fbpx

Nova analiza o medijskem poročanju RTV: Katera izmed treh novinark je ob poročanju o isti temi edina ravnala profesionalno?

RTV Slovenija. (Foto: sta)

Najnovejša analiza poročanja RTV Slovenija, ki jo je za obdobje od 7. do 13. februarja 2022 pripravil Urad vlade RS za komuniciranje, je pokazala kazala, da je poročanje na RTV podvrženo cenzuri, enostranskemu poročanju in nejasnim kriterijem.

V najnovejši analizi poročanja RTV Slovenija za obdobje od 7. do 13. februarja 2022 so pri Ukomu izpostavili težave v več informativnih oddajah na RTV Slovenija, nepravilnosti pa so zasledili tudi na spletnem portalu MMC in Radiu Slovenija. Ukom je izpostavil, da so informativne oddaje RTV Slovenija  cenzurirale odločitve Ustavnega sodišča, ki zadevajo stranki SD in Levica. Ustavno sodišče je namreč sporočilo, da bo pobudo za oceno ustavnosti programa Levice in SD obravnavalo absolutno prednostno.

Na Ukomu so za “enostransko poročanje z evidentno neresničnimi dejstvi” označili prispevek Dnevnikove novinarke Špele Kožar. Ukom Kožarjevi očita, da novinarka v svojem prispevku ni pridobila odziva niti ni objavila prikaza nasprotnih dejstev, ki ga je na spletu objavilo ministrstvo za kulturo. “To je kršitev novinarskih standardov, saj je medijska hiša dolžna objaviti resnična dejstva, če se izkaže, da prvotni prispevek vsebuje lažnive navedbe.”

Enostransko je bilo po Ukomovih trditvah tudi poročanje na Radiu Slovenija tako o opozorilih fiskalnega sveta o poslabšanju položaja javnih financ zaradi vladnih ukrepov kot tudi prispevek o sojenju premierju Janezu Janši zaradi razžalitve novinark. Pri Ukomu se jim zdi še posebej problematično, da na hude obtožbe na račun Janše niso pridobili premierjevega odziva. “Prav tako se novinarju prispevka ne zdi problematično, da sodišče ne upošteva načela izbire neodvisnega porotnika.”

Je pa Ukom v pozitivni luči izpostavil novinarko Radia Slovenija Lucijo Dimnik Rikić, ki je za razliko od spletnega portala MMC za prispevek o tiskovni konferenci, na kateri sta direktor STA Igor Kadunc in odgovorni urednik Aljoša Rehar spregovorila o tem, kaj se jima po podpisu pogodbe z Ukomom še vedno zdi sporno, pridobila tudi odziv direktorja Ukoma Uroša Urbanije.

Pri Ukomu so med drugim opozorili tudi na zapise novinarja MMC-ja Borisa Vaseva na Twitterju. Ta po mnenju Urada vlade za komuniciranje javno objavlja “skrajno zavržene in sovražne tvite celo proti svojim stanovskim kolegom, s čimer škoduje ugledu RTV, predvsem pa verodostojnosti in neodvisnosti tega medija, saj v njegovih objavah ne gre za novinarske vsebine, ampak za tipični primer sovražnega govora.”

“Ker se RTV zgleduje po BBC-ju, v katerem tovrstno ravnanje iz razumljivih razlogov ni dopustno, se postavlja vprašanje, zakaj se taki nastopi dopuščajo v škodo javnega zavoda, ki ga vsi plačujemo,” se v svoji analizi sprašuje Ukom. Pri Ukomu pa se tudi sprašujejo, zakaj tako vodstvo RTV Slovenija kot tudi inšpektorji v tovrstnih primerih šikaniranja ne ukrepajo.

Ivan Šokić