fbpx

Nova šokantna odkritja preiskovalne komisije: Dr. Geršak priznal, da so imeli sestanke le zato, da so pomirili starše! Drug zdravnik za operacije sploh ni imel licence, podpisoval je kar učence

Jelka Godec in Borut Geršak (vir Twiter)

Jelka Godec in Borut Geršak (vir Twiter)

Kljub vsem pritiskom in navidezni aferi, ki jo je doživela predsednica preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom in poslanka Slovenske demokratske stranke Jelka Godec, ter grožnjam s tožbami strokovnemu sodelavcu komisije dr. Blažu Mevljetu so na zaslišanjih prišli do novih šokantnih odkritij! Ali se večni levičarski provokator, poslanec in član komisije Jani Möderndorfer boji dodatnih odkritih nezakonitosti na UKC Ljubljana iz obdobja, ko je opravljal vlogo nadzornika?

Preiskovalna komisija o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom je kljub vsem težavam in navideznim aferam, ki jih sprožajo dominantni vladni mediji, odločena, da bo prišla resnici do dna, kaj vse je bilo narobe na programu otroške kardiologije, zaradi česar je umrlo veliko mladih pacientov. Tokrat sta bila zaslišana dr. Borut Geršak, nekdanji predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana, in kardiolog dr. Samo Vesel.

Zaslišanje dr. Boruta Geršaka s strani članov komisije je potekalo predvsem glede mednarodnega poročila o otroški srčni kirurgiji 2007-2014 in slabih službenih odnosov s kirurgoma dr. Samo Veselom in dr. Tomažem Podnarjem. Geršak je oba kirurga izpostavil kot dva izmed bolj odgovornih za slabo stanje na programu otroške srčne kirurgije. V uvodnem govoru se je Geršak za nastalo stanje opravičil vsem staršem in otrokom s prirojenimi srčnimi napakami, celo tistim, ki se sploh še niso rodili; opravičil se je tudi vsem zdravnikom, ki v službenem času delajo in se ne kregajo, ter državljanom, ki morajo gledati celotno kalvarijo. Kot glavne dejavnike za propad programa otroške srčne kirurgije je Geršak navedel zavist, pohlep in nesposobnost, politični način razmišljanja ter mandatno logiko, saj so se v zadnjih letih v UKC Ljubljana menjavali številni direktorji. Glede vseh težav in obremenilnega mednarodnega poročila so imeli veliko sestankov in sprejetih sklepov. Na vprašanje predsednice preiskovalne komisije Jelke Godec, zakaj so sploh sprejemali sklepe in imeli sestanke, je Geršak presenetljivo odgovoril, da zato, da bi pomirili starše in javnost. Problematizirala se je tudi vloga izraelskega srčnega kirurga dr. Davida Mishaliya, ki je prišel na pobudo Geršaka.

Mishaly operiral, pod operacije pa podpisoval učence. Ali se Jani Möderndorfer boji dodatnih odkritih nezakonitosti na UKC Ljubljana iz obdobja, ko je opravljal vlogo nadzornika?
Borut Geršak pred komisijo ni prevzel krivde za to, da je Mishaly več let operiral brez potrebne licence, in se ne čuti odgovornega, krivdo je prevalil kar na zdravniško zbornico. Dejstvo, da Mishaly ne bi smel operirati in da so se pod njegove operacije podpisovali drugi kirurgi, pravzaprav njegovi učenci, ki bi jih Mishaly moral usposabljati, je Geršak kar zrelativiziral. Uvodne besede, češ kako dobro je vseskozi deloval in da on ni odgovoren za propad programa otroške srčne kirurgije, je Geršak kasneje malo popravil, rekoč, da on ne govori, da je vse delal super, “da pa se je maksimalno trudil, da bi delal prav”.

Obregnil se je še ob zdaj že ukinjeni Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. NIOSB je bil po njegovem nekakšen paracenter, za katerega so ustanovitelji v resnici želeli, da nanj ne bi nihče imel vpliva in da bi se vanj lahko prelival javni denar.

Zelo zanimiva vlogo pa v komisiji opravlja – kdo drug kot glavni rušitelj dela Godčeve in njenih strokovnih sodelavcev – Jani Möderndorfer, ki je bil v tistem kritičnem obdobju delovanja UKC Ljubljana eden izmed nadzornikov! Ali se Möderndorfer boji, da bi iz obdobja njegovega nadzorovanja UKC Ljubljana prišle na dan nove umazane podrobnosti, ki jih je s svojim delom zavestno prikrival pred slovensko javnostjo?

Vesel zavrnil očitke, da je rušil kemijo na oddelku otroške srčne kirurgije
Nastopila je še druga priča, dr. Samo Vesel, ki ga je veliko prič pred komisijo obtožilo, da sta bila z doktorjem Podnarjem tista, ki sta ustvarjala probleme na oddelku srčne kirurgije. Vesel je dejal, da so bili glavni odgovorni za nastalo situacijo “generali v ozadju” oziroma “generali v foteljih”, v prvi bojni liniji pa so bili zdravniki; oni so najbolj vedeli, kaj se dogaja, vendar se po njegovih besedah stroke ni poslušalo in upoštevalo.

Čeprav ni postregel s konkretnimi imeni odgovornih, je precej zgovoren njegov odgovor na vprašanje, kaj bi se danes moralo zgoditi, da bi se stvari pravilno peljale naprej. “Ena pomembna stvar se je že zgodila – določeni vodje, govorim o generalih, so se že zamenjali,” je dejal in spomnil na mednarodno poročilo iz leta 2015, ki je jasno, z imeni in priimki, opredelilo, kdo so bili tisti, ki bi morali že takrat ukrepati, pa niso – od generalnega direktorja UKC Ljubljana do direktorja pediatrične klinike. Dotaknil se je tudi vprašanja in delovanje NIOSB. Vesel se ni odločil za sodelovanje z inštitutom, razkril pa je, da je že prej izvedel, da naj bi bil NIOSB ustanovljen za to, da bi se znebili nezaželenih na pediatrični kliniki, tudi njega. Še več, s prstom je pokazal na Ano Medved, državno sekretarko pri ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc. Ob koncu se je komisija dotaknila še njegovega pogleda na vlogo izraelskega srčnega kirurga Mishalija. Vesel je odgovoril, da ni bil problem v denarju, temveč je skupaj z določenimi kolegi na to opozoril zato, ker so menili, da je vložek nesorazmeren s tem, kar so od Mishaliya dobili, to pa je nekajdnevno prisotnost v UKC Ljubljana na mesec. »Za pol manj denarja bi UKC Ljubljana lahko zagotovil kirurga, ki bi bil v kliničnem centru prisoten 24 ur na dan, 365 dni v letu,” je zaključil s svojim pričanjem Vesel.

Pred komisijo bi moral pričati tudi nekdanji predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC Ljubljana Tomislav Klokočovnik, ki pa vabila ni prevzel in se ne bo udeležil zaslišanja. Komisija bo danes zaslišala še nekdanja strokovna direktorja UKC Ljubljana Brigito Drnovšek Olup in Sergeja Hojkerja.

Luka Perš