Nova črna pika za sodišče: Zadeva Novič uradno že zastarala, kalvarija pa se nadaljuje

Datum:

Ena najbolj žalostnih epizod v slovenskem pravosodju, zadeva Novič, bi morala dne 11. oktobra 2020 uradno zastarati. Kljub temu pa se to ni zgodilo. “Do sedaj smo podali dve pobudi o tem, da naj se sodni senat izjasni glede zastaranja. Na obe pobudi smo dobili negativni odgovor v smislu, da se senat ne bo izjasnil. Nekaj podobnega pričakujem tudi v prihodnje. Niti tega ne vemo, kdaj naj bi zadeva absolutno zastarala, tudi po podaljšku zaradi korona zakona. Mi predvidevamo, da nekje v drugi polovici decembra,” je za Nova24TV komentiral Milko Novič.

Obtoženi Milko Novič je preživljal kalvarijo, ki si jo ne zasluži nihče na svetu. Decembra 2014 so pred restavracijo Via Bona na ljubljanskem Viču, malo čez pol osmo uro zvečer, umorili direktorja Kemijskega inštituta dr. Janka Jamnika. Osumljenec je nenavadno hitro postal prav Novič, ki naj bi do Jamnika gojil osebne zamere iz preteklosti. A kot se je izkazalo kasneje, sta bila Jamnik in Novič oba žrtvi hudodelskih združb s Kemijskega inštituta, ki naj bi preko različnih naročnikov, iz kemičnih spojin delali drogo za različne kriminalne združbe. Zadeva bi morala z dnem 11.10.2020 zastarati, a kot nam je zaupal Novič, ne ve kako se bo odločila sodnica na prihajajoči obravnavi. Sedaj čakajo le še tretje mnenje sodnih izvedencev balistične in kemijske stroke iz Avstrije. “Na zadnji obravnavi nam je bilo sporočeno, da naj bi Avstrijci izdelali mnenje nekje v štirih do šestih tednih,” pove Novič.

“2. 12. 2020 bo minilo šest let odkar me država muči in maltretira v tej zadevi. Od tega sem v priporu in zaporu prestal blizu treh let in pol. Prestana leta bi najraje pozabil, pa ne gre. Zaupanja v nas pravni red nimam nobenega in strah me je, da bi se ponovila situacija in bi me sistem spet potisnil v zapor,” nam odgovarja Novič. Samemu je zelo težko živeti s tem, kar dobro vesta on in njegova družina. Tudi javne obdolžitve nekdanjega direktorja na NPU Darka Majheniča na Planet TV na dan aretacije ne bo pozabil nikoli. “Vse to ni bilo enostavno.” 

Sodnik Zvjezdan Radonjić zaradi oprostilne sodbe padel v nemilost predsednika okrožnega sodišča Marjana Pogačnika
Odločilno vlogo v procesu je odigral sodnik Zvjezdan Radonjić, ki je v lanskem letu oprostil Milka Noviča. Ker gospoda na tožilstvu ni bila zadovoljna, je zadeva romala na višje sodišče, kjer so Radonjićevo sodbo razveljavili in vrnili nazaj na prvostopenjsko sodišče. Tam so izvedli nekaj sodnih obravnav, a ponovnega sojenja niso pripeljali do konca.

Enako v dokončno oprostilno sodbo ne verjame niti Novič. “Sodnika, ki je sodil pošteno, je sistem izločil. Bilo je veliko časa za pošteno sojenje, pa ga nisem doživel. Razen s sodnikom Radonjičem,” nam zaupa Novič. Po mnenju Noviča se proces zavlačuje že od pravnomočnosti obtožnice naprej. V šest let dolgem procesu se mu zdi, da je za proces ključnih nekaj tednov na koncu. “Enostavno to ne gre skupaj z željo po poštenem in hitrem sojenju.”

V preteklosti smo tako poročali, da kolesje globoke države enostavno ni hotelo izpustiti Noviča in ga po nekakšnih sumljivih pravnih praksah znova nameravalo obsoditi za dejanje, ki ga ni storil. Globoka država se je globoko uštela, ko je primer zaupala pogumnemu in neodvisnemu sodniku Radonjiću, ki se ni pustil zmesti pritiskom sil, ki so na vsak način hotele obsoditi Noviča. Ker se ni izšlo po pričakovanjih, so nato s suspenzom kaznovali še sodnika.

Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik. (Foto: STA)

Ko sem dobil zadevo v sojenje, je pet ali šest sodnikov reklo, dobro, da si ti to dobil, ker to ti edini lahko dokončaš. S tem niso mislili, da sem tako sposoben, ampak da sem tako samosvoj. Zadevo sem naštudiral. Pred sojenjem sem šel k vrhunskemu pravnemu strokovnjaku in mu od besede do besede napovedal, kaj se bo dogajalo na tem sojenju. In vse se je zgodilo,” je Radonjić povedal ob izreku oprostilne sodbe lani. Napovedal pa je tudi, da si bo s tem uničil sodniško kariero. Njegove besede so se izkazale za preroške, saj so mu šefi na Vrhovnem sodišču nagajali z različnimi postopki ves čas. Vse do letošnjega leta, ko so mu izrekli začasni disciplinski suspenz. Radonjiču so vzeli tudi vse primere v katerih je sodil.

Ob tem je še omenil, da je k njemu nenehno hodila ena izmed sodnic in zahtevala, da mora Noviča obsoditi. Predsednik Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik je imel priložnost, da se enkrat za vselej izkaže ter dopusti pravično sojenje in odločanje. Glede na ravnanje Pogačnika smo v to lahko resnično podvomili, saj se je že večkrat izkazal za branika vsega, samo vladavine prava ne. S prav bizarnimi manevri se je sojenje zavlačevalo nečloveško dolgo, vse do zastaranja, morilec Jamnika je še vedno na prostosti, sodnik Radonjić pa je moral v suspenz in se pripravlja na odhod iz sodniške službe. To je neslaven epilog in nova črna pika našega pravosodja. “Kot rečeno, prepuščam času, naj se zgodi, kar so mi namenili. V to pravno državo ne verjamem,” nam ob koncu zaupa še Milko Novič.

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nemčija: V napadu z nožem ranjenih več dijakov

V šoli v mestu Wuppertal na zahodu Nemčije je...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Rutte dobil podporo ZDA pri kandidaturi za generalnega sekretarja Nata

Ameriški predsednik Joe Biden je za novega generalnega sekretarja...

Levi mediji napadli kmete s “potujočo razstavo”

Kmetje se zaradi nevzdržnih razmer za kmetovanje zbirajo po...