fbpx

Nova generalna direktorica onkološkega inštituta Zlata Štiblar Kisić

Foto: STA

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je odločal med štirimi kandidati, ki so se prijavili za generalnega direktorja. Izbrana je bila Zlata Štiblar Kisić, za katero pa je inšpektorat ugotovil, da si je dala neupravičeno izplačati dodatke za nadure.

Novega generalnega direktorja na inštitutu so iskali potem, ko je svet inštituta 9. septembra s tega mesta razrešil Janeza Remškarja. Očitali so mu neizpolnjevanje sklepov sveta ter pomanjkljivosti na področju kakovosti in urejanja notranjih odnosov na inštitutu. Za spornega so označili tudi način, kako je kirurgu Eriku Breclju vročil opomin pred odpovedjo delovnega razmerja.

Remškarjevo razrešitev je potrdila tudi vlada, čeprav je Remškar še isti dan v pismu premierju Miru Cerarju predlagal, naj razreši člane sveta inštituta, ki so ga razrešili.

Dejala, da se ne bo prijavila na razpis, nato pa so na dan prišle nepravilnosti
Nato je svet inštituta za v. d. generalnega direktorja imenoval Zlato Štiblar Kisić, dotedanjo Remškarjevo pomočnico za pravne zadeve. Štiblar Kisićeva je ob imenovanju dejala, da se ne bo prijavila na razpis za generalnega direktorja, a temu očitno ni bilo tako.

Kot smo že poročali, je Štiblar Kisićeva sicer še ena izmed slovenskih uradnikov in profesorjev, ki jih omenjejo v povezavi z neupravičenimi izplačili. Inšpektorat je pri njej ugotovil, da si je v času, ko je bila pomočnica generalnega direktorja inštituta, odredila neupravičeno izplačevanje dodatkov za nadure v višini 6.000 evrov bruto in 150 evrov bruto za delo v manj ugodnem delovnem času.

Štiblar Kisićeva je po tem razkritju dejala, da kakšne odločbe ali zapisnika inšpektorja še ni prejela. Opozorila je tudi, da je bil sestavljen šele zapisnik o inšpekcijskem pregledu, zoper katerega ima onkološki inštitut pravico vložiti ugovor na inšpektorat za javni sektor. “Torej listina ni dokončna in še ne velja,” je zapisala.

Poleg izbrane Štiblar Kisićeve naj bi se po poročanju Radia Slovenija na razpis prijavili še dekanja  Fakultete za zdravstvo Jesenice Brigita Skela Savič, Edita Orehovec iz podjetja Oriamed in Dušan Harlander z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

B. O., STA