Nov presežek POP TV: Po propagandni oddaji Skupaj naprej “naključno” promovirajo protivladnega protestnika Čordića

Zlatko je začuden nad vprašanjem. ali se počuti soodgovornega za porast okužb (Foto: zajetje zaslona)

“Skupaj naprej” je bil naslov sramotne skupne oddaje dveh največjih medijskih hiš, ki naj bi po letu in pol epidemije končno stopili skupaj v boju proti virusu. Že sam izbor gostov je pokazal, da ima virus z oddajo bolj malo skupnega. “Dokazali smo, da znamo stopiti skupaj, da bi šli naprej,” se je nato pohvalila javna RTVS, a v resnici so dokazali le to, da je treba RTV naročnino ukiniti in javno televizijo skupaj s POP TV premakniti v prostovoljno plačljive programske sheme. Še enkrat so dokazali, da so politično pristranski in da jim zdravje ljudi ni pomembno – pač pa je edini njihov cilj le rušenje aktualne vlade. Podobno velja tudi za POP TV, ki pa je včeraj v 24ur promoviral Zlatana Čordića, aktivnega in razgrajaškega nasprotnika ukrepov ter vlade.

Nisem anticepilec, zaupam stroki – pravi Zlatko, na POP TV-ju pa mislijo, da lahko s takšnim začetnim stavkom olepšajo dejstvo, da ponovno promovirajo nekoga, ki že celotno epidemijo razgraja na protestih, poziva naj se odvrže maske, napada direktorja NIJZ sredi ulice in še kaj bi se našlo. Od komercialne televizije (pa tudi od javne) sicer ni za pričakovati kaj drugega, je pa toliko bolj absurdno zato, ker sta prav omenjeni medijski hiši dan pred pripravili skupno oddajo – češ združimo se v boju proti epidemiji. V resnici so se seveda združili predvsem in zgolj v boju proti vladi. Eden redkih če ne celo edini, ki je sploh sodil v tisto oddajo je bil epidemiolog dr. Mario Fafangel, ki je zgledno tudi edini nosil masko. Kdo drug bi na njegovem mestu morda celo zavrnil nastop v oddaji, ki naj bi se borila proti virusu, obenem pa bi prisotni brez mask gledalcem pošiljali ravno nasprotujoče sporočilo.

Zlatan Čordić je v informativni oddaji 24ur kalimerovsko povedal, kako so mu protipravno odvzeli status kulturnika, kako so mu protipravno tudi odvzeli svobodo – spomnimo, v prvem primeru je šlo za to, da je prejemal preveč sredstev, da bi sploh imel status, ki mu omogoča da mu prispevke krije država – tega seveda nikamor ni sporočil in denar dobival še naprej. V drugem primeru pa so ga za kratek čas priprli, ker je na neprijavljenih protestih, ki so jih policisti tudi razpustili, hujskal k upiranju. Takrat se je tudi javno distanciral od Zorana Stevanovića, ki je bil sicer organizator sredinih oziroma torkovega protestov. Z njim ni več hotel imeti nič, ker je bil po Stevanovićevih besedah – tudi njega so tisti dam priprli,  za vse skupaj kriv prav Zlatko – ta pa je ob svoj zapis dodal ključnik “Zoran Stevanovic prevara”. No, eden izmed zadnjih incidentov raperja Čordića pa je bilo razgrajanje na banki, kjer si ni hotel nadeti maske, čemur je sledilo to, da ga je banka pozvala, da naj zapre račun. “Jaz pa ničesar nisem delal protiustavno,” je odigral vlogo žrtve v 24ur.

Foto: zajetje zaslona

Čordić ima verjetno prav, naše zaupanja vredno in nepristransko ustavno sodišče bi znalo odločiti tudi to, da ima za razgrajanje po banki brez maske ustavno pravico – pa četudi gre za privatno banko, ki že iz tega razloga lahko sama določa pravila v svojih poslovalnicah in tudi nažene stranke, ki ne ravnajo v skladu s temi pravili. A saj veste, svoboda je na prvem mestu, kar je izkoristil tudi Zlatko in svoj novi album, ki ga je včeraj promoviral tako v 24ur kot tudi na (nedovoljenih in neprijavljenih) protestih, poimenoval Svoboda. V 24ur so prikazali tudi zgornjo fotografijo z izjavo Čordića, češ da ni nikoli nikogar nagovarjal, naj maske ne nosi. Žal so že v lanskem letu krožili po družabnih omrežjih posnetkih, kjer je slišati ravno obratno. Morda je z dodatkom “ali obratno” hotel povedati ravno to. Spomnimo, ni sicer prvič, da bi neka medijska hiša ob povsem neprimernem času in na neprimeren način promovirala Zlatka, pionir na tem področju je bila pravzaprav javna RTVS, ki je sredi epidemije lani gostila raperja z namenoma raztrgano zaščitno masko na nosu.

Ivan Gale (Foto: zajetje zaslona)

Zlatka je prišel podpreti tudi njegov prijateljček, samooklicani žvižgač, Ivan Gale. Ta je povedal, da v Čordiću vidi eno samo iskrenost, ljudje pri razumevanju pojmov pač sklepajo po sebi, kako pa naj drugače. Komercialna televizija je torej še enkrat pokazala koga in kaj se v Sloveniji promovira in to prav gotovo ni spoštovanje ukrepov ali pa skupni boj proti virusu. Gre le za skupni boj proti aktualni vladi, to je pa tudi vse.

Sara Bertoncelj