Nekdanji minister Igor Lukšič razkriva: Tako pa se je kradlo na FDV

Foto: STA

Mramorjeva druščina ni osamljeni primer kraje profesorjev na ljubljanskih fakultetah. Potem ko si je skupina izbrancev na ekonomski in drugih fakultetah nezakonito izplačevala dodatek za stalno pripravljenost, si je elita fakultete za družbene vede na račun študentov izplačala za več kot 70 tisoč evrov nagrad, opozarja Igor Lukšič.

Na ljubljanski univerziaferam očitno ni konca. Potem ko je inšpektorat za javni sektor razkril, da so si ljubljanske fakultete nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost – največ ekonomska fakulteta -, sedaj po poročanju Reporterja prihajajo informacije o še bolj bizarni kraji na fakulteti za družbene vede (FDV). Ta v nasprotju z ekonomsko fakulteto prerazporeja izključno javna sredstva.

Igor Lukšič (foto: STA).

Igor Lukšič (foto: STA).

Nekdanji dekan FDV in nekdanji minister za šolstvo Igor Lukšič opozarja, da fakulteta pod vodstvom dekana Rada Bohinca na račun znižanja kvalitete visokošolskih programov privarčuje približno 70 do 80 tisoč evrov, po drugi strani pa je skoraj enako vsoto porabila za nagrajevanje administracije in za dodatke predstojnikom kateder, ki jih je na FDV dvanajst. Oboji naj bi prejeli skupno po 30 tisoč evrov nagrad oziroma dodatkov.

Lukšič je prepričan, da gre za neko obliko podkupovanja ožje elite na fakulteti, zlasti predstojnikov kateder, ki so člani senata, ta pa bo junija naslednje leto vnovič volil dekana, kjer se bo za ta položaj spet potegoval tudi sedanji dekan Rado Bohinc. Pričakuje, da se bo do tega problema opredelila tudi KPK.

Teden dni pred začetkom študijskega leta 2014/15 je namreč senat FDV sprejel spremembe študijskih programov: da bi zmanjšal finančni primanjkljaj FDV, je zmanjšal število ur predavanj, vaj in seminarjev pri posameznih predmetih na vseh programih. Prej so za predmete zahtevali po 30 ur predavanj in po 30 ur vaj, skupaj torej 60 ur študijskih obveznosti, po novem sklepu pa je prodekan poljubno nižal obveznosti na manj ur, celo na nič, ne da bi se o tem predhodno posvetoval z izvajalci predmetov, poroča Reporter.

Nad krajšanjem števila ur so ogorčeni tudi študenti. Študentka Maja K. obiskuje četrti letnik na oddelku za politologijo in pojasnjuje: “Predavanja in praktične vaje so nam drastično skrčili. Od tega, da smo v preteklih letih dobili vsaj nek vpogled v določeno področje, zdaj vse skupaj izpade kot nekakšne konzultacije. Brez poglobljenosti. Včasih se mi zdi, da so predstavitve študentov pripravljene na višjem nivoju, kot se profesorji potrudijo za svoja predavanja.”

Profesorji predavajo manj, od študentov pa zahtevajo isto
Lukšič, ki je nosilec predmeta Temelji politologije, opozarja tudi, da so njegov predmet celo prekvalificirali v dva predmeta z različnimi urami predavanj. Študente tako enega kot drugega programa pa na koncu čaka izpit na podlagi enake količine študijske literature. Lukšič vseeno opravi 60 ur predavanj, saj ne želi, da bi študentje občutili posledice varčevalnih ukrepov fakultete.

N. K.

 • Beli Sneg

  Dušan Mramor: “Osebno me v tej situaciji ne bi prav nič motilo, če
  bi se zatekli celo h kakšnemu jugoukrepu, s katerim bi pritegnili
  ljudi. Denimo, da bi se dogovorili, da bomo nekaj sobot v letu
  delali zastonj.”

  Izjava Dušana M. je l. 2013, ko je še prejemal
  dodatek.

  Eeeeeee, slovenski moralni zgled in prvak etik in minister
  superduper narbolj etične vlade, prof. dr. mag. dipl. oec Bramor je
  torej zase predlagal “zastonj” delo v soboto, ko naj bi bil dotični
  v stalni “pripravljenosti” doma pod streho na toplem, praskajoč se
  po kohonesih in pred TV-jem praznil krožnike dobrot. Tako je ta
  nesporna moralna avtoriteta reševal življena, pomagal pri nesrečah,
  gasil požare in asistiral pri nujnih operacijah. Ampak
  yebotebogdateyebo, obstaja neka mala yeba: on, prvak etike, ki
  druge poziva in apelira na jugoukrepe, je sam sebe nagradil in je
  bil od leta 2008 do dandanašnji bogato plačan za to “stalno in
  nenehno pripravljenost”. Hvala mu, da je rešil toliko življenj in
  obvaroval toliko imovine davkoplačevalcev vukoyebine. Ohranili ga
  bomo v trajnem spominu. Vir: komentar jurijjurij v Financah

 • rubec

  “Nad krajšanjem števila ur so ogorčeni tudi študenti. Študentka Maja K. obiskuje četrti letnik na oddelku za politologijo in pojasnjuje”

  Kaj pa hodiš na tako levo šolo. Pridi k meni študirat, jaz nič ne krajšam kvečjemu podaljšam. Ga.

 • Otto

  Fdv naj ugasejo. Itak ustvarjajo brezposelne osebe.

 • HUDIČEK

  Lušić..kako pa kaj ženina klinika v Mozirju? ;)

 • xtc

  He,he,he!
  Levak je tat,
  od mize do vrat.
  Levak gre na kumrovško božjo pot
  in krade vsepovsod,
  naj bo raca,denarnica ,
  trezor al kupun,
  to gre levaku v žep,
  ali kjun.

  • Nata

   Ja……bravo !!! + + + + + + + + + + +

 • pajot

  Izpade lukšić kao nek poštenjak,ka-li?

  • samsara

   Morda je zaslutil bližajoči kolaps udbomafijske nomenklature, pa bi se pred tem rad mnekoliko opral in spral rdečo barvo s sebe.
   Tak instinkt pred kataklizmičnimi dogodki imajo npr. podgane.

 • Duhec

  Škoda besed za tovariša Lukšiča….

 • Špelca

  Kako pa kaj kradejo tisti na Trstenjakovi?

  • dr Janez Sveti

   Sem slišal, da ne pridejo na vrsto.
   DR Janez SVeti

  • Peter

   Ja, a zdej si pa že špelca, no.

  • rrrrr

   Za natančne informacije se obrnite na: STA, TV Slovenija, Pop TV, A kanal Planet, Delo, Mladina, Dnevnik, Večer, Primorske novice, 24urcom, Dolenjski list, Jana, Lovec, Ciciban, Ljubljančan, Slovesko vrhovno sodišče, NPU, Nedeljski Dnevnik, Žurnal24SI,Finance, Gorenjski glas, Svobodna misel

 • avtohtoni neandartalec

  Zgleda smo pri nas ustvarili precej javnih uslužbencev, ki jih lahko vlada zbudi tudi sredi noči in so takoj pripravljeni vstati ter napisati kakšen dober elaborat. Impresivno, za tak denar, morajo biti verjetno še bolj trenirani kot so recimo medicinski reševalci ali gasilci. Tudi oni morajo biti neprestano na voljo, vendar njim ni treba razmišljati, mogoče je to tista dodana vrednost, ki odtehta celo dodatke za zaščito ter kondicijo pri izredo nevarnem delu. Ampak ljudi in premoženje lahko rešuje vsak, med naše politologe, filozofe ter ekonomiste pa ne prideš kar tako.
  Kdo sploh rabi urgentno družboslovno asistenco, državljani že ne, večina bi bila zelo srečna, če se tudi najbolj preproste stvari ne bi reševale tedne, mesece, leta, desetletja…, če bi se sploh reševale.
  Treba si je zamisliti tudi kataklizmo, ki bi sledila ukinitvi teh legalnih podkupnin, ja ne bi bil noben javni uslužbenec in uradnik več pripravljen, tako kot včasih, bi se zganili edino na željo vplivnih partijskih funkcionarjev in iz osebne koristi oziroma kadar bi se jim kdo še posebej zameril. Še premalo zaslužijo, glede na to kje in za koga delajo, koga na koncu vsi ti moralni in pedantni strokovnjaki dejansko ubogajo in poslušajo.

 • Duhec

  29.01. so protesti…. če vas ne bo, se očitno z vsem strinjate.

 • čips

  Lukšič je spregovoril, ko se bosta začela sindikalista oglašat je pa zih, da vlada pada. Sam sindikalista bosta tiho, ker sta sita…

 • Duhec

  Mal izven konteksta pa vseen…. pr prodaji Merkatorja je lopovska levica pokradla 7. mil. Obstajajo dokumenti, priča (pripravljena sodelovat!!!!!!!!), vse dokazljivo…. do dons še ni blo zaslišanja al pa preiskave. Nič od nič…. ko sm postala tečna, na več načinov…. ne no, ne smeš, ne morš…. veš, da se politično kadruje. To je slo greznica…. pa takih primerov je nešteto. Ni prvi in ni zadnji….

  • avtohtoni neandartalec

   Pri prodaji Merkatorja, so pokradli cel Merkatorjev sistem. Ampak tisti zaliv, ki je bil itak naš, bomo pa mogoče zato le dobili, pa kak milion bo mogoče še treba nakazat kam, če ne bo dovolj, bodo pa denacionalizirali še celo našo nuklearko.

 • Peter

  Vidim, da je tov jelen sem pozabil prilepiti, da se to dogaja že od časov desne vlade.

  • Tanja Bor

   Jaz pa sem Mramorja razumela tako, da so si to začeli izplačevati, ker zaradi Šušteršičenega ZUJF-a niso smeli izplačevati nadobremenitev. Za zgornjo trditev torej pričakujem vir.

 • Duhec

  Očitno je tovariš Lukšič vedu, da kradejo…. a je prjavu svoje??? Ni…. in zakaj ne??? Tud prikrivanje je kaznivo dejanje…. so men povedal. In to zato, ker sm jim rekla, da so največji lopovi in kriminalci na prostosti…. dokler bojo, ostali ne obstajajo. Kaj so bli jezni, užaljeni…. so pršli, zarad psa, mladiča…. takoj kazen…. dve…. zarad psa in žalitev uradne osebe.

  • Tanja Bor

   Kolikor vem, je že pred enim letom protestiral na senatu, rektorju, Nakvisu, KPK …, zgodilo pa se ni nič.

 • viktorh

  Če hočeš k temu napisati pošten komentar, moraš preklinjati in žaliti.
  Ne Lukšić ne Bohinc si ne zaslužita moje pozarnosti

  • Duhec

   Vse napisano bi bla resnica in ne žalitev…. taki so tovariši. Kako majo taki oblast, moč, odločajo…. ne razumem in pika.

 • Duhec

  Tovariši zdej s ponosom razkrivajo kako so kradli…. za kozlat. Prepričani, da jim nihče nič ne more….

 • Duhec

  Mislim, da sm prav prebrala…. Majhenič, dir. NPU se spet ukvarja z zemljiščem v Trenti…. ta k reten, ki mu uhajajo info.

  • gpu

   Jap, leva greznica.

   • Duhec

    Ja…. sej vem. Baje so pa tam najbolj sposobni….. hahahaha.

 • rubec

  Razvoj tega slovenca lahko opišemo takole. Lukšič je velik. Lukšič je večji od Lovčena. Lukšič je največji debil.

  • PIA PlA

   Za politikanta moraš imeti nizek inteligenčni kvocient in pasje kvalitete, zlasti slepo privrženost in poslušnost.

  • dob

   Če lahko nadaljujem stopnjevanje: Lukšič je kučanu do kolen.

  • Kučko pod pručko

   Plus sem ti dal, ne vem pa, kaj bo na debila rekel moderator!!!

   • rubec

    Popravljam. Lukšič je največji lukšič.

  • Nova24TV Mod 1

   Opozorilo: Izogibajte se kontekstualno slabšalnih izrazov in izrazov, s katerimi bi lahko prizadeli dostojanstvo sočloveka.

   debíl
   -a m (ȋ) med. debilen
   človek: usposabljati debile za delo

   debílen -lna
   -o prid. (ȋ) med. lahno duševno nerazvit: debilen
   otrok

 • dež

  Tale prispevek je čisti plagiat.. Omemba Reporterja nad zelenim okvirjem je skoraj nevidna. Da gre za povzetek nekega drugega članka, bi moralo biti razvidno že iz naslova.

  • Duhec

   To bi naj blo pomembno in ne vsebina članka?! Noro…. kake prijeme mate, to je znanstvena fantastika.

   • dež

    Zanimivo mnenje. Ko dobijo kakšnega politika pri tem, se zgražamo vsi komentatorji. Če pa to naredi novinar medija, ki je prave politične barve, naj bi bila to nepomembna zadeva. Zame je to dvojna morala. Ali naj velja za vse ali za nobenega.
    Vprašaj Igorja Kršinarja na Reporterju, ki se je potrudil in naredil ta članek, kaj si on misli o takšnem kopiranju. Vse dobesedno prepišeš, nato z malimi črkami, napol skrito dopišeš, da je to objavil medij “ta in ta”, v tem primeru Reporter.

   • dež

    Na povezavi http://www.planet.si/novice/slovenija/ne-znanje-slovenske-sole-ucijo-izigravanje-sistema.html, imaš en lep prispevek, kako je goljufanje in izigravanje pravil postal nacionalni šport v tej državi.

 • Aton

  Macedonec Lukšič (in oproda Pikalo) in njegova klinika tam nekje na vzhodu je bratu Andreju in sestrični Marini na CK politologijo na FDV nakazal dober miljon.
  Proletarci z rdečo zastavo naprej v novo klanje za miljone!

 • 1xy

  in ker je bil vse to premalo, so morali še malo krast iz kvote evropskih sredstev……..

  • avtohtoni neandartalec

   Pri nas jih že vsi poznajo.

 • dob

  Tovarišija je začela priznavati kraje tja do 70.000 eur.
  Smo še daleč do 5 milijard?

  • Kolega lahke glasbe

   Tud 660.000 je blo objavljeno, Cankarca, Tekavčička ……….

   • dob

    Ne, ne, tist se sam mal hvaljo… ampak je blo manj!

 • baldeagle

  Take stvari pa se dogajajo zaradi tega, ker večina tukajšnje populacije ne
  pozna, kako deluje demokracija v razvitih zahodnih deželah. Tam je volilno telo
  toliko ozaveščeno, da se zaveda, da je lahko katastrofa za njihovo deželo, če
  imajo na oblasti vedno eno in isto politično opcijo, ki si podredi vse
  podsisteme, kot je to praksa v Sloveniji. Narod v tujih razvitih deželah se še
  kako dobro zaveda, da si ena politična opcija, če vlada predolgo časa, stke
  določena omrežja in lobije, preko katerih lahko ugrabi državo, kar se je
  zgodilo Sloveniji. Z periodično menjavo politične opcije na oblasti, pa se
  doseže, da nasprotni politični pol, ko prevzame oblast, pretrga z omrežji in
  lobiji nasprotnega političnega pola in s takim načinom prepreči morebitno
  katastrofo v deželi in nezakonito plenjenje le te. Naslednjič pa se vaja zopet
  ponovi. Vendar je za take stvari nujno potrebno, da je volilno telo
  demokratično pismeno in politično ozaveščeno, kar pa ni praksa v Sloveniji, v
  kateri je še vedno večina volilnega telesa hudo kontaminiranega z političnim
  enoumjem ex režima, v katerem ni bilo političnega pluralizma. Torej ljudstvo ni
  imelo možnosti izbire političnih strank, ker je bila dovoljena samo ena, KP.
  Politično enoumje je namreč povzročilo, da je še danes v Sloveniji velik del
  populacije demokratično nepismen, in sploh pojma nima, kaj je bit demokracije
  in kako ta zares deluje. Žalostno, toda resnično dejstvo. Ko pa bo zopet prišel
  čas volitev, pa bodo mnogi zopet brezglavo obkrožili tiste, katere jim bo
  vnovič podtaknil murgelski godfather. In začaran krog bo zopet sklenjen, država
  pa zdrvela v brezizhodno in dramatično stanje.

  • Kučko pod pručko

   Odlično si napisal. Si me pa spomnil na en moj članek, ki je govoril nekaj podobnega. Namreč, ni dobro, če je en politični pol premočan, zato bi bilo za Slovenijo najbolje, da bi se obe strani vrteli okrog 50 %. Moje prepričanje je tudi, da ne bi bilo dobro, če bi npr. Janša zmagal na volitvah z absolutno večino. Ljudje so pač ljudje in se ob zmagah radi pokvarijo. Pa naj gre za leve ali desne!!!

   • avtohtoni neandartalec

    Zakaj ni dobro, če smo pa vsi isti.

    • Kučko pod pručko

     Še zdaleč nismo isti. Med nami, ki smo domoljubi in drugimi, katerim domovina ne pomeni nič, bo vedno zijala globoka vrzel. Nikoli ne bomo isti!!!

   • dež

    Nujna bi bila sprememba volilnega sistema, za kar potrebuješ 2/3 večino desne opcije en celoten 4 letni mandat in nato vsaj še drugi mandat 60:40, da se država očisti nesnage.

    Samo v takšnem primeru je možno državo spraviti v neke normalne okvirje, vse ostalo vodi samo navzdol.

   • baldeagle

    Se strinjava. Vendar pa vseeno mislim, da pa bi bilo dobro, če bi Janša vsaj ene volitve dobil z absolutno večino, ker bi le tako najlažje naredil red v državi in počistil z rdečo drhaljo iz vseh ključnih pozicij, ki jih zaseda v tej državi. Enako je z vzpostavitvijo pravne države. Vsaj en mandat absolutne večine SDS v DZ bi potrebovala Slovenija, da se jo spelje v normalne tirnice razvoja. Za kasnejše obdobje pa se strinjam, da je potreben balans med političnima poloma.

    • Kučko pod pručko

     Tudi s tem se strinjam, ampak res samo en mandat. To bi bilo dovolj, da bi v štirih letih počistil s tardečimi in vpeljal normalna razmerja v družbi in gospodarstvu. Potem pa naj še npr. dva mandata vlada z minimalno večino in bomo rešeni!!!

     • baldeagle

      Problem nastane, ker narod tega ni sposoben dojeti.

     • macon

      En mandat ni dovolj, za čiščenje golazni sta potrebna dva.

      Vendar zmaga na volitvah proti golazni ni mogoča, ker je Slovenija prestopila točko brez povratka. Golazen nadzira vse in dela kar se ji zahoče.

     • Nova24TV Mod 1

      Opozorilo: golazen.

    • Rokc5

     Ja ampak to ni realno…..

  • avtohtoni neandartalec

   Ravnovesje se lahko doseže tudi drugače, levica postane spet edina avantgarda v celi deželi in se preprosto polarizira na dve kritični vendar diametrično nasprotni skrajnosti. Najboljše rešitve so potem zmeraj nekaj vmes, a ne, med nemogočim in nezamisljivim.

   • baldeagle

    North Korea waits for you. Goodbye and good luck!

 • fireblade

  ta tečajniški fakultet, tudi če ukinejo v ponedeljek. z nekaj skriptami na internetu bi lahko vsi zainteresirani občani odšli opravit tečaj. plačljivo, individualno.

 • Vrhovni sodnik

  Nobenih penzij zaposlenim na fakultetah, oni si med delovno dobo tolk nakradejo, da glava boli.

  • Bilderberg

   Saj tale pokojninski sistem se ne bo obdržal. Ni šans. To bodo še cirkusi.

   • Kolega lahke glasbe

    Kolega te pozdravljata, HA,HA,HA.

   • avtohtoni neandartalec

    Kako to misliš, zdržal je vsa leta po največji vojni in splošnemu uničenju, kar ga je svet kdaj videl, zdržal je cel človeški življenski vek, ko je bilo teba popucat vse tiste smeti in zgraditi vse na novo, zdržal je čez razpad Jugoslavije in celo osamosvojitev, zdaj naenkrat pa ne zmore več,ker je nečesa menda zmanjkalo. Včasih smo več zaslužili in manj delali, verjetno z razlogom.

    • Bilderberg

     V Jugi upokojenec brez pomoči familije ni mogel preživet. Mimogrede. Ampak tam je vsaj familija imela s čim ga preživljat. Sedaj še tega več ne bo. Preživel bo pokojninski sistem ja. Nihče ne bo na hitro umrl od lakote. Le da boste morali živeti po 5 upokojencev v garsonjeri in si kuhat juho v skupnem kotlu, sicer ne bo šlo. Tako kot v Venezueli. Če se država nebi sesula pa sledi kak avstralski ali švedski model le da manj razkošen. Tak pokojninski sistem kot ga sedaj ima SLO še nikoli ni obstajal nikjer in nikoli več ne bo.

   • Rokc5

    Kakšen meniš da bo razvoj v naslednjih letih?Predvsem iz ekonomskega vidika.
    Že sedaj mislim, da imamo cca. milijardo EUR transferja iz proračuna v pokojninsko blagajno. To obremenjuje tudi naš dolg. Kakšna gibanja glede pokojninskega sistema lahko pričakujemo v prihodnosti?

    • Bilderberg

     Dokler
     proračun ne poči in SLO dobiva kredite se ne bo zgodilo nič. Tako kot se doslej
     ni zgodilo nič omembe vrednega. Samo
     vsak dan bo slabše za upokojence in državo. Narod se bo počasi navajal na vse
     nižji standard. Tako kot je bilo doslej. Razlike med starimi in novimi
     upokojenci bodo vse večje oziroma novi bodo vse težje prišli do primerljivih
     pravic. To je posledica SLO politike ki potrebuje upokojenca kot volivca
     istočasno pa hoče upokojen javni sektor in politiki, privilegije zase tudi v
     pokoju. Računajo da bodo tudi tam imeli ustrezne prednosti pred ostalimi.
     Seveda se to ne bo izšlo na daljši rok.

     Slovenija je vpeta v mednarodno okolje in nihče nas nima namena preživljat.
     Nismo strateška država kot je bila Juga da nas bo nekdo financiral nepovratno
     samo zato da bo mir. Nihče nam ne bo ničesar podaril. Dolgove bo pa treba
     vračat ker nismo vojaško dovolj močni in gospodarsko neodvisni, da bi lahko izposojeno ukradli.

     Če bi se to dalo bi naši politiki tako vlekli v nedogled ker jim je to cona
     udobja. Kozmetične spremembe oziroma inercija obstoječega. Dokler ni revolucije
     in je za njihove plače, krivec za stanje pa je lahko nekdo tretji, se ne bo
     nihče kaj zelo premaknil. Tudi če bi se hoteli nimajo ne volje, ne moči, ne
     poguma, ne sposobnosti spacat skupaj kaj omembe vrednega.

     Slovenijo bo doletela preizkušnja šele ko bo zadolžitev države dovolj velika da
     več ne bo nihče posojal. Ali se posojila ukinejo zaradi embarga. Ali se stroški
     države dramatično povečajo (iz neštetih razlogov, zaradi dogodkov v svetu in
     doma). Ko proračun poči. Predvidoma v roku 10 do 15 let. Morda še prej zaradi velikih sprememb in pretresov
     v EU in v svetu.

     Po tem preko noči več ne bo denarja za karkoli. Lastna valuta, visoka
     inflacija, nekonvertibilnost ali slaba konvertibilnost, upad izvoza. Sesutje
     sociale in pokojninskega sistema. To se bo zgodilo! Pokojnine vedno bodo le da
     mizerne in ne bodo omogočale drugega kot skrajno revščino. Mi nimamo nafte da bi z njo polnili
     pokojninsko blagajno. Novi upokojenci pa ne bodo pristali na to da imajo toliko
     manj kot stari. Borci bodo ostali brez
     privilegijev in mnogi ostali tudi.

     Ve to bi se seveda dalo preprečit. Vendar ne tako da vsi najsposobnejši
     pobegnejo in odnesejo kapital v tujino.

     Če bo jutri Slovenija dobila
     multimilijarderja ali tilijonarja (Če nam uspeva v športu in še kje, nam lahko
     enkrat tudi na tem področju)… kake so možnosti da bo ta človek ta kapital
     obračal v SLO, plačeval davke v SLO, investiral v SLO?! Tak bi mimogrede
     omogočil rento 1000 eurov vsakemu Slovencu.
     Že po statistični verjetnosti bi kak tak moral ratat v 100 letih. Ker
     smo mali bi nas en ta vse živel. Vsak (potencialno) tak razmišlja o begu iz
     SLO. Zakaj?! OK to je druga zgodba da se vrnem k pokojninskemu sistemu in
     zaključim.

     Po mojem nujno rabimo reformo pokojninskega sistema po avstralskem vzoru. Ali
     kaj zelo podobnega ampak če bomo originalni bi ti to spet še ena od prevar JS.
     Pokojnine morajo bit socialna kategorija (po krščanskem in svetopisemskem
     vzoru) in ne kapitalska kategorija. Največ dobijo reveži in ti ki imajo najmanj
     premoženja. Ti dobijo vsi enako. Koliko je to je odvisno od tega koliko država
     zmore. Bolj je premožen manj dobi, zelo premožen ne dobi nič. Kolikor je do
     vplačal ni pomembno ker kdor hoče investirat naj investira drugam. Podjetniki
     tako vplačujejo minimalno kot lahko.

     Edino podjetniki lahko imajo tu neke bonitete okoli zgodnejšega upokojevanja in
     posebnih nagrad za podjetnike ki so imeli podjetja ki so več kot 10 let
     vplačevala v proračun davke. S tem bi se jih stimuliralo. To je vse!

     Seveda naši tega nikoli ne bodo sprejeli dokler se sistem ne sesuje. Potem bodo
     pa morali.

     Sistem se bo sesul najkasneje v 20 letih, jaz mislim da veliko prej!

 • Kučko pod pručko

  Sedaj ko ves skakalni svet pozna Petra Prevca in slovensko himno, bi lahko država za svojo promocijo še posebej nagradila našega zlatega orla. Toda ne, namesto da bi mu primaknili kakšen evro, so mu Mramorjevi dacarji tik pred poleti v Kulmu poslali poziv za oddajo davčne napovedi (glej današnje Delo, stran 25, levo spodaj), s katero mu bodo pobrali kar precej težko prigaranega denarja.

  Kaj drugega lahko pričakujemo od Cmerotove vlade in njegovega finančnega ministra, ki zna poskrbeti za svojo rit in nam na etično sporen način pobral kar veliko denarja iz naših žepov. Jasno, če eni državno blagajno ropajo, jo morajo drugi polniti!!!

  • Kolega lahke glasbe

   Vse v špirit, pa šibic ne pozabit.

  • avtohtoni neandartalec

   Nekaj pa verjetno le stane, da iz navadnega kmečkega fanta narediš mednarodno super zvezdo in velikega športnika.
   Ker samo za to se še zdaj gre, imamo največje smučarske norce na planetu in si je treba izmisliti nek dober, moralen vzgled, ustvariti je treba šprtno ikono, iz skoraj nič, medtem ko bo Prevec ostal tak kot je in dovolil, da se njegovi PR-jevci zajebavajo z njegovo javno podobo, ki nima pravzaprav nobene zveze s tem kakšen je on v resnici. Ne dober, ne slab, normalen človek, ki se je žrtvoval za nekaj, kar danes ne zmore nihče drug na planetu, ampakk zato je teba res švicat, ne pa samo verjet..

   • macon

    Prevc bi se moral prijaviti v Dubai kot Katarina Srebotnik, ki tam plačuje točno 0 davkov. Trenutno je 15. v teniških dvojicah in je v karieri z nagradami zaslužila 7.3 milijonov USD.

    Mislite, da je Dragič našim dacarjem plačal davek za svojih 80 ali koliko že milijonov? Pobrali bi mu več kot polovico. Saj ni nor. Tudi cel kup nogometašev ni.

 • rrrrr

  Ta Lukšićeva izjava kaže na navden ravs pujsov v rdečem svinjaku. Korito se krajša, pujsi z značko SMC na uhljih se bodo morali umakniti pujsom z SD značko na uhljih, ker so že preveč kompromitirani, celo za slovensko butn javnost.Eni in drugi pa niso užitni niti zdaj niti po kolinah.

 • Hribouc

  Za oba žaltava projekta tatinske nomenklature ; 1. Golobič/Mramorjev in ta ,Bohinc & FDV pa velja, po mojem skromnem mišljenju , da se tako ustvarja leglo in kader poslušnih izvajalcev apartčikov sive paradržave na vseh nivojih in vertikalah:

  * Tako se pridobiva “naše”, ki so potem veselo srečni, da “so zaslužili, prejeli” denar, ugodje, priznajnje

  * Prejemnik postane del klana, tolpe, bande, rdečih koritarjev , solastnik pripadajoče privilegiije
  * nikoli več se ne more izmotati, kajti postane omadeževan, ravnotoliko kot nagrajen

  * Multikorupcija – ki po Jankovićevi zgodovinski laži, ni noben problem, v Slovenistanu, seveda.
  Jasno, da ni problem, saj deluje kot švicarska namazana ura.

  Ta skurbani multikorupcijski stroj kupleraja Slovenistan deluje kot super mazalni stroj rdečesrajčnikov in mafije vseh sort in barv, ki pristopajo h koritu velikega Botra. Nič novega.

  VZGLED zgodovine : Partija & VOS & OZNA & Partizani & Co so namesto denarja uporabljali
  kot sredstvo podkupovanja in novačenja, zasužnjevanja …Kaj ?

  Odgovor : Življenja drugačnih in njihovo kri !

  Kako: Sprejeli smo te medse, zadaj moraš potrditi pripadnost partizanstvu in Partiji. Ubij tega in tega!
  Dolge pošastne zgodbe, dolge dolgih skurbanih dobrih 70 let.

  Ne pozabite: Voljeni vožd boj 1, JB Tito je za uvod v projekt SFRJ, za začetek, v obdobju 1936-1940
  dal pobiti okoli 800 (osemsto) original jugokomunistov, da je naredil red in enotnost. V obdobju 1941-1946 pa je številko pobitih nasprotnikov nekoliko dvignil na 700.000! Take cifre mu je na mizo metal notranji ministre Ranković prav leta 1946. Koliko so se cifre dvignile do 1991 ne ve še nihče.

  A sem kaj narobe napisov, plosm? Pokorno hvala vnaprej!

 • Hribouc

  Pokorno javljam, da ne najdem ta moment h kateremu članku bi pripel en zanimiv fakt, pa ga bom kar tlele, ker je zanimiv agitpropovski zajedalski črv in sicer :

  DELO na spletni strani obeša že dolge mesece na vpogled tole cvetoberje goebelsovskega superinteligentnega nabijaštva :

  Zoran Potič, notranja politika —— čet, 18.06.2015, 20:00 ( !?? ) Aktualno mazaško nabijaštvo

  Plazeči se državni udar

  …Janševo pismo je napoved, da slovenska politika ni dosegla dna, da lahko še nazaduje. ..blabla
  …Strategija, ki jo lahko razberemo iz pisma in njegovih dosedanjih javnih nastopov, je sledeča: demontaža in lustracija pravosodja (proti Janši poteka še nekaj sodnih in preiskovalnih postopkov), sprememba medijskega prostora, kar ……bla bla blablabla

  Seveda je poleg nalimana grda slika spačenega Janeza, de se lepše vidi….bebavost stvarnika državnega udara, ki visi nad Slovenistanom že skoraj leto bo tega….

  Tud tolk nimajo, ne soli, ne sredstev, ne pameti, da bi nabijaštvo malo osvežili.

  OBEŠENJAŠTVO za tumpave ovce vseh kalibrov in barv par excellence ! ADIJO NORCI PLAČANCI.
  Kaj to, kaj bi pamet? H L A P C I , plačani seveda.

  DELU in silnemu umu avtorja predlagam ,najmanj, 1.nagrado Agitpropa za Nabojništvo leta 2015!

 • Janez

  Ja, no g. OZ. Ex tov. Dr. Lukšič .!!. to je pa že kar razveseljiva smer delovanja ! ,!^Malo humorja ?!!
  Osebno ste mi tak ok, družinski človek! Nekaj mojih sugestij, fragmentov. . V POMOČ?(.!

  Malo ?študija Desetih zapovedi .. pa .?nič neupravičene kritike RKCerkve … pa bo? smer ? osebne aktivnosti …? Že ? Kar prava?!

  Ne le FDV … VSA EX KP EX ZK ..SD, DESUS , ?ZL…SMER in vsi OPORNIKI TE SMERI .. .? RABIJO ? TEMELJITO ETIČNO PRENOVO, OČIŠČENJE, … NEKATERI …. ?celo ? URADNE ?KAZNI ?!?

  Zapuščinna KP STALINIZMA IN TITOIZMA IN TUDI SD POSTKOMUNIZMA V R. SLO ..JE .GROZLJIVA.!?
  Nesodni pomori med in po drugi vojni … do … zunanji dolgovi …. v sodobnem času !

  Jaz osebno se zavzemam za kulturen in tvoren prehod Slovenije iz postkomunizma v normalno civilno Slovenijo.. brez pretirane politiziranosti !
  Enako osebno sem mnenja, da bi ravno ljudje srednje generacije ( kotje dr. Lukšič) izhajajoči iz ex kp zk sd titoizma lahko odločilno pripomogli K NAKAZANEMU KULTURNEMU IN TVORNEMU IZHODU IZ GMOTNE, POLITIČNE IN TUDI KULTURNE KRIZE IN TUDI KRIZE ŽIVLJENJA SAMEGA.

  Gotovo s strani vseh zdaj že zelo prizadetih slojev… v R, SLO ZAŽELENI IN TVORNI IN V BOLJŠE PRIHODNJE ŽIVLJENJE DEJANSKO … VODEČI .( po mojem videnjju, seveda ).. KORAKI .. bi bili cca ..TILE:
  – PRAVNO
  IN SIMBOLNO BO NUJNO POTREBNO UREDITI CIVILIZIRANO OMILITI

  …. STRAHOTNE POSLEDICE SLO KP STALINIZMA IN
  … BRUTALNOSTI OD KP VODENIH SLO PARTIZANOV ( medvojni umori, poboji )

  …. V ŽE FORMIRANI R.S. DRŽAVI : KNOJ, OZNA ITD …povojni pomori genocidnega obsega –
  …. KNOJ …tisoči nesodno pomorjenih (že po padcu Hitlerjeve Nemčije )

  … PSIHIČNI TEROR , INDOKTRINACIJA … S STRANI EX KP ZK TOTALITARNEGA REŽIMA do vseh.
  … VSE TO IN ŠE MNOGO TEGA IZ KP ZK POLPRETEKLOSTI ..

  …. OBSODITI PRETEKLO KP, VKKP B KOT TOTALITARNO, NEPRAVNO, NASILNO. ZLOČINSKO, PROTI
  PRAVNO, PROTI VERSKO, PROTI SLOVEMSKO IN NEDEMOKRATIČNO KOT IDEOLOGIJA IN PRAKSA
  …. MARKSIZEM KOT IDEOLOGIJA JE NEZNANSTVENO NEDEMOKRATIČNA, NASILNA ITD.
  ….MARKSISTIČNA LITERARURA NI ZNANSTVENA,” KAPITAL” K. MARXA NI ZNANSTVENO DELO

  … EX KP ZK ZLOČINE .. NEPRAVILNOSTI … BO SIMBOLNO IN N REALNO .. TREBA UREDITI ,?!
  … MORIŠČA (nad 600 morišč v Sloveniji ) UREDITI V GROBIŠČA Z NAVEDBO ŽRTEV IN MORILCEV..,
  …. POLITIČNE OSEBE IN ORGANE – UKAZOVALCE UMOROV, POMOROV .. PA POIMENSKO NAVESTI

  … UKAZOVALCE-MORILCE .. SODNO IN DRŽAVNO URADNO OPREDELITI ..KOT POLIT MORILCE !?!!
  …NA DRŽAVNEM NIVOJU ..JE TREBA UREDITI URADNO VELJAVNO POIMENOVANJE “ZLOČINCI”,
  ….ZA E. KARDELJA, I. MAČKA, M. RIBIČIČA..URADNO : POLIT ZLOČINCI-ZOPER ČLOVEČNOST..itd

  ….FDV?!: … FDV … KOT FAKULTETA ZNANEGA KP IDEOLOŠEGA IZVORA !
  Zdi se, da je še vedno v precejšnji meri ?kovnica podmladka za zamirajoče ex KP, Ex ZK, sedaj SD?
  politične politke ?!!
  Jaz osebno v izobraževalnih vsebinah predmetov na FDV … ZELO POGREŠAM:

  FDV.. NAJ. BO ?!..STROKOVNO UREJEN .. KOT SE ZA FAKULTETNI ZAVOD SPODOBI:
  …. naj ne ostaja nekakšna POLITIČNA ŠŠOLA KP S … IZ KATERE SE JE RAZVIL !

  …. profesorji FDV so ste pogosto tudi politično aktivne osebe, kar ni nič narobe !

  ….. že PRAV ? Ex kp zk titoizem in T.I. multi kulti TI. LEVI PROPAGANDIZEM PROF, FDV dr. D. Štrajna … je pa .?!
  …. ?dr D.ŠTRAJN, PROF. FDV ! … Že skrajno pretirano zavzemanje , ŽE PRAV ?NE-PROFESORSKO, ?PROPAGANDISTIČNO? … NA TV……ZA ? VSE ? …? le za kaj v dobro Slovencem? To pa … NE !! Dobre besede o Slovencih, o potrebi Slovencev po varnosti .. pred potencialno zelo nevarnimi Slovencem tujimi islamisti ?! … OD dr.. D. ŠTRAJNA ?! Bo kda kaj dobrega o ?.. NAS …SLOVENCIH… povedal???!

  …. od g. Dr. D. ŠTRAJNA … ŠE NISMO SLIŠAALI … kaj dobrega o Slovencih? ! A on ? DR. D. ŠTRAJN …
  SOVRAŽI NAS SLOVENCE.!?

  FDV ? Še vedno se zdi?, da je na FDV . ŠE VEDNO ? PROBLEM. ?
  USTREZEN POZITIVNI IN STROKOVEN
  ODNOS DO ZGODOVINE IN LASTNEGA. SEDANJEGA .SLOVENSKEGA NARODA! …
  … FDV !?.. LE … SLOVENSKI NAROD,?! … plačuje programe FDV?!

  … TUDI DO SEDANJEGA. SLOVENSKEGA NARODA, BREZ IDEOLOŠKIH ANTIPATIJ DO SLOVENSKE RK
  CERKVE, DO SEDANJIH S EX KP ZK SOCIALIZMOM.. neobremnjenih LJUDI, GIBANJ…!,!

  FSLOVENSKA DRUŽBOSLOVNA ZGODOVINA: REALNA OPREDELITEV SOCIALNIH IN KULTURNIH
  KVALITET SLO SLOJEV V ZGODOVINI: kmetje, obrtniki, fevdalci, meščani, Cerkev, vladarji,
  …. REALEN PRIKAZ POMENA RK CERKVE ZA KULTURO SLOVENSKEGA LJUDSTVA, NARODA

  … npr.:konkreten primer KDO?! ima izključne zasluge v zgodovini in tudi še sedaj, DA SE V VASEH
  KANALSKE DOLINE V ITALIJI – danes 2016. Leto ..ŠE GOVORI … SLOVEMSKO.? Dobri duhovniki, in
  RKCERKEV! Izključno! Kdo, verjetno edini skrbi za etiko oseb, družine ? RK Cekev ! Izključno? !

  … itd. Itd FDV lahko mirno opusti … marxizem.. kot v sodobnosti vse bolj – kot nezbanstveno in socialno
  sporno, škodljivo … preteklo, sodobno ideologijo in gibanje, tudi osnovo spornih politik!?

  … v slovenski zgodovini imamo veliko popolnoma POZITIVNIH CIVILNO KULTURNIH, GOSPODARSKIH
  GIBANJ, DEJAVNOSTI IN OSEBNOSTI: znani prosvetljitelji Valvasor, Zois in še mnogi. Komunisti in
  marxiisti so imeli le ?onlastno ?napihnjen položaj in ? POMEN? Po 1945! A je pomembnejših ?!Uh!!

  …zlasti pa naj FDV… POPRAVI SVOJ IZRAZITO “POST-KOM”..NESTROKOVEN ODNOS DO REALNEGA
  POMENA RK CERKVE ZA POZITIVNO KULTURO NARODA IN DO NA FDV POPOLNOMA PREZRTIH
  IZJEMNO POZITIVNIH VERSKO GOSPODARSKIH CERKVENIH OSE BNOSTOSTI … KOT SO BILE

  …,!?…NPR.V BAROKU, V KOMENDI P.P.GLAVAR ŽUPNIK IN GOSPODARSTVENIK,,
  .. ŠKOF M.SLOMŠEK, J.E. KREK.! in še mnogi !! Res pozitivni, … za slovenski narod !!

  …skratka: moj pogled od zunajj. Tudi FDV verjetno rabi temeljito ..revizijo!?. Pedagoškega dela? , svoje preobrazbe v Sloveniji potrebni in v njej tvorni javnišolski zavod z nedvomno pozitivno vlogo!

  Tudi na področju plačil in prejemkov učnega osebja – seveda UREJEN!? Bog vas poživii!SREČNO 2016!

  FORUM SE MI VIDI OK ZA VZPODBUDITEV NEKE JAVNE RAZPRAVE, ŠIRŠA RAZPRAVA PA SE MORA

  VERJETNO IZVESTI KJE DRUGJE..HVALA ZA BRANJE MOJIH SUGESTIJ Janez po rodu Komenda

  P.s. uradni osebi rad predložim moje osebne podatke, ex knjižničar, 40 let dela nealko, nekaznovan

 • Hribouc

  Danes je bil fantastičen slovenski dan v Kulmu. PREVC. Pravljica Prevc!
  Slovenska himna, morje srečnih,vznesenih Slovenk in Slovencev in morje čudovitih slovenskih zastav.
  Takega prizora in takega velikanskega slavja pristnega slovenske biti kar ne pomnim. Mogoče, če se take stvari sploh primerja je bil Tina v Ameriki lansko leto in slovenska himna in ameriški otroški zbor pojoč slovensko himno ! Neponovljivo! Hvala, Tina, hvala PETER ! Tako to gre.Fantastika.
  ———————————————————————————
  Potem pa berem članke.,..barabija, tatinstvo, zavajanje, laži, obskurna natepavanja po človečnosti, po vrednotah, po svetostih čisto navadnega osnovnega veselja do življenja in do bivanja!

  Saj ne moreš dojemati plazu hinavščine, barabstva, res barbarizmov. laži in iskoriščanja in pljuvanja po čisto povprečnem človeku.Brez konca, brez toleranc, brez odgovornosti, kar naprej in čedalje globlje!

  Zato, zdaj vidim, v spodnjih dveh našpičenih komentarjih povem nič drugega, kot : DOVOLJ!
  Dovolj je, barabe, lažnjivci, zavojevalci in svinjalci človeških dušnosti in podiralci slovenskih tradicionalnih trdo prigaranih vrednot, teptalci izročila slovenske identitete poštenih rodov in skrajno dovolj je kršenja čisto osnovnih človekovih pravic in veselja do žitja pod svobodnim soncem v svoji veri, v svoji časti in v svoji zaverovanosti v svoj lastni pozitivizem, ki ga srkamo iz Stvarstva in Vesoljstva!
  Če ne zaznate, Barabe, kje so meje, potem vam bomo to pripovedovali s čedalje tršo besedo!

 • Rokc5

  Sam sem študiral na FDVju.
  Lukšič je bil moj profesor (Prav tako recimo Pikalo). Kot profesor se ni izkazal, kot minister mi pa dejansko ni bil slab, verjetno en izmed boljših takratne Pahorjeve vlade. Pa nisem Lukšičev fan. Lukšič seveda je kar dosti lev levičar, mislim, pa da se zaveda (večkrat je to rekel javno), da ga skrbi, ker pri nas vedno stalno vlada levica – to nikoli ni dobro in takšna prevlada pripelje do nestabilnosti v družbi.Tako, da je omenil, da si želi tudi vladavine desnice, neke sredinske desnice. Tu se sedaj ne strinjam z njim ,ker verjetno si Lukšič desnico predstavlja tako, da ta desnica ne bi odpirala “ideoloških” tem, zgodovine.
  Mislim tudi, da Lukšič nekaj širine vseeno ima – njegova žena je verna in otroci, hodijo v cerkev mislim, da tudi v Škofijsko gimnazijo. Tako, da vseeno je tu njegova žena nanj malo le vplivala, da poizkuša razumeti širšo sliko.
  Kar se tiče mene in FDV – včasih sem na Financah pisal osebne izpovedi o stanju na FDV. Tisto so bili izjemno brani komentarji, dobival sem med 40-60 plusov :) Uredništvo me je še kontaktiralo na mail, če bi napisal članek :) Verjetno se še sedaj lahko najde ta pričevanja na internetu :)

  • macon

   Spomnim se zapisa o FDV s Financ. :)

   • Rokc5

    Ja, to so bili časi ;)
    Finance so bile največji oporečniški medij v Sloveniji.
    B.M.Zupančič je rekel, da je bil to najboljši forum v Sloveniji…..

  • Janez

   No, hvala za debato! Mene ..poleg zapisanega pri tej naši SD .?LEVICI .. NABOLJ MOTI TO .. DA SPLOH NI, NI ! NI,! TAKA PRAVA, NORMALNA LEVICA?!?!
   Kaj pa ta SD ..DESUS ..L …SPLOH NAREDIJO …ZA PRAVE SEDANJE IN PENZIONIRA NE PRAVE DELAVCE.,.?!

   Poznam jih osebno .. VELIKO.. v penzij . Po 400, 500 eu.. delavk v penziji iz Lj tiskarn, iz Svilanita. Kamnik?!
   A FDV ..levičarji? Dr. ŠTRAJN ..ITD … PROBLEMOV SLO PRAVIH DELVCEV, PENZIONISTOV,? To NE NEE NE ..raziskujejo! SLOVENCI JIH NE ZANIMAMO ,,,!!

   Le levo ? Gosposke ? Multi kulti zadeve!? S katerimi se pred nami Slovenci ? Delajo FINE.! Humane !?
   Samohvala slo kaviar socialistov? NE VEM? Dr. Štrajn naj ne ,!?žali !? nasSlovencev! Naj on osebno vzame sto islamistov na dom?! In naj jh živi !?!
   Potem mu bompa kaj verjel. Slovenci znamo zelopomagati. A le dobrim hvaležnim ljudem! JANEZKMD

 • domovina mili dom

  Tako je prav . Katere stranke so že ti funkcionarju na UL? A ja nisem vedel, da so pripadniki komunistov. Novinarji vedno pred osebkom prosim pripadnost ali nagnjenost teh malopridnežev. Naj ljudje vedo kdo jih ropa.

 • Aton

  Kaj je problem Macedonijev in podobnih socialno – čutečih profesorjev? Da dobijo relativno precej denarja, da so gnusno požrešni in jim je to premalo in da so za to pripravljeni goljufati brezposelne ali zaposlene na minimalcu, ki morajo delati precej preko rednega delovnega časa. Intelektualna elita! Dekan pa bo sestavil nov pravilnik.

 • pokvarjeniSvet

  Saj sem neštetokrat rekel družboslovne fakultete bi morale biti vse privat in vse samoplačniške.

  • Breiva

   Se popolnoma strinjam! Potem bi lahko levi in desni samo vzgajali svoj kader enakopravno in seveda tudi nosili vsak svoje stroške.

   Če bi država kaj pristavila denarja, bi ga morala razdeliti enako med obema stranema!

   Sedaj pa boljševiki vzgajajo svoj kader na državni račun, se pravi na račun vseh nas davkoplačevalcev!

 • Breiva

  Levakarji, se pravi boljševiki so največji izkoriščevalci delovnega ljudstva. Voditelji, kot sedaj ta leva akademska elita, si izplačujejo (kradejo) visoke dodatke, briga njih za delavce.

  Potem pa rektor, ortokomunist Svetlik ta izplačila še brani.

  Lukšić je bil eden glavnih stebrov boljševikov, sedaj se bo pa posul s pepelom (vsaj izgleda tako).

  FDV je treba zapreti, ne koristi nikomur, samo škodi, saj je kovačnica komunističnega kadra. Z zaprtjem bi lahko prihranili veliko denarja in ga investirali v tehnične fakultete.

 • Meho

  In kje so vstajniški lešinarji? To so oni sami, stalno pripravljeni, da jim kdo ne vzame privilegije. Kje je čistun z imenom Uroš Lubej? A ga je golubović malo zabremzal, ko gre za njegove prijatelje.

  • Bosta Bostic

   Ha ha ha, pa kake fstajnike si ti vido….. To so bili komunajzarski podtaknjenci, samo za enkratno uporabo menjave režima iz slabega na slabše…

 • učko

  Pa kaj se je ta Bohinc že nasral v Ljubljani na FDV? Še ne tako dolgo nazaj je sral tam po Primorski, še prej pa v Ropovi vladi !

 • Bosta Bostic

  Pri nas se krade vedno legalno…
  Črnogradnje gradijo vedno legalno…
  Cmerarjevi visoki standardi korupcije so vse omogočili..
  Tej državi ni pomoči, ljudje so enostavno prebutasti…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!