je namenjen kajenju.

Predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov gre v zakonodajni postopek
V tem primeru gre za ukrep, ki je povezan z novim zakonom, ki določa omejevanje tobačnih in povezanih izdelkov in bo šel danes v zakonodajni postopek. Konkretni predlog zakona med drugim predvideva nov način označevanja tobačnih izdelkov z zdravstvenimi opozorili, predvideva regulacijo tobaka za oralno uporabo, nove tobačne izdelke, zeliščne izdelke za kajenje in elektronske cigarete ter njihovo prodajanje na trgu.

Foto: STA

Foto: STA

Poleg tega predlog določa oglaševanje in sponzoriranje tobaka, tobačnih izdelkov in ostalih povezanih izdelkov in omejevanje prodajanja le-teh, pri čemer naj bi prišlo tudi do uvedbe dovoljenj za prodajo tobačnih izdelkov. Iz strani Ministrstva za zdravje je prišel predlog glede uvedbe tobačnega centa, a so se na vladi odločili, da bodo raje prilagodili obstoječo trošarinsko politiko.

Na račun zvišanja se bo prililo 11,3 milijona evrov na leto
Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman je povedala, da bo dvojno zvišanje trošarin v državno blagajno prispevalo 940.000 evrov na mesec oziroma 11,3 milijona evrov na leto. Zvišanju trošarin so se trgovci že prilagodili, na podlagi cenika Tobačne Ljubljana se je škatlica cigaret podražila za 10 centov.

N. Ž., STA